Ez nem egyedi eset, akinek nincs munkája, sokan élnek családi pótlékból, gyerektartásból és segélyből. De a gyerek után is kell fizetni fűtés- áram- vízszámlát, szemétdíjat, stb. hiszen ő is ott lakik, a kaját pedig nem lehet úgy venni, hogy segélyből veszem az egyik kiflit magamnak, gyerektartásból pedig a másikat a gyereknek.
De a lényeg még mindig az, hogy nem lehet elszámoltatni.
Gyermektartásdíj végrehajtása
Kedves Gabicsek!
Kivéve azt az esetet, amikor az anyukának nincs adóköteles jövedelme és a tartásdíjból meg a családi pótlékból "lenyúlja" a saját fenntartásához szükséges részt.
Ezért ne általánosítsunk...és természetesen (remélem) többen vannak azok a szülők, akik mindent megtesznek a gyermekükért, mindkét oldalon.
Közel 18 éve fizetem rendszeresen a gyermektartást fiam után. 10 éves volt, mikor kiderült, hogy lóg a suliból, több tárgyból bukásra áll.Több alkalommal azzal jött hozzánk, hogy miért nem fizetek tartásdíjat, én pedig türelmesen minden alkalommal megmutattam neki a befizetett csekket, mégis minden alkalommal újra megkérdezte, azt mondtda anyukája mondja, hogy én nem fizetek. Egy alkalommal azt is mondta fiam, ha nem veszünk neki mobilt nem jön hozzánk sem és anyukámékhoz sem.Elmondta osztályfőnöke, hogy évek óta jelezte a problémát exnejemnek, de ő még egy szülőin sem vett részt az elmúlt években. Akkor kérték az én elérhetőségemet. Közben meghalt exnejem akkori élettársa. Fiam addig csak panaszkodott rá, hogy folyton játékgépezik, és anyukája is többször kidobta már otthonról. Mostani párommal tartottuk a kapcsolatot az iskolájával, tanáraival, onnantól készült a sulira, jó jegyeket hozott haza és év végén nem bukott meg tanárok látták a javuló tendenciát. Azt mondta fiam velünk akar élni. Gyermekelhelyezési pert indítottunk, aminek az lett a vége, hogy fél évig nem jött hozzánk, fiam elidegenedett tőlünk. nyáron kerültünk olyan helyzetbe, hogy munkáltatóm 20.000.-Ft havi bért adott, mikor felmondtam. Fiam felhívott, hogy mekkora sz*láda vagyok, amiért nem fizetek, és majd jön többedmagával és megvernek. Elmondtam neki mi történt és azt, hogy köv hónapban duplán fizetek. A per alatt is azt modta tartozok, de bemutattam a csekkeket és kiderült hazudik. Amiért írok, most végrehajtói felhívást kaptam, annak ellenére, hogy fizettem minden hónapban. Mi a teendőm, hogy bizonyítsam? Bárkit így meg lehet vádolni, és még a becsületes félnek kell bizonyítani. Beperelhetem rágalmazásért? Vagy milyen módon lehet szankcionálni az ő viselkedését. Fiam 18 éves lesz ősszel és most 8-s!!!
De csak hogy megnyugtassalak: Akinél a gyerek van, mindig többet költ rá, mint az a szülő, aki a gyerektartást fizeti. (főleg évekig, ugyanazt - vagy időnként kevesebb - gyerektartást) Az árak pedig, mint tudjuk, nem lefelé, hanem felfelé mennek.
Miért? Úgy gondolod, hogy a gyerek nem kerül pénzbe? Az a szülő, amelyiknél a gyerek van, természetben, a különélő szülő pedig elsősorban pénzben köteles a gyereket tartani. Aki nevel gyereket, az nagyon jól tudja, hogy mennyibe is kerül a gyerek tartása.
De a lényeg, hogy nem lehet minden hónapban igazoltatni, hogy a gyerekre költi a pénzt.
Nem azt írom, hogy sok csak nem a gyerekemre megy el a pénz!
Nincs erre mód. Miért, úgy gondolod, hogy a gyerektartás összege sok az élelemre, ruházkodásra, óvodára-iskolára, (étkeztetésekre) és egyéb szükségleteire? Hát, ezt kötve hinném.
Azt szeretném megkérdezni, hogy van e arra mód, hogy ha nem bízok a páromba, hogy a gyerekemre költi a gyerektartás összegét, kérni lehet e hogy minden hónapba igazolja le illetve bizonyítsa, hogy rá költi?
Ha per van folyamatban, akkor ott volt keresetlevél. A per azzal indul.
Ha nem ad be hivatalos kereset levelet, a gyerektartáshoz,akkor a bíróság megítélheti anélkül is a 6 hónapra visszamenőleg? Mert már többször kérték beadványban, hogy szeretnék felemeltetni 30 000 Ft-ra aztán 40 000 Ft-ra, de a bíróság mindig elutasította. Még folyik a gyerek elhelyezési per, és még ítélet sem született.
Pert lehet indítani a gyermektartás megszüntetése iránt. Már ha a 18. életév betöltése utáni eredményei is alátámasztják ezt.
Jo estet mindenkinek!
En es a ferjem lassan 3 eve vagyunk hazasok.Nekem van egy fiam es neki egy lanya,aki az edesanyjaval es annak elettarsaval el.16000 forint tartasdijat fizetunk havonta es sajnos volt mar ugy,hogy kestunk es a rendörsegre tett az anya bejelentest.Alexandra mar 18 elmult es ma olvastam egy cikket a tartasdijra vonatkozoan....addig nem is tudtam,hogy a gyermeknek is vannak kötelezettsegei.14 evesen fodrasz akart lenni,de hamar raunt a tanulasra es megbukott.Aztan evet ismetelt,de ez is ugyanugy vegzödött,mint az elsö.Aztan eltanacsoltak es mas iskolaba kezdett,de ez sem tetszett neki es itt sem maradt tul sokaig.Összel kezdett cukrasznak tanulni,karacsonykor talalkoztunk utoljara,amikor buszken mondta,hogy nem bukik meg ....de közel van hozza szerintem megint.A cikkben ez all "A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb. ) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse. Ha a nagykorú gyermek - neki felróható módon - e kötelezettségének nem tesz eleget, az nem csak a tartásdíj összegének megállapítására hathat ki csökkentőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségét is eredményezheti. A kialakult bírói gyakorlat szerint pl. a középiskolai tanulmányait befejező nagykorú gyermektől elvárható, hogy tanulmányai befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedjen a saját megélhetésének biztosítása érdekében (BH 1981/99. )."
Ha ezt vesszuk alapul,mar reg nem fizetnenk.De az anya meg ma is elvarja a rendszeres tamogatast.En szivesen adok a kislanynak penzt,de nem mint gyermektartast.Mit lehet tenni?Köszönöm a valaszokat!:)
Igen, a keresetlevél benyújtásától 6 hónapra vissza lehet.
20 000 Ft-ot állapított meg a bíróság ideiglenes intézkedésként, a feleség 32 000-ra emeltetné meg és visszamenőleg másfél évre szeretné kérni a fölét. azaz 12 000 Ft-ot. Kérdésem, én úgy tudom, hogy csak 6 hónapra lehet kérni visszamenőleg.Vagy erre van más törvény is?
Üdvözlök mindenkit!
Megpróbálom röviden leírni a problémám!
2 beteg gyermeket nevelek egyedül,a nagyobbik skrizofén!:( '6-án kaptam meg az ítéletet ami szerint az apa köteles a keresete 33%-át vagy minimum 50000 ft-ot fizetni havonta! Külföldön él évek óta,lakás 2 autó stb...szóval jól élnek. Az új kapcsolatából van egy 1 éves kisfú. Pár napja kaptam egy levelet tőle,miszerint nem fog egy fillért sem fizetni a 2 gyermeknek,mert ott hagyta a munkahelyét....valószínűnek tartom,h ő megy gyesre a kicsivel. Kérdezem én,hogy aki az erején felül mindent megtesz a fiúkért nekem vagyis a fióknak,miért nincs joguk a megfelelő életmódhoz!? Ezalatt a minimumot értem...A kisebbikkel ápolásin vagyok de a másik gyermektől nem tudok elmenni dolgozni,mert folyamatos felügyeletet kell neki biztosítani!Az apa mindent megtehet???? Miért van ez...? Olyan szinten el vagyok adósodva,h hihetetlen de a beteg gyereket hordanom kell orvoshoz ha tetszik ha nem! Semmiben nem hajlandó támogatni! Valami remény vagy esély van arra,hogy valaha is kapnak tőle pénzt??? Vagy valóban megteheti,h nem fizet egy fillért sem...?
Előre is köszönöm!
:):)
Igen, a pernyertes perköltségét a pervesztes fizeti.
dina33
Számít, mert lehet megtérítést kérni, csak épp annak a gyermektartáshoz semmi köze.
Akkor ezek szerint nem számít, hogy a férj fizet minden adósságot?
Köszönöm, akkor végrehajtást kérek.
köszönöm a választ!
Tehát ha jól értem : ebben az esetben a volt feleségtől kéri a bíróságon keresztül ?
Ha pernyertes lesz, akkor kérheti az útiköltsége megtérítését az ellenféltől. Ha tömegközlekedéssel jut el oda, akkor a menetjegyet kell bemutatni, ha autóval, akkor az autó paramétereiről kell nyilatkozni.
Tisztelt Fórumozók !
Párom -élettársam- gyermektartás ügyében kezdeményezett bírósági eljárást. Az illetékes Bíróság 350 km távolságra van ,négy tanuló gyermeket nevelünk ebből három kiskorú,igen szerény az anyagi helyzetünk .
Amennyiben meg kell jelennie ,hogyan tudjuk visszatéritettni az útiköltsége,t van e rá mód? és ha igen ,milyen igazolásokat szedjünk össze ?
A válaszokat előre is köszönöm !
Andrea.
Végrehajtási eljárást indíthatsz a polgári perben eljárt bíróságon és ha az sikertelen, megpróbálhatod a gyámhatóságtól kérni a tartásdíj előlegezését. Ha pedig továbbra sem fizet, újra feljelentést tehetsz.
zkriszti
Írok Privátba mert hasonló a helyzetem és megbeszélhetnénk.
Üdv mkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Gyermektartásdíj nem fizetése miatt büntetőperes eljárás indult az exem ellen, amely alapján 150 nap közmunkára ítélték, ill. 340ezer forintos tartozást állapítottak meg. Örültem az ítéletnek, csak most azt nem tudom, hogy hogyan jutok hozzá az elmaradt tartásdíjhoz? Az ítélet végén ott van, hogy jogerős és végrehajtható. Mit kell tennem? Mi a következő lépés?
Köszönöm
Szabóné Kriszta
Rendben, de most lesz elsőfokú ítélet, az pedig megállapíthat hátralékot, ha az ideiglenes intézkedésben foglaltaknál magasabb összegben állapítja meg a tartásdíjat.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02