Gyermektartásdíj végrehajtása

klarianya # 2009.12.18. 13:43

Kedves Igazságkereső!

Én úgy tudom,ha a Bíróság már megítélte a gyermektartást,és mégsem fizet,akkor menj be
a Gyámhatóságra a Bírósági végzéssel,és majd ott intézkednek.
Én voltam a Gyámhatóságon érdeklődni,hogy mi a teendő,ha Apuka nem fizet(Én még csak most adtam
be a Bíróságra a papírokat),és nincs miből végrehajtani,mert semmi nincs a nevén,és azt mondták,ebben az esetben az Állam fogja megelőlegezni részünkre a gyerektartást,igaz,csak 3 évre.
A továbbiakban úgy tudom,le is ültethetik,ha még mindig nem fizet.

igazságkereső # 2009.12.18. 14:04

Kedves klarianya!
Köszönöm a segítséged!Voltam már a gyámhatóságon,azt mondták,majd ha a bíróság ad ki olyan papírt,hogy nem lehet miből levonni,nem lehet végrehajtani,csak akkor előlegezik meg sajnos.Ennek már nagyon-nagyon sok ideje.....és nem fizet.....

végrehajtó1 # 2009.12.18. 14:23

Saját cége van,KFT ügyvezetője.Kér­désem az lenne,hogy mivel,hogy sehogy sem tudják megfogni,lehetséges-e,hogy a cégét felszámoltatom és abból kérem az elmaradt gyerektartást,vagy ez nagyon merész?:-)

Nem merész.De jobban jársz ha a végrehajtőval lefoglaltaatod az üzletrészét.No meg ha ügyvezető akkor csak van javadalmazása .

igazságkereső # 2009.12.18. 15:33

Kedves végrehajtó1!

Köszönöm válaszod!Akkor ezt fogom tenni.Azt mondták a bíróságon,hogy ha nem történik semmi(nem történt)menjek vissza és akkor beadjuk végrehajtásra,akkor elmondom amit írtál,besegítek kicsit:-)

ObudaFan # 2009.12.18. 17:20

lehetséges-e,hogy a cégét felszámoltatom

Nem, mert nem a cég tartozik. Az üzletrésze vonható végrehajtás alá.

igazságkereső # 2009.12.18. 21:06

Köszönöm szépen!

klarianya # 2009.12.19. 10:24

Kedves Igazságkereső!
Sajnálom,hogy nem tudtam érdemben segíteni.
Azért remélem,mihamarabb megoldódik az ügyed!

sanett # 2009.12.19. 14:26

Sziasztok,

nagy problémám(nk) van. Exfeleség végrehajtást indított a férjem ellen, gyermektartásdíj részbeni fizetése miatt. A bíróságra már egy fél éve be van adva kérelem a gytartásdíj leszállítása miatt (mert elveszítette a munkáját és közben közös gyerekünk is született), de még csak egy tárgyalás volt. Kb. 80.000 Ft-tal tartozik...!! Az egyezkedés folyik, de az ex nem vonta vissza a végrehajtási kezdeményezést. A férjem és én is a szüleim lakásába vagyunk bejelentve, holott építkeztünk és már nem lakunk ott. Szüleim a lakást kiadták albérletbe, a lakásban semmi sem a mienk (a konyhabútort stb. kivéve). Albérlő telefonált, hogy ott járt a végrehajtó, de mivel nem voltak otthon, egy lapot hagyott a férjemnek a postaládában, hogy ha legközelebb jön, lakatossal jön... és bemennek a lakásba. Hangsúlyozom, hogy az albérlő cuccai vannak benne (TV, stb), szóval most azt fogják elvinni? Szüleim írjanak neki, hogy húzzon a búsba a végrehajtó, mert az ő lakásukba ugyan milyen jogon menne be? Vagy ilyenkor mi van? Sürgős választ kérek szépen egy hozzáértőtől, mert bármikor újra "betoppanhat" a végrehajtó!!!
Köszönöm!!!

monalisa1 # 2009.12.19. 17:13

Az építkezést mint befejezett tényt írod -legalábbis az én olvasatom szerint-, valamint hogy már nem a szülőknél laktok, tehát egyszerű a megoldás: sürgősen ki kell jelentkezni anyukádéktől - és az új lakcímet tudatni a végrehajtóval.

Onnantól senki mást nem zargat csak benneteket...

Minden egyes megkisérelt végrehajtás csak növeli a végső fizetnivalót.

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2009.12.19. 17:34

Albérlő telefonált, hogy ott járt a végrehajtó, de mivel nem voltak otthon, egy lapot hagyott a férjemnek a postaládában, hogy ha legközelebb jön, lakatossal jön…

Nem valószinü mert ilyen esetben tértisen küldi, valamint elsőre nem nyitogattatja fel a lakásokat.
De célszerü a végrehajtót felkeresni és tisztázni vele a címeteket .

sanett # 2009.12.19. 19:50

Köszönöm!
Az építkezés még nem fejeződött be, használatbavételi engedélyt még nem is kértük meg, tehát bejelentkezni nem tudunk, egyébként már megtettük volna.

De a legfontosabb kérdés még mindig nyitott: bemehetnek-e a szüleim lakásába, tönkretéve a nagyon biztonsági ajtót (amire pl. a zár maga 50.000 Ft)?

A válaszokat előre is köszi!

monalisa1 # 2009.12.20. 10:04

A 80e+ Ft tartozásból kell vinni a végrehajtónak egy nagyobb rész összeget mint előtörlesztés, és egész biztos, hogy nem fogja az ajtót "betörni". A hátralék törlesztését meg megbeszélni vele, mert amíg a végrehajtási kérelem "él" addig ő csak teszi a dolgát.

Ekként a drága zár is megkímélhető, valamint elmarad az idegesség...

Szóval mielőbb beszélni a végrehajtóval.

Amúgy amíg a kérdésben a bíróság másképp nem dönt a jelenlegi t.díjat kell fizetni - sajnos., az esetleges beszámításról is rendelkeznek majd.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.12.20. 10:10

A végrehajtó szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét, a hozzájuk vezető bejáratot, továbbá az adós bútorát vagy más ingóságát felnyithatja. Ha ilyenkor az adós vagy nagykorú családtagja nincs jelen, tanút kell alkalmazni. A végrehajtó bármely más eljárási cselekmény lefolytatásánál is alkalmazhat tanút.
Ha az ingatlan vagy a helyiség felnyitása csak a zár vagy lakat eltávolításával lehetséges, a végrehajtó az új zár, lakat kulcsát az ingatlan fekvése szerinti rendőrkapitányságon helyezi el, ahol azt az adós vagy a vele együtt lakó nagykorú családtagja átveheti.
Az adós hatóság által lezárt lakásában vagy helyiségében a végrehajtó a lezárást elrendelő hatósággal egyeztetett időpontban foganatosítja az eljárási cselekményeket.

Szilvi76 # 2009.12.22. 10:31

Tisztelt ObudaFan

Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy apárom kapott idézést a rendőrségre gyerektartás elmulasztása végett.
De volt kint már nálunk a végrehajtó,és megállapították hogy behajtható indó/ingatlanja nincs!(tehát semmit nemtudnak behajtani!)Ezen kivűl máshova is kellene gyerektartást fizetnie,melyben nem biztos hogy vérszerinti gyermekről lenne szó...
Családi okok miatt a párom nemtudta kijárni a 8.osztályt,így nem veszik fel dolgozni sehova!Bármelyik pillanatban jöhet közös gyermekünk,akit szintén el kell tartania!A kérdés az lenne:a rendőrség mit tehet vele?Ugye nem csukhatják le?
Mielöbbi válaszát előre is köszönöm!

üdv:Szilvia

ObudaFan # 2009.12.22. 19:22

Ezeket el kell mondani a rendőrségen, és az önhiba hiányára tekintettel kérni kell az eljárás megszüntetését.

Szilvi76 # 2009.12.22. 20:05

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2009.12.23. 09:12

Nincs mit.

walley # 2009.12.29. 17:54

Sziasztok!
Talán valaki tud okosat mondani...
9 éve meghatároztak a bíróságon havi 10 ezer forint gyerektartást.A volt párom hol fizet, hol nem. Jelenleg már több éve Kanadában él, már gondolom állampolgár ott, de az biztos, hogy megnősült, de nincs másik gyerek.
Most nem kapott a gyerek karácsonyi ajándékot, mondtam neki küldjön pénzt, hogy vegyek valamit a nevében, de azóta "nem elérhető".
Ha újra bírósághoz fordulok kérhetem e a kinti fizetéséhez emelni a tartás összegét? De ha meg is emelnék, mit érnék vele, ha ugyanúgy nem fizetné? Tudja valaki, hogy a két ország között van e valamilyen megállapodás ilyen ügyekre?
Vagy esetleg én mondhatom e azt, hogy ha nem fizet, akkor nem tarthatja a kapcsolatot a gyerekkel, nincs msn, és telefonálás sem?

ObudaFan # 2009.12.29. 18:12

Lehet esély az emelésre, bár nem lesz egyszerű innen igazolnod a kinti jövedelmét, de jogsegéllyel valószínűleg megoldható. A végrehajtásra van egyezmény. A kapcsolattartást viszont nem érinti a tartásdíj fizetése - nem fizetése.

brigitta67 # 2009.12.30. 22:13

Tisztelt Obudafan!

Mi a teendő, ha a megítélt gyerektartást az "apuka" nem fizeti? A végrehajtó nem tud behajtani rajta semmit. Hivatalosan (azt mondja) munkahelye nincs.

Köszönöm válaszát!

monalisa1 # 2009.12.31. 09:42

Az apának esetlegesen van saját nevén ingatlan(rész) vagy ingóság pl. gépkocsi, akkor ezekre lehet végrehajtást kérni. Ha semmi akkor a gyámhatóságon keresztül kérvényezni a t.díj állam általi megelőlegezését - 3 évig és tudtammal max 12.000 Ft/hó összegben.

Az apának aztán előbb-utóbb csak lesz legális jövedelme, nos EZT neked kell figyelned és egyből "ráküldeni" a végrehajtót - az elmaradt összegek megfizettetésével együtt + azok kamata. (Ha semmi más a majdani nyugdíjából fognak huzamos ideig levonást eszközölni - igaz ez téged ma kevésbé vigasztal...)

Tulajdonképpen nem az a lényeg hogy valakinek legyen tényleges munkaviszonya, hanem hogy a t.díjat MINDEN körülmény közt fizetni köteles.

A rendőrségen feljelentést tenni kiskorú veszélyeztetése miatt - mely bűncselekmény és akár börtön is járhat érte.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.12.31. 13:43

Meg lehet próbálni a gyámhatóságon kérni a tartásdíj megelőlegezését.

talicska # 2010.01.05. 07:29

Azt szeretném megtudni, hogy az ügyben eljáró bíróságnek mennyi időn belül kiküldenie a végzést a munkáltató részére?
Tartásdíj csökkentést kértem és ítélte meg a bíróság, immár másodfokon.
Van-e időkorlát, amin belül teljesíteni kell?

Segítségeteket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.05. 11:33

15 nap alatt kell írásba foglalni, aztán le kell küldeni elsőfokra, aztán onnan 15 napon belül postázni kell.

talicska # 2010.01.05. 12:21

köszönöm