Kedves Fórumozók!
Kérdésem a következő:
Édes anyám és Édes apám 3 éve elváltak és hárman vagyunk testvérek. A két öcsém közül a középső édes apámmal ment a kisebbik pedig édes anyámmal így mi hárman laktunk együtt. A két öcsém még iskolás. A középső 19 éves lesz novemberben végzős osztály első tanuló és kap ösztöndíjat. A kisebbik 18 éves lesz márciusban és még csak nyolcadikos, mert 3-szor járta a 6-ot és 2-szer a 7-et. Jelenleg Ő magántanuló és nem jár be az iskolába, mind e mellett most délelőtt dolgozik egy tészta gyárban havi 80 ezer ft-ért. A kisebbik öcsém tavaly decemberben elköltözött az apjához és innentől egyeztek meg édes anyámmal a gyerektartást illetően havonta gyerekenként 10-10 ezer forintban. Édes anyám egyedül él egy albérletben, ápolónő ként dolgozik a helyi kórházban és 86 ezer ft nettó fizetése van. Júliusban édes anyám csípő protézist kapott és megegyeztek a volt férjével, hogy nem tud 3 hónapig fizetni a táppénz miatt és ezt a 3 hónapot tolják ki, amibe bele is ment mind a két fél csak papírt nem írtak róla. Erre édes apám beperelte a bíróságon, hogy 3 hónapja nem fizet. Ez után 2 héten belül bírósági végzés jött ki, hogy megvonják a gyerektartást plusz levonják a tartozását és még az 5000 ft-os perköltséget is levonták a mostani fizetéséből pedig per sem volt. Édes anyám beadott egy fizetés csökkentési kérelmet, de válasz még nem jött.
Mit tudunk csinálni illetve hogyan lehet elérni, hogy kivizsgálják őket minden téren? Havonta majdnem 400 ezer ft folyik be édes apámékhoz és még is fizetni kell a havi 20 ezer ft-ot! Mivel lehet bizonyítani, hogy nem létszükség számukra a gyerektartás?
Gyermektartásdíj végrehajtása
Kedves Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy bíróság által megítélt gyerektartára behajtást visszamenőleg minden esetben az első fokon eljárt bíróságon kell kérni?
Vagy, ha a jogosult azóta elköltözött, bárhol beadhatja? Esetleg külföldön is?
Köszönöm ha valaki tud válaszolni!
Nyuszika
Ha elköltözik anyukától és saját háztartást kezd el vezetni, azonnal őt fogja megilletni. Amíg nem, addig meg nem. Ha meg hozzád költözik, akkor meg te kérhetsz tartásdíjat.
És tévedés, nem őt illeti, hanem a szülőt, aki eltartja!
Pont ezt akartam írni:)
Ruhája, beiskolázása, villanyszámlája, ennivalója, a fűtött szobában való üldögélése a számítógépe előtt, az internetszámlája, telefonszámlája a tv. számlája, vízszámlája és némi zsebpénze vajon honnan vagyon? Nem a szülőktől?
„sokat panaszkodik hogy nem sokat lát abból a pénzből,ammi végkép is őt ”
Hát persze.:)
Elmegy villanyszámlára, vizdíjra, kajára, soroljam?..
Gyerektari nem azt jelenti hogy a gyerek kezébe kell adni, aztán irány vele a haverok..
Nálunk ez nem volt a behajtott összegen felül hanaem a behajtási összegből vonták le és a kettő közötti összeget kaptam meg.Még fel is hívtam a végrehajtót és ő mondta,hogy ez igy van.Nem én találtam ki,a végrehajtó mondta.Meglepőttem azon a csekély összegen amit kaptam,de hiába próbáltam meg megtudni miért csak paragrafusokat mondot nekem.
Köszönöm szépen!
Nem. Te a végrehajtás kérő vagy. Akitől követeled a pénzt az az adós. A végrehajtó az adóstól behajtja a követelést (ezt neked odaadja) + valamint a végrehajtónak járó jutalékot és költséget (ezt megtartja magának).
Tehát akkor én lennék az adós?
Nem. A végrehajtó a követelt összegen felül a saját díját is behajtja az adóstól.
Köszönöm. Tehát nekem nem kerülne pénzbe a végrehajtás. De a bejövő (végrehajtott) összegből vonják le ami a gyerekemnek járna?
Osi23
„Értem.És ez ilyen magas összeg?Mert akkor nincs értelme behajtani.”
Miért?Nem te fizeted.
A végrehajtói díjszabást külön jogszabály határozza meg.
A befolyt összegből veszik le.Ez nem érinti a gyerektartozást, mert ezen felül van.
végrehajtó1
Honnan lehet tudni, hogy mennyibe kerül a díj a végrehajtónak? Egy bizonyos százalék?
A végrehajtott összegből kapják meg? Tehát ha gyerektartásról lenne szó és járna pl. 100.000Ft akkor abból az összegből vonják le a végrehajtónak az összeget, vagy ezt is meghaladhatja?
Köszönöm!
Értem.És ez ilyen magas összeg?Mert akkor nincs értelme behajtani.Nekem megint nem fizet az apa 5 hónapja igy megyek pénteken a gyámügyre.Hátha tudnak segíteni.
Kérdés az volt:vh elindítani.Ez ingyenes.
De a végrehajtásnak vannak költségei mint te is írtad.A kettő nem ugyan az.
végrehajtó 1,akkor nálunk miért volt 99%-os a végrehajtási díj?Nem lehet panaszt tenni a végrehajtóra aki intézte a dolgot?
Nekem nem volt az.Sajnos.
„Megtudná valaki mondta, hogy mennyibe kerül végrehajtást elindítani a nem fizetett gyerektartás miatt?”
ingyenes
Írtam a bíróságra,hogy nem utal az apuka hónapja,ők küldtek egy nyomtatványt amit sok példányba ki kellett tölteni és elküldeni,aztán kaptam a végrehajtótól levelet.De 2 év alatt hajtotta be a pénzt:(Ügyvéd nélkül csináltam.
Köszönöm a linket, van ám mit olvasni.
Egyedül adtad be vagy ügyvéddel?
én utána jártam olvasdd el:http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
huuu.....nem semmi! Köszönöm, hogy megosztottad velem.
Nem értem, hogy miért nem tud erről előre az ember, hogy tudja, hogy mihez készüljön föl.
munkadíj:17300ft,
behajtási járulék:46500ft,
költségtérítések:8650ft
költségáltalány:50%-a
nyomtatvány ktg: 3990ft
posta kgt.:9190ft
utazási ktg:3000ft
eljárás teljes költsége 88.630ft
adóstól behajtott összeg?:5644ft.
maradékot kaptam meg

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243