Nincs mit.
Gyermektartásdíj végrehajtása
Tisztelt válaszadók!
Köszönöm a segítségeket, de sajnos:
1., Nincs a nevén semmi. Így van értelme a rendőrségre menni?
2., A debreceni gyámhatóság arra hivatkozik, hogy most megszűnt ez az államáltali megelőlegezés, a megszorítások miatt. Ezen a fórumon még erről nem olvastam, lehet, hogy nem is igaz?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Szép napot!
Kiskorú fiamat nekem ítélte a bíróság,/10 éves/volt élettársamat gyerektartásra./apuka vagyok/.
Időközben,anyuka férjhez ment,kb 3 éve,vettek családi házat,/gyerek még velük volt/,amit eladtak,és vidékre mentek.Ott is lett egy családi ház,ahova már nem mehetett anyuka mert idő közben megromlott a házasságuk.Mivel nincsenek elválva,és több mint félmillió gyerektartás hátraléka van anyukának,a vidéki házba is mehet-e a végrehajtó?Oda már lakcímmel nem lett bejelentve.
Köszönöm előre is a válaszokat.
T.monalisa 1!
Lentebb olvastam,ha nem fizet anyuka,a rendőrségen is fel lehet jelenteni kiskorú veszélyeztetéséért?
ez "tartás elmulasztása" inkább. A végrehajtó mehet bárhova, oda is, ahol nincs tulajdonosi státuszban. Bankszámlája/munkája csak van az anyukának? Onnan kell letiltatni, ha már magától nem fizet.
Ha ez nem működik, akkor nem szabad hagyni elévülni a dolgot, egyszer csak örököl, elmegy dolgozni, autót/házat vesz / bankszámlát nyit, stb, és már megy is az összes elmaradásra a végrehajtás. De ehhez az kell, hogy legalább félévente az összes elmaradást meg kell kisérelni érvényesíteni, mert egyébként csak 6 hónapra visszamenőleg lehet.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Köszönöm a választ.Sajnos nem dolgozik,az anyukájánál lakik,ő tartja el,és most hétvégén mikor jött a gyerekért,előtte azt írta sms-ben:Ha kijössz,hozzál nekem 1500 FT-ot,apáddal ne foglalkozz! Persze a gyerek a zsebpénzéből nem adott neki,mint kiderült,telefonfeltöltésre kellett volna neki.Ilyen anyák is vannak.
Üdv mindenkinek!
Én most jövök a bíróságról ahol azt mondták a hölgyek,hogy minden elmaradt gyerektartás követelése csak 6 hónapig esedékes.Nekem is az a problémám hogy ex hol fizetett hol meg nem és a 2008 évvégi és 2009 év eleji gyerektartásoknak búcsút inthetek,mert nem mentem azonnal letiltatni(nem is volt akkor honnan mert nem volt bejelentett munkahelye sem,ellenben most már van).Az ingyenes jogász az önkormányzatnál pedig azt mondta,hogy visszamenőlegesen 5 évig lehet elmeredt gyerektartást követelni.Mi az igazság?
Tisztelt Megara!
Most olvastam "kedves" hozzászólásodat egy kérdésemre vonatkozóan.
Cinikus mondataidra, megjegyzéseidre ezennel válaszolok:
- 5 gyermeket nevelek, jelenleg egyedül. Nem volt ez mindig így, és nem is lesz, hiszen szerencsére van kapcsolatom.
3 gyermekem, akik közül kettő egyetemista, a volt férjemtől van, akivel nagyon fiatalon kötöttem házasságot, 16 éves voltam.
A volt férjem nem a jövedelme alapján került kiválasztásra, nem tenyészcsődörnek kellett, sem fejőstehénnek (bikának), hanem szerelmes voltam belé. A kapcsolatunk jól működött. Együtt éltünk 23 évig.
Nem pumpolom, nem vagyok ilyen típusú nő.
Egyrészt mert annál büszkébb vagyok, másrészt mert saját jószántából még a másik apuka két gyermekének az etetését, ellátását is az apuka helyett ő finanszírozza.
- Valószínűleg te soha nem neveltél még gyereket, mert nem vagy tisztában azzal, hogy mit eszik és használ el egy/két baba. Elmondom, röviden.
Csak a tápszer 45.000.-/hó, csak a pelenka 20.000.-/hó. Nem beszélek ruhákról, gyógyszerről, semmi másról. Ha az ehhez való apai hozzájárulás kérése - az apa keresete megengedi, és nem nélkülöz a megfizetése után sem!- meglátásod szerint pumpolás, az gáz. Vagy nincs gyereked, vagy egy tartásdíjat fizető pasival élsz, és ez neked nem tetszik...
Én is hozzájárulok az én jövedelmemmel, és a természetben adott "munkámmal".
- Másik apuka a cinikus megjegyzéseddel ellentétben nem apukaként lett kiválasztva, hanem a szív alapján, szerelmes voltam belé. Soha nem a pénztárcáját néztem és nézem egyetlen férfinek sem, aki ilyet feltételez nőként, az magából indul ki, tükör...
- A történetemben nincs semmi furcsa és homályos, tanulj meg olvasni és értelmezni. Más képes volt rá, és értelmes tanácsot is adott.
- Az életkoromhoz semmi közöd, egyáltalán mi a fenének számolgatod, nem volt kérdéses a téma szempontjából. Egyébként 42. Nem vagyok vénasszony, egy fiatal nő vagyok, nem tudom, mi a problémád egy szüléssel illetve a gyerekvállalással.
- Elgondolkodhatnál azon is, hogy vannak olyan esetek, amikor véletlen teherbeesés következik be, mivel a fogamzásgátló tabletta nem 100%-os. A soktízezer magyar nő között számolj néhány nővel, aki így esik teherbe. És bármilyen hihetetlen, van, aki lelkiismereti okból nem képes megölni a magzatát/magzatait. A fogantatásnál ott volt a férfi is, a nő is. Az abortuszt a nő viseli, annak testi és lelki terhével együtt.
- A férfi nem megvezetett, te talán ilyen típus vagy, én nem. Két diplomával, amit az anyaság és a munka mellett szereztem, el tudom látni magamat és a három gyermekemet, akiknek tisztességgel segít az apjuk, sőt, a másik kettő ellátásába is besegít.
- Köztisztviselőként és magánemberként is tisztában vagyok sokmindennel, de nem értek mindenhez, mert emberből vagyok én is, mint te is. Ezért írtam ide, a fórumba, ahol szerencsére kaptam épkézláb segítséget, tanácsot, nem csak ilyen rosszindulatú, gúnyos, önmagának sekélyességéből kiinduló megjegyzést.
Tisztelettel: liany
bimba
A 6 hónap.
bimba
Pénztartozás általánosságban 5 évig visszamenőleg követelhető, de t.díj mint járadék csak 6 hónapig. (Nem az a lényeg hogy valakinek bejelentett állása legyen hanem hogy folyamatosan fizessen...)
A jövőre nézve: ha kimarad egy-két havi t.díj írány a bírósági végrehajtó., az már az ő dolga lesz hogy aktuálisan mit tud bevasalni rajta - később bizonyára az elmaradást is.
"Mona"
laikus hozzászóló
Jó estét!
Lenne néhány kérdésem gyermektartásdíjjal kapcsolatban.
Férjemet egy éve elhagytam és fél éve mondták ki a válópert, gyermekünket nálam helyezték el.
A bontóperig 4 havi tartásdíjjal tartozott, melynek megfizetésére 2hónap határidőt kapott. Természetesen úgy, hogy az esedékest is fizesse majd.
Ez nem történt meg, a határidő lejártával beadtam hát a végrehajtást, mely azóta is folyamatban van.
Maholnap egy évnyi összeggel tartozik.
Időközben, hogy értesült a végrehajtásról, beadta a kérelmét az anno meghatározott 20e Ft 8e-re történő lecsökkentésére.
Hangsúlyozom, semmit sem fizetett mindezidáig, a gyermeket sem látogatta az elmúlt évben, azt sem tudja, mi fán terem az "apa", holott az első szava ez volt 1.5éve.
Az lenne tehát a kérdésem, hogy mit tudok tenni ez ügyben?
Olvastam lentebb, hogy a gyámhatóság megelőlegezi ugyan, de ahhoz bírósági papírok kellenek.
Esetemben pedig a végrehajtás még folyamatban van, bár nem tudom, milyen eredménnyel fog záródni.
Továbbá arra lennék még kíváncsi, hogy ez esetben is érvényes-e a 6 hónap, vagy sem?
Lévén a vh. folyamatban van szeptember óta.
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves liany!
Kissé tévedésben vagy, 2 gyereket nevelek egyedül, özvegyként.
De valószínűleg én vagyok a szerencsésebb, mert mindkét gyerekem tervezett, szeretettel várt baba, nem pedig egy véletlenül vagy akarattal rosszul szedett tabletta eredménye.
A volt férjedet a távolból tiszteltetem az jóságáért, na meg az eszéért, hogy végül csak elvált.
Őszintén örülök, hogy a többiek tudtak segíteni, így nekem több időm jut olyan Édesanyákra, akik úgy fogalmaznak, hogy " kérnék" és "szeretném", nem pedig úgy, hogy "akarok". Ja, Ők ezt 2 diploma nélkül is tudják.
Valamint arra is képesek, hogy 50.000,- forint alatti összegből etessék és pelenkázzák a gyermekeiket.
Üdvözlettel:
Megara
Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)
Kedves Mindenki, aki nem (csak) válaszokat vár, hanem úgy gondolja, hogy valamilyen módon segíteni tud másoknak! Bár a jellege szerint jogi fórumra írunk, kétségtelen, hogy beleférnek az egyéb életvezetési tanácsok is, az ügyben tapasztalattal rendelkező laikusoktól.
Viszont kizárólag akkor, ha a hangnem nem személyeskedő. A tanácsot kérőt nincs jogunk a saját személyes véleményünk és erkölcsi normáink szerint megítélni és sértegetni. Aki nem tudja kellő távolságtartással kezelni, az ne adjon tanácsot. A hivatásos segítőket, vagy a hasonló szakmát gyakorlókat külön felkészítik erre, mert valóban nem könnyű és mindenképpen felelősséggel jár.
Az, aki válaszadásra érzi érdemesnek magát, más megítélés alá esik, mint az, aki kérdez.
Mivel úgy tudom, a fórumnak nincs külön etikai kódexe, azt hiszem, hogy jó lesz a szociális munkát végzőké is. Remélem, mindenki egyetért azzal, hogy a segítő/válaszadó kötelezően
„tiszteletben tartja minden ember méltóságát, értékét, jogait, céljait és szándékait.”
"A végrehajtó mehet bárhova, oda is, ahol nincs tulajdonosi státuszban."
Ez jogszerű, vagy csak laikus vélemény?
Továbbra is szeretném megtudni, hogy az államáltali megelőlegezés valóban (máshol is) szünetel!!!
Mert a fórumon csak ezt az egy lehetőséget olvasom...
Köszönöm a válaszokat!
Mehet.
Nem szünetel.
Megara!
Én sem értem a belőled áradó rosszindulatot egy másik,gyerekeivel küzdő anya iránt!Neked kéne a legjobban tudni milyen nehéz egyedül gyerekkel,és azt is hogy minden fillér számít!Ha te meg tudod oldani gytartás és segélyek nélkül hogy neveled a gyerekeidet,az a te dolgod és örülj neki,de miért kell emiatt mást megvetni vagy lenézni,egyáltaláb miért kell belekötni?Ha csak kötekedésre vágysz akkor miért nem mész megfelelő fórumokra,ez itt nem arról szól!Nagyon rosszindulatú nőnek tünsz nekem és egyáltalán nincs igazad!A férfiak nagyrésze akkor sem akar fizetni ha könnyűszerrel megtehetné és rengeteg nő neveli a gyerekét úgy,hogy egyáltalán nem kap gytartást!Ez ha szerinted normális,akkor nagy baj van a fejedben!A gyerkért mindkét fél felelős és mindkét szülőnek kötelessége lenne gondoskodni róla!De a valóságban egyáltalán nem ez van az esetek igen nagy részében!Az én exem sem akar fizetni csak hébe hóba miközben új kocsit vesz és eltart egy telefonmániás nőt akinek a havi telszámlája 60 ezer ft!Mindemellett a saját gyerekét heti 1x ha felhívja!Látni max 3-4 havontja látja!Az én exemmel is szimtaizálsz?Mert szívesen összehozlak vele ha gondolod!
Megara!
1.Miért gondolják azt a nők, hogy egy férfinak könnyebb munkahelyet találni, amikor pont a kizárólag férfiakat foglalkoztató iparág (építőipar) haldoklik? Ha az anyának nincs munkája, valamilyen családtámogatást kap. A férfinak legtöbb esetben könnyen odavágják, hogy oldja meg.
Ha valóban volna gyereked és valóban egyedül,minden segítség nélkül neveled mint állítottad,akkor tudnod kéne hogy menyire korlátozva van egy nő a gyerekkel!Egy 3 évesnek nem mondhatod azt,hogy gyere haza fiam az oviból ahogy tudsz,mert anya dolgozik a cipőboltban ami minimum este 7-ig van nyitva.Arról nem is beszélve,hogy többet van zárva az ovi mint nyitva,mindenféle továbbképzésre hívatkozva!És még a nyári 2,5 hónap zárvatartás nem is oldotta meg az egyedülálló szülő,amit még két szülő esetében is nehéz megoldani.Vagy rá kéne bíznia a szomszédra a gyereket esetleg az utcára?És ha beteg mit tegye?Hagyja otthon egyedül a gyereket vagy ne menjen be mosogatni a munkahelyére?Szerinted érdekli a munkáltatót hogy beteg a gyerek és nincs kire bízni?Elárulom hogy egyáltalán nem.És nem mindenki született irodistának sem hogy 8-tól 16-ig dolgozzon,de még ha az is a végzettsége és a fővárosban is lakik,még akkor is kis esélye van arra hogy munkát találjon ha nincs ismerettsége!Mert NEM JUTSZ BE MÁSHOGY ÁLLÁSOKBA CSAK ISMERŐSSEL!
Tisztelt Obudafan!
Köszönöm válaszát!
„tiszteletben tartja minden ember méltóságát, értékét, jogait, céljait és szándékait.”
Ez különösen vonatkozik az elvált házastársunkra, gyerekeink apjára/anyjára is, akibe valaha állítólag halálosan szerelmesek voltunk.
Éppen ezért bocsánat, de én nem kívánok fegyvert adni annak a kezébe, akinek nyilvánvalóan az a célja, hogy egy másik embert tönkretegyen.
Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)
Szép jó napot mindenkinek!
A múlt héten fejeződött be a volt férjemmel a gyermektartási perünk.6 hónapra visszamenőleg kell neki megfizetni az elmaradásokat is.A problémám az,hogy elfelejtettem kérni a bíróságot,hogy tiltsák le a fizetéséből a megítélt összeget.
A kérdésem az lenne,hogy van e arra lehetőség,hogy utólag kérjem a letiltást?Ha van,akkor mi ennek a menete?
A választ előre is köszönöm!
Tisztelettel
mano2000
Nem a bíróság rendeli el a letiltást hanem neked kell írnod egy pár soros levelet a volt férjed munkahelyére -mellékelni az itéletet fénymásolatban- és kérni hogy a letiltást hajtsák végre.
A 6 havi elmaradást a mindenkori havi letiltás összegén felül, havonként arányosan elosztva úgyszintén tiltsák le - egálig.
Közöld hogy a t.díjat a postás vigye-e a címedre vagy pedig az általad megadandó bankszámlára eszközöljék azt.
A munkahely felé a levelet ajánlott-tértivevényként add postára melynek másolatát gondosan tedd el magadnak, valamint a posta által visszaküldésre kerülő kis szelvényt is.
"Mona"
laikus hozzászóló
Vagyis a bíróság elrendelte a letiltást, de neked kell kérni a munkáltatótól, hogy a továbbaikra nézve azt hajtsák végre.
A munkáltató mint kézfizető kezes felel a mindenkori letiltásról.
Köszönöm Mona a válaszod!
De mi van akkor,ha nem rendelte el a letíltást?
Akkor mit kell tennem,hogy elrendelje?
A választ előre is köszönöm!
mano2000
Írtam hogy a munkáltató készfizető kezesként felel a letiltás dolgában, erre jogszabály kötelezi őt.
Ha netán nem eszközli a letiltást akkor a bírósági végrehajtón keresztül eljárhatsz a munkáltatóval szemben., ő minden további huzavona nélkül simán leemeli a t.díj összegét -és az elmaradásokat is egyben- a cég bankszámlájáról.
A cég vezetőjének/igazgatójának címezd a letiltást kérő levelet, aztán ő majd továbbadja a pénzügyi osztályuknak ill. a bérszámfejtőnek.
Kérdez tőlük, hogy a cégnél melyik nap van a bérfizetés, így rá 2-3 napra a kezedben kell lennie az aktuális havi t.díj összegnek.
Mona!
Köszönöm szépen!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02