Egyébként meg a munkáltató készfizető kezes lehet őt zaklatni... és kicsit "megfenyegetni"...
Gyermektartásdíj végrehajtása
Ha egy párkapcsolat nem áll biztos talajon akkor nem szülünk "csak úgy" magunknak - ha nem tudjuk önerőből eltartani a gyermeket.
Az más téma ha egy kapcsolat / házasság megy szét bármely okból a későbbiekben, ott azért volt igazi apa - nem csak egy himtagú balek...
A magánvéleményemet írtam le.
Tiszteletem!
Látom nem csak Mi jártunk úgy,hanem rajtunk kívül igen sokan,hogy várnak és futnak a gyermektartás után.
Nekem lassan másfél éve döcögve néha kapok valamit a gyermekek biológiai apjától,holott elindult a végrehajtás-a végrehajtó írásban kért a negyed ingatlan árverezésének elállásától- a munkáltató ahol be van,volt jelentve nem utal hónapok óta.
Amíg a magyar jog lehetővé teszi,hogy mindenki megtalálja a kiskapukat mindenhol addig ez sajnos így is marad.
A végrehajtó előre felveszi a fizetését és ha van kedve esetleg meg is dolgozik érte és lesz behajtás.Ha nem akkor kidumálja,hogy sok az ügye bocsika.
Amíg a törvény azt írja,hogy büncselekmény a gyermektartás nem fizetése és tételezzük fel ezáltal valóban veszélyeztetve vannak a gyermekek,de a nem fizetőt semmi nem szankcionálja mit is várunk Mi el?!
Mert Mi anyák szégyeljük akkor magunkat,hogy annak idején mikor még a gyermeket vállaltuk közös család keretében amely már nem funkciónál és egyedül szeretnénk nevelni a közös gyermekeinket merjük kérni a gyerektartást.
Laikusan ennyi.
Érdemes lenne a végrehajtónál érdeklődnöd arról, hogy mi történt.
Tisztelt Fórumozók!
Korábban írtam kálváriámról, és arról, hogy inkább hagyom a végrehajtást a saját medrében ...
De most ... elkeseredtem. A végrehajtó tavaly kérte a földhivataltól a nevemben az egyik ingatlanra a végrehajtási jog bejegyzését. A földhivatal annak rendje és módja szerint felhívott eljárási díj befizetésre, melynek eleget tettem... bár morogtam, mert már 3 ingatlanon rajta volt a végrehajtási jog, nem igazán láttam értelmét. Most pedig ... megkaptam a földhivataltól a határozatot, hogy elutasítják a bejegyzést ... mert NEM AZ ADÓSÉ az ingatlan!!!! Egy liter tej árát nem hajtotta még be a végrehajtó, de - lustaságból? figyelmetlenségből? - elvont ezzel a gyerektől 6.600,- Ft-ot ÉRTELMETLENÜL!!!! A végrehajtóknak nem kötelessége ellenőrizni a kérelem benyújtása előtt, hogy kié az ingatlan? Ilyenkor nincs kártérítési kötelezettsége? Tudom, hogy piti összeg, de számunkra ez egyáltalán nem az! Beiskolázás előtt állok, a munkáltatóm egyéni vállalkozó, nem fogok kapni semmilyen hozzájárulást ...a végrehajtás az egyetlen reményem, de úgy tűnik, a végrehajtónak érdektelen, közömbös ... :-((((
Kedves Fórumozók!
Gondoltam megosztom Veletek a jó hírt, hogy a végrehajtónak hála sikerült gyermekeim édesapján behajtani az elmaradt tartásdíjat:-)
Mikor anno ősszel mindenféle fals indokkal jött és megtagadta a tartásdíj fizetését, kétségbe voltam esve...de itt a fórumon olvasottak alapján a tettek mezejére léptem, elmentem a panasznapra és kértem a végrehajtást, igaz, szkeptikus voltam.
Persze mikor a végrehajtó lefoglalta apuka üzletrészét 3 cégben és erről az érintett feleket értesítette, volt "anyázás" és "melegebb éghajlatra küldés" (= elég durva és sértő hangon nyilvánított ex-apósom véleményt a végrehajtónál), de úgy látszik ezzel csak magát járatta le és mégis csak kifizette a fiacskája a tartozást.
Szóval kedves elkeseredett anyukák és apukák, nem kell kétségbe esni, tényleg van törvényes úton megoldás az elmaradt tartásdíj behajtására:-)
Valamilyen szinten igazad van, bár kizárólag azon okból meggondolni egy válás lehetőségét, hogy anyagilag jobban járok-e vagy sem.. nos ez elég furcsa nekem. Nem passzióból dönt úgy az ember, hogy nem bírja tovább.. egy normális szülő mérlegeli a helyzetet és már csak akkor dönt a válás mellett, ha már más kiutat nem talál.. Mondjuk ha már nem bírja elviselni a férj bántalmazását akár testileg, akár lelkileg.
Aki a pénztárcája miatt gondolkodik a váláson, hát azt sajnálni tudom, aki viszont úgy járt mint én.. nos, úgy tűnik neki esélye sincs normális életre. Tűrni kell tovább a verést és a megaláztatást.
Hát igen, régen ez milyen egyszerű volt: mindenki köteles volt dolgozni, és a munkabére elég volt az esetleges tartásdíj kifizetésére is! Ma ez másképp van: rengeteg a munkanélküli (én pl. 2 éve vagyok az), akinek a járadék lejárta után semmi nem jár. Akinek van olyan jólelkű rokona, vagy élnek még a szülei, azt megtűrik egy lakásban, és kap egy-egy tál ételt is. De ebből természetesen nem tud tartásdíjat fizetni! Ez általában a férfiak esete. Nekik sem jó, de mit tehetnek! A nők sem járnak jobba, míg régen sokan kiszámolták, hogy anyagilag mennyivel jobb, ha elválnak, a fizetésük mellé megkapják volt férjük fizetésének néha 50 %-át is, miközben nem kell a férjjel bajlódni, ma bizony sokszor pofára esnek! Sem az ő állásuk nem marad meg, sem a volt férjjé, aki így fizetésképtelen!
És természetesen a gyerek az igazi vesztes: nem az anyagiak hiánya miatt, hanem azért, mert neki mindkét szüléjére szüksége lenne!
Érdemes lenne ezeken elgondolkodni, mielőtt felrúgunk egy házasságot!
A történetem folytatása..
Eddig a gyerektartásból és a családi pótlékból tartottam el a gyerekeket, rendeztem az előzőleg közösen használt ingatlan elmaradt számláit, valamint a nevemen lévő személyi kölcsön törlesztését.
Hitelünk volt, ami ugyan az exem nevén van, de mint tudjuk, a házasság alatt felvett bármilyen hitel közösnek tekinthető. Tegnap hívtak egy bankból, hogy a volt férjem nevén lévő hitel tartozást mutat és ezért fizessem be én az elmaradást, vagy behajtásra küldik az összeget.
Szóban megállapodtunk előzőleg még a váláskor exemmel, hogy e két kis hitelt mindenki rendezi magának, mivel azonos összegről van szó.
A két nagyobb hitel pedig a gazdasági ügyekkel kapcsolatos ügyintézéskor kerül majd elszámolásra, vagy a közös ingatlan ráterhelésére. Úgy néz ki ez utóbbi lesz, mert képtelenek vagyunk megállapodni az ingatlannal kapcsolatban, ahol ugyan fele fele arányban vagyunk tulajdonosok, de a szüleim laktak és laknak a mai napig is az ingatlanba, ott értéknövelő beruházásokat eszközöltek, melyet a volt férjem nem hajlandó elismerni. Ez az ingatlan 1,5 millióba került amikor vettük, most kb. 4 milliót ér. Nem szeretném hagyni a szüleim befektetését semmibe veszni, azt sem, hogy a bankok elvigyék az egész ház értékét.
Van erre a helyzetre valami megoldás, vagy tényleg elvisz a bank mindent?!
Üdv mindenkinek, ez az első alkalom hogy itt írok, remélem valaki tud nekem okosat mondani. Múlt év áprilisában elváltunk, velem maradt a két kiskorú gyermek. Eddig exem fizette a gyerektartást, de januártól az anyagi helyzetére hivatkozva kijelentette hogy nem fog egy fillért sem adni. Se munkája állítólag, se munkanélküli ellátása, se semmi. Én regisztrált munkanélküli vagyok, a megélhetésünk eddig a családi pótlék és a gyerektartás volt. Innentől viszont marad a családi pótlék, amiből képtelenség rezsit és minden mást fizetni. Félek, hogy ez a lehetetlen helyzet odáig vezet, hogy a gyerekeket nem tudom eltartani. Exemet a szülei eltartják, él mint Marci hevesen, nekünk meg itt marad az éhkopp. A népjóléti iroda is elkeserített, semmit sem tud adni, mert nem az én nevemre jönnek a rezsi számlák. Persze ha az én nevemre jönnének, maximum akkor is öt ezer forinttal tudnának segíteni havonta.
Mégis mitévő legyek? Ha sokat hangoztatom az anyagi helyzetemet, félő, hogy a gyámügy közbelép és elveszi a gyerekeket tőlem.. fogalmam sincs hogy mit tegyek!!!
Jucus76
Nem lép hatályba új Ptk. január 1-től. A jövedelem, és nem a munkabér 15-25%-át ítéli meg gyermekenként a bíróság. Neked kell bizonyítani, hogy a jövedelem magasabb, mint amit ő bevall. A hitel közös tartozás, a ráfordításaid felét pedig követelheted.
Magdus0203
Figyelembe veszik, de neked kell bizonyítanod, hogy milyen életszínvonalon él. Elsősorban tanúkkal lehet bizonyítani ilyen esetben.
Tisztelt Ügyvéd Úr,Fórumozók!
3 éve elváltak az útjaink a kisfiam(6 éves,idén kezdi az iskolát) édesapjával,akivel nem voltunk házasok,de azonos címen laktunk.Megegyeztünk,hogy havi szinten biztosít egy összeget,gyerektartás fejében.Ezt az összeget ő állapította meg,ami 10ezer Ft.Azonban az utóbbi időben,hol nem adja oda,hol csak a felét.
Szeretném bíróságra vinni az ügyet,mert ez már nem állapot,azonban:adott egy vállalkozás,amit az anyja üzemeltet,nála dolgozik mint alkalmazott napi 4 órás bejelentett munkaviszonyban.Azonban havi fix fizetést nem kap,csak papíron.Életvitel szempontjából mindene megvan,hatalmas családi ház,luxus elektronikával felszerelve,alig egy éves vadonatúj,hatalmas autó,amit a papíron szereplő fizetésből nem tudna fenntartani.De mégis fenntartja.A nevén semmi nincs,a háza,az autója is az anyja nevén van,mint ahogy mondta,abból kifolyólag,hogy soha senki se tudjon tőle bármit is követelni.
Ez ügyben kérném a segítséget,hogy ilyen esetben tudnék-e bármit is jogi úton követelni tőle,úgy,hogy "semmije nincs",de mégis mindene megvan.Figyelembe veszik az életvitelét ilyenkor?
Válaszukat előre is köszönöm!
Magdi
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni, hogy a válásom kapcsán milyen anyagi juttatásra számíthatok a férjemtől.
Úgy hallottam, hogy a most január 1-én életbe lépő új polgári törvénykönyv másképp szabályozza majd a gyermektartásdíj kiszabását. Valóban így van ez?
A férjem jelenleg vállalkozó és minimálbérre van bejelentve. Ilyen esetben is a bérének (minimálbérnek) a 15/25%-a alapján ítélik meg a gyermekenkénti tartásdíjat? Két közös gyermekünk van, Ön szerint milyen összegű tartásdíjra számíthatok majd, illetve azt is szeretném megkérdezni, hogy van-e minimális díj amit mindenképp megállapít gyermekenként a bíróság és milyen összeg ez 2011-ben?
Előre is köszönöm segítségét!
Illetve lenne még egy kérdésem. A házasságunk alatt felvettem diákhitelt, amit természetesen nem teljes egészében az iskolára költöttem, hanem a mindennapi megélhetésünkre is. Válás esetén ez a hitel csak engem illet meg?
A ház amelyben lakunk az ő házasságunk előtti tulajdona. Ez nyilván az övé marad, de amit mi 15 év alatt közösen költöttünk a házra az is mind őt illeti meg, vagy valamilyen arányban azért ki kellene engem fizetnie?
Köszönöm mégegyszer!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyermektartásdíj megállapításával kapcsolatos kérdésben szeretném a tanácsát kérni. 2 gyermeket nevelek egyedül, 2 és fél éve adtam be válókeresetet. A férjem külföldi állampolgár, Unióbeli országból. A bíróságra, annak már sokszori felszólítása ellenére sem adja be a jövedelemigazolását, hogy a tartásdíjat ne tudják megállapítani. A bíróság ideiglenes tartásdíjat állapított meg, majd – jövedelemigazolás híján – azt véglegesítette. Ügyvédem tanácsára felvettem én a kapcsolatot a külügyminisztériumával (ez a munkáltatója), ahol nagyon készségesek voltak, és pár nap alatt eljuttatták férj jövedelemigazolását a bíróságra. De máig sem értem, hogy miért, a bíróság ezt nem vette figyelembe. Most már másodfokon járunk, de a férjem a jövedelemigazolását - mindenféle mondvacsinált indokokra hivatkozva - még mindig nem nyújtotta be. Röhög a markába, és a bíróságok tohonyán (bocsánat!) asszisztálnak hozzá. A kérdésem az lenne, hogy meddig mehet ez még így? A bíróság miért nem tesz semmit? Ez így jogszerű? A bíróságnak egyáltalán milyen eszközei vannak, hogy egy külföldit rábírjon a jövedelemigazolása beadására? Egyáltalán vannak-e eszközei? És ha vannak, akkor miért nem él velük? És az normális, hogy látván férj ellenállását, a bíróság most már az adóbevallásával is megelégedne? (Ennek többek közt az a pikantériája, hogy a ténylegesnél kevesebb jövedelmet vall be...) Hol van itt az Alkotmány által biztosított törvény előtti egyenlőség? (Mert ugyebár tőlem a jövedelmigazolásomat kérték és kapták...) És miért nem vették figyelembe az én általam bekért hivatalos jövedelemigazolását?
Tehetnék én valamit, hogy meggyorsítsam az „eseményeket”? Önnek van-e, volt-e hasonló tapasztalata? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Köszönöm gyors válaszát!
Akkor is.
Tisztelt Ügyvéd Ur!
Segítséget szeretnék kérni gyermektartásdíjjal kapcsolatban: bátyám 10 éve vált el,volt feleség maradt 6 éves lánnyal, s válás kimondásakor született ikerlány gyermekekkel (időközben ikergyerekek apja is odaköltözött volt feleséghez s bátyámtol született lányhoz). Bátyám rendszeresen 10 éves fizeti immár 16 éves lányának a tartásdíjat, melyet saját elhatározásra 1,5 éve kétszeresére is felemelt segítség gyanánt. A gond csupán annyi, hogy azóta a lány (kiskorúként) nem folytatta tanulmányaita(ált.iskolát talán befejezte és otthon maradt anyuka ikergyermekeire vigyázni). Csakhogy időközben anyuka elköltözött onnan,ahol eddig laktak egy másik párkapcsolat miatt,vitte ikreket, de a lányt otthon, ill.másik családnál hagyta,ahonnan egy 16éves fiú "udvarol" e lánynak.Testvérem,mint apa nem jelentette fel gyámügyeseknél anyát (mert elhagyta családját,smert lánya nem járt tovább iskolába),csak beszélni próbált anyával,lányával,hogy ez a helyzet igy nem megfelelő.E beszélgetés nem vezetett eredményre,minden maradt ahogy volt. Most karácsonyra kiderült,a 16 éves lány gyermeket vár,erre a lány anyja ujra hazaköltözött az ikergyerekekkel,s jelenlegi élettársával.S oda költözött a16 éves apa is. Kérdésem:akkor is jár gyermektartásdij,ha időközben a lányból anya lesz 16 évesen?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel B.Éva
2 éven belül nem lehet változtatni a bíróság által megállapított tartásdíjat, hacsaknem valami nagyon nyomós indok lépett fel időközben (gondozó szülő munkanélkülisége pl.)Az adókulcs változás miatti jövedelemnövekedés nem ez a kategória...
Marcika, lehet azért fix összegű a tartásdíj, mert százalékosan indokolatlanul magas lenne pl. többmilliós menedzseri fizetéseknél.
Ha a volt férjnek új családjában gyerekek születtek és a gyerekek után járó adókedvezményre gondolsz, akkor a válasz nem.
Ha az SZJA csökkentésre gondolsz, akkor igen, de meggondolandó, hogy pár ezer forintért érdemes-e bírósághoz ronhangálni, főleg úgy, hogy rendesen fizet. Miért nem beszélitek meg?
Miért fix összegű a gyerektartás?
Kiegészítésként még annyit,hogy fix összegű a megállapított tartásdíj.
Üdvözlök mindenkit!
A következő szituációról szeretnék véleményt kérni.Válás után (idén tavasszal) a bíróság meghatározott egy összeget,amit a volt férj rendesen fizet gyerektartásként 2 gyermeke után.Jövőre az adóváltozások miatt az apa egyébként is magas,legális jövedelme jelentős mértékben emelkedni fog.A volt feleség kérheti a bíróságon a volt férj megváltozott jövedelme miatt a gyerektartásdíj megemelését?Köszönöm!
Nincs mit.
Ok, köszönöm szépen. Sajna én is ezt értelmeztem a levélből. Akkor várok!
Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Ha a havi gyermektartásdíjat nem fizeti, akkor új feljelentést is lehet tenni. Emellett a hátralék vonatkozásában is lehet próbálkozni a bírósági végrehajtással.
Tiszteletem!
Mindenkinek boldog,áldott,szertetett teljes ünnepeket kívánok.
zkriszti!
Sajnos jót nem tudok Neked írni.Mivel 1 évre felfüggesztették ez azt jelenti,hogy elég,ha az utolsó naptári napon teljesít az elmaradását és Te semmit nem tehetsz.
Nem jelentheted fel,nem kérheted,hogy fizessen.
Jogilag ez így van.Várjál türelmesen.Nekem erre egy rendőr azt mondta,toporogjon asszonyom egy helyben,mert csak ezt teheti:)Kitartás!
rituka79!
A bíró döntési joga,hogy hozzájárul e a gyt csökkentéséhez.Elméletben csj törvény kimondja,hogy fizetnie kell,még a saját tartása veszélyeztetése árán is.Ezért bűncselekmény még a gyt nem fizetése.
Nálunk ugyan ez történt,de a bírók nem buta emberek,senki nem hiszi el,hogy a semmiből élnek a nem fizetők!Sok sikert.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02