Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Gyermektartásdíj nemfizetése miatt büntetőpere volt a gyermekem édesapjának, sajnos én nem tudtam megjelenni. Levélben elküldték a végzést, mely szerint 1 évre felfüggesztették a pert, mert vállalta, hogy az 1 év alatt megfizeti a 270ezer forintos tartozását plusz havonta fizeti az aktuális gyermektartásdíjat, ami 10ezer forint. Sajnos arról semmit sem írnak, hogy ezt milyen formában fogja kifizetni, vagy mikor.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nekem mi a teendőm? Mi van ha nem fog fizetni? Vagy meddig várjak? Valószínüleg nem fogja fizetni sem a tartozását, sem pedig a havi gyermektartásdíjat.
Köszönöm a válaszokat!
Krisztina
Gyermektartásdíj végrehajtása
Aszt szeretném meg kérdezni ,hogy a volt férjem felmondot a munka helyén.Miközben gyermektartás kötelezetsége van,Utána munkanélküli járadékon volt,abból rendesen vonták a GYT-ÉT,Mikkor az le járt azóta szociális segélyen van..,és 5-hónapja nem fizet.Közbben én már kértem a végrehajtást de nem találtak semmit ,és azzal kell mennem a gyám ügyre...De ő is be adott egy kérelmet ,a bíroságra hogy 5000-ft-ra csökentség le a gyermektartás díjat..Ami amugy 16000,volt meg állapítva....Aszt szeretném én meg kérdezni hogy helyt adnak e nekki?Mert akkor senki se menne ell dolgozni szerintem,ha így ilyen egyszerű módon le lehet vinni...Válaszukat ellőre is köszönöm...
Strobel
Két dolgot tehetsz. Vagy megvárod, hogy valaki árverésen megvegye az ingatlant, vagy a követelésed beszámításával te magad veszed meg.
Anyuka1
Ebbe a perbe szerintem nem vonható, de külön perben van lehetőség a fedezetelvonás megállapítására.
T.Hozzáértők!várom a választ,hogy mi a következő lépés,mit tegyek,mire számíthatok!KÖSZÖNÖM.
Tisztelt Szakértők!
Egy gyermekét 2 hónapos kora óta egyedül nevelő anyuka a gyerek 6 éves korában megelégelte az apuka ígérgetéseit, é s gyermekelhelyezési és tartásdíj iránti pert indított.
A gyermekelhelyezés meg is történt, a tartásdíj kapcsán viszont még nincs végleges döntés, mert "apuka" átadta másoknak az "egyébként is veszteséges" vállalkozásait (pl. édesapjának!), az ingatlanjait szintén édesapjára , illetve új élettársára íratta. Tehát a per kezdete óta és jelenleg is munkanélküli, ma már sem jövedelme, sem ingó, sem ingatlan vagyona nincs, nyilatkozata szerint az édesapjától és élettársa szüleitől kapott támogatásokból él élettársa háztartásában (az élettárs anyuka viszont évek óta "háztartásbeli", hivatalosan kizárólag az állam által a gyermek után folyósított összegek a bevételei), ahol szintén van már egy gyermeke, és nyilatkozata szerint ennek a gyermeknek a szükségletei miatt szegény "apuka" még a saját szükségleteit is "kényszerül" korlátozni.
(A valóságban az "apuka" pl. pókerezni jár (pénzben), a neten a saját nevében ingatlanokat árul, dohányzik, és persze autóval jön a láthatáskor a gyerekért, tehát még aki nem is ismeri a valós hátterét, sem gondolhatja, hogy "szegény nincstelen". Tudomásom szerint egyébként pénz magánkölcsönzéssel, uzsorahitelezéssel foglalkozik.)
Az egész fedezetelvonás természetesen nyilvánvaló, hiszen nyugdíjas édesapjának és élettársának korábban szinte semmije sem volt, élettársa évek óta nem dolgozik, a szülei elég szegények, de ennek ellenére most nyáron papíron a nagyapa és az apa élettársa közösen vásároltak 38 millióért egy újabb ingatlant, amire - "érthetetlen módon" - az "apuka" holtig tartó haszonélvezete is bejegyzésre került. Most az élettársával és az ottani gyermekkel ebben az ingatlanban laknak. (A neten a nyáron általa sajátjaként árult 3 ingatlan összértéke kb. 75 millió volt, és jelenleg is egy 14 milliósat hirdet, aminek a nyilvántartás szerint szintén "szegény nyugdíjas" édesapja a tulajdonosa. Vélhetően jól megy az uzsora "biznisz"...).
A bíró látja az egészet, tárgyaláson fel is tesz néhány célirányos kérdést, de nem igazán akarja feltárni a valós helyzetet, pedig ő bekérhetné az utalásokat, szerződéseket, adóbevallásokat stb., amikből sok minden bizonyítható/látható lenne.
"Apuka" a bíróság ideiglenes intézkedésében hozott tartásdíjat (a valós jövedelmi viszonyai és vagyoni helyzetéhez képest nevetséges 25 ezer) sem fizeti. Végrehajtás van folyamatban az elmaradt tartásdíjra, de a "haszonélvezőként" általa lakott ingatlanban az élettársával a végrehajtónak letagadtatta magát.
A bíró által elrendelt korábbi környezettanulmányban felháborító módon a 2 éve felújított, átépített családi házat 1 szobásnak, és a valósnál kb. 70 nm-el kisebbnek írta, az alagsorban kialakított jacuzzis fürdőhelyiséget átlagosnál nagyobb méretű kádként jelölte meg, stb. (valószínűleg lefizették...?) Tehát "apuka" jövedelem nélküli, így nincs miből vonni, és persze vagyona sincs, így nincs miből végrehajtani.
A kérdés az lenne, hogy ilyen helyzetben a nagyapát (az "apa" édesapját), mint akinek a nevére a vagyon átvándorolt, perbe vonható-e, követelhető-e tőle a tartásdíj, vagy eyg részének megfizetése? Vagy csak akkor van erre lehetőség, ha az anyuka a saját jövedelméből, akár saját szükségletei rovására sem lenne képes megfelelően eltartani a gyermeket? Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?
Én annak örülnék a legjobban, ha békén hagyna minket,de persze az is fontos lenne, ha a valós jövedelméhez képest nevetséges tartásdíjat megfizetné. Az ügyletei, pénzszerzése csak annyiban érdekel, hogy sajnálom az adósait, és tőlem legyen boldog az összezsarolt pénzével (bár az nem lelkesít, hogy egyzser a fiam majd ilyen forrásból származó vagyon egy részét fogja örökölni..), de a bírónak nem kellene hivatalból feljelentést tennie ellenük az APEH-nél?
Kicsit hosszú lett, de talán így kerek a kép.
Segítségüket előre is köszönöm!
Anyuka1
Tisztelt ügyvéd úr!
Szeretnék segítséget,tanácsot kérni öntől a következő probléma miatt:A volt élettársam nem fizeti a gyermektartásdíjat,több mint fél millió forint tartozást halmozott fel.Van a tulajdonában egy ingatlan.Sikerült odáig juttatnom az ügyet hogy árverésre kerülhessen sor,de sajnos ez még a mai napig nem történt meg,és ennek az okára lennék kíváncsi.Kaptam a végrehajtótól több levelet is.Megkaptam az ingatlan becsértékére vonatkozó adatokat,és kérdezte a végrehajtó hogy lakottan vagy beköltözhetően kérem-e az árverést,valamint kérdezett olyan lehetőséget is hogy ezt a nagy összegű nem fizetett tartásdíjat kérem-e részletbe.Megírtam erre a megfelelő választ,szintén itt a jogi fórumban kérve segítséget,a részlet fizetést NEM kértem,tudván hogy nem fogja fizetni,ha fizet is legfeljebb egy rövid ideig,mint ahogy ez már évek óta így van,ezenkívül már a bíróság és a rendőrég is intézkedett ez ügyben,de a tartozás csak halmozódott,addig az időpontig,míg jelenleg az állam előlegezi meg nekem.DE,miután megírtam a végrehajtónak a választ hogy folytassa az intézkedést az árverés ügyében,mégis kaptam pénzt,igen elhanyagolható összegeket,ezalatt az eltelt 3 hónap alatt,míg a választ vártam,ezek után tegnap kaptam a földhivataltól egy tulajdon lapot,melyen rajta áll,hogy ezt a több mint fél milliós tartozást ráterhelték az adós ingatlanára.
Remélem le tudtam írni minden lényeges dolgot…
Tehát a kérdésem abból állna,hogy én most mit kezdjek ezzel a tulajdoni lappal,hogyan lesz nekem ebből meg a pénzem amivel tartozik,és miért kapok mégis részletet,amikor ezt nem kértem,és miért nem folytassa az árverést,hiszen ez is kérdés volt,hogy szeretném-e.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Tekintettel arra, gogy gyermektartásdíjról van szó, így az ítélet előzetesen végrehajtható, tehát a nem jogerős ítélet alapján is lehet végrehajtást kérni.
Ha nem jogerős azítélet, akkor nem lesz levonás.
A kézbesítést követő 15 napon belül lehet fellebbezni stb. Az ítélet rendelkezik előzetes végrehajtásról?
melindaanyu
Már most jelentsd be.
consult
Érdeklődj a bíróságon, hogy mikor tudják a munkáltatónak megküldeni.
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni!
Okt. 29-én kimondták az ítéletet, mely szerint 200.000. Ft elmaradt tartásdíja kell megfizetnie gyermekem apjának 3 részletben, nov.15-ig, ill, dec és jan 15-ig, október hónapra 30.000. Ft-ot nov 15-ig, és a novemberi bérből majd a munkáltató vonja a tartásdíjat. Ekkor az ítélet még nem volt jogerős, de azóta sem kaptam meg az ítéletet, sem az alperes, így gondolom, hogy a munkáltató sem. Attól félek, hogy így a december elején esedékes fizetésből sem történik meg a levonás. Mit tehetek ilyen esetben?
Köszönettel: Lívia
Kedves Fórumozók!
Ma elmentem a panaszirodába, és kértem végrehajtást tartásdíjra, mivel apuka 2 hónapja nem fizetett...Persze amint hazaértem, jött az sms, hogy apuka rátett a számlára 1 havi tartásdíjat, igaz levonta belőle annak a pelenkatároló-utántöltőnek az árát, melyet múltkor a kisebbik gyermekének vett...ez mondjuk röhejes, mert adhatta volna ajándékba (9 hónap alatt eddig 2 játékot hozott neki ajándékba, meg 1x pelenkát, míg a nagyobbikat rendszeren megajándékozza).
Tehát a végrehajtást elindítottam, de szólnom kell majd, ha lesz is belőle vmi x hónap múlva, hogy az összeg változott?
igaz, szkeptikus vagyok....mivel nem hiszem, hogy a jövőbe is rendesen fog fizetni...
Szia!
Én is tudom, hogy felelőtlen nem is kicsit. Nem is hallgatott senkire, mikor az első gyerek után mondtuk, hogy nem kellene többet szülni ebben a helyzetben... Nem ez a kérdés. A véleményem az megegyezik a tiéddel, csak ez nem segít a gyerekeken. A férj a szomszéd településen van bejelentkezve, a nevelő anyjához már az eltűnése előttről... azóta senki nem tud róla semmit. Nincs új címe, a bíróság már kérte a lakcímnyilvántartás szerinti címét. Szóval semmilyen kilátás nincs semmire, mégis milyen irányba induljon el? Lesz tárgyalás decemberben, és nem tudjuk mit kérjen vagy mit mondjon amivel javíthat a helyzeten...
Timi
nem vagyok cinikus,de a hugod a sajat felelotlensegenek is az aldozata.
keressetek meg a ferjet.
az Orszagos Lakcimnyilvantarto tud rola ha Mo-n barhol lakik, felteve ha be van jelentkezve.
MajorDomus!
Szerinted nekem kellene tudni, hogy minek szült a húgom 4 gyereket? Szerinted az életben csak annak szülnek gyerekeket, aki érdemes rá? Viszont arra, hogy ki szül 4 gyereket egy ilyen semmire valónak, valószínűleg az a válasz, hogy aki nem normális. De ez azon nem változtat, hogy a gyerekek élnek és aranyosak, nem tehetnek arról, hogy a világon vannak. Nagyon nehéz helyzetben vannak és aki tud jó tanáccsal segíteni azt szívesen fogadom, aki pedig úgy gondolja, hogy cinikusan bölcs kérdéseket tesz fel, az ne fáradjon...
Köszönöm Sagit! Sajnos hiába tudom akkor ezt, Ő nem hajlandó nekem fizetni, és ki tudja, mikorra lesz vége ennek :( Addig akkor muszáj beosztanom ezt a pénzt. Viszont ha ő nem fizet semmit abba, amit én állok, akkor én is megtehetem, hogy nem fizetem a rezsi felét? Mert most is átutaltam neki, de így már mínuszba mentem sajos, amit soha nem csináltam még :( Én már költöznék amúgy, de mivel közös a szülői felügyelet és ő nem ír alá semmit, nem merek elmenni. Albérletet már találtam pedig, csak mire foglaljam le... :( Köszi mindent.
Nem jogos !
Mindennek a fele... a jogos (és tisztességes) egyenlőre. Aztán ahogy majd a bíróság dönt. Nagy átlagban a férjed fizetésének a 15-25% /gyermek de azon felül már nem lesz kötelezhető semmire. Persze a rezsi fele az övé marad , de gondolom előbb utóbb szétköltöztök...
Kedves Szakértők!
A férjmmel válás előtt állunk, még nem adtuk be. Szeptember óta külön kasszán vagyunk (és külön ágyban, de egy lakásban), ami az jelenti, hogy én kapom a családi pótlékot és GYEST, és ebből fizetem neki a rezsi felét. A gyerekek dolgait (iskolai, óvodai ebédbefizetés, osztálypénz, kiránduláspénz, téli cipő stb), ami több lett e hónapban, mint a rezsi, én fizettem ebből. A férjem szerint ez nem feles, mert tőle vettem el a családi pótlékot, ami feles szerinte és emiatt ő nem fizet nekem semmit. A váláskor kérhetem-e visszamenőleg a gyerektartást, mivel nem közös kasszán vagyunk? Jogos-e, hogy csak a rezsi feles?
Köszönettel, Szandra
Timi
ha a ferj nem ert semmit,akkor a hugod minek szult neki 4 gyereket ?
Ha holttá lesz nyilvánítva, lefolytatják a hagyatéki eljárást, és akkor megörökli.
Köszönöm a választ. A házról esetleg valami vélemény, hogy kerülhet át a feleség nevére...jelen esetben?
5 év elteltével kérheti a holttá nyilvánítást. Szerintem nem fogja az állam megelőlegezni a tartásdíjat.
Én a húgom nevében szeretnék tanácsot kérni. Ő 28 éves 4 gyerekkel és egy eltűnt férjjel, aki még itt létében sem ért semmit. Beadta a váló keresetet, de mivel a volt férj nem jelent meg a legközelebbi tárgyalás decemberben lesz. Anyámnál laknak, aki - egyébként özvegy - már totál ki van borulva, jó lenne valami megoldás, jó lenne ha lenne hová menniük. Van a húgom és a volt férj nevén egy lakás, amit a jó indulatú eladó, a szoc. pol.-ban bízva rájuk íratott és egy külön papírt csináltak a tartozásról. Azóta minden közszolgáltatás ki van kapcsolva, gáz számla ráterhelve a házra stb. Ebben a helyzetben a húgomnak esélye sincs másik házat venni, mert ez az eladó belement a részletekbe való törlesztésbe (ilyen nem lesz még egy, viszont persze magasabb árért, de az akkor is lenne ha hitelre vette volna meg)...De mi lesz a férj részével a házban? (ami tulajdonképpen csak papíron az ővé, mert nincs kifizetve). Mit tehetne? Lehet, hogy kéri a halottá nyilvánítást 5 év múlva? Mikortól számítják? Kérheti a fél ház átírását az elmaradt gyerektartás nevében? Melyik a célra vezetőbb megoldás? Mennyi gyerektartást kérjen? Mert ő fix. 10000-et mondott gyerekenként, jobb-e a százalékos meghatározás? Külön kereset kell ahhoz, hogy a visszamenőleges gyerektartást lehessen az államtól előlegben kérni vagy a váló peren kérhető? Kérem akinek van bármi jó tanácsa, segítsen egy kicsit, mert elég ramaty helyzetben vannak.... Mindent tanácsot előre is köszönök.
Tisztelettel: Timi
T/1441 . számú
törvényjavaslat
a tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, ...
Sziszi,
„Hát azért ezen elgondolkodom, de melyik rendőrség venné magára azt az ódiumot, hogy felkutassa apuka valódi anyagi helyzetét (mibe kerülne mindez?!),”
Nem pont erre gondoltam, hiszen a rendőrség nem is ezért van. Talán a közmunkára kötelezés célravezetőbb lenne (ha volna közmunka...).
Csilla13, gratulálunk, sok sikert. :)
Ismét Erika óvónéni vagyok!!!
Találtunk álláslehetőséget!
Helyben.
Első lépésként önéletrajzot kell benyujtani-amerikai tipusú önéletrajzot!!
megoldjuk!!
Erika óvónéni

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02