Gyermektartásdíj végrehajtása

ObudaFan # 2010.01.22. 14:33

Lehet.

andrea1976 # 2010.01.23. 14:28

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a segítséget.

Egy utolsó kérdés (remélhetőleg):

• Amennyiben végrehajtást kérek pl. az elmúlt 3 hónapi gyt-ra, és erre a végrehatjtásra pl. 2 hónap múlva kerül sor, akkor automatikusan 5 havi lesz behajtva, vagy csak a kettő amire kértem, s kezdhetem előlről a kérelmet a fennmaradóra???

másik verzió:

• Ha pl végrehajtást kérek az elmúlt 6 havi gyt-ra, akkor a végrehajtás ideje alatt eltelő pl. 2-3 havira is automatikusan végrehajtanak, vagy ugyanúgy kérelmezni kell újra?

Balogh Andrea

ObudaFan # 2010.01.24. 11:21

Ne csak a hátralékra, hanem a folyamatos díjra is kérd a végrehajtást, és akkor nem kell mindig újra kérni.

sunbaluka # 2010.01.24. 12:14

Üdv Mindenkinek. Feleségemnek első házasságából van 1 17éves lánya. A volt férjet 15éve 2500Ft gyerektartásra kötelezték de soha nem fizetett semmit. Be lehet ezt hajtani valahogy vagy elévült?

monalisa1 # 2010.01.24. 12:48

Legfeljebb 6 havi t.díj elmaradás követelhető, a többivel kapcsolatban a bíróság úgy fogja tekintetni hogy az anya számára közömbös volt...

Azt hogy az apa nem fizetett annak anno utána lehetett volna járni pl. munkahelyi letiltás és/vagy bírósági végrehajtás - folyamatosággal.

Ha az ifjú hölgy a jelenlegi tanulmányai végeztével netán felsőfokú tanintézet nappali tagozatán továbbtanul, akkor érdemes lehet már most beadni egy keresetet és kérni a bíróságtól hogy a jövőre nézve vizsgálja felül a 2.500 Ft/hó t.díj összegét.

Tudni kell, hogy csak az első szakma/végzettség megszerzéséig tart a t.díj kötelezés, tehát ha valaki pl. már középiskolásként "kenyérkereső" képesítésre tesz szert akkor a továbbtanulást már nem kötelező támogatni a külön élő apa.

"Mona"
laikus hozzászóló

andrea1976 # 2010.01.24. 13:41

Keves ObudaFan!

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Balogh Andrea

ObudaFan # 2010.01.24. 15:14

Nincs mit.

Rumcájsz # 2010.02.02. 16:23

Tisztel fórumozók.

Gyermekem idén lesz 18 éves augusztusban viszont májusban éretségizik. Tovább tanulásról nem tudok mivel tavaly nyáron egy közösen tervezett 1 hetes nyaralást az indulás előtt 2 nappal lemondta és ettől kezdve sajnos nem is tudtam találkozni vele.(nem rajtam múlt)
Idén nyáron az édesanyjával új helyre költöztek a címűket a mai napig nem tudom annak ellenére, hogy a gyermekelhelyzési megállapodásban közös felügyelet van.(gondolom a közös felügyelet miatt a tovább tanulásnál és kellne a véleményem.
Mivel a fizetésemből letíltással vonják a gyerektartást nem tudom nekem kell e kezdeményeznem hogy az éretségi után nem vonják (vagy, az éretségitől függetlenül jár neki 18 éves koráig?) vagy ezt a cégem automatikusan nem fogja a nagykorúság betöltése után vonni?
Mivel rajtam kívülálló ok miatt nincs láthatás ennek nem lehet hatása a fizetendő gyermektartás mértékére illetve, hogy a közös felügyeleti jogommal nem is tudok élni, mivel a lakcímét se ismerem.
Előre is közönöm a segítséget. András

monalisa1 # 2010.02.02. 17:06

Fordulj bírósághoz és kérd, hogy a 18. életéve augusztusi betöltésére tekintettel a további t.díj fizetési kötelezettség alól mentsenek fel. (A keresetet a volt feleséged ellen kell indítani mivel kiskorú esetében azt ő volt jogosult mind ez időig felvenni.)

Ha netán nappali tagozaton továbbtanul, a továbbiakban un. felnőttartásról lesz majd szó melynek havi összege már nem okvetlenül egyezik az eddig fizetettel. Szeptemben - február hónapban köteles neked átadni az iskola igazolását hogy az aktuális szemeszterre beíratkozott, ellenben pénz nuku.

De a továbbtanulás kérdése a bírósági eljáráson úgy szóbakerül majd, ha nem más az anyja kénytelen lesz a bírói kérdésre válaszolni.

A felnőttartást a jogosult kezéhez ill. bankszámlájára kell utalni, tehát azt már nem az ex veszi át.

A probléma az hogy nem tudod a jelenlegi címüket, pedig az alperes címét a keresetben meg kell adni.

Javaslom menj be a gyámhatósághoz és ezzel kapcsolatban kérd segítségüket., van állami szg.gépes központi nyílvántartás melyen mindenki szerepel az aktuális bejelentett lakcímével - próbálják azt ők megszerezni/lekérdezni neked.

A felnőttartás esetleges alkalmatlanságára a kapcsolattartástól való totális elzárkózás okot, indokot adhat, a bíróság megvizsgálja majd. (Egy fiatal felnőttnek már tudnia kell hogy bizonyos cselekedeteiért felelőséggel tartozik.)

Külön írom: előfordulhat hogy az érettségivel még nem lesz szakmája/képesítése, ilyenkor az első jövedelemszerző képzésig a t.díjat fizetni kell tovább - addig és nem tovább. (Sok fiatal van aki "lógja" az éveket és "halmozza" a végzettségeket csak hogy ne kelljen dolgozni kezdeni még...)

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.02. 17:12

Itt tudakozódhat a gyámhatóság a lányod után., magánszemélynek vélem nemigen adnak ki adatot.

http://www.nyilvantarto.hu/…os/index.php

anyu00 # 2010.02.02. 17:42

Első házasságomból született 3 gyermekem, akik közül a 2 nagyobb fiam velem élt, a 3. gyermek az apával.Én fizettem az 1 gyermek után, a volt férjem pedig a 2 gyermek után gyermektartást. A legidősebb fiam 21 éves, most fog érettségizni, mivel volt egy súlyos gerinc műtétje, ami miatt elveszett 1 éve. Decemberben a fiam elköltözött és élettársi kapcsolatot létesített, amit én elleneztem, mivel még tanul. E miatt meg is romlott a kapcsolatunk, ami azelőtt nagyon jó anya- fia kapcsolat volt, imádtuk egymást, de most mindent támadásnak vesz tőlem. Most az élettársa szüleinél laknak. Az élettársa dolgozik. Én visszamondtam rá a gyermektartást, március 25-én lesz a tárgyalás, mert a kisebb gyermek után módosítást is kértem. A nagyobb fiam követeli tőlem a gyerektartást. Mit tegyek? Nem akarok kétszer fizetni, ugyanis a második házasságomból van még 2 kiskorú gyermekem, úgyhogy én most 3 gyermeket nevelek. Jár -e még egyáltalán gyerektartás?

Rumcájsz # 2010.02.02. 18:14

Az utolsó tanulmányi ereménye alapján tovább tanulásra picike az esélye, kérhetem e a bíroságtól az éretségivel egyidejűleg a gyerektartás megszüntetését vagy mindenképpen jár 18 éves koráig. Hisz ha éretségi után dolgozni kezd és nem tanul tovább arról se nagyon lesz tudomásom:-(( Az anyjának nem lenne velem szembe tájékoztatási kötlezettsége?

ObudaFan # 2010.02.02. 19:00

18 éves koráig jár.

ObudaFan # 2010.02.02. 19:05

anyu00

Hogy jár-e, az attól függ, hogy a jövedelmedből futja-e a kiskorúak mellett még őt is eltartani, hiszen a kiskorúak megelőzik őt a jogosultsági sorrendben.

monalisa1 # 2010.02.02. 19:13

Rumcájsz

De lenne tájékoztatási kötelezettsége -lévén közös a felügyeleti jog a szülők közt-, így elköltözniük sem lett volna szabad a tudtod és hozzájárulásod nélkül. A gyámhatóságot tájékoztasd erről is - lehet hogy így utólagosan megbírságolják az anyát...

zsuzsabe # 2010.02.03. 09:21

"Dr.Attika # e-mail 2010.01.22. 11:36
Kedves Zsuzsa!
Az ex-e annyi gyermektartás díjat köteles fizetni, amennyit a bíróság megítélt. Ha önként nem fizeti, akkor végrehajtóhoz kell fordulni, ő behajtja. Az hogy a ex a cégnek a vezetője az nem probléma, mert ha a cég nem tesz eleget a végrehajtó letiltására, akkor a cég kezesként felel. Úgyhogy tessék felkeresni az illetékes végrehajtót a jogerős határozattal és ő majd intézkedik."

Köszönöm a választ!
Elnézést, hogy csak most ragálok, de nem voltam gép közelben. Illetékes végrehajtó ez mit takar a bíróságnál már próbálkoztam és nem sokra jutottam.

B Zsuzsa

Lolly79 # 2010.02.18. 10:06

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő lenne:Elmaradtam 6 havi tartásdíjjal mert tavaj Februárban elveszítettem az állásomat.Amíg tudtam fizettem és az anyukával szóban megállapodtunk hogy amint tudok fizetek ennek ellenére behajtóhoz ment aki a lakásomon akarja behajtani az elmaradást.Jelenleg 0 jövedelemmel rendelkezem és nem tudom mit tehetek hogy ne tegyenek az utcára.Én mindíg rendesen fizettem,sőt többet fizettem mint kellett volna de ha nincs jövedelmem akkor nincs miből fizessek.Jelenlegi feleségemmel és 1 éves kislányommal a gyedből élünk.
Mit tudok tenni ebben a helyzetben?
Én lennék a legboldogabb ha támogatni tudám a gyerekeimet,de jelenleg képtelen vagyok.
Kérlek segítsetek.

Lolly79 # 2010.02.18. 10:13

Tisztelt Fórumozók!
Kérem aki tud segítsen!
Tavaj Februárban elveszítettem az állásomat.Amíg tudtam fizettem a gyerektartást még a munkanélkülimből is de jelenleg 6 hónappal el vagyok maradva és az exem behajtóhoz fordult aki mivel mást nem tud a lakásomat vonta behajtás alá.
Mindíg többet fizettem mint ami megvolt határozva de jelenleg nincs jövedelmem már munkanélküli sem jár.
A jelenlegi feleségemmel és 1 éves kislányommal élünk a gyedből.
Mit tudok tenni?
Elárverezhetik a lakásomat 90e ft miatt?
Én lennél a legboldogabb ha támogatni tudnám a gyerekeimet de a semmiből nem megy.
Hova forduljak?
Segítségeteket előre is köszönöm

justizmord # 2010.02.18. 10:30

Nem vagyok jogász.

Kell kérni a tartásdíj módosítását, rögtön, az illetékes városi bíróságon. Az indok, megváltozott az anyagi helyzeted.

Azt hiszem, a tartásdíjat nem módosíthatja a gyámhivatal közig határozattal, csak a bíróság.

Hivatkozz arra (ha vita lenne, de szerintem nem lesz), hogy a szülő fokozott felelőssége sem vezethet a szülő teljes ellehetetlenüléséhez.

Menj olyan ügyvédhez, nem tudom a nevét, talán nép ügyvédje, aki ingyen dolgozik, mert az állam megfizeti neki a munkadíját. Kaphatsz erre engedélyt, hjogy ilyen ügyvédet fogadjál, mert nincs munkahelyed.

Iniuria non excusat iniuriam

monalisa1 # 2010.02.18. 11:21

Lolly79

A másik ok amely miatt kérheted a t.díj mérséklését az időközben megszületett újabb gyermeked.

És tényleg haladéktalanul fordulj bírósághoz mert amíg ellentétes itélet nem születik addig a jelenlegi összeget vagy köteles fizetni...

A bíróság heti egy nap "panasznapján" segítenek a keresetlevelet megírni, egyben a pártfogó ügyvédre vonatkozóan is tájékoztnak. (Vidd magaddal a kisbaba születési anyakönyvi kivonatát.)

"Mona"
laikus hozzászóló

miss x # 2010.02.18. 18:29

Lolly79!

Én sem vagyok jogász,saját tapasztalat:visszamenőleg 6 hónapra tudod kérni a gyerektartás csökkentést,valószínűleg meg fogod kapni,mert nincs munkahelyed,így kevesebb lesz jóval a tartozásod.

ObudaFan # 2010.02.18. 19:42

És a keresetben érdemes kérni a különbözetre nézve a végrehajtás felfüggesztését, hogy az ítéletig se kelljen a mostanit fizetni.

Lolly79 # 2010.02.19. 13:05

Köszönöm a válaszokat!
Közben annyi történt hogy a panasznapon annyit mondtak fizessek mert az anya mellé áll a bíróság és nem fogják tekintetbe venni hogy nincs állásom.
Eközben a végrehajtó felkereste levélben a Bankot akiknél jelzáloghitelem van hogy szálljanak be az árverésbe akik közölték ha az eljárás meg is szűnik nekem 60000 ft illetéket kell fizetnem.
Ebben az egészben az a legszebb hogy én még a levelet színte el sem olvastam,részletet még nem kértem hisz 2 napja kaptam meg de a bankot már értesítették hogy indulhat az árverés.
Most törhetem a fejem hogy hogyan fizetem a részleteket de közben követelnek 60000 is ugyan ebből az ügyből kifolyólag.
Mit tehetek én ezek után?
Kezdem feladni és nem értem hogy ezt az egészet hogyan tehették meg úgy hogy mindenről engem tájékoztatnak utoljára.

justizmord # 2010.02.19. 14:00

Azt tedd, amit mindenki mondott. ObudaFan ügyvéd, mi csak kibicek, és mindannyian egyetértünk, hogy menj pártfogó ügyvédhez.

Itt van a fórumról egy másik ügyvéd, Dr.Attika egyik beírása:

Megnéztem. Mind pártfogó ügyvéd, mind a népügyvédje kérheti. A lényeg, hogy a jogi tanácsadásra azért kell, hogy sor kerüljön, mert az ügyfél vagyoni, jövedelmi viszonyai miatt nem tud ügyvédet meghatalmazni. E két kör pedig ebben az esetben jár el.

Itt egy link:
http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

A kérelmet az ügyfélnek – az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével, valamint a szükséges mellékletekkel együtt – a lakóhelye vagy tartózkodási helye, ezek hiányában szálláshelye, illetve munkavégzésének helye szerint illetékes megyei (fővárosi) igazságügyi hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatánál kell személyesen benyújtania, vagy postán megküldenie. A nyomtatvány beszerezhető a megyei (fővárosi) hivatalokban, illetve letölthető a világhálóról (www.irm.gov.hu). A kérelem előterjesztése illeték- és díjmentes.

Itt vannak a címeik és telefonszámaik. A hivatal, amit keresned kell, Jogi segítségnyújtási szolgálat, és az itt megadott linket megnyitva megtalkálod a címeiketz és telefonszámaikat.

http://www.kih.gov.hu/…/elerhetoseg

Itt majd kapsz egy listát, mely ügyvédek közül választhatsz. Keresd fel őket minél hamarabb.

Nem tudom, hogy tényleg azt mondták-e a panasz napon a bíróságon, de ha azt mondták, az hülyeség. Menj az ügyvédhez, akit a szolgálatnál adnak, de rögvest, iziben menjél, már HOLNAP, jó?

Iniuria non excusat iniuriam

miss x # 2010.02.20. 07:50

Én elhiszem,hogy azt mondhatták neki a panasznapon,mert Én is nem rég voltam,kamatot kértem az ex gyerektartás hátralékára,és a kis hölgy megkérdezte,hogy-szószerint idézem:"valóban szüksége van erre a pénzre?"-hihetetlen.