Gyermektartásdíj végrehajtása

Vyca86 # 2010.02.21. 16:40

Tisztelt fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni.
A férjemnek az előző házasságából van egy gyermeke,aki után 15000ft gyerektartást kell fizetnie.
Mivel az utóbbi hónapokban a mi megélhetésünk is veszélybe került,nincs munkahelye(munkanélküli sem),3 hónapig nem fizettük a gyerektartást.Hozzáteszem van egy közös gyermekünk.Én nem dolgozom,a munkahelyem felszámolás alatt van.
A volt neje bírósághoz fordult,és mivel fizetése nincsen,az autónkra akarja ráterheltetni a 60.000ft-ot.
Kérdezem én,jogos-e az eljárás,mert sem felszólítást,semmit nem kaptunk,csak már az autó lefoglalásáról a papírt.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Még valami...milyen esetben lehet kérni a gyermektartás díj csökkentését?

bokriszta # 2010.02.21. 18:57

Tisztelt Fórumók!
Két kérdesem lenne. Megköszönöm annak, aki tudna segíteni a válaszban. Egyik.Volt férjem megkért, hogy ne tiltassam le a gyerektartást, mert akkor nem kap hitelt lakásvásárláshoz. Tudomásomra jutott, hogy megvette a lakást. Tehát megkapta a hitelt. Azt szeretném tudni, hogyha innentől levonatom hivatalosan a gyerektartást, akkor ez őt valamilyen anyagi módon érinti? Vagy már nem? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az üdülési csekkjéből jár nekünk a 40% ? Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.02.21. 19:44

Vyca86

A volt feleségnek van egy bírósági itélet/végzés a kezében mellyel t.díj elmaradás miatt kezdeményezhette a végrehajtás - az autó az mindenkinek nagyon fájó tud lenni...

És az ex csak azt nézi - okkal, hogy a saját gyerekének ő sem tud mit adni...

A férjed haladéktanul adjon be kérelmet a bírósághoz melyben 1. az időközben megszületett ujabb gyermekére tekintettel kéri a t.díj mérséklését, 2. a tartós munkanélküliségre- jövedelemnélküliségre tekintettel is kéri a t.díj összegének újbóli meghatározását. Mindkét indok a körülmények időközbeni lényeges megváltozása alapján.

És egy harmadik kérelem: akár tárgyaláson kívül is ideiglenes intézkedés kérése a jelenlegi t.díj fizetés felfüggesztésére, hogy az elmaradási summa hónapról hónapra tovább ne növekedjen.

A bíróság heti egy nap "panasznapján" jegyzőkönyvbe mondhatja a dolgokat - mely egyben maga a beadvány a bírósághoz. (A megfogalmazásában segítenek.) Vigye magával az itéleten kívül a gyermeketek születési anyakönyvi kivonatát.

Külön írom: te és a volt feleség együtt vagy külön menjetek be az önkormányzathoz és ki-ki kérjes rendkívüli szociális segélyt, eseti és/vagy rendszeres jeleggel.

Ezen kívül lehet kérni lakásfenntartási támogatást mely havi pár ezer forint kiegészítés valamelyik közüzemi számlához.

Minden jövedelemfüggő, az egy főre jutó jövedelemmet vizsgálják.

Ha valahonnan (...) kölcsön tudnátok kérni ama 60e Ft felét, azzal már érdemes a végrehajtóhoz menni - hátha nem foglalja le az autót...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.21. 20:01

bokriszta

Mivel a volt férjed lakásvásárlása megtörtént, innentől kezdve a bank nem vizsgálja hogy a kölcsönfelvevő jövedelmét a későbbiekben terheli-e bármi is - ez már az illető saját fizetőképességi kockázata...

Ha úgy látod hogy csak a letiltással biztonságos a t.díj megérkezése, akkor kezdeményezd a munkahelyén ezt.

Ajánlott-tértivevényes levélben el kell küldeni a bírósági itéletet/végzést a t.díjról vonatkozóan, valamint megadni a bankszámládat melyre kéred a havonkénti utalást. (Persze kérheted azt is hogy a pénzt postai csekken utalják a lakcímedre.)

Ennyi, a dolog személyes ügyintézést nem kíván.

A munkáltató a következő havi bérkifizetéstől indítja a dologot, egyben a továbbiakra nézve mint kézfizető kezes felel a mindenkori letiltásért.

Ha az apa esetleg a későbbiekben munkahelyet változtat, az utolsó munkában töltött nap megkapja a MIL-lapját melyen a t.díj letiltás fel van tüntetve, vagyis a következő munkahely automatikusan letiltat majd - bármiféle ujabb külön kérés nélkül.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.02.22. 10:38

Az üdülési csekk nem bérjellegű, hanem szociális juttatás, abból nem vonnak tartásdíjat.

sutyo2010 # 2010.02.22. 18:09

Tisztelt Fórum!

Én egy 2 gyermekes apuka vagyok. Tavaly áprilisban mondták ki a válást és én kaptam meg a gyermekeket.
A volt nejem nem fizet t.díjat, ill. még egyet sem fizetett. Közben szült még egy gyereket a mostani barátjának, és arra hívatkozik hogy nincs jövedelme és nem tud fizetni. Én természetesen feljelentettem, a per folyamatban vagy ki tuudja, mert még egyetlen egy tárgyalás sem volt. Kérdésem: Mit tehetek én? Hogyan tudom behajtani a t.díjat és mikor?

monalisa1 # 2010.02.22. 18:18

A gyámhatóság esetleg megelőlegezheti a t.díjat melyet valahogy megpróbálnak majd az anyán valahogy bevasalni. (Legfeljebb 3 évig az állami átvállalás és ha jól tudom 12.000 Ft/fő/hó a biztosítható összeg.)

"Mona"
laikus hozzászóló

sutyo2010 # 2010.02.22. 18:20

köszönöm a gyors választ, de az a helyzet hogy már voltam bent a gyámhívatalban és ott azzal kezdték, hogy mennyi az egy főre jutó kereset. természetesen meghaladta az őregségi nyugdíj mértékét, így nem adnak semmit.
Ilyenkor már nem lehet tenni semmit?

monalisa1 # 2010.02.22. 18:40

Vagyis "magas" a kereseted, valamint a cs.pótlék stb.

Még az önkormányzatnál lehet próbálkozni eseti és/vagy állandó nevelési segéllyel, szociális segéllyel, valamint külön kérni lakásfenntartási támogatást mely havi pár ezer forint hozzájárulás valamelyik közüzemi számlához. (Bár az önkormányzatnál is minden jövedelemfüggő.)

Ami a nemfizető anyukát illeti az "adósok börtöne" régóta nincs már...

pazs # 2010.02.22. 18:40

sutyo2010: van jogerős bírósági határozat a gyerektartásról? Azzal menj el a végrehajtóhoz, végre fogja hajtani. (Mona: a megelőlegzés csak akkor lehetséges, ha a végrehajtó sem ért el semmit). Ha nincsen, akkor sürgősen indíts pert érte (6 hónapra visszamenőleg lehet kérni).

sutyo2010 # 2010.02.22. 18:42

pazs: Van jogerős bírósági határozatom. Hol találok én végrehajtót? Hol keressem?

monalisa1 # 2010.02.22. 20:22

A bírósági eligazítóban megmondják ill. tájékoztatnak. De lehet hogy a folyosón ki is van írva egy táblára stb.

ildi12 # 2010.02.24. 14:04

Tisztelt fórumozók ha tudna nekem valaki segiteni azt nagyon megköszönném. A gondom az hogy két éve megy a volt élettársammal a gyermektartási civódásunk ugyanis nem fizet nekem most 150 ezerrel tartozik és nincs bejelentett munkahelye és vagyon tárgya sem ezért a bíróság az ügyet végrehajtóhoz adta de a végrehajtó közölte hogy egyetlen módon lehetne behajtani a pénzt ha a volt feleségének a házát elárverezik mert ott még a volt páromé a ház fele. De állitólag volt már egy árverés az nem járt sikerrel és lesz még egy de ha nem sikerül fél évre felfüggeszti a behajtó az ügyet. Elmentem a gyámhatósághoz ott azt mondták ha fél évig nem fizet egyhuzamban majd akkor menjek újra csak a volt párom annyira kicsiszolt hogy ő ezt tudja és 5 havonta ad egy nagyon keveset csak ne tudjam beadni az állam felé. Mindenhol akadályba ütközöm és jó lenne az a pénz is mert 2 gyermeket egyedül nevelek nem tudom mit tudnék még tenni. Viszont az apa aki nagyon akarta a babaát most mindig azzal zaklat hogy ő soha nem fog fizetni mert neki nem kell a gyermek. Ha tudna segiteni valaki hogy hová fordulhatnék még mert ha feljelenteném abból sem lenne pénzem ha leültetnék. Segitsenek kérem: Köszönettel

smolti # 2010.02.24. 16:46

Egy ügyben szeretnék segítséget kérni.
Van két gyermekem,akiket nálam helyeztek el.
Az apa vállalta,hogy a megegyezésünkben foglaltak szerint havonta fix összeget fizet tartásdíj címén.
Ennek a kötelességének 2009 július óta egyszer tett eleget.
Mivel az apa lakhelye az ország másik felében van,így a kérelmet a lakhelye szerinti bíróságra továbbították ahonnan sem választ,sem visszajelzést nem kaptam.
Az ügyirat címét szintén nem ismerem.
Mi ilyenkor a teendő?
Előre is köszönöm a segítséget!
Smolti

monalisa1 # 2010.02.24. 17:08

Ildi12

A nagyösszegű tartozás valamint a folyamatos nemfizetés elég indok arra hogy jelentsd fel a rendőrségen kiskorú veszélyeztetése miatt mely bűncselekmény. Szerintem jelenleg mást nem tudsz tenni.

Az önkormányzatnál eseti és/vagy állandó segély, valamint lakásfenntartási támogatás kérhető - ezen utóbbi havi pár ezer forint támogatás valamelyik közüzemi számlához. (A havi jövedelmi igazolásokat vidd be hogy ne kelljen kétszer menni.)

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.24. 17:17

smolti

Azt kellene tudni hogy az apa miként is vállalta ama havi fix összegű t.díj fizetést., sima megállapodástok alapján vagy bírósági eljárás alapján. Ha ezen utóbbi akkor az itélettel fel kell keresni a bírósági végrehajtót és letiltatni a fizetéséből. (Tudni kell a munkahelye pontos nevét, címét, netán a lakcímét az esetleges ingatlan és/vagy autó dolga végett amit a végrehajtó lefoglalhat.)

Kiskorú gyermek t.díj dolgában mindig az anya lakhelye szerinti bíróság az illetékes eljárni.

Nem tudom milyen ügyiratszámot keresel, de ha volt bírósági itélet a gyermekelhelyezés és t.díj dolgában annak alapján minden visszakereshető a bírósági iktatóban.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.24. 17:20

Ildi12

Az apa fél házrészére a t.díj elmaradás erejéig a bírósági végrehajtóval tetess jelzálogot, így legalább nem tudja nagy hírtelen elpasszolni...

dorothi07 # 2010.02.24. 18:35

Szép napot Mindenkinek! Az ügyben kérném a segítségüket,hogy gyermekeim édesapja,immáron közel 800.000 ft.tartásdíjjal tartozik,de mivel bejelentett lakhelye,illetve munkahelye nincsen,teljesen tehetetlen vagyok.Igaz,1 éve az önkormányzat fizet helyette,de nagy szükségünk lenne az elmaradt összegre is.Ő kb.3 évente feltűnik,küld néhány emailt,ígérget,fenyeget,majd ismét eltűnik.Tudom,hogy budapesten él vígan,és elég nagy lábon,és hiába a rendőrségi,illetve,ügyészségi feljelentés mégsem történik semmi.Hogyan juthatnánk a jogosan megítélt pénzünkhöz,milyen lehetőségek vannak még,illetve lehetséges,hogy sosem kapjuk meg a tartozást?

ObudaFan # 2010.02.25. 10:33

Akkor amit tudsz, hozd a rendőrség és a végrehajtó tudomására.

Klau14 # 2010.02.25. 13:39

Üdvözlöm!
Van egy 5 éves gyermekem aki olasz apától olasz országban született.7 hónapos kora óta itthon(magyar o.) nevelem,2 hazai bíróság is nekem ítélte a kisfiút.Gyerek­tartás nem volt megállapítva mivel akkoriban az volt az első számomra hogy el ne vigye vissza az ő hazájába a gyermekem és nem tértünk ki rá.Szóban megígérte hogy támogatja de az 5 év alatt egyszer küldött pénzt és már 2 éve nem is keresi..Szóval én szeretném kérni a gyerektartást,ezt ugye lehet még?Azt még hozzá tenném itt Magyarországon nem ismerte még el a gyermeket(nem volt azóta itt) csak olaszban.Ha valaki tudna válaszolni hogy mik a lehetőségeim nagyon megköszönném!

monalisa1 # 2010.02.25. 16:22

Hivatalosan le kell fordíttatni az eddig keletkezett összes iratot oda-vissza az eljáró hatóságok részére. (Országos Fordító és Fordításhitelesíti Iroda.)

Az olasz nyelvű, apaságot elismerő irat alapján a magyar bíróságnál indíthatod a t.díj megállapítása iránti kérelmet, azonban kéne az apától jövedelemkimutatás...

A jogerős itélet alapján az olasz hatóságnál kezdeményezheted a t.díj letiltását és banki utalását.

A t.díjon kívül a láthatás/kapcsolattartás kérdésében meg kell állapodnotok, ha nem juttok dülőre a kérdésben majd dönt a bíróság. (Az utazási költségekre is ki kell térni majd.)

A gyermeknek szüksége van az apjára és az apának a gyermekre, vagyis egy 3 év körüli gyermek alkalmasint már kivihető az országból - az apával és a családjánál időzni.

Csínáltass majd a gyermeknek utlevelet.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.02.25. 19:11

A keresetindítástól legfeljebb 6 hónapra vissza lehet érvényesíteni a tartásdíjat, úgyhogy ideje lesz beadni a keresetet.

Klau14 # 2010.02.26. 08:39

Köszönöm a válaszokat!

Klau14 # 2010.02.26. 08:43

monalisa1!
Nem szeretném hogy kivigye a gyermekem mivel nem tudja a gyermek jólétét biztosítani és egy agresszív emberről beszélünk!A láthatást elintéztük még annó a bíróságon.Csak itt magyar országon láthatja a gyermekét ha akarja..
Ha leakarna mondani lemondhat a gyermekéről?
Ha nincs igazolt jövedelme akkor hogy kaphatnék gyerektartást???

monalisa1 # 2010.02.26. 08:56

Tévedsz, az apának joga van akár rendszeresen is láthatásra vinni a gyermeket a saját országába, a saját családjához, vagy akár a Dél-Afrikai szaffárit is megmutathatja neki - csupán pénz kérdése...

Jó ezt ha "rögzíted" saját magadban, nehogy meglepetés érjen...

Gyermekről lemondani nem lehet, vagyis csak örökségbe lehet adni., gondolom ez így vagy a családcentrikus Olaszországban is.

Az hogy agresszív a pasas, nos neked kellet volna jobban meggondolni...

Azt hogy jövedelemigazolás nélkül hogyan tud a bíróság t.díjat megállapítani - kérdezd családjogi ügyekben jártas ügyvédet/bírót.

Sajnálom...

"Lisa"
laikus hozzászóló