Gyermektartásdíj végrehajtása

nandy # 2010.10.20. 20:32

Alapvetően nem jogi, hanem erkölcsi kötelezettségről van szó, abban a jog nem tud segíteni. Mint ahogy ez a topik is már rég nem a jogról szól... De nem is a bíróságon vagyunk :)

Ja, a tojásos sztori nem az enyém volt, hanem MD-é, aki továbbfejlesztette az ötletemet. De kösz a bókot.

sió # 2010.10.20. 20:16

sziszi68

Afrikában a sok tudatlan végignézi, ahogy meghal éhen a gyerek, de itt Európában van egyéb módja is a túlélésnek. Ott tényleg nincs étel, és nincs munka! Itt van mindkettő!
Ha nincs pénz ételre, és dolgozni sem akar az érintett, akkor élessze fel apuka szülői jogait!
Több út nincs!
Ha ő sem tudja eltartani, akkor állami gondoskodás.
Ez nem kőszívűség, /J. Mór után szabadon,/ ez az élet.

nandy # 2010.10.20. 19:51

Látom, nagyon a lelkedbe tapostam...
biztos te vagy a hiper-szuper anyuka, aki mindent tud, marha okos, és soha de soha nem hibázik... Ellenben a gaz apa...

Már megbocsáss, de azt kell mondjam, te nem látod a saját keserűségedtől az erdőt!

Ha a mostaninál értelmesebb szöveget nem tudsz nyomni, csak saját magadat ismételni, akkor jobb ha meg sem szólalsz. Hidd el, hálásak leszünk érte :)

Alexu # 2010.10.20. 19:08

Kedves Anyukák!

Ezt ne vegye magára az akinek nem inge, de időnként az apukákat ki véd meg, mert mindenki csak rosszul festi le őket. Én kérdezem mi van akkor, ha elváltak a szülők, gyerektartást megállapították, igaz nem sokat mert apukának sajnos nem volt kereste. Közben jól ment neki és a gyerektartás nem csekken fizette, mert az anyuka nem a gyerekre költötte, így az egyezség a gyereket mindig elvitte és sokkal többért vásárolt neki mint a megállapított összeg. Aztán sajnos nem ment már olyan jól, közben újranősült gyermek született, a feleség beperelte, hogy nem fizet gyerektartást, vagyis átverte (fizette csak ő vásárolt). Az ex feleség is élettársi kapcsolatban volt újabb gyermekkel. Az apa ismételten kifizette 2x-esen a tartásdíjat, csak nem akart pereskedni a lánya aki elég nagy volt hátba támadta a pénzért és folyamatosan ezt teszi, most emelni akarnak,de az apuka nem tud többet mert nincs napról napra élnek, nehezen. Az évek során kiderült, hogy a gyermek csak azért szerette az apját, mert pénz kellett neki, ami persze anyai ráhatás. Ja az anyuka közben 2 évig nem is ő nevelte, nagymama, ja a családit egyedülállóként veszi fel, ami nem igaz és sorolhatnám a gyermek milyen rossz hatások alatt áll, az apára már nem hallgat.
Most kérdezem ilyenkor a bíróság miért nem nézi a körülményeket, mindig csak az anyának ad igazat, és ez a baj, nem biztos, hogy mindig az apa a rossz, anők szeretik ezt a taktikát kijátszani. természetesen ez fordítva is igaz. De azért mi nők nem vagyunk angyalok?

ObudaFan # 2010.10.20. 13:24

Tartásdíjat igen, családi pótlékot azt nem tőle, hanem az államtól. Itthon lehet perelni.

2fiúanyukája # 2010.10.20. 12:24

Tiszteletem4
Olvastam a hozzászólásokat.Érdekesek.Mindkét oldal véleménye olvasható.
Én azt a példát mutatom a fiaimnak,hogy dolgozni kell bármi áron és bárhol.
marcika írta jól!Egy NŐ attól válik ANYÁVÁ,hogy mindent megtesz,akár erőn felül is a gyermekért.Mert ugye látva tanul és az egészséges fejlödéséhez ez kell.
Kaptam Én itt hideg-meleg vizet,mint vélemény itt ami nem biztos hogy valoban a tényeket fedik,de irányelveket mutat.
Azt ne gondoljuk,hogy vidéken valóban mindenki a kis kertjében fog hagymát,répát termelni,mert sajnos ez már nem mindig gazdaságos.De meg kell próbálni.
Én kisvárosi lakó voltam és mindenkit ismerve is nagyon nehezen találtam munkát.Költöztem,hogy boldoguljunk és műlödött az életünk.Most ezt hozzák fel ellenem a gyerekelhelyezési perben.Az nem gond a volt férjemnek,hogy a megélhetés miatt mentünk nagyobb városba és miatta aztán vissza a kisebbe,hogy könnyebb legyen neki a kapcsolattartás.
A segély maximum lehetőség és semmi több a megélhetéshez kevés.
"kedves sio" Én dolgozó Anyaként írtam amit írtam,hogy a gyermek mindenkori szükségleteihez sajnos gyt-ra is szükség van.

Kamara # 2010.10.19. 22:44

"Az apuka éli az életét, mi meg haljunk meg éhen."

Ne haragudjatok, hogy beleszólok a disputába, de tud valaki ide írni olyan esetet az elmúlt 50 évben, amikor Magyarországon éhen halt valaki?

MajorDomus # 2010.10.19. 21:44

Latod Csilla, a holgytarsak adnak utmutatast.
megkockaztatom, hogy a falvak tele vannak idos gondozasra szorulo oregekkel, akik szivesen fizetnek par szaz forintot a napi bevasarlasert, nem beszelve a varosban eko gyerekeikrol, akik boldogan aldoznak ezreseket, ha a mamara ,,ranez,, valaki. Ha csak axt a penzt odaadja neked amiert leutazik a mamahoz mar jobban jar, s te is.
A helyi onkormanyzat is tud kozhasznu munkara fizetni.
Eddigi 3 otletem mar havi 65000 nettló s nem leptel ki a falubol.
Nandy otlete sem rossz, a kertben meg lehrt termelni a kajat s a tojast el is lehet adni.
huzzal bele

nandy # 2010.10.19. 21:02

Sió:

Ezért jár itt az ország, mert van olyan népréteg aki megszokta hogy fogják a kezét.

Ott a pont!
Sajnos a szülői siránkozás és tehetetlenség nagyon rossz hatással lesz a gyermekre is, hiszen ő vajon milyen példát lát? Lehet segélyből, sűrűn panaszkodva is élni, akkor minek küzdeni, dolgozni? Ezt fogja megtanulni a nevelőszülejétől, nagy valószínűséggel így fog ő is élni... Ez borzasztó!

nandy # 2010.10.19. 20:40

2fiúanyukája:
Egyetértek veled, itt a legtöbben nem rosszindulatból írjuk, amit írunk. Leginkább az lenne a cél, hogy rávilágítsunk a másik oldara is - mert semmi sem egyoldalú, bár az egyedülálló anyukák szeretik azt hinni. Lehet, hogy néha kíméletlen, kemény hozzászólások születnek, és sajnos gyakran nem érnek célba, mert a szülő nem gondolkodik el, nem néz saját magába...

Csilla13, arra még nem gondoltál, hogy vidéken sokkal könnyebb érvényesülni még akkor is, ha nincs munkád? Én itt a panelban, hiába szeretnék, nem tudok paradicsomot, paprikát, csirkét nevelni, pedig abból meglenne az élelem. De a panelban ez lehetetlen. Munkát pedig itt sem könnyű találni egy-két gyerkőccel. Ha mégis, az sok-sok lemondással jár. Tudom, mert én Bp-en élek, és egyedül nevelem a fiamat. Az apuka pedig (szokás szerint) alig fizet pár ezer forintot.
Ennek ellenére én nem panaszkodom. Mindent meg lehet oldani, csak észre kell venni a lehetőségeket.

Ott vidéken miért nem hoztok össze egy baba-mama klubot, ahol lehetne beszélgetni, sütögetni, tapasztalot és kinőtt ruhákat cserélgetni? Netán még kötni, varrni is megtanulhatnátok egymástól. Meg azt is, hogy nem kell sajnáltatni magad, és nem kell a gyerekkel takarózni, rá hivatkozással elvárni, hogy más tartson el titeket! Sem az államtól, sem az apukától ne várj el ilyesmit!

Mág egy ötlet (remélem, nem sértődsz meg): az önkormányzaton kívül alapítványtól is lehet segítséget kérni, pl. ha a gyermekednek speciális szemüvegre van szüksége.

marcika # 2010.10.19. 20:00

Csilla

"ha nincs bejelentett munkahelye/már pedig a gyt.-ra kötelezett apukák jelentős részének nincs,

No Comment.

Sajnos hiába szertnétek jót,de nem vagytok tisztában a helyzettel,ami egy egyedülálló kisgyermekes, vidéki, munkanélküli édesanyának jut.

Kilenc hónapos volt a fiam, amikor elmentem dolgozni. Ma már egyetemista és kiegyensulyozott boldog fiatalember.

Nölj fel a feladathoz, és ne bújj a gyermek mögé. Nagyon sokan (és sikeresen!) megoldják ezt a feladatot, mert az édesanyák mindenre képesek a gyermekért. Ez a nőkbe van "kódolva" és ettől lesz édesanya egy nő.

Ha mindig mástól várod a megoldást, akkor vagy nagyon fiatal vagy még, vagy nem sok jóra számíthatsz.

Igen, az édesapának is kell fizetni, de ne csak erre várj. Szerinted a 28.500 Ft segély és CSP a jövő?

Ha a szomszéd városban van munka, akkor cuccolj össze és menj oda a csemetével együtt. Ő megy bölcsibe, te pedig dolgozni. Ez is csak egy tanács, de a jövődet neked kell megoldanod.

P.S: Mielőtt nekem esel, én is nő vagyok és édesanya.
MajorDomus után szabadon: Sok sikert.

MajorDomus # 2010.10.19. 18:58

Csilla
ez utobbiban is valami de neked nem kioktatasra van szukseged,igaz tanacsokat is kaptal, de nem olyat amilyet hallani szerettel volna.

Meg egy utolso tanacs.
A marxizmusnak dgy tetelevel nem lehet vitatkozni : ,, a let hatarozza mdg a tudatot,, plntosabban a ,,lé,,
beszeld meg az apaval,hogy egy evig vegye magahoz a gyereket.
te ezalatt ketess mumkst ott ahol van, mint fuggetlen no, biztosan talalsz Pesten vagy a nagyvarosokban.
egy ev alatt kiepited az egxisztenciadat, ha ,,nem vsgy banyarem,, akkor part is talalhatsz magadnak, s egy ev utan magadhoz veheted a gyereket. En biztos nem eheznek egy faluban ha mas lehetoseg is van.
egz dolgot fogadj el tolem mint oregebbtol. Sokan, sokfele tanacsot adunk itt, de a sajat gondjaidat senkinem fogja helyetted megoldani.
sik sikert kivanok neked.
,, ha nem kopog a lehetoseg, epits neki ajtot,,

sió # 2010.10.19. 18:31

Így visszaolvasva senki tanácsa nem volt neked megfelelő, mert a hibáidra világított rá nagy többségünk.

Csilla13 # 2010.10.19. 18:01

Felhivom a Tisztelt moderátor figyelmét, az itt elhangzott beszélgetésre, véleményekre, különös tekintettel Sió ur megnyilvánulásaira.
Ez egy Jogi Fórum!!!!!!!!!!!
Köszönettel Csilla

Erika óvónéni

sió # 2010.10.19. 16:21

Milyen helyzetben? Arra gondolsz, hogy sírok-e én is és rákenem a saját tehetetlenségemet és élhetetlenségemet gyerekre? Arra gondolsz hogy én is mindenki mást hibáztatok-e az elcseszett életemért? Arra gondolsz, hogy én is segélyért állok-e sorba?
Megnyughatlak hogy mint minden embernek nekem is volt olyan időszakom amikor nehezen ment a szekér. Mégsem zokogtam éveken át, és ha a fél karomat kelet volna levágnom, akkor is adtam volna enni a gyerekemnek. Ha kellet volna, akkor akár napszámból is, de megoldottam volna.
Volt itt valaki aki a magyar anyákat említette!
Az ő nevükben, és feleségem nevében kikérem magamnak, az efféle általánosítást.
A magyar anyák nem különbek, mint a többi nemzeté, dolgoznak keményen hogy megéljenek.
Ez itt a kulcsszó!

Dolgoznak! Mert akarnak dolgozni! Mert nem sírnak, és nem mástól várják a segítséget!

ildi12 # 2010.10.19. 16:10

Kedves Sió! Ugye te nem voltál és nem is vagy ilyen helyzetben ugye te csak véleménytmondó fórumozó vagy?

sió # 2010.10.19. 16:05

Csilla13

Saját magad mondtad ki hogy valójában mit vársz.
Idejársz zokogni, miközben tehetnél is valamit.
Ha nem tudod eltartania gyerekedet, akkor jelezd az apának hogy tartsa ő.
Ha ő sem tudja, akkor vetesd állami gondoskodásba.
Ha 200 km re kell eljárnod dolgozni és valójában dolgozni akarsz, akkor el fogsz járni.
Ha meg nem, akkor csak síránkozni fogsz ezután is.
Ezért jár itt az ország, mert van olyan népréteg aki megszokta hogy fogják a kezét.
Állandóan fogják a kezét.
Ennek vége. Hála istennek nem tartjuk a sok ingyenélőt immár.

ildi12 # 2010.10.19. 15:21

Csak sajnos törvények vannak de nekem a törvény 2.5 éve nem tud segiteni az apának szabad uta van nekem meg meg van kötve a kezem minden irányban,

ildi12 # 2010.10.19. 15:18

Tisztelt anyák akik tudják mi is a gyerektartás nem fizetése én most kaptam egy levelet a gyámügyről sok segitséget kivánva hozzá : idézem"...Biróság...ügyszámú jogerős itéletében meghatározott összegű tartásdij fizetési kötelezettségét a kötelezett önhibájából nem teljesiti vétséget követ el és 2 évig terjedő pénzbüntetéssel bűntetendő. A bűntetés a büntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkűlözésnek teszi ki. Btk 1978 évi IV. Tv. 196.§.(1) bekezdés

Csilla13 # 2010.10.19. 13:44

én is biztos vagyok abban, hogy jószándék vezérli a hozzászólásukat, az is biztos, hogy egy kivülálló sokkal reálisabban látja a helyzetet.
Amit azonban észrevételeztem,és nagyon rosszul esett, hogy szinte abban sa szinben tüntetnek fel, hogy én ugyan gyermekemet egyedül nevelő anya vagyok, de ne várjak a "sült galambra",mert tudok tenni magam mis a saját helyzetünkkért.
Hát............no comment!!!!

Erika óvónéni

2fiúanyukája # 2010.10.19. 12:17

javítás:nem a képzetségemnek megfelelő beosztásra gondoltam.

2fiúanyukája # 2010.10.19. 11:52

Üdvözletem!
Csak egy észrevételem van.Mikor elöször írtam ide kaptam tanácsokat és észrevételeket.
MajorDomus folyamatos építő jellegű írásai elgondolkodtatóak,nem biztos,hogy rossz szándékból írja amit ír.Sőt.Egy kivülálló,aki nincs benne érzelmileg reálisan látja a minket érintő dolgokat.
"kedves sió" leírja amit gondol,de nem tapasztalta meg az gyermekeiket egyedül nevelő anyák mindennapos küszködését.
Én dolgozom,napi 8 órát,nem a képzetségemnek megfelelő beosztásban-ami engem abszolúl nem érdekel!!-mert tudom jól,hogy a lakbért fizeti nem kell,a sárga csekkeket és a gyermekeknek is enni kell!
Saját tulajdonú ingatlanom volt,autó,egzisztencia.
Vállaltam a két csodálatos fiamat Apuka meg a jómodban kocsma,játékgép,csajok.
Elvesztettünk mindent semmink nem maradt,a haverok még az ingoságokat is vitték tartozás fejében.
Mi a nulláról kezdtük és élünk!!!Apuka nem fizeti a gyt,mert majd és minden alkalommal időt nyer.Van öröklés után egy negyed háza ezért a végrehajtó nem tudja kiállítani azt az igazolást,hogy behajthatatlan a gyt,így az államtól nem igényelhetjük.
A törvény azt mondja ki,ha jól tudom,hogy a szülő a saját fenntartásást is veszélyeztetnie kell,hogy a gyermeket el tudja látni.Ez érdekes módón mindig a gondviselő szülőnek jut.Az másik félre ez nem hárul.
Tisztelt Elvált Apák!!
Nem minden Nő akarja önöket "lenyúlni" mikor a gyt van szó!Hallottam rossz példákat is.Én dolgozom és apuka ha nem fizet elgondolkodom,hogy hónap végég mit esznek a fiaim.Én lerakom az egész fizetésem az apa mikor?

Csilla13 # 2010.10.19. 11:31

én ugy tudom, ha nincs bejelentett munkahelye/már pedig a gyt.-ra kötelezett apukák jelentős részének nincs,igy szurva ki a gyermekkel, mert csak azzal szur ki/akkor az állam megelőlegezi,de ha elolvassa az előző leveleket ez le van irva mi módon, ha nem tudja behajtani, a végrehajtó kiállit egy papirt, hogy nincs behajtható ingó-ill.ingatlana.Ezzel megy az anyuka a gyámügyhöz,és az állam ez alapján itáli meg visszamenőleg a gyt.6 hónapra.De mire eddig valaki eljut, 6 halált hal!!!!!Apuka meg vigan éli életét!!
A minimum gyt egy gyermekre 20.000.- a legutóbi infóm szerint.
Ha nem jó az infóm akkor irjatok lányok.
KösziCsilla

Erika óvónéni

sadow # 2010.10.19. 10:56

Ha nincs bejelentett munkahelye miből lehet megállapítani a folyósítandó összeget? illetve ilyenkor mennyit ítél meg a bíróság?

• valós adatok érdekelnek-
ildi12 # 2010.10.19. 10:29

Ez igy van akárki akármit mondd ez van az én volt párom a saját gyermekét semmibe sem nézi 1 éve nem érdekli nem látta 2.5 éve nem fizet és a mostani párja 13 éves lányát neveli és annak megad mindent maximálisan na Sió ez szerinted logikus? Meg hogy engem büncselekményes zaklatással jelentett fel mert kértem rendezze a tartásdijat.Sió szerinted ezt ölbe tett kézzel kellene néznem? Én is sokszor nem eszem mert a 2 gyermekem ami fontos én nem nekem ez a felfogásom és hiába van 4 szakmám és most is suliba járok hitelböl nem tudok a 2 gyermek mellett elmenni melóba. Ez igy van pedig nekem is vannak álmaim amikből soha soha nem lesz SEMMI!!!!!!!!!!!!!