Nálunk ahogy tudomásomra jutott,január eleje óta dolgozik,nekem az állam most utalt,és visszamenőleg is megkaptam a kérelmem beadása napjáig.Őt kihallgatták munkakezdése előtt 10 nappal,simán lehazudta a csillagokat is az égről.De most szerintem az exem azt gondolja,3 évig letudta a kötelezettségét,ő meg él,mint marci hevesen, a gyerekeit meg tartsa el az állam helyette.Igaz a munkahelyén 3 gyerekes családapának mondta magát,aki együtt él a gyermekeivel.Kár hogy a felajánlott lakásba mi nem költözünk ki, a hazugsága miatt a nőjét meg nem viheti magával.Na ez a nagy bukta...
De nekem azt hazudta január elején,hogy szőlészetbe dolgozik kisegítőként( 3 diplomája van),és milyen jó neki,hogy lakást is adnak arrafelé a mezőgazdaságban dolgozóknak :DDD
Gyermektartásdíj végrehajtása
Attól függ, hol dolgozik, tagja-e az az állam valamelyik, a tartásdíj behajtásáról szóló egyezménynek. Az elsőfokú bíróságon panasznapon segítenek.
Köszönöm ObudaFan,Ausztriában dolgozik az exem.Csak a menetére lettem volna kiváncsi,hogy van-e remény a behajtásra,vagy hagyjam a fenébe.Ha a végrehajtó kutakodik,akkor felfüggesztik az államit,amire a papirokat lerendeznék,utolérnék akkor meg majd ott hagyja a munkahelyét,én meg leshetek,mint eddig a 2 év alatt..
Kedves fórumozók!
Esetünkben már az állam általi megelőlegezést intézzük, a jelek szerint meg is kapjuk. Viszont hívtak a gyámhatóságról, hogy vigyem be a nagyobbik csemetét nyilatkozni, mivel hamarosan 14 éves lesz.
Mivel kapcsolatban kérnek tőle nyilatkozatot, ill. mire kíváncsi a gyámügy? Gondolom, mivel még kiskorú, ezért csak a jelenlétemben történhet beszélgetés.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelt Fórumozók!
Hogy lehet az hogy az utánajárások után kiderült hogy az apának meg van még a plazma tv,laptop melyeket még akkor vett mikor még együtt voltunk most fél éve vett egy autót a nevén van mégis a végrehajtó azt mondta nincs semmi vagyontárgya csak (az előttem levő feleségével)a közös ház amiből fél ház árverés után kaptam volna valamit ha ki nem ment volna németbe. Most csak várhatom a jó szerencsét.
Tisztelt Fórumtagok!
Az én esetemben a volt férj egy éve nem fizet t.díjat,végrehejtani nem lehet.Fizetésére letiltás van ami úgy tudom a munkanélküli járadéra is vonatkozik bizonyos százalékban.Kétségbeesésemben rendőrségi feljelentést is tettem az ügyben ahol a nyomozás lezásával megszüntették az eljárást olyan indokkal, hogy az apának nem kötelessége bejelenteni a letiltást a munkaügyi központban valamint a minimálbérből sem vonható ez az összeg(15000Ft)A kérdésem annyi: LEHETSÉGES EZ?
A munkanélküli 33%-át levonják gyermektartásként.Be kellett volna mutatnia a végrehajtói papírjait.Mi is ebben a helyzetben voltunk,és levonták.
Minden addig keletkezett iratot elvittünk a rendőrségre és ez alapján is az volt a válasz, hogy ilyen esetben nem köteles bejelenteni és nem is lehet ezért számon kérni. a munkanélküliből nem lehet levonni mert veszélyezteti a megélhetését.
Munkanélküliből csak jogalapnélkül felvett munkanélkülit és gyermektartásdíjat jelet levonni úgy, hogy az apának a 33% azért még megmaradjon...
A kötelezett akár a saját kárára is de köteles gondoskodni a kiskorú gyermekéről.
Mondhatni a rendőrségi ügyintéző nem volt a helyzet magaslatán...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Visszamenőleg lehet e a munkanélkülinél kártérítést kérni? Vagy legalább van e lehetőség arra, hogy az apán a szándékosságot számonkérjék, mert ez azt jelenti, hogy nem akart fizetni és nem azt, hogy nem volt rá lehetősége.
Ami pedig a rendőri hozzáállást illeti bizonyítani tudom, hogy a nyomozás során eljárt rendőrök ismerik az apát haveri társaság.
Lehet e őket is felelősségre vonni?
Az apa pontosan öt hónapig nem fizet a hatodikon jön a posta hoz egy teljes havi gyerektartást ez azt jelenti, hogy nincs rá lehetőség, hogy az államtól megelőlegezzék mert hat hónap nem fizetésnek kell teljesülnie hozzá. Így mi értelme van a törvénynek? Ez nem bűncselekmény?
A haveri társaság jól kiokosította az apát, ha megfeszülsz se tudsz csínálni semmit - legalább is nem valószínű hogy bármit is eredménnyel. Hiszen fizet(get)...
Kártérítést nem, de a bírósági végrehajtón keresztül eljárás indulhat ellene, aztán egyszer csak utoléri a végrehajtó és foglal tőle ami a nevén/tulajdonában van, illetőleg levonás a legális jövedelemből.
Erre tud valaki magyarázatot adni?
Apuka munkahelyére 300.000,- Ft letiltás érkezett június-december havi tartásdíj elmaradás miatt, 7 hónap.
Az apa fizetési meghagyást, felszólítást, értesítést nem kapott, a kifizetés bizonyítását semmilyen formában nem kérték tőle.
2 hónapot teljes összegben, 2 hónapot 50%-ban fizetett(utalási igazolása van), a június-július hónapot pedig teliltotta a munkáltató egy korábbi, jogerős fizetési meghagyás alapján és a teljesítésről a bíróságot értesítte.
Szerencsére a munkahely nem tudott többet levonni, mert (az apa kérésére) a bért már így is 50%-ot meghaladó tartásdíj terheli.
De ez csak így megy...anyuka hasra ütve közli, hogy szerinte hányszor nem kapott pénz, azt a másik hülyét meg senki meg nem kérdezi, hogy ugyan bizonyítsa már a saját igazát?
Tisztelt Lisa !
" Ha a középiskolával nem szerez semmiféle képesítést (…) akkor az első szakma stb. megszerzéséig jogosult a t.díjra."
Értségivel fog végezni a középiskolába és valamilyen szintű nyelvvizsgával. Ez jelentheti, hogy ezzel még nem szerezett semmilyen képesítést és köteles vagyok fizetni vagy ha betöltötte a 18 ez csak onnantól lép életbe de innetől már nem gyerektartás és nem a lányom anyjának kell fizetnem, henem felnőtt tartás és a lányomnak fizetendő?
Sajnos anyi ráhatásra szünt meg a kapcsolattartás tavalyi évet megelőzően mindn simán mnt együtt nyaraltunk pl tudomásúl véve hogy már nem kislány a 2 heti láthatás kb havira módosúlt ezt még tudomásúl vettem, de a tavalyi nyaralást 2 nappal előtte lemondta és innetől kezdve szinte nem tudok vele szót érten sajna ((( a gyerektarás minimum összegét 22000 rebdesen fizettem és találkozásinkor költöttem is a lányomra ezt megneszelve anyuka kérte a fizetésből letíltást, így már a minimum összeg feletti részt nem közösen költöttük el hanem egybe megkapta anyuka. Szóvel ez a motivációm alapja.
monalisa1 !Az ügyemmel kapcsolatban még annyit,hogy
nem tudom miért véded annyira azt az apát aki a saját 2 hónapos gyermekét is többször bántalmazta!Igaz nem súlyosan de akkor is!!Milyen apa az ilyen?
És ha nem ismered a körülményeket ne engem vádolj kit is választottam annó!Hidd el én sem tudtam róla hogy ilyen!!!!
A másik meg az ha te laikus hozzá szóló vagy miért nem hagyod hogy ügyvéd vagy ügyvéd jelölt válaszoljon mindenkinek????
Rumcájsz
Azzal az üres gimnáziumi papírra még nem megy semmire, a valamilyen szinti nyelvvizsga is édeskevés az életben való boldoguláshoz. Vagyis vagy szakmát/képesítést kell szereznie (= általában további két-három év középszintű nappalis tanulás még) vagy pedig felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton.
Általában a 14 éves gyermekek úgy gondolják: elvégzik a középiskolát aztán majd valamerre orientálódnak a további tanulást illetően, de legtöbb esetben az érettségivel sincs még semmi gőzük a hogyan tovább dolgára. Ezért jelentkeznek egy nagyon is középszintű főiskolára és ott elidőznek 3-4 évet még - aztán kiléve az Életbe a legtöbb még mindig nem tud mit kezdeni magával...
Mindeközben az apa meg köteles fizetni a t.díjat melyet már felnőttartásnak nevezünk, összegét nem egy esetben a bírósági eljárás határozza meg.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Klau14
Az hogy ki hogyan és miképp cseszte el a magánéletét fiatalon már - és nem egy esetben több okból is - ahhoz én mint olvasó csak hozzászólók, a laikusi vélemény kifejtése nem tilos ezen fórumon.
Olvasd el a Fórum Szerkesztőségének bevezető sorait, minden bejelentkezésedkor majd' kiböki a szemedet...
Ami az ügyvédek és/vagy ügyvédjelöltek hozzászólásait illeti, mivel élvek óta jelen vagyok már a fórumon igy többé-kevésbé ismerem a nich nevük alapján őket., önzetlen, segitőkész emberek akik a napi fáradtságos munka után/közben próbálnak szakítani egy kis időt és válaszolni az éppen "befutott" kérdésekre. Arra azonban nemigen van idejük hogy egy-egy beírást végig kisérjenek és folyt. köv. válaszoljanak rá.
Hidd el elégé tudom mikor kell csendben maradnom, vagyis mikor van amikor nem az én válaszom, véleményem a kívánatos hozzászólás egy feltett kérdésre - lévén én is tanulni szeretnék a jogászoktól.
Sajna egyre kevesebb a jogászi hozzászóló a fórumon, a már említett elfoglaltságuk, másrészt ők is csak magánemberek.
Külön annyit még, hogy nem egy kérdést eleve be sem kellene írni ide a fórumra mert annyira általános jellegű hogy a óz itt balra található "Adattár" keresőben előzőekben ugyanazon téma sokadszor is kivesézett már...
Több tucatnyi a gyermektartásdíj végrehajtásával kapcsolatos oldalszám ezen topicban!...
Olvasni- kutakodni kellene és nem mindjárt "írni".
A magam részéről ezt válaszolom Neked.
Üdv.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Maximálisan elitélem azt az "apát" aki a védtelen gyermekét bántalmazza, AZONBAN szerintem az anyával való konfliktusát "ideges" a pasas.
Szerencsétlen férfi miért nem védekezett a "gyermekáldás" ellen, és főleg miért nem másik nőt választott magának a gyermeke anyjának?!
Mert nehogy má' mindenkor és mindenben az apák legyenek a hibásak, nem, a legtöbb nőnek gyerek kell - van amikor mindenáron is...
És onnantól aztán a panaszáradat.
Kedves Fórumozók!
A férjem fia szakmunkásképzőbe jár, ahol 25000 Ft ösztöndíjat kap.Egy évet ismételt.Betöltötte 18. életévét.A szakmunkásképző elvégzése után érettségizni szeretne. Kérdésem az lenne, hogy a tartásdíjat a szakma megszerzéséig vagy még az érettségi letételéig kell fizetni?
Az évismétlés miatt nem biztos hogy a dolgozók esti középiskoláját a 4 év alatt simán elvégzi - ujabb bukás nélkül...
Vagyis az apa zsebére nem lehet végtelen időkig "tanulgatni" - rendesen kellene tanulni!
A fentiektől függetlenül kérje a férjed hogy a fiatalember szerezzen be az iskolától igazolást a tanulmányok várható elvégzésére vonatkozóan, vagyis hogy ha nem ismétel évet ismét (...) akkor mikorra lesz meg a szakmunkás bizonyítvány?!
Azon év június 30-tól a fiatalember szakmával/képesítéssel rendelkezik - induljon el az Életben...
Az apa forduljon bírósághoz és a keresetben -melyet az anya ellen kell beadni- kérje hogy a t.díj fizetés további kötelezése alól mentsék fel.
Sőt már most kérheti a t.díj összegének mérséklését a nem kis összegű ösztöndíj okán.
Azt hogy a fiatalember esetleg egy másik/ujabb szakmát akarna elsajátítani - semmi akadálya, de azt már csakis a dolgozók esti középiskolája keresztül miközben délelött dolgozik már. Ezt az apának már nem kell támogatnia.
Külön írom: a szakmunkásiskolákban nagyon motiválatlanok a tanulók, nemigen tanulnak a 3 év alatt...
Most ezzel a kis pénzzel egyrészt a jelentkezési "kedvet" javítandó, másrészt ne mindenki 2-es körüli végzettségű legyen...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Szóval nem tud segíteni nekem senki miszerint az apának vannak kézzel fogható cuccai és a végrehajtó mégis azt mondja nincs semmilye. Ilyen esetben mit tehetek mert ha nincs ismerősöm a rendőrségen úgy nem fognak nekem semmi infót kiadni. (mellékes hogy van ismerős de ha mégse jönne össze a dolog)
Attól függ, milyen kézzelfogható cuccai.
Vht. 89. § (1) Nem lehet lefoglalni - még az adós beleegyezésével sem - azokat a vagyontárgyakat, amelyeket a törvény a végrehajtás alól mentesít.
(2) Ha a törvény a végrehajtás alól mentes vagyontárgyak körét vagylagosan állapítja meg, a mentesség a foglalásnál jelen levő adós által kijelölt vagyontárgyra terjed ki.
(3) Az egyébként mentes dolog is lefoglalható az illető dolog vételárának, a vételéhez adott kölcsön összegének, továbbá elkészítési vagy javítási díjának a behajtása végett, ha a foglalást a bíróság így rendelte el.
90. § (1) Mentesek a végrehajtás alól a következő ingóságok:
- az olyan eszköz, amely nélkül az adós foglalkozásának (hivatásának) gyakorlása lehetetlenné válik, így különösen a nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver, szállítóeszköz, ide nem értve a gépjárművet,
- a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz, így különösen a tankönyv, tanszer, hangszer,
- a szükséges ruházati cikk, felsőruházatból 3 felsőruha, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli,
- a szükséges ágynemű: személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal,
- az adós háztartásához tartozók számának megfelelően szükséges bútor, legfeljebb 3 asztal és 3 szekrény vagy azonos célt szolgáló más bútor, személyenként 1 ágy vagy más fekvőhely és 1 szék vagy más ülőbútor,
- a szükséges fűtő- és világító eszköz,
- az adós háztartásához nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelés, továbbá 1 hűtőgép vagy fagyasztószekrény és 1 mosógép,
- az a kitüntetés (érdemrend, érem, jelvény, plakett), amelyet az adós kapott, ha ezt okirattal igazolta,
- az adós betegsége és testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszer, gyógyászati és technikai segédeszköz, a mozgásában korlátozott adós gépjárműve,
- az adós háztartásához tartozó kiskorú gyermek által használt - jellegénél fogva gyermekek részére szolgáló - tárgy,
- az adós és a háztartásához tartozók részére 1 hónapra szükséges élelmiszer és 3 hónapra szükséges tüzelőanyag,
- a lábon álló, illetőleg be nem takarított termés, gyümölcs,
- az a dolog, amelyet a felszámolási eljárás során nem lehet az adós vagyonához tartozóként figyelembe venni.
(2) Ha a foglalásra több ingatlanban kerül sor, az (1) bekezdés e)-g) és k) pontjában meghatározott mentességet csak az - adós nyilatkozata esetén az általa megjelölt - egyik ingatlanban foganatosított foglalás során lehet érvényesíteni.
(3) Nem mentes a végrehajtás alól az az (1) bekezdésben említett olyan vagyontárgy - az a), valamint a h) és i) pontban foglaltak kivételével -, amely nemesfémből vagy egyébként nemes anyagból készült, és a szokásos használati cikkektől eltérően különösen nagy értékű.
91. § Ha az adós élethivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozik - a 90. §-ban felsoroltakon kívül -, mentes a végrehajtás alól:
- az adós földjének megműveléséhez szükséges vetőmag, mezőgazdasági gép és felszerelés, igavonó állat és takarmány,
- 1 tehén vagy más haszonállat és a részére 3 hónapra szükséges takarmány.
92. § Mentes a végrehajtás alól:
- a kitüntetéssel, kitüntető címmel, díjjal, jelvénnyel, oklevéllel együtt járó összeg,
- a biztosítási összeg, a lefoglalt ingóságért járó összeg kivételével,
- a szakszervezet sztrájkalapjába helyezett összeg.
93. § (1) A szerzőt és a jogutódját megillető szerzői jog mentes a végrehajtás alól.
(2) A szerzői díj 50%-a mentes a végrehajtás alól.
(3) Végrehajtás alá vonni csak közzétett (nyilvánosságra hozott) művet, illetőleg példányait lehet.
94. § Mentes a végrehajtás alól:
- a szövetkezeti tag részjegye,
- a saját jogon szerzett kárpótlási jegy, amíg a kárpótlásra jogosultnak a tulajdonában van.
95. § Mentes a végrehajtás alól a postára feladott pénz és más küldemény, továbbá a közforgalmú fuvarozónak fuvarozásra átadott dolog mindaddig, amíg azt a posta, illetőleg a fuvarozó az átvételre jogosultnak nem adta át.
96. § (1) Mentes a végrehajtás alól a közraktárban elhelyezett dolog.
(2) A közraktárban elhelyezett dologra vonatkozó jog, illetőleg a róla szóló okirat (áru- és zálogjegy) végrehajtás alá vonható.
96/A. § Az adósnak vagy az óvadék jogosultjának kérelmére a végrehajtó mentesíti a végrehajtás alól az óvadékként nyújtott pénzt, takarékbetétkönyvet vagy értékpapírt mindaddig, amíg az óvadék visszaadásának feltételei nem állnak fenn. A mentesítésnek akkor van helye, ha a kérelmező igazolja, hogy az óvadékkal biztosított jogügyletet nem a hozzátartozójával vagy olyan jogi személlyel kötötte, amellyel való viszonyában többségi befolyás áll fenn, illetve a gazdálkodó szervezet nem a tagjával kötötte.
96/B. § A 90. és 91. §-ban felsorolt vagyontárgyak - a 90. § h), l) és m) pontjában felsorolt vagyontárgyak kivételével - csak a természetes személy adósok elleni végrehajtás alól tekinthetők mentesnek.
Kedves Lisa!
Köszönöm szépen hozzászólásodat és segítségedet.
Egyébként a szakmunkásképző elvégzése után a bíróság kötelezheti t.díj fizetésére az apát az érettségi megszerzéséig, vagy nem, mert igazság szerint az anyuka több, mint pénzéhes, ha van rá mód nem fogja annyiban hagyni.35000 Ft t.díjat fizet évek óta,többet, mint a fizetésének 20%-a, miközben van nekem egy gyermekem, akit közösen nevelünk és van egy közös gyermekünk is.
Egyébként az ösztöndíj tanulmányi eredménytől függetlenül 25000 Ft, ha 4,0 felett lenne az átlaga 50000 Ft lenne.
Köszönöm
A szakmunkásképző elvégzésével meglesz az életpályához az első képzettség/végzettség, innentől az apa t.díj fizetési kötelezettsége megszűnik.
A dolgozók 4 éves esti középiskoláját elvégezheti a fiatalember, vagyis napközben munka = saját önálló jövedelem, míg hétfő-szerda-péntek délután iskola.
Az apa feltétlen forduljon bírósághoz és kérje a további t.díj kötelezés alóli felmentését.
Külön írom: rendes nappalis középiskolába nem fogják felvenni mert 18. évesen nagyon is kilógna a sorból a 14 éves elsősök közül.
Egy szakközépiskolát kellett volna elvégezni: érettségi és szakma, de vélem a gyenge általános iskolai tanulmányi eredmények miatt még oda sem vették fel - csak szakmunkásképzőbe...
"Lisa"
laikis hozzászóló
Lisa!
Köszönöm válaszod, így fogunk tenni.
Nem azért érdekelt egyébként ez az egész, mert egy dög vagyok, akinek szúrja a szemét, hogy fizetni kell, csak ha rajtuk múlna, akkor ez nyugdíjas koráig menne, mert állítólag 9-re jár suliba 11-kor már otthon van, ez elég nehezen lehetséges.Amikor apuka rákérdez, akkor azt mondják, hogy jár suliba.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02