Gyermektartásdíj végrehajtása

ObudaFan # 2010.09.27. 16:42

A gyámhatóságtól kérheted a tartásdíj megelőlegezését. Már most tehetsz feljelentést.

Jani66 # 2010.09.27. 14:07

Tisztelt Olvasó!
Volt feleségem már 9 hónapja nem fizet gyerektartást, holott dolgozik. (nem hivatalosan) 2009 decemberében havi 30000 Ft tartásdíjban állapodtunk meg az illetékes bíróságon. Megelégeltem a szórakozását, mert az biztos, hogy direkt csinálja .... és beadtam végrehajtásra, ami már 3 hónapja húzódik, mert a végrehajtóknak még nem küldték át az "eredeti végzést" holott a másolatot becsatoltam. A pénz nagyon hiányzik. Ilyen esetben nem lehet az önkormányzattól segítséget kérni? Előleget vagy valami mást? Ha a végrehajtó foglal, akkor is hónapokba telik mire megkapom a pénzem, és az összeg csak halmozódik tovább. Jelenleg 270.000 Ft. Továbbá mikor tehetek a rendőrségen feljelentést "tartás elmulasztása" miatt?? Meg kell várnom a végrehajtás eredményességét, vagy már korábban is tehetek feljelentést?
Előre is köszönöm !!!

ObudaFan # 2010.09.27. 10:06

És próbált már végrehajtani a jogosult? Mert az esetleges ingatlanárverésen részt tudtok venni.

beus007 # 2010.09.26. 15:45

Tisztelt Szakértők,

Édesapámnak és a testvérének valamint a harmadik testvér leszármazottjának van egy közös ingatlana, amire ennek a leszármazottnak a felhalmozott gyermektarási díjait ráterhelték. Az ő tulajdonrésze cca, 300ezer forintot ér (1/10-e), míg a felhalmozott adósság 1,3 millió.
Édesapámék 20 éve nem tudnak az örökségükhoz jutni emiatt, mert hol a harmadik testvérrel volt gond, aki akadályozta az eladást, most meg a semmirekellő fia, akinek sem munkája sem vagyona, tehát soha nem tudja kifizetni ezt az adósságot.
Vevőjelöltek még lennének is, de a történettől meghátrálnak.
Kivásárolni sem tudtuk, mert a gyámhivatal a teljes összeget követeli, csak akkor veszi le a terhelést.
Az a kérdésem, van valami eljárás ilyenkor, ami a többségi tulajdonrésszel rendelkezők érdkeit védi, közös tulajdont meglehet-e szüntettetni, vagy mit lehet tenni, hogy kiléphessünk ebből az ördögi körből végre?
Azt mondák, fizesse ki a két tulajdonos az 1,3 milliót a vételi árból, majd peres úton hajsuk be a semmirekellő rokonon, de ez nonszensz, mert soha nem lesz behajtható az összeg.
(nem beszélve arról, az összeg csak növekszik, mert azóta sem fizet a két gyereke után)

Nagyon-nagyon köszönöm a segítségüket, mert borzasztóan elkeseredettek vagyunk már, hogy ez ilyen kilátástalan.

beus007 # 2010.09.26. 15:45

Tisztelt Szakértők,

Édesapámnak és a testvérének valamint a harmadik testvér leszármazottjának van egy közös ingatlana, amire ennek a leszármazottnak a felhalmozott gyermektarási díjait ráterhelték. Az ő tulajdonrésze cca, 300ezer forintot ér (1/10-e), míg a felhalmozott adósság 1,3 millió.
Édesapámék 20 éve nem tudnak az örökségükhoz jutni emiatt, mert hol a harmadik testvérrel volt gond, aki akadályozta az eladást, most meg a semmirekellő fia, akinek sem munkája sem vagyona, tehát soha nem tudja kifizetni ezt az adósságot.
Vevőjelöltek még lennének is, de a történettől meghátrálnak.
Kivásárolni sem tudtuk, mert a gyámhivatal a teljes összeget követeli, csak akkor veszi le a terhelést.
Az a kérdésem, van valami eljárás ilyenkor, ami a többségi tulajdonrésszel rendelkezők érdkeit védi, közös tulajdont meglehet-e szüntettetni, vagy mit lehet tenni, hogy kiléphessünk ebből az ördögi körből végre?
Azt mondák, fizesse ki a két tulajdonos az 1,3 milliót a vételi árból, majd peres úton hajsuk be a semmirekellő rokonon, de ez nonszensz, mert soha nem lesz behajtható az összeg.
(nem beszélve arról, az összeg csak növekszik, mert azóta sem fizet a két gyereke után)

Nagyon-nagyon köszönöm a segítségüket, mert borzasztóan elkeseredettek vagyunk már, hogy ez ilyen kilátástalan.

ObudaFan # 2010.09.22. 15:53

Tartásdíj, szüléssel járó költség és tartásra irányuló járadékszerű szolgáltatás (a továbbiakban: tartásdíj) behajtására elrendelt végrehajtás esetén a végrehajtható okiratot a lejárt, 6 hónapnál régebbi tartásdíjrészletekre nézve akkor lehet kiállítani, ha a végrehajtást kérő valószínűsítette, hogy

• a tartásdíjhátralék az adós rosszhiszemű magatartására vezethető vissza, vagy
  • annak érvényesítését alapos okból mulasztotta el.
TMOBIL # 2010.09.22. 14:03

Iisztelt Fórum!
Lehehetséges az, hogy valaki a gyerektartást 2009 év júniustól nem fizeti 2010. szeptemberig, és a teljes időszakra járó behajtható rajt? Úgy olvastam, hogy max. visszamenőleg csak 6 havit lehet követelni, nem a 16 hóra eső összeget
Köszönettel:

ObudaFan # 2010.09.22. 10:30

miss j

Az első könnyen lehet, hogy nem lesz behajtható. Nem kell neked visszafizetni.

GYÉVÁCSKA

A követelés érvényesítésével és behajtásával felmerült, a bíróság (hatóság) által megállapított költséget és a követelés egyéb járulékait a követeléssel azonos sorrendben kell kielégíteni.

GYÉVÁCSKA # 2010.09.21. 21:30

írjon az aki biztosat tud mondani a kérdésemre: Árverezéskor a végrehajtási költség a befolyt összegből vonják le? Jelzálog jog kifizetése előtt?

miss j # 2010.09.21. 20:17

Köszönöm a választ, de nem pontosan értem hogy mit jelent ez.Így behajthatatlan lesz az első végrehajtás?És még lenne egy olyan kérdésem hogyha az állam megelőlegezi a gyerektartást és azt a későbbiekben nem tudják az apán behajtani, utána nekem kell vissza fizetni?

ObudaFan # 2010.09.21. 19:55

Alga0811

19.000 Ft, hacsaknem olyan magas a táppénze, hogy annak a 20%-a több ennél.

miss j

Nyilatkozd azt, hogy a jövőre nézve kéred annak a megszüntetését, de a hátralék vonatkozásában nem.

miss j # 2010.09.21. 18:54

Tisztelt Fórumozók!

Kérlek segítsetek!!Ott kezdődött az egész történet hogy az exem a válás után nem fizette ki a közös autonk árát amit a tudtom nélkül értékesített.Váláskor úgy egyeztünk meg a bíróságon hogy az autó árának felét, de min. 425 ezer forintot kapok belőle.Mivel a megadott határidőn túl sem volt hajlandó fizetni végrehajtást kértem az összegre és letiltásra kértem a fizetését.A válasz erre az volt hogy felmondott a munkahelyén.A végrehajtásnál kiderült hogy az újonnan vásárolt lakása és az új autója is a barátnője nevén van.Egyedül egy motorkerékpárt tudtak lefoglalni amiből árverés útján 80000 ft-ot kaptam.A végrehajtó ezután szüneteltette a végrehajtást.Közben a munkanélküli járulékból vonták a gyerektartást, de csak a töredékét annak ami járt volna.A hátralékot bejelentettem minap a bíróságon ami 330 ezer forint lett az egy év alatt.Ott csak az utolsó fél évet vették alapul így csak 140 ezer forintra kérhetek végrehajtást.De ma kaptam egy levelet a bíróságról hogy idézem :"kéri -e a letiltó végzés alapján folyamatban lévő végrehajtási eljárás megszüntetését, annak érdekében hogy az új végrehajtási lap kibocsátható legyen." Most ez azt jelenti hogy le kell mondanom a végrehajtást a maradék közel 350 ezerről hogy kérhessem a 140 ezret? Mit lehet ilyen esetben tenni?Az exem most alkalmi munkából él és feketén külföldön is dolgozik?Megúszhatja az egészet fizetés nélkül???Most mit tegyek??? Kérlek adjatok tanácsot!!!Köszönöm.

Alga0811 # 2010.09.21. 18:14

Szép estét!!

Engem az érdekel, hogy a gyermektart.díj úgy lett megállapítva hogy minimum 19000 ft,és/vagy a fizetés 20%-a !!!
Igen de mi van abban a helyzetben ha az apa már bő 2 hónapja táppénzen van???
Akkor kitől és milyen mértékben/ összegben kerül utalásra a gyeremektart.díj részemre???

Köszönöm a választ: Alga

Tothne49 # 2010.09.21. 08:13

Köszönöm a választ!

"Ha az első tárgyalást az alperes mulasztja el és írásbeli védekezést nem terjesztett elő, a bíróság a felperes kérelmére az alperest az idézéssel közölt,kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi,egyben marasztalja a felperes költségeiben".

Gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése iránti perben,mik a felperes költsége?

Mennyi pénzt háríthatnak alperesre az ügyvédi díjat is,mindent?

ObudaFan # 2010.09.20. 20:00

Attól függ, mit sikerül a felperesnek bizonyítani, mert ez így még csak nem is egyezség, amit a bíróság jóváhagyhatna. És gyermektartás esetén a bíróság még egyezségből sem hagy jóvá akármilyet.

Tothne49 # 2010.09.20. 17:05

Üdvözletem!

Ha a felperes kezdeményezi a gyermektartás megszüntetését és az alperes a tárgyaláson nem jelenik meg -de nincs kifogása a gyermektartás megszüntetése ellen- akkor hogy ítél a bíróság és hogy oszlanak meg a költségek.

Köszönöm

GYÉVÁCSKA # 2010.09.17. 09:27

Az igazság az hogy közös vagyonból semmit nem kaptam csak a ruháink maradtak és szeretnék kiszabadulni ebből a településből ahol az exem és az elviselhetetlen családja él. A kérdéses ingatlanban én élek a két közös gyermekkel és találtam vevőt rá ezért kellene mindenáron kivásárolnom az exet. Ez sajnos csak árverésen érné meg mert különben elvinné a teljes vételárat az exem adóssága. Lehetetlen helyzet egy lehetetlen embertől!

GYÉVÁCSKA # 2010.09.17. 09:10

Nemigazán tudom mit takar a közös tulajdon megszüntetése, mert vagyon megosztás folyamatban van de csak hiábavaló sárdobálás az egész!
Előre is köszi a választ!

ObudaFan # 2010.09.17. 08:50

Igen, akkor elesnél. Más kérdés, hogy közös tulajdon megszüntetése iránt bármikor indíthatsz pert.

GYÉVÁCSKA # 2010.09.17. 08:15

Üdvözlet minden fórumozónak!
Köszönöm a választ.
Lenne egy furfangos kérdésem: Apukának a gyermektartásdíj hátralék és sok válásunk óta felhalmozódott tartozás miatt a közös ingatlan ráeső 1/2 részét árverezték már 03. hónapban. Most én szeretném az árverést megindítani és kivásárolni mert másképp nem tudok kilépni az adósságai árnyékából. Mi a teendő ha kitűzött árverésig valami csoda folytán kifizetné a tartozását?
Elesnék a lehetőségtől hogy kivásárolhassam?
Minden hozzászólást szívesen veszek mert belefáradtam a három évi huzavonába és mert ez az egy lehetőségem maradt.
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.09.16. 19:24

Ha még nem volt büntetve, akkor pénzbüntetéstől a felfüggesztett szabadságvesztésig szerintem.

GYÉVÁCSKA # 2010.09.16. 12:59

Tisztelt fórumozók!
Apuka két gyermeke után 392ezer forinttal tartozik gyermektartásdíjjal 2009.01.óta. Folytonos végrehajtás van ellene és a bíróságon büntetőper folyik melyre nem jött el. Milyen következményekkel jár ez ránézve?

nandy # 2010.09.15. 10:20

Az elmaradt tartásdíj miatt végrehajtást indíthatsz. Majd a végrehajtó megtalálja a munkahelyét :)

kisa6 # 2010.09.15. 08:50

T.Fórumozók!
Apuka mindenkori jövedelméből 20% gyerektartást kell fizetnie.Ez vonatkozik a bejelentett másodállásra is.Csak a gond az,hogy elfelejtette a jelentkezéskor,hogy van gyereke.Mit tehet anyuka,hogy megkaphassa a pénzt?/a pontos munkahely címét nem tudja/
Köszönöm válaszukat előre is.

Böby # 2010.09.15. 08:29

Tisztelt hozzáértők!

Olyan problémával fordulok önökhöz,hogy13 év elváltam és fizetés letíltással kértem a tartásdíjjat.Egyszer sem kaptam úgy hanem a volt férjem kézbe adta.Most három hónapja nem fizet és bírósághoz fordultam,hogy a mostani cégétől így kapjam. A kérdésem az lenne, hogy a bíróság mennyi idő után küldi ki a cégének az okiratot és én mikor kapom meg az elmaradt tartásdíjjat ami fel lett tüntetve az okiratban.
Válaszukat előre is köszönöm

Böby