Gyermektartásdíj végrehajtása

Big Joe # 2010.03.23. 12:19

Segítséget szeretnék kérni.
A történet lényege, hogy tartásdíj perben a visszamenőleg leszállított tartásdíj miatt túlfizetés keletkezett.Így 1 évig a tartásdíj 3/4-ét kell fizetnem,mert betudjuk a pluszt. Ez rendben is lenne, de a volt feleség jogi képviselője az ítélet előtt végrehajtást indított az ő általuk számított elmaradásra. A végrehajtó pedig azt mondja,hogy hiába nekem van igazam és túlfizetés van, de csak a bíróság szüntetheti meg a végrehajtást.
Hogy van ez? Hiszen egyértelmű a túlfizetés,kimondta a másodfok is. Szándékos rosszindulat miatt most veszélyben a házunk.Ez gí teljesen jogtalannak látom, hiszen a törvény szerint a vh kérőnek kötelessége lett volna jelezni az ítéletkor (2 hónapja) hogy a követelése megszűnt. Erre fel csak módosítást küldtek a végrehajtónak és ő az alapján jár el. De a módosításban is komoly számítási hiba van (hogy direkt-e?), és fél évet nem számítottak bele, csak azt írta a jogi képviselője, hogy az rendezve van.Azt nem számolta,hogy már onnantól túlfizetés van.
Segítetek? Szomorú vagyok,hogy ez a jogállam ilyen aljas dolgokra enged lehetőségeket.
A vh kérő esetében mi van akkor, ha a követelése megszűnt és ezt nem jelzi? Nincs semmi jogkövetkezménye? Mik az én lehetőségeim, hogy az igazságomat tudjam érvényesíteni?
Az alap az, hogy a vh lapon szereplő határozatot 2007-től kezdődően hatályon kívül is helyezték,nem érvényes.
Nm is értem az egészet már.

ObudaFan # 2010.03.23. 11:30

Kérd a letiltást a bíróságon.

sdfg # 2010.03.23. 08:06

Tisztelt Fórumozók!

Volt férjem 4 hónapig nem fizetett gyerektartást, mert megszűnt a munkahelye. Végrehajtónál kértem visszamenőleg és folyamatosan is a végrehajtást. A volt férjem gyorsan fizetett valamennyit a végrehajtónak, hogy házat autót nem tehesse végrehajtás alá. így nem csinált semmit a vh. Azóta is fizet de nem a teljes összeget és így a végrehajtó se csinál semmit. Közben újra elhelyezkedett. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e kérni a fizetésből az elmaradást és az aktuális végrehajtást. Vagy a még ki nem fizeti az elmaradását addig ez így marad.
Újra be kell adnia végrehajtást a munkabérre is? Mivel nem volt neki arra nem kértem. Csak ház autó ingóság.
Valamint az lenne a kérdésem, hogy a bírósági határozatba az került hogy nem kérem a letiltást. Ezen csak bíróság útján lehet változtatni?
Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2010.03.22. 15:02

Legjobb tudomásom szerint a kiskorú lakhelye szerinti városi bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó az illetékes eljárni t.díj dolgában. A végrehajtást/letiltást meg folyamatosággal kell kérni.

Bocs, de igazán rendezhetnéd már ezen dolgaidat és ehhez nem kell más mint egyszer kimozdulni otthonról és akkor a dolgot jól sínre tenni - utána már megy az magától.

ildi12 # 2010.03.22. 11:11

Bocsánat még egy kérdés ez a "folyamatos tartásdij " kérését a Bíróságon lehet kérni? Mert nekem az októberi tárgyalás után a Biróság autómatikusan átadta az ügyet a behajtónak és most lettem figyelmeztetve a tartásdij újitásról amit az előzőekben már leirtam. Köszönettel.

ildi12 # 2010.03.22. 11:07

Köszönöm a válaszokat de sajnos a végrehajtó drága a faxra nem reagál a megadott telefonszámra csak faxot lehet küldeni viszont egy 2.5 éves kisgyermek mellett a bizonytalanra nem utazhatok hetente 240 kmeket hogy személyesen beszéljek vele mert ugye vagy sorra kerülök vagy sem.

monalisa1 # 2010.03.22. 10:34

A végrehajtó dolga -többek közt- a megfelelő tájékoztatás, ergo tessék rákérdezni.

andrea1976 # 2010.03.22. 10:06

Én azt a tanácsot kaptam ObudaFan-tól, hogy a végrehajtást úgy kell kérni, hogy a "folyamatos" tartásdíjra is, és akkor nem kell mindíg újra kérni. Csak at nem tudtam én sem, hogy miként kell ezt így kérni, mert a végrahajtást kérő lapon nem találtam ilyen lehetőséget....

Balogh Andrea

ildi12 # 2010.03.22. 09:36

Tisztelt Fórumozók!

Tudna nekem valaki segiteni abban a kérdésben hogy fél évente valóban mennem kell a Bíróságra újitani a tartásdij kérelmemet? Mert ezt tanácsolta a Végrehajtó is és a Gyámhatóság is. Valamint ez mindig igy lesz hogy félévente újitanom kell az ügyet míg nincs behajtva a tartásdij? Köszönettel ILDI12

végrehajtó1 # 2010.03.21. 06:21

azt mondta a végre hajto irjak egy kérelmet hogy azonnal hajtsák be a tartozását.

De cukipofa!Hát nem az ő dolga lenne behajtani?
A gyerektartás soronkívüliséget kell hogy kapjon.

ha végre hajtásra kerül a sor menyiért árverezik el az ingatlant?

A becsérték alapján.Ezt a vh-tó állapítja meg az önkormányzat adó és aértékbizonyítványa alapján.

amikor árverezik én is megvásárolhatom az ingatlant?

Igen

ha nem tudják elárverezni mikor kapok és hogyan pénzt
nem tudom, de ha nem kell el akkor végső esetben a vh-kérő átveheti az ingatlant.

vöröske81 # 2010.03.20. 20:59

tisztelt tanácsadok! az lenne a gondom hogy a gyermekem apja 1 éve nem fizet gyerektartást.ezt a biroságon jeleztem is ök átadták a végrehajtonak.nem dolgozik.van egy háza de az olyan helyen van ahol semmit nemérnek az ingatlanok.azt mondta a végre hajto irjak egy kérelmet hogy azonnal hajtsák be a tartozását.akkor elinditják a folyamatott.a kérdésem az lenne ha végre hajtásra kerül a sor menyiért árverezik el az ingatlant?amenyit ér vagy amenyi a tartozása.és amikor árverezik én is megvásárolhatom az ingatlant?ha nem tudják elárverezni mikor kapok és hogyan pénzt?mert egyedül nevelem a gyerekeimet és hát pénzböl élünk.köszönöm a segitséget

monalisa1 # 2010.03.19. 14:37

Leírtad: havi 15 ezer forintot fizetett a 8 ezer forint kötelezése helyett. Ha szerinted másként vannak a dolgok akkor fellebbez aztán a bíróság meghallgat mindkettőtöket és dönt - egyikőtöknek biztosan sérelmesen.

Van még egy heted a fellebbezésig, konzultálj egy ügyvéddel.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gtunde69 # 2010.03.19. 08:42

Kedves Tanácsadók!

2010.márc.11.-én írtam a fórumra a kérdéseimet és most felmerült egy újabb,mível kézhez kaptam egy levelet a Bíróságtól.Ebben az áll: Az adós "kifogást" terjesztett elő arra hivatkozással,hogy nem tartásdíj elmaradása,hanem túlfizetése van.Erre tekintettel kérte a végrehajtás megszüntetését.
Végzés:A bíróság megállapítja illetékessége hiányát és az iratokat átrendeli a Dunakeszi Városi Bírósághoz
A végzés ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni,amelyet a Fővárosi Bírósághoz kell címezni,de a jelen bíróságnál kell 3 példányban írásban benyújtani.
Mit tegyek ,hiszen leírtam mennyire nem így történtek a dolgok,ezek csak utólagos magyarázatok az adós részéről.Szerintem szörnyen igazságtalan lenne,ha nekem kelllene fizetni a perköltséget/95 000 ft-os fízetésemből nehéz is lenne/.

eSZeM # 2010.03.18. 15:11

Valaki meg tudja mondani, hogy egy bírósági titkárnak milyen végzettsége van?
Gyanítom azért az általános iskola alsó tagozatát elvégezte, ott pedig már tanítják a 4 alapműveletet.

Ha rendelkezésre áll a havi tartásdíj kötelezettség összege, a vonatkozási hónapok száma és a befizetéseket igazoló banki bizonylatok, akkor az elmaradás kiszámításához csak egyszerű szorzást és kivonást kell végezni.
Emberünk azonban nem tudja kiszámolni, sőt, újra kér minden bizonylatot. A korábbiakat széttépte mérgében vagy más színű papíron jobban tud számolni?

végrehajtó1 # 2010.03.16. 16:11

ildi12

Sosem telefonálgatunk.Hanem tértis levél a hatóságnak...

ildi12 # 2010.03.16. 16:09

Monalisa 1! De miért engem bánt mindenki nem hagyom magam és csak a gyermekeim érdekeiért harcolok!!!!!!!! Olyan nagy bűn ez?

monalisa1 # 2010.03.16. 14:59

Magadnak köszönheted a mai kiabálást, olvass vissza és értsed a szót...

ildi12 # 2010.03.16. 09:19

Bcsánat még annyit szeretnék hozzáfűzni hogy ma újra felhivtam a gyámhatóságot hogy meddig jutottam az apa miatt mire a hölgy kiabálva azt mondta csináljak amit akarok én választottam az apát ne más segitségét kérjem oldjam meg úgy a dolgokat ahogy akarom és amig nincs meg az apa németországi munkahely cime addig hadjam őket békén a cimmel jelentkezzek. Most őszintén lehet igy beszélni egy Önkormányzati dolgozónak az emberrel.Ez felháboritó,ők kértek meg ha bármi van szóljak most pedig elhajtanak.

ildi12 # 2010.03.16. 08:50

Nagyon köszönöm a segitségeket és ma reggel el is mentem a helyi Önkormányzathoz ahol azt mondták elismételve " Se hozzájárulást a közüzemi számláimhoz nem adnak és szociális segélyt sem csak kérelemre 1x-i szoc. segélyt adnak." Tehát elutasitottak.Ilyenkor megint merre indulhatok tovább?

végrehajtó1 # 2010.03.15. 16:21

ildi12!
Ez év elsejétől hatályos az a jogszabályváltoztatás hogy a vh-nak bíróságoknak fizetnie kell a lekérdezésért és a vh jog bejegyzésért.eddig ez illeték mentes volt.:(

monalisa1 # 2010.03.15. 15:29

ildi12

Semmi sincs ingyen, még egy végrehajtási eljárás is pénzbe kerül - eredményes végrehajtás esetén utólag ezen költséget bevasalják az adóson. Tehát vagy befizeted a 18e Ft-ot, vagy a végrehajtó addig egy ceruzát sem tesz odébb az ügyedben. A földhivatali tulajdoni lap kikérése is a te érdekedet szolgálhatja: abból fogja látni a végrehajtó hogy az adósnak van-e ingatlan a tulajdonában részben/egészében, mert akkor foglalást kezdeményezhet, végső esetben árvereztet. Tehát a 3.600 Ft-ot is neked kell megelőlegezni. (Az ingatlan pontos helyrajzi számát ismerned kell különben a földhivatal nem fog "keresgélni"., nem azonos a postacímmel.)

Ha a volt párodnak nincs semmije -ahogy a jelenlegi élettársa mondja aki a távollétében helyette és nevében jár el-, akkor a végrehajtó nem tud mit tenni...

Az más kérdés hogy az ex vélhetően dolgozni ment külföldre tehát "van pénz", de ha önként nem teljesít akkor neked kell kinyomozni (...) a jelenlegi címét, munkahelyét, jövedelmét, bankszámláját - amit aztán a végrehajtóval közölve elindulhat a t.díj letiltási folyamata.

Szerencsétlen a helyzeted, de vagy a fentiek szerint jársz el, vagy marad a sopánkodás...

Más. A helyi önkormányzattól kérj lakásfenntartási támogatást: havi pár ezer forintban hozzájárulás valamelyik közüzemi számlához. Ezen kívül eseti- és/vagy rendszeres szociális segély kérheti, ez is jövedelemfüggő.

Ha a bírósági végrehajtás eredménytelenül zárul, a gyámhatóságnál kezdeményezheted a t.díj állam általi átvállalását - utólag bevasalják majd az ex-en amint itthon lesz ismét és dolgozik legálisan.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ildi12 # 2010.03.15. 15:03

Hát ez nagyon jó számomra érthetetlen hogy mindenki aki itt segitséget kér valami úton módon el tud indulni az adós ellen én meg bármerre indulok és erőszakos is vagyok ha kell mégsem jutok 1-ről a 2-re ez má számomra hihetetlen. Minden felé csak a negetiv visszajelzéseket kapom hogy tudnék mégis előre jutni?????????????????????????????????????????????

T.Erika68 # 2010.03.14. 19:44

Köszönőm szépen a segítséget.

monalisa1 # 2010.03.14. 17:59

T.Erika68

A volt férjed valószínűleg a tönkremenésből kimentett pénzből utazgatott ide meg oda, ennyivel is kevesebb maradt az adósságait rendezni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.03.14. 17:42

A bíróságon kérj végrehajtást, a rendőrségen pedig feljelentést tartás elmulasztása miatt. Ha a bírósági végrehajtás eredménytelen, a gyámhatóságon előlegezést.