Gyermektartásdíj végrehajtása

T.Erika68 # 2010.03.14. 16:44

T. Fórumozók!

Abban szertnék segítséget kérni Önöktől, hogy volt férjem 7 hónapja nem fizeti a bíróság által megállapított gy.tarási díjat. Elmondásai alpján teljesen tönkrement, ezért nem tud fizetni, teljes vagyonát vérgehajtás alá vonták. Persze ebben a időszakban azért eltudott utazni minden fele a világban. Ha hozzá szeretnék jutni ez elmaradt gy.tartáshoz, mi a teendőm, ill. merre, kihez fordúlhatok segítségért?

Köszönöm szépen a segítséget!!

ObudaFan # 2010.03.13. 08:33

Az azt jelenti, hogy a bíróságtól a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével költségmentességet kérsz.

ildi12 # 2010.03.12. 14:57

Bocsánat még annyit hogy miért az anya fizessen aki 2 gyermekét egyedül neveli a havi 51000 ft-ból és az apát semmi sem terheli ha mindig megfizetem a behajtónak amit kér pár hónap múlva több lesz a kiadásom mint amennyit kaptam volna miért?????

ildi12 # 2010.03.12. 14:17

Az mit takar hogy "költségmentes"?

ObudaFan # 2010.03.12. 13:11

Hacsak nem vagy költségmentes, akkor jogos.

ildi12 # 2010.03.12. 12:22

Bocsánat elirtam " jogos a 18 ezres befizetés?"

ildi12 # 2010.03.12. 12:20

Tisztelt Fórumozók! Kérném a segitséget a mai napon kaptam egy levelet a végrehajtótól miszerint csak akkor fogja a végrehajtást teljesiteni az apa felől ha befizetek a végrehajtónak 15 napon belül 18000 forintot mert ha nem akkor addig nem tesz semmit a pénz behajtásáig mig be nem fizetem a 18000 forintot. Ez gyermektartásdij jelen pillanatban 170000 forint és a végrehajtó csak 120000 et emlit a behajtási papiron. Valamint mivel az apa külföldön van a mostani élettárs irt alá minden papirt miszerint nincs semmilyük csak 3 db asztal,3db szekrény,3 db ágy,3 db szék, 1 az adós háztartásához tartozó kiskorú gyermek által használt tárgy. tehát ugye ezek mentes ingóságok. A 18000 forintra adatszolgáltatási dijért kérte. Mit tehetek ilyen esetben valamint jogos a 180 ezer? Valamint még az áll a levélben "hogy a földhivataltól ki kelle kérni a tulajdoni lapot nekem az apa ellen és az is 3600 ft / tulajdoni lap. De ehhez mi közöm hogy én kérjem le az apa tulajdoni lapját a földhivataltól ez igy van lefektetve nem félreolvastam ez van benne. Valaki segitsen ezügyben.

ObudaFan # 2010.03.12. 11:44

A költségmentesség az elrendelése előtt már felmerült költségekre nem vonatkozik.

gtunde69 # 2010.03.11. 17:27

monalisa!
Most még van lehetőségem költségmentességet kérni?

monalisa1 # 2010.03.11. 15:52

2005-től 2009-ig majd' a dupláját kaptad havonta, és ha a havi pénzekről van postai befizetése és/vagy bankszámla kimutatása akkor tudja igazolni hogy jelentős túlfizetésben van.

Ezt a majd 4 évi 7e Ft/hó összeget nem kellett volna elköltened hanem esetleges t.díj nemfizetési időre félretenni - pl. mostani felhasználásra.

Ettől függetlenül kérheted a bíróságot hogy emelje fel a t.díjat, de a túlfizetés miatt kiszámolják majd hogy az emelt összegű havi kötelezés mikortől is lesz esedékes.

Az elveszett per költségének megfizetésére a végrehajtótól kérhetsz részletfizetés.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gtunde69 # 2010.03.11. 14:53

Tanácsot szeretnék kérni!
1997-ben 8.000ft gyermektartásdíjat állapított meg a Bíróság.2005-ben kértem volt férjemtől,hogy emeljük fel az összeget és ezért a Bírósághoz fordulok.Ő azt mondta,hogy egyezzünk meg 15.000ft-ban.Így is lett és nem fordultam a Bírósághoz.2009 szeptemberétől nem fizetett egy fillért sem,a gazdasági helyzetére hivatkozva.Megkeresésemre azt mondta,hogy ő többször nem fizet.A Bírósághoz fordultam,ahol kértem a tartásdíj végrehajtását/havi 8.000ft.-ot/.Most kézhez kaptam egy levelet a végrahajtótól,amelyben az áll hogy mível 15.000 ft-ot fizetett az adós eddig tulajdonképpen már többet is kaptam 2009-re,mint ami járt volna.Így nem tartozik semmivel és fizessem meg a perköltséget.
Jól van ez így?Tanácsra van szükségem

monalisa1 # 2010.03.11. 14:51
monalisa1 # 2010.03.11. 14:47

Ha esetleg nincs pénzed ügyvédre fordulj az ingyenes jogsegélyszolgálathoz - a semminél még mindig több. Sőt adott esetben kifoghatsz egy lelkiismeretes ügyvédjelöltet aki jó esetben szakmai kihívásnak tekintheti az ügyedet.

http://www.kih.gov.hu/alaptev/népugyvedje
Bp.-en és a megyeszékhelyeken megtalálható.

Minden jót!

"Lisa"
laikus hozzászóló

ronapan # 2010.03.11. 14:33

monalisa!
sajnos látom én is hogy ügyvéd a kiut! gondoltam lassan kitanulom a dolgokat és elvégzem a jogot. kizárolag családügyekben dolgoznék és csak férfiakat válalnék hogy esetleg 10 évente egyszer mi is lehetnénk nyertesek:-) lehet hogy a következö tárnyalásra viszem kinyomtatva az egész csjt. majd leteregetem a terembe és majd végigjárom és kikeresem ami odavonatkozik és a kezébe adom a bironönek aki egyébként nem kezdö lehet / korábol itélek/ igazábol jobban örültem volna ha máson tanul és nálam már ismeri a jogi oldalt.
tudnék érdekes dolgokat irni az ügyröl de nem untatom az olasokat itt az oldalon.

monalisa1 # 2010.03.11. 14:13

Ügyvédet kellene fogadni mert "játszanak" veled., egy jogász fejből idézi a megfelelő paragrafust, meg még mond annál másabbat is...

Szóval téged megvezethet, ezzel szemben egy ügyvédet nemigen.

Külön írom: annak a szegény birónak is csak meg kell tanulnia a szakmát., 8-10 év bíráskodás és már elég jól fog neki menni. Az hogy közben emberekről és sorsokról dönt hát istenem - minden kezdet nehéz.

andrea1976 # 2010.03.11. 14:06

Nagyon szépen köszönöm.

Balogh Andrea

ronapan # 2010.03.11. 14:00

kedves monaliza !
tulvagyok az elsö tárgyaláson amit a volt nejem intézett. hát érdekes volt. kértem hogy változtasák meg már most a gyerektartást rokontartásra mivel nagykoruak és igy valamilyen szinten kizárnám az anyát hogy nekavarja a sz....t. eszt a bironö tulajdonkép elvetette. hogy miért az még titok számomra hisz erre is van törvény. a törvényre hivatkoztam és mondta hogy a következö tárgyalásra vigyem el kinyomtatva.hát ez mosolyt váltott ki nálam))
na és persze közölte hogy az egy másik tárgyalás hogy kérem amegszüntetését a tartásna. na ez is magas hisz a mult héten bementem a nyilt fogadonapra és akartam elenpert inditani. közölték nem kell mert a tárgyaláson majd beadom. ez egy és ugyanazon biroságon történt.hát mitne mondjak vagy én hülyültem bele a törvényekbe vagy a bironö nem elég felkészültegy tuti ! aki ilyen perbe belekerül az minden felgyürhetött gyürjön fel keményen:-)

végrehajtó1 # 2010.03.11. 11:29

andrea1976

A bírósági végrehajtónál is elő lehet terjeszteni.

monalisa1 # 2010.03.11. 11:14

andrea1976

A bírósági hölgy aznap valahogy nem volt a helyzet magaslatán, de az is lehet hogy nem az ő megszokott helye hanem csak beültették oda...

Állíts ki egy rendes vh kérő űrlapot és tértivevényes levélben "küld utána" az az előző papíroknak. Aztán 2-3 hét múlva érdeklődj: xy ki bírósági végrehajtóhoz került az ügyed - és ővele a kapcsolatfelvétel.

Közben gondolj arra a hogy a tiédhez hasonló problémával a végrehajtó asztalán valószínűleg másik 200 aktacsomó fekszik...

Szóval nem mennek a dolgok azonnal, van amikor hónapokig csak a kényszerű várakozás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.11. 11:04

ronapan

Elnéztem, elnézést kérek.

Vagyis egy fiatal felnőttől már elvárható hogy részben-egészében gondoskodjon magáról., sokan kapnak valamilyen ösztandíjat valamint még a nappali tanulmányok mellett sem kizárt a másodállás és/vagy mellékfoglalkozás.

A bíróság legtöbbször már beszámítja ezen pénzeket a felnőttartásba, sőt az összegszerűsítés alapján a továbbiakra nézve akár el is töröli a kötelezést.

"Lisa"
laikus hozzászóló

andrea1976 # 2010.03.11. 09:59

Köszönöm Monalisa!

És ha "utánnaküldenének" az iktatóba beadva egy végrehajtási kérelmet rendes, részletes adatokkal űrlapon, akkor szerinted ez meggyorsítaná a folyamatot?

Egyébiránt épp a kételkedés miatt meg lett kérdezve, hogy mi a továbbiakban a történés, és a hölgy azt a tájékoztatást adta, hogy a kérelmezőnek már semmi, semmilyen téren. Tehát nem várható a végrehajtó megkeresésése a részletek miatt.....

????

Minden segítséget szívesen fogadunk továbbra is.

Köszönjük.

Balogh Andrea

végrehajtó1 # 2010.03.11. 06:22

asztro
Csak vh keresztül tudod eladni mert a törzskönyvet és a forgalmit lke kellet foglalni.Enélkül nem írják át a vevődnek.

ronapan # 2010.03.11. 06:04

kedves monaliza !
tegnapi válaszodra bemásolnék egy erre vonatko törvényt mivel aszt irtad hogy köteles vagyok eltartani a nagykoru gyereket akkor is ha saját életfentartásomat is veszélyeztetem.
A Csjt. 69/A. §. (1) bekezdése szerint a szülő csak kiskorú gyermekét köteles saját szükséges tartásának rovására eltartani. A főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatása - legfeljebb pár hónap kivételével - a gyermek nagykorúságának idejére esik, tehát irányadó az az elv, hogy a szülő nem köteles a gyermeket eltartani, ha ez saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyezteti. Erre tekintettel főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatása esetén mindig vizsgálni kell - rászorultság mellett - a tartásra kötelezett szülő teherbíró képességét, figyelemmel kell lenni a kereseti, jövedelmi, vagyoni viszonyaira és az őt terhelő kötelezettségekre.
a törvényekben némi segitséget kaptam egy jogásztol amibe egyértelmüen irja hogy nagykoruság esetén más a törvény mint amit te irtál! ha jol tudom eszt a törvény 2009 ben modositották de a régi is lehet ugyanez volt.
azért köszönöm a válaszaid !

monalisa1 # 2010.03.10. 22:30

1. A végrehajtás alá volt gépkocsi akként adható el hogy a vevő a vételárat a végrehajtó kezébe számolja le - adósságod ellenében. (A további plusz-minusz elszámolás majd kettőtök közt a végrehajtóval.)

Ha nincs adósság nincs lefoglalt gépkocsi sem, illetve bármiféle ingó- és/vagy ingatlan jelzálog, korlátozás sem.

Egy vevő csak jól jár ha végrehajtás alatti kocsit vesz mert általában a valós érték alatt jut hozzá - nem egy esetben mondhatni bagóért.

2. Lehet hogy adósságod már nincs de végrehajtási költség/díjtétel elszámolási tartozásod még fenn állhat.

"Lisa"
laikus hozzászóló

asztro # 2010.03.10. 21:40

T. szakértők!

Eladható-e végrehajtás alá vont személygépkocsi? És ha nincsen tartozásom akkor a végrehajtó igényt tarthat-e bármekkora összegre az eladásból? Láthatja-e bármi kárát a gépjármű esetleges vevője, annak, hogy végrehajtás alatt álló járművet vett?