Gyermektartás

hussypeter # 2018.01.16. 18:01

Üdvözlök mindenkit!

Arra kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy ha valakinek van dolgozói hitele, akkor az a béréből le jön és az után fizeti a százalékos gyerektartást, vagy ilyen esetben a dolgozói hitelt figyelmen kívül kell hagyni?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Szép estét.

ObudaFan # 2018.01.17. 15:30

A nettó bérből számítják a gyermektartást. Természetesen azért, ha nagyon indokolható volt annak a kölcsönnek a felvétele, és a gyermek eltartását ennek a figyelembe vétele nem veszélyezteti, akkor bizonyos mértékig a kölcsön tényét értékeli a bíróság a gyermektartás meghatározásakor.

Bandika81 # 2018.01.18. 20:24

Üdv!
Ma volt targyalas gyerektartasrol. En, mint alperes nem mentem el. Az ex, mint felperes egy fix osszegu tartasdijrol adott be korabban keresetet.
A targyalas kozben felhivott es atadta a bironak a telefont, o pedig ki volt akadva, miert nem jelentem meg. Mondtam, hogy azert, mert egyetertek a keresettel es a kikuldott idezo vegzesben benne van, hogy:
"Ha az elso targyalast az alperes mulasztja el es irasbeli vedekezest nem terjeszt elo, a birosag a felperes kerelmere az alperest az idezessel kozolt kereseti kerelemnek megfeleloen birosagi meghagyassal kotelezi egyben marasztalja a felperes koltsegeiben... 1952.III.136.pf 1-2 bek.
Erre a biro azt mondta, az nem ugy van. Hat akkor hogy?
Mivan ha a masodikra sem megyek el es nem is irok nekik semmit? Tehat passziv maradok.

Bandika81 # 2018.01.18. 21:24

Igazabol ilyet sem lattam meg, hogy targyalas kozben felhivjak a tavolmaradt felet. De a lenyeg, hogy a biro azt is mondta, hogy kornyezettanulmany, meg kismillio nyavaja lesz ha passziv maradok. A kereset nem megallapitasrol szol, hanem egy konkret, adott osszegrol.
Akkor az idezett paragrafus smafu? Tiszta rohejes volt a jelenet amugy. Es meg kerdezi a telefonban, hogy mikor legyen a masodik targyalas. En mondjam meg? Telefonban? Nem akarok elmenni, sem irogatni.

Burn Out # 2018.01.18. 21:58

ha nem jelensz meg, akkor bírósági meghagyás lesz, illetve teljes perköltség viselés. sokkal egyszerűbb lett volna, hogy legalább írásban nyilatkozol, hogy egyetértesz a keresettel, vagy a volt pároddal peren kívül vagy a perben megegyeztek. ilyenkor mérsékelt illetéket kell fizetned.

a tartásdíjat konkrét összegben kell kérni, illetve megállapítani.

arra nem gondolsz, hogy esetleg a bíró nem akar szarakodni az ügyeddel, ha könnyen is meg lehet oldani?

Bandika81 # 2018.01.19. 07:36

De gondoltam arra. Pont azert nem mentem el. Le kellett volna zarni azzal, ami a kereserben volt. A beidezett paragrafus pont errol szol nem?

Bandika81 # 2018.01.19. 07:38

Erdekes ez a biro, mert azt is mondta, faxoljam el, hogy egyetertek a keresettel. Biro letere tudhatna, hogy az nem ervenyes az eredeti alairasom hianya miatt.

Sakika # 2018.01.20. 17:42

Üdvözletem!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy tartásdíjat szeretne a Párom csökkenteni, mivel a nagyobbik fiát a volt párja neveli.(nem élünk együtt nincs közös háztartás semmi)
erről van végzés is régebbről, viszont a körülmények nagymértékben változtak így a mostani tartásdíj összege veszélyezteti a kisebb gyermek ellátását.
Konkrétan 39000 ftból 30000 ft csak tartásdíj. így 9000ből kellene nekik megélni havonta.
milyen úton tudjuk kérni a csökkentést vagy a megszüntetést? formanyomtatvány megfelelő amit a hivatalos oldalról töltök le? illetve az anyakönyvi kivonat csatolása nem lehetséges mert az a gyermek apjánál van és nem adja ide.Hivatalból tudják rá kötelezni,vagy a Párom másolatot kikérhet?Ha igen hol?
Bármilyen kérdésre válaszolok ami előrébb mozdít minket.

Elöre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2018.01.22. 10:27

A gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon lehet pert indítani.
Az anyakönyvi kivonatot a születés helye szerinti önkormányzatnál be lehet szerezni.

Lilly_30 # 2018.02.21. 12:12

Kedves Fórumozók!

Egy gyermektartásdíj megállapítása iránti perben lenne szükségem egy kis segítségre. Elszámolható költségeken megy a vita. (gyermek utazása és utaztatása)

Kérdésem:

A gyermek utaztatása illetve utazása le van írva BH-ban vagy jogszabályban bárhol, hogy pontosan mi minősül annak és annak költségei kit terhelnek?

Nagy segítség lenne erre jogszabályi hivatkozást találni.

Előre is köszönöm mindenkinek.

ObudaFan # 2018.02.21. 15:09

Ezzel kapcsolatban pontosan milyen vitás kérdések merülnek fel?

Lilly_30 # 2018.02.21. 16:52

Az, hogy kit (melyik szülőt) terhel az utaztatás, illetve utazás költsége a kapcsolattartás során.

ObudaFan # 2018.02.22. 06:19

Főszabály szerint a külön élő szülőt, de ettől eltérhet a bíróság indokolt esetben.

Osi23 # 2018.04.13. 10:27

Jó napot!

Szeretném megkérdezni, 3 kiskorú gyermek után mekkora a gyetmektartás összege?

ObudaFan # 2018.04.13. 16:35

Az függ a gyermekek indokolt szükségleteitol és mindkét szülő vagyoni-jovedelmi helyzetétől.

biggabika77 # 2018.04.14. 09:57

Tisztelt fórumozók!
Most értem egy elhelyezési per végére(sajnos vesztes félként).
Eddig is fizettem időben a tartásdíjjat jogerős határozat nélkül+ hozzá járultam a gyermek iskolai felszereléséhez és fizettem az étkezését is. Anyát felelőtlennek tartom(különválásunk óta több milliós adósságot halmozott fel, gyermekkel két év alatt a 4.helyre költözött stb. )
Van egy igazságügyi orvosszakértői vélemény amely elmondja hogy mindketten alkalmasak vagyunk a nevelésre. Anyánál acting out reakciókat állapított meg amely egyfajta személyiség zavar, mégis nála javasolta a további elhelyezést.,mert már négy éve vele van.
Szeretnék érdeklődni lát -e valaki esélyt a fellebbezéshez.
Én rendesen dolgozom, nem iszom, fizetem az anyuka által hátra hagyott közös tartozásokat is.
Kértem tőle számlaszámot az utaláshoz, amit nem adott meg pedig ez nekem plusz költség. Ezt a számlaszámot beszerezhetem e valahol?

ObudaFan # 2018.04.15. 06:39

Az esélylatolgatáshoz a teljes periratot látni kell, de ha mindketten alkalmasak vagytok és 4 éve a gyermek ott van az anyánál, akkor azért az esélyek mellette szólnak.
Jogi úton nem fogod tudni a számlaszámot beszerezni.

biggabika77 # 2018.04.15. 08:59

Köszönöm szépen a választ. Sajnos eléggé tehetetlen egy apa

Kisseszter71 # 2018.04.17. 06:59

Tisztelt Szakértő!
A párom fia évek óta nem tartotta a kapcsolatot az apjával. A korábbi igazolás alapján idén végzett volna az egyetemen, de a most kikért igazolás alapján 2017.06.17.végzett alapképzésben, tanulói jogviszonya nincs, 2018.március 01-én a diplomát is megkapta, április 03-tól munkába is állt. Anya elvileg most intézi a tartásdíj lemondását. Állitása szerint ügyvédje tanácsa szerint idén márciusra még jogosan jár a tartásdíj. Nyelvvizsga hiánya miatt nem lett meg a diploma, de tanulói jogviszony nincs tavaly óta. Visszaigényelhető-e jogosan a tavaly június óta fizetett tartásdíj?

ObudaFan # 2018.04.18. 12:54

Az áprilisi szerintem igen. A márciusi még szerintem nem.