Tisztelt olvasó!A férjemnek az első kapcsolatábol 1997-ben született egy fiú gyermeke.Az édesanya angolosan távozott!A férjem kapta meg a gyermeket.Első perctől az anyósom neveli a kisfiút.Az édesanya tartásdíjjat nem fizetett soha.Mi 2001-ben házasodtunk össze.Bp-re költöztünk a munka miatt.A kisfiú nem jött velünk,a mamája sem engedtte mivel ő nevelte neveli születése óta.Nekünk született 3 közös gyermekünk.Nekem van egy nagy lányom aki velünk él.A probléma az hogy anyosomnak nem elég a pénz amit tudunk adni.Minden hónapban oda adom a családi potlékát,10500ft biztosítását ,ami az én nevemen van de a kisfiú a kedvezményezett,18 éves korában veheti fel a pénzt.Minden juttatást amit az államtól,önkormányzattol kapunk teljes mértékben oda adom.Havi 6000ft támogatást kapok fűtésre még abból is oda adom a rá eső részt.Elintéztem neki az ösztöndíjat azt is anyosom veszi fel.3 éve vettünk lakást ,igénybe vettük a szocpolt.Anyossom azzal fenyegetőzik hogy ha nem fizetem ki neki ,akkor fel jelent.A férjem kapott adóvisszatérítést a három kicsire,azt is követeli.Ruhákat is szoktunk neki venni de nem tudok minden hónapban, mivel anyósom nem adja rá ha nem adidas vagy nike.A férjem most is csinált neki egy motort,ha eladjuk 150ezret kapott volna érte.Nekik nem jó miért nem 300ezreset vett.A zsebpéncéből is ad hol ennyit-hol annyit.Minden kevés.A férjem jövedelme 150-180ezer forint.Az én jövedelmem 25ezer forint+a családi potlék.Havi törlesztő részletünk 90ezer,a rezsi költség ,vagyonszerzési illetékkel 70-80ezer ft.A lányomra 8000ft tartásdíjjat kapok.Ennyi jövedelemből,ennyi kiadással ha bíróság ítélne mennyi tartásdíjjat ítélne meg!Válaszát előrreis köszönöm.Tisztelettel F.Mónika
GYerektartás mértéke
T
Tisztelt ügyvéd Úr!
Én most kezdenék bele a gyerektartásba.Ahelyzetünk egy kicsit bonyolult.A gyermekeim apja Egyiptomi.Kettő gyermekünk van.10 éves fiú aki szellemi fogyatékos és egy 6 éves kislány.Házasságunk csak az egyiptomi papirokszerint van aminek a felbontása jelenleg folyamatban van.A gyerekek itt születtek és itt lettek anyakönyvezve az apa nevére.
A válásunkhoz a kinti bíróság határozatára van szükségünk,de ez még nincs meg.A férjem le akar mondani a gyerekekről mondván így nem kell majd fizetnie semmit és ő azt mondja hogy a kinti bíroság dönt erről.De a gyerekek Magyar állampolgárok.
Illetve ha itt is lemond a gyerekekről akkor nem kell gyerektartást fizetnie?Ő a nevéről is leakarja venni őket.illetve ha automatikusan döntenek ott a gyerektartásról,akkor Magyar bírósághoz nem fordulhatok?Kérem segítsen
Nem tudok hova fordulni.
A nagykövetségen azt mondanak amit akarnak a vállás is nem véletlen történik ilyen lassan.Május hónapban voltam fent előszőr és most augusztus 7_én megyek megint.Nem tudom hogy bele lehet ebbe vonni a magyar törvényt is?
Előre is köszönöm válaszát
Tisztelettel:Fehérvári Katalin
Tisztelt fórumozók!
2008 februárjától nem kapok tartásdíjat egyáltalán.
Eljárás indult az apa ellen tartás nem fizetése miatt,de mivel az ő indoklásában túlfizetés szerepel(amit első fokon elutasítottak),ezért a rendőrség vár a per végéig.
Három közös gyermekünkből egy az apánál,kettő nálam.
Bíróságon kötött egyezség szerint,amikor a nála lévő gyermek elhelyezésében megegyeztünk(a gyermek akarta,15 éves koráig én neveltem egyedül mindhármat),saját maga által bevallott jövedelme havi nettó 180 000-ft.
Ekkor az elhelyezés miatt szükséges volt magasabb jövedelmet produkálnia. Majd egy hónapra rá módosult a cégével a szerződése,200 000-ft-ra,ámde bruttó,valamint vállalja hogy a vonatkozó járulékokat ő maga fizeti.
Rögtön beadta a tartás csökkentésére vonatkozó pert.
Kérdés:
- Lehetséges-e gyermektartásdíj csökkentése jogerős végzés után visszamenőleg?
- Hogyan bizonyítom be,hogy a munkaszerződés szerinti mbére azért csökkent,hogy ne kelljen magasabb tartást fizetnie,ha a köztes összeget egyéb juttatásban kapja,valamint egy barátja nevére kapja?
Köszönettel:
Kobrak!
Kedves Fórumozók!
Az alábbiakban kérném segítségeteket, véleményeteket:
10 éve váltam el 13 éves fiam apjától. Már akkor is taxis vállalkozó volt, a jövedelme az ügyes könyvelőnek hála, papíron jelentéktelen. Ezért láttam jobbnak fix összegű gytdíj megállapításában megegyezni – 12 e Ft/hó - , amit a bíróság el is fogadott, látva az APEH-től hozott jövedelemigazolását (a válás egyébként ügyvéd nélkül, teljesen normálisan zajlott). Az összeg azóta sem változott, mert én nem törődtem ezzel, úgy voltam vele, hogy amíg bírom, biztosítom a fiam ellátásához szükséges feltételeket. Az exem a gyereket minden szombaton 14-től 17 óráig elviszi a két házzal odébb lakó nagymamához (75 éves), beállnak a taxival az udvarra és ott dvd-t néznek, beszélgetnek, esetleg kártyáznak, mert a mamánál olyan állapotok uralkodnak a lakásban, hogy nem lehet ott tartózkodni. Tudom, hogy ez nem az együttlét megfelelő formája, de attól félek, ha szót emelek ellene, nem fog jönni, és nem akarom, hogy megszakadjon a kapcsolatuk. Nagyon ritkán elmennek valahova, de ez évi 2-3 alkalom. Az exemhez nem lehet menni, mert a felesége és a fiam nem jönnek ki egymással. Ez azt is jelenti, hogy a bírósági végzésben szereplő láthatás (kéthetente hétvége, ünnepnapok, nyári 1 hónap) nem valósul meg. A gyerektartáson felül nem kapok semmilyen támogatást tőle pl. beiskolázáshoz sem. Igaz, nem is kértem, mert úgy gondoltam, ha akar, úgy is fog adni, ő is tudja jól, mibe kerül egy gyerek, hiszen neki is van az új házasságában kettő. Egyszer vett neki egy kabátot, kifizette a használt bringa árának felét, zsebpénzt ad a gyereknek.
Tudomásomra jutott, hogy az exem motort vásárolt, lakást újít fel kb. 850 e Ft értékben, nyaralni is elmennek minden évben, és valahogy úgy érzem, mindenre jut, csak a fiára nem. Félreértés ne essék, nem akarom őt pumpolni, hiszen tudom, neki is családja van, gyerekei, akiket el kell tartania, de most úgy érzem, így mégsem járja.
8 éve élek élettársi kapcsolatban, közös gyermekünk 1,5 éves, lakáshitelünk is van, bár nem hiszem, hogy ezeknek volna köze a fentiekhez.
Kérdésem, hogy reális lenne-e a gyerektartásdíj emelésére vonatkozó kérésem, illetve milyen mértékben?
Előre is köszönöm a figyelmet és segítséget.
Kedves ObudaFan,
20.45-kor beírt hozzászólása az én kérdésemre válasz? Mert ha igen, akkor már semmit nem értek... :-(
Hakuna
A Csjt. 67. § (2) szerint az a tartásra kötelezett rokon, aki a jogosultat saját háztartásában tartja és gondozza, a többi kötelezett ellen saját jogán is pert indíthat.
Éppen ezért a kötelezett helyében inkább nem kockáztatnék.
Kedves Dr. Grád András!
Köszönöm megnyugtató válaszát.
Üdvözlettel,
Hakuna
Kedves Hakuna!
Az én tapasztalataim szerint a bíróság minden további nélkül elfogadja a nagykorú gyermek javára jogszerű teljesítésnek, ha közvetlenül az ő számlájára utalnak, annál is inkább, mert a gondozó szülői státusz a nagykorúság napjával megszűnik. A kötelezettel együttélő szülő jövedelme csak mögöttes információként számít a teljesítőképesség szempontjából, de nem ő a kötelezett. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves Mindenki!
Utlsó kérdésemre még nem kaptam választ, tudnátok segíteni?
Ill., hogy vizsgálják-e az én jövedelmemet is? Tavaszig összeházasodunk...
Köszönettel,
Hakuna
rodomi,
Ha a válóper során a t.díj esetleges "szezonális" megosztásáról a bíróság külön nem döntött, akkor az apa eljárása önkényes - az elmaradt összegre vonatkozóan végrehajtást lehet kérni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
a polgári jogi követelések érvényesítése bírói útra tartozik. Ha a kötelezett nem akar önként fizetni, akkor per lesz belőle, majd végrehajtás.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Ezt én is így gondolom, hova forduljak segítségért?
nincs így.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Szép napot mindenkinek. Egy kis segítséget szeretnék kérni. 4 éve váltam el, a volt férjem eddig 10.000 Ft gyerektartást fizetett. Most nem hajlandó fizetni, mert vele volt a 9 éves lányom 3 hetet (kötelező láthatás), szerinte és állítólagos ügyvédje szerint a szünidőben nem jár gyerektartás (téli, tavaszi, nyári szünetben amikor nála van a lányom). Ez tényleg így van? Válaszukat köszönöm.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm szépen a gyors választ! Nem tudom, hogy a bank ígért-e neki olyat, hogy 60 napon belül megadják a hitelt, és tudomásom szerint nem is kérdezte a bíróság, hogy mennyi idő alatt tudja elintézni a hitelt. Tudtommal ő sem ígérte azt a bíróságnak, hogy 60 napon belül ki is tudja ezt az összeget fizetni. Ahogy megkapta az ítéletet, ment a bankhoz, és intézte amit kell. Miért hibázott? Mit kellett volna tennie, hogy ne kerüljön ebbe a helyzetbe? Miért ő tehet arról, hogy 60 napon belül nem folyósított a bank?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Szilvi
Kedves ObudaFan!
Köszönöm szépen az eddigi választ...
Nem értem pontosan:
Ha a gyermek nem költözik el, miután 18 éves lett, akkor nincs esély arra, hogy az ő számlájára történjen az utalás? Csak, ha anyuka beleegyezik? Bármi egyéb körülmény, esetleg?
És mi a helyzet ha a gyermek diákmunkát vállal?
Nagyon köszönöm előre is, üdvözlettel,
Hakuna
Aki az eltartottat természetben a saját háztartásában eltartja, az saját jogon követelheti a tartásdíjat. Ez azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek számlájára akkor lehet utalni, ha a szülők így állapodnak meg, vagy ha a nagykorú gyermek a jelenlegi szülőtől elköltözik.
Tartásdíj csökkentése iránt akkor lehet sikerrel pert indítani, ha megtörtént az a lényeges körülmélnyváltozás, ami azt megalapozza. Ha ez a változás a gyermek nagykorúvá válása, akkor ezt követően, de ha már előbb van valamilyen változás (másik gyermek születése, jövedelem változása, eltartó szülő jövedelmének változása, gyermek szükségleteinek változása), akkor ezt követően is lehet. A nagykorúvá válás azonban, amennyiben a gyermek tovább tanul, és munkát nem tud emiatt vállalni, leginkább csak annyi változást jelent, hogy ezt követően a szülő a saját szükséges tartásának rovására már nem lesz köteles a gyermeket eltartani. Az indoklás, amit leírtál, tipikusan erre jó, hiszen az általad írtak ellenére is kötelező eltartani a kiskorú gyermeket megfelelően, nagykorúnál már ez megalapozhat mérséklést.
...és, elnézést, de utólag még eszembe jutott egy kérdés:
mikor lehet elindítani az eljárást (nagyobbik gyermek most 16). Meg kell várni, amíg betölti a 18-at, vagy addig esetleg megszülethet a jogerős ítélet?
Két évig biztos, hogy eltart egy ilyen procedúra.
Köszönettel,
Hakuna
Köszönöm a gyors választ, kedves Grád András!
Indoklásnak alapos-e:
Párom fizetése kb. 260 e Ft.
Ebből a gyt. kb. 100 e. Ft.
Nagyon messze lakunk a mhelytől ezért az odautazás havi 70 e. Ft.
Tehát a "közösbe" marad kb. 90 e. Ft.
A környéken keresgéltünk, de 120 e Ft.-nál jobb fizetést nem ajánlottak, ezért ott maradt.
Mivel lakáshitelt hitelt vettünk fel, aminek a törleszése pill. 120 e. Ft. (lakni csak kell, és ő MINDENT otthagyott) + a rezsink, stb., hát nem semmi beosztani, ami marad.
Elfogadható?
Ill. vizsgálják az én jövedelmemet is?
Köszönettel,
Hakuna
Kedves Hakuna!
- Igen (de azért ezt valamivel nem árt majd alátámasztani).
- Igen.
Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
az elírásokért elnézést kérek... :-(
Sziasztok!
A helyzetünk nem egyszerű, de megpróbáom vázolni:
Párom elvált két gyermeke van,a gyermektertás mértéke 20-20%, összesen kb. 100-120 e Ft. havonta. Anyuka nem sokat költ ebből a gyerekekre, néha úgy néznek ki, mint a lelencek, lyukas cipő, stb. Tábort nem fizet, kuncsorogjon a gyerek szülinapjára a rokonoknál, stb.
Kérdésem, hogy amennyiben gyerekei elérik a nagykorúságot, kérheti-e a párom
- a gyermegtartás 15-15%-ra történő mérséklését
- utalhat-e közvetlenül a már nagykorú gyermek saját bankszámlájára?
Köszönettel,
Hakuna
„Önhibáján kívül a bank nem folyósította a meghatározott összeget 60 napon belül, ”
Esetleg ha igazolható, hogy a bank ezt ígérte, és nem tartotta meg, akkor a banktól lehet követelni.
Sajnos ez az ő terhén marad, egyébként szerintem hibázott is, de tudom, hogy ez nem vigasztal senkit.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02