Nincs mit.
GYerektartás mértéke
Nagyon szépen köszönöm a segitséget. Mostmár megnyugodtam.
Ha azáltal, hogy nyugdíjba ment, csökken a jövedelme, akkor kérheti a mérséklést bíróságon, de amíg bíróság nem mérsékli a tartás összegét, addig a korábbi határozatban foglaltak végrehajthatóak.
Ezek szerint ha jól értelmezem a nyugdijából is meg fogom kapni százalékosan a gyerektartást ugyanugy, nemcsak a nyugdijának a 33 %-át?
Vagy a törvény szerint ő kérheti hogy csökkentsék le 33 %-ra ?
Ahogy olvasod, igazad van.
Akkor ezt a törvényt hogy kell értelmezni, itt találtam a fórumon:
Végrehajtásról szóló törvény:
Levonás a nyugdíjból
67. § (1) Az adós társadalombiztosítási nyugellátásából legfeljebb 33%-ot lehet levonni.
(2) A levonás a nyugellátásnak legfeljebb 50%-áig terjedhet az alábbi követelések fejében:
gyermektartásdíj,
jogalap nélkül felvett nyugellátás.
(3) Több letiltás esetén a levonás a nyugellátásnak legfeljebb 50%-áig terjedhet.
Ameddig saját érdekében nem fordul bírósághoz, vagyis be nem jelenti hogy nyugdíjas lett és ennek okán kéri a kötelezés mérséklését, a munkajövedelem 50%-a és a nyugdíj 33%-a közti különbözetet IS köteles megfizetni, illetőleg végrehajtás kezdeményezhetsz emiatt.
Mert ameddig a bíróság másképp nem dönt az előző rendelkezés szerint köteles fizetni.
Köztudomású, hogy egy peres eljárás nem egyik napról a másikra való...
Nagyon szépen köszönöm a hasznos hozzászólásokat, várom a további segitséget ez ügyben.
Ha rendszeresen csak havi 15 ezer forintot fizetett, ezzel szemben a mindenkori jövedelmének 49,8%-ig még volt különbözet, akkor a bírói kötelezésnek maradéktalanul nem tett eleget...
A bírósági itélet akként szólhatott, hogy a mindenkori havi összes jövedelmének legfeljebb 49,8%-a, de legalább havonta 3x5.000 Ft.
Most annyi a változás, hogy továbbra is havi 3x5.000 Ft, illetőleg a nyugdíjának 33%-a.
Más.
A legkisebb gyermek 18 életkora betöltése után felszólíthat: vásárold ki a tulajdoni részét, mivelhogy azt követően a vagyoni értékével már szabadon akar rendelkezni. (Vagy kivásárolja ő a te részedet.) Vagy közösen eladjátok a házat.
Vagy a továbbaikban un. többlethasználat címén havi bérleti díjat fizetsz neki, és ebben az esetben maradhatsz a házban - a továbbra is közös tulajdonban lévő házban.
A nagykorúvá vált gyermekek lakhatásáról a szülő elvileg már nem köteles gondoskodni, tehát ha kéri tényleg viheti a házból a felét.
Monalisa
laikus hozzászóló
A birósági itélet ugy szól: gyerekenként havi 5-5 ezer forint, tehát havi 15.000 Ft, de a mindenkori jövedelmének a 49, 8 %-a. Tehát ha ő megfizeti havonta a 15.000.- Ft-ot a három gyerekre, és ez a nyugdijának a 33 %-a, akkor ő igy teljesitette a fizetési kötelezettségét?
Én még a volt férjem 5O-5O %-ban közös tulajdonu házban élek a három gyerekkel, most akkor az ő 5O %-os tulajdonából kérhetem a havonta ki nem fizetett tartásdij fennmaradó részének beszámitását? Mert más tulajdona nincs, csak az a fél ház amit én használok.
Igen, mindkettő un. vagyoni elem.
Vagy esetleg egy nyaraló, hétvégi ház stb. ami esetlegesen a tulajdonában van.
elnézést, de nem vagyok jártas a jogi szakkifejezésekben, de mi az az egyéb vagyonelem ?
kocsi? ház ?
Akkor még egyszer: a nyugdíjból magából annyit lehet letiltani. Amíg nincs döntés a tartásdíj csökkentéséről, addig az egyéb vagyonelemekből a további követelést végre lehet hajtani.
Most ez azt jelenti akkor, ha a volt férjem elmegy nyugdijba, eleve a nyugdija is kevesebb lesz mint a fizetése, és ezek után 49,8 %-át fogom kapni, hanem csak a nyugdijának a 33 %-át? Ez létezik ?
Köszi a választ előre is.
berike
A nyugdíjból csak 33% vonható, de ez nem zárja ki, hogy nemfizetés esetén végrehajtást kérj, és a minimumösszeget így a többi vagyoneleméből lehet vonni. Más kérdés, hogy ő erre jó eséllyel alappal fogja kérni a tartásdíj csökkentését.
A nagykorú gyermek vonatkozásában addig kérhetsz tartásdíjat, amíg ennek az ellenkezőjében nem állapodtok meg, vagy a tartásdíjfizetési kötelezettséget a bíróság meg nem szünteti. A bíróság akkor szünteti meg, ha a gyermek nem folytat tanulmányokat, vagy azok folytatására nem alkalmas, vagy azok indokolatlanul elhúzódnak, vagy a tartásra érdemtelenné válik a gyermek, vagy a tartás a kötelezett saját szükséges tartását veszélyezteti.
„egy gyermek után maximum 25% a t.díj összege.”
Azért ez nem kőbe vésett szabály.
berike!
Ha a volt férje a t.díjat eddig munkahelyi levonáson keresztül teljesítette, és mivel mint írja most már nyugdíjas, akkor Önnek kell haladéktalanul írnia a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak - mellékelve a t.díjról született jogerős bírói itélet/végzés fénymásolatát -, hogy a továbbaikban ők eszközöljék a levonást a mindenkori nyugdíjából. (Sajnos többet nem vonhatnak mint a 33%.)
Ha a végzős fiu felsőfokú tanintézetben nappali tagozaton továbbtanul akkor továbbra is jogosult t.díjra, melyet a nagykorúságára tekintettel már felnőttartásnak hívnak.
Ha esetleg csak "sima" érettségije lesz, és valami szakmát/végzettséget akar hozzá szerezni, akkor nappali tagozaton folytatva a közép- és/vagy szakirányú tanulmányokat, a felnőttartásra jogosult lesz ezen tanulmányok elvégzéséig.
A tanulmányok folytatásáról szemeszterenként iskolalátogatás igazolást kell bemutatni az apának, mellyel igazolja, hogy a t.díjra még jogosult.
Igazság szerint a volt férjének kell(ene) a bíróságon eljárnia a fizetési kötelezettsége további dolgában.
Monalisa
laikus hozzászóló
Poppy!
Dr. Grád András Tanár Úr alanti válaszában már leírta, hogy egy gyermek után maximum 25% a t.díj összege.
(Az azon felüli "önkéntes" apai vállalást a bank fedezetelvonás címén bíróság előtt megtámadná.)
Tisztelt dr. Grád András !
Olvastam az előzőeket, és azután szeretnék érdeklődni hogy a volt férjem három gyermekünk után fizetett eddig gyerektartásdijat, de nemrég nyugdijba ment. Eddig a fizetésének az majdnem 50 %-át kaptam tőle tartásdijként. Mostmár a csak 33 %-át fogják levonni gyermektartásdijként a nyugdijából ? Jól értelmeztem azt, hogy a nyugdijból csak ennyi vonható le?
Még az szeretném kérdezni, hogy a nagyobbik fiunk májusban lesz 19 éves és akkor fog érettségizni. Ezután már nem fogok utána kapni gyerektartást? Meddig jár ?
Köszönöm előre is válaszát: Berike
Tisztelt Grád András!
Köszönöm a válaszát.
Én úgy olvastam, hogy a szülők megállapodhatnak abban, hogy az apa 50% tartásdíjat fizet.
Itt egy gyerekről van szó, itt is megállapodhatnak közösen az 50%-ban? Vagy 25 % lehet egy gyerek után maximum, akár bírósági úton, akár megegyezés útján?
Kedves Poppy!
A gyermektartás megelőz minden más követelést a letiltásnál, végrehajtásnál. 50% fölé meg fizetésnél nem mehet a végrehajtás (nyugdíjnál 33%), akárhány tartozás "áll is sorba". Viszont ha valaki csak egy gyermek után fizet, nem tud 50%-ot vállalni hivatlosan a bíróságon, mert 25% a levonás maximuma gyermekenként. Ergo ez a fajta fedezetelvonás a bank elől így nem működlik.
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Egy másik gyerektartási fórumba írtam az előbb, de úgy gondolom, hogy inkább idetartozik, ezért idemásolom:
Szeretném megkérdezni, ha van egy bizonyos % gyerektartási levonás az apa fizetéséből, és közben jön egy bírósági letiltás az apának(banki törlesztés nem fizetése miatt), akkor lehet-e (a bírósági levél kézhezvétele után) utólag korrigálni a gyerektartási levonást, hogy az elérje az 50 %-ot, és a bank ne tudja levonni a fizetésből?
Ha esetleg a gyerektartás már régebb óta 50%, akkor vonhatnak-e le a banki tartozás miatt többet a fizetésből, vagy az összes levonás maximum 50% lehet?
Köszönöm a választ
(Még mielőtt elítélne valaki, hogy csalni szeretnék, előre megírom, hogy nem rólam van szó, az csak nekem lenne előny, ha a bank tudna levonni törlesztést)
A gyermektartásról legfeljebb a gyámhatóság, vagy a bíróság jóváhagyásával mondhatna le, a hatóság azonban nem fog ahhoz hozzájárulni, hogy ez a lemondás ingyenes legyen, ezért tanácsosabb lenne továbbra is fizetni tartásdíjat.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02