A közös gyermekünk után kap a férjem beiskolázási segélyt, amiből vonnak tartásdíjat.Én úgy tudom, hogy a segély nem gyerektartás köteles.Javítson ki valaki ha tévedek.
GYerektartás mértéke
Elnézést,de én is szeretném megkérdezni hogy egy bíró milyen alapon vizsgálja a jelenlegi feleség jövedelmét? Merthogy nálunk is ez történt,sőt nálunk is 1,5 év után "került elő" a papír a volt nejem bevételeiről-kiadásairól A4-es kézzel rajzolt skiccen.
Ja,és megjegyzendő,hogy a tartásdíj per 26 hónappal ezelőtt indult és még nem látni a végét.(Új eljárásra köt.)
A gyermek lassan nagykorúvá cseperedik....
A konkrét kérdésem: mi van akkor,ha a volt feleség jövedelmi viszonyai messze nem fedezik a kiadási oldalt? Mivel érhetem el,hogy foglalkozzanak a gyermek rovására túlvállalt hiteltörlesztéssekkel?
Bocs, de a nejed túlvállalt hitelfelvételének semmi köze a te t.díj fizetési kötelezettségedhez. Az előbbi az ő dolga az utóbbi a te bajod...
A 26 hónap - és a további pereskedési hónapok - után szép nagy summa fizetnivaló kerekedik majd ki + kamattérítés.
Egy válóperes bírónak kellő tapasztalata van megfelelően kezelni a "bevétel" és a "kiadás" ellentmondásos oldalait, majd tapasztalni fogod a per során.
Külön írom: ha a nejed kölcsönfelvételei esetleg még a szétköltözéstek előtti időkre is áttérő, akkor az együtt nevetünk együtt sírunk alapon lehet hogy még te is megszívod a dolgot - egy házasságban egyetemeges felelősségvállalás van.
Azonban ha csak már a szétköltözéstek óta költekezik oly intenzíven a hölgy (= adósságspirál) nos akkor ezt ő bánja: neki(k) megy behajtó és/vagy az árverezési végrehajtó.
Célszerű lenne a t.díjban valamiféle egyezségre jutni, és ezzel a válópert lezárni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm laikus hozzászólásod,valóban csak laikus,nem több.
Gondolom nekem írtad a sorokat.
Amit nem tudsz (de azért már véleményt mondtál):
tartásdíj csökkentésről van szó a betegségem és munkahelyem elvesztése miatt.Nincs szó válóperről,hiszen már 8 éve elváltunk. Mint azthiszem írtam,új családom van, két új gyermekem van az új házasságomban.Ha a bíróság megállapítana kevesebb tartásdíjat,akkor túlfizetés esete van.A "szép summa+kamat" a mai jogszabályok szerint sajnos üres gondolat,mert "gyermekre már elköltött pénznek" számít.Olyan nincs hogy ezután meg nem fizetek havonta semmit,tehát még előttem is rejtély,hogy ez hogy lesz pénzügyileg megoldva.
Sajnos rosszak a tapasztalatok.
A túlvállalt hitelfelvételekhez tényleg nincs közöm (szerencsére),de ahhoz hogy ez miatt a gyereknek már kaját sem tud venni,ahhoz igen.Leírták hogy már alapvető kaját sem tud megvenni az anyuka.A volt anyósomhoz járnak enni,mert nincs miből főzni.
Abacs!
Olvastam amiket leírtál, és nálunk is hasonló a helyzet.
Az exem az A/4-es papíron leírta, milyen havi kiadásai vannak.Ezen több hitel törlesztése is szerepel.Ám semmiről nem hozott igazolást, hogy alátámassza állításait.A kaiadásai jócskán túllépik a bevétel, kajára nem írt semmit.
Csak azt nem tudom, hogy ügyvédre és cigire, hogy a p... jut akkor.
És a felháborító, hogy a bíróság asszisztál ehhez.
Hogy is van ez akkor? A szabályok csak ránk vonatkoznak?
Én tényleg azt gondolom, hogy a bíróság dolgozói azt hiszik, hogy egy férfi nem lehet jó apa.Ellenben egy nő automatikusan jó anya lehet.
Szerintem egy társadalmi betegségről,rossz beidegződésről van szó.Ha egy házasság létrejön,akkor nyilván azért történhetett meg,mert mindkét fél boldogan igent mondott egykor. A házasság gyümölcse a gyerek,aki boldoggá tudja tenni a házasságot.De néha ez csak addig tart,amíg valamelyik fél nem változik meg,amíg nem romlik meg minden.Kérdés,hogy meddig élnek még tovább rossz házasságban,mi a jó a gyermeknek?
Ha mindkét fél kultúráltan viselkedik,akkor a gyermek semmit sem vesz észre belőle,a kapcsolat normalizálódik és a gyerek egészséges lelki fejlődése miatt működik a kapcsolattartás, apa-gyermek kapcsolat boldog.
Az én tapasztalatom viszont az,hogy vannak olyan személyiségek,akik ahelyett hogy magukba néznének,mit rontottak el(esetleg tanulni belőle a jövőben,vagy helyrehozni a hibát,ha lehet)nem tudják feldolgozni,hogy "elváltak tőle", és mint egy kolonc,szeretnének továbbra is ott lógni a volt párjukon.Ha másképpen nem is,tönkretenni anyagilag,lelkileg,és ezzel együtt mindent elkövetni hogy az apa-gyermek kapcsolat is tönkremenjen teljesen.
A mai jogi helyzet pedig nagyszerű segítséget nyújt a "gyermekét egyedül nevelő,hátrányos helyzetű" anyáknak ehhez.Az elvált férfi pedig nem tudja sehol sem igazolni azt a tényt,hogy nem ő volt a házasság felbomlásának oka,nem ő volt a rosszfiú.Hiába is köt új házasságot,ahol bizonyíthatóan harmonikusan,két gyermekkel tud normális körülmények között élni.
A volt feleségnek jogi alapot nyújtanak a lelki terrorra,a zsarolásra(a lánya érdekében zsarol).Automatikusan az anyának ítélik a gyermeket anélkül,hogy megvizsgálnák ki a jobb szülő.
Annak a szülőnek,akit képesnek tartanak eltartani magán kívül egy gyermeket is,megajándékoznak azzal a ténnyel,hogy vele élhet tovább a gyermeke,annak ezt meg kellene becsülnie.A gyermek érdekét nézve pedig tovább lépni és lezárni a múltat.A soha véget nem érő peres eljárásoknak pedig csak a gyerek issza meg a levét.
Üdv mindenkinek!
Az előbb írtam, de nem jelent meg!
Szóval, van egy kis gondom. A férjemnek volt két előző házassága. Mindkettőben van egy-egy gyerek. 80 ezret fizet nekik. Most az a probléma, hogy nekem is van egy 8 éves kislányom, akit mi nevelünk. Plusz nemsokára jön a kistesója. Vettünk fel hitelt is házépítéshez, ami havi 130ezer. Ez eddig nem is volt gond, de elsejéről sajnos lecsökkent az én fizetésem 90ezerre. A férjem fizetése 200ezer netto. Az egyik volt felesége belemegy a tartásdíj csökkentésbe, de a másik, akinek ráadásul havi netto 450 ezer a bejelentett fizetése (és a 35 milliós házat a férjem a váláskor ott hagyta nekik) az nem hajlandó, így lehet, hogy pereskednünk kell. Szerintetek milyen esélyekkel indulunk egy ilyen perben?
Előre is köszönöm a segítséget!
Nézd, aki interneten keresztül esélyekre tippel, az nem jogász, hanem jós. Meg kell próbálni.
komika
A kistesó megszületésekor a férjed haladéktalanul forduljon bírósághoz és a körülmények időközbeni változására tekintettel kérje a jelenleg fizetendő t.díjak mérséklését - a továbbaikban 2+1 gyermekről kell majd gondoskodnia. (A lányodról neked kell gondoskodnod, valamint valószínűleg az apájától kapsz t.díjat.)
A bíróságon elő lehet majd adni, hogy az egyik volt feleség milyen jó körülmények közt él, valamint hogy a férjed nagy vagyoni értéket hagyott ott mondhatni a t.díj beszámítása ellenében...
"Lisa"
laikus hozászóló
Elváltam a feleségemtől, egy gyermekem után fizetek tartásdíjat fizetésem 20%-kát,minimum 20000 ezer forintot,most született az élettársamtól gyerekem ,kérhetem-e a gyerektartás mértékének csökkentését?
A körülmények lényeges változására tekintettel haladéktalanul fordulj bírósághoz és kérd a mérséklést.
Köztudottan egy peres eljárás nem egyik napról a másikra való, vagyis ameddig a bíróság másképp nem dönt addig a jelenlegi Ft/hó t.díj összeget kell fizetni - ha csak külön meg nem tudsz erről egyezni az első gyermeked édesanyjával.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdv!
Szakértőtől kérnék tanácsot a következő ügyben:
tavaly elváltunk, az exem a (volt) legjobb barátommal lépett le. A fiunk úgy döntött - 15 éves -, hogy az elhelyezése egy hétig az anyjánál, egy hétig nálam valósuljon meg. Én 12 éve ingázom, kezdek fáradni. Persze a munkahelyemen a kutyát sem érdekli, hogy reggel 6-tól este 6-ig tart a napom, és még utána vár a háztartás, a gyerek, simán agyonhajszolnak. Emiatt is kényszerülök munkahely és lakóhelyváltásra. Az exem a gyermekelhelyezés módja miatt eddig nem kért tőlem gyerektartást. A lakásunknak fele arányban tulajdonosa, de a lakáshasználati jogáról lemondott. Közös megegyezéssel váltunk el, akkor azt ígérte, a lakás felét a fiunknak ajándékozza, azóta meggondolta magát, igényt tart a pénzre. Sajnos nem fogalmaztuk bele konkrétan a megegyezésbe az ajándékozás tényét, csak annyit, hogy megállapodtunk, és a későbbiekben rendezzük. Mivel én rövidesen költözöm, ők pedig még mindig nem tudták megoldani a lakhatásukat, messziről ingáznak, és velük a fiam is. Az új tanévet már szeretném, ha nem napi utazással kellene kezdenie. Ezért fel kívánom ajánlani az exemnek, hogy amíg nem tudják elintézni a szolgálati lakásukat, költözzenek ide, már ha elfogadják. Kérdésem: amennyiben élnek a lehetőséggel, ideköltöznek, én hétvégi apuka leszek, kérhet-e az exem gyerektartást? Vagy már csak akkor, ha elköltöznek a szolgálati lakásba, és ott élnek közös háztartásban? Természetesen, ha elfogadják, megyünk ügyvédhez, és írásban rögzítjük, még egyszer nem szeretném, ha csak úgy meggondolná magát... A lakást egyébként még 2 évig nem ad(hat)juk el a most érvényben lévő jogszabályok miatt- még csak 3 éve vásároltuk meg. Egyébként itt egy albérlet ára kb egyezik a bíróság által megállapított, de nem kért gyerektartás díjának összegével. Köszönettel: Inga
Üdv mindenkinek!
Problémám a következő. Első házasságomból van egy 15 éves lányom, aki után 20% gyermektartást fizettem. Időközben megnősültem, született 3 gyermekem ebből a házasságból. Ők 4 éves kisfiú és 2 éves ikerpár. Tavaly kértem a gyermektartásdíj csökkentését, én azt szerettem volna, hogy a felosztható részt (50%)4 egyenlő részre osszák, így a gyerektartás legyen 12,5%. A bírónő meggyőzött, hogy fix összeggel jobban járok, így fix 14ezerben állapodtunk meg. Ez az akkori fizetésem kb 12-14% volt, tehát teljesen korrekt összeg volt. Tavaly decemberben fordult velem egyet a világ. A válság miatt elbocsájtottak, munkanélküli lettem. Most volt egy munkaviszonyom, de az csak 5 hetes szerződés volt, most újra munkanélküli leszek. Ebben a hónapban kerestem 36 ezer Ft, amiből 14ezer ment a gyerektartásra. Tehát a másik 3 gyerekhez a lakáshitelhez, a kajához, a rezsihez 22ezer forinttal járultam hozzá. Munkalehetőség nem nagyon van most, az egész környék autóiparból él. A munkanélküli segélyem is már csak 30ezer körül lesz. Remélem ez csak egy átmeneti állapot, és megoldódik a helyzet, és újra dolgozni fogok, mint ahogy dolgoztam egész életemben. Addig viszont elvárható a feleségemtől, hogy egyedül tartsa el a gyerekeket, a lakást, hiteltstb? Ami elég nagy mitatvány, mert ő sem keres százezreket. Tudom, hogy gondoskodnom kell a nagylányomról is, ezzel semmi problémám, mindig becsülettel fizettem. De a kicsik is az én gyerekeim, róluk ugyanúgy gondoskodnom kellene, nem csak a feleségem ygerekei. Mit lehet tenni? Volt feleségem elvált másodszor is, onnan is van két gyereke. Nem az a típus, akivel meg tudok egyezni, akár egy átmeneti csökkentésről, akár bármiről. Roppant gazságtalan ez a helyzet, bár tudom, hogy a 14ezer is nagyon kevés egy gyereknek, de a másik 3nak lassan semmi nem jut tőlem. Kérlek adjatok nekem tanácsot, mit tehetek!
Köszönöm
vaszkor
inga,
„ideköltöznek, én hétvégi apuka leszek, kérhet-e az exem gyerektartást?”
Ha nála került elhelyezésre a gyermek, akkor igen. Ez független a kapcsolattartás módjától, tehát elméletileg akkor is kérhetne (ill. járna), ha marad az 1 hét itt, 1 hét ott. Vagyis a tdíjra való jogosultság szempontjából az a döntő, hogy kinél helyezte el a határozat a gyermeket. A mértékénél természetesen figyelembe lehet/kell venni, h kinél mennyi időt tölt a gyermek.
vaszkor,
Nehéz helyzet... elméletileg a megállapított tdíjat fizetni kellene egészen addig, amíg a bíróság másképpen nem dönt...
A lehetőségeid:
- fizetsz rendesen. Te és új családod rosszabbul jár, de nincs bonyodalom az exszel.
- A mindenkori jövedelmed 12,5% fizeted, jelezve ezzel fizetési hajlandóságodat. Ugyan elmaradásod keletkezik, de megállapodsz az exeddel, hogy törlesztesz, amint lesz megint kereseted. Ő belemegy.
- 12,5%-ot fizetsz, exszel nem tudsz megállapodni. Bírósághoz fordulsz a tdíj csökkentése miatt. A bíróság kb. 6-9 hónap múlva dönt. Ha addig lesz munkád, akkor potya kör, mert a bíróság aligha fog változtatni. törleszted az elmaradást és minden marad a régiben. Ha nem lesz addigra sem munka, akkor csökkentik és a segélyből fogják vonni a tdíjat.
- Semmit nem fizetsz. Ex végrehajtást kér. Ha van a neveden ingóság, ingatlan,akkor azon végrehajtják a követelést. Ezzel a jogosult ugyan megkap néhány havi tdíjat, ellenben a jövőben még kevésbé leszel képes fizetni neki bármit is, tehát hosszabb távon ő is rosszul jár.
A kép talán nem teljes, de nagy vonalakban ezt lehet tenni. A legnagyobb baj a te esetedben nem az, hogy hogyan osszd fel a tortát, hanem hogy maga a torta túl kicsi. Akárhogy is osztod el, senki sem lesz teljesen elégedett.
tetannem,
kérheted, de nem sok eséllyel. Ha a 2. gyermekre is a jövedelmed 20%-t áldozod, mint az elsőre, akkor az még mindig csak 40%, így alatta marad az 50%-nak, amely a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény maximuma.
Kisokos, köszönöm a gyors választ.
A kérdésemet egyik kollégám esetére alapoztam, bár valószínű, ő azért nem fizet gyerektartást, mert nemcsak a lakhatási jogáról mondott le, hanem a tulajdonjogáról is a gyermekük/házastársa javára... Csak ebben az esetben áll a fenti helyzet, igaz?
Köszönettel: Inga
inga,
A felek kölcsönösen megállapodhatnak abban, hogy a kötelezett a tdíj fizetési kötelezettségét részben vagy egészében bizonyos vagyontárgyak, esetleg vagyoni értékkel bíró jogok ingyenes (csökkentett árú) átadásával teljesíti. Ennélfogva nem, vagy lényegesen kisebb havi tdíjat fizet. Ha a bíróság ezt jóváhagyja, akkor ez így kerek. Elméletileg elképzelhető, h vki csak a lakáshasználati jogról mond le, de a tulajdonjogát megtartja, bár nem gyakori. Ugyanakkor működhet, ha ebben állapodnak meg és a bíróság is jóváhagyja.
Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem:
x éve elváltak a szülők, van egy gyerek, a tdíj valójában egy jelentéktelen összeg. AZ anyuka szeretne emelést kérni, viszont a kötelezettnek nincs semmije, se munka, se autó, se lakás, semmi). Élettársi kapcsolatban él vkivel, aki eltartja őt.
A bíróság ilyen eseteknél hogyan szokta emelni a tdíjat?
Azt tudom, hogy a kötelezett a saját létfentartásának rovására is köteles fizetni, viszont ha az élettárs nem lenne, nem lenne aki fizesse azt a jelentéktelen összeget sem.
Az élettárs szerepet játszik a jövedelemvizsgálatnál?
Köszönöm a választ!
Köszönöm a gyors választ. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha rendeződne ez a dolog, nem lenne vita. Azt sem értem igazán, mi alapján dönt egy bíró. Az ex 2. férje a két gyerek után (új kapcsolat , gyerekek nélkül) fizet 18ezret, én egy gyerek után (3 "új"gyerekkel) 14ezret. Tudom ez édeskevés, csak az a baj, hogy a többinek ennek a töredéke sem jut. Mindegy, majd átgondolom. Megegyezni nem tudunk az biztos. Egyrészt nem hajlandó, másrészt ott a bírói végzés, ami szerint letiltják. Még eg kérdésem van. Utólag jelezte, hogy a munkanélküli nem fizette neki a gyerektartsát, akkor rögtöm szóltam többször is, ki is fizettem az elmaradást. Ennek ellenére a munkanélküli újra nem utalt, újra figyelmeztettem, nem törént semmi. Ex is felkereste, nem törént semmi. Aztán ezen a munkahelyen tőlem levonták, de ő nem kapta meg. Most vagy kamuzik, vagy tényleg nem kapta meg. De ezekben az esetekben, kit terhel a felelősség, ki a perelhető? Mert már perrel fenyeget. Persze megértem, követeli, ami jár. De ez az én hibám. Mindig egy hónappal később szól. A munkanélkülitől papírt nem kaptam, hogy lássam utaltak-e. Ha láttam volna, hogy nem utalnak, természetesen magam rendeztem volna. A munkáltató pedig tőlem levonta, de ő állítólag nem kapta . Egyik sem az én hibám. Mégis perelhet engem?
zozo73,
„kötelezett a saját létfentartásának rovására is köteles fizetni”
Pontosan: "A szülõ a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll."
Vagyis ami van, azt meg kell osztania. Ha kevés van, akkor a keveset. Ha nincs semmi, csak segély, akkor a segélyt.
Jelen esetben nem nagyon lehet vele mit kezdeni, hiszen a végrehajtás sem járna eredménnyel.
Az élettárs jövedelmét ugyan köteles vizsgálni a bíróság, de elméletileg nem szabadna figyelembe venni, hiszen ő nem köteles eltartani más gyermekét. A gyakorlatban ennek ellenére születnek olyan ítéletek, amikor az élettárs keresztfinanszírozásra kényszerül. Vagy szakít és benne hagyja a pácban a kötelezettet.
(kisokos, "saját tartásának rovására": az újabb értelmezések szerint egyébként a kiskorú gyermek tartása sem vezethet arra, hogy az eltartó szülő teljesen ellehetetlenüljön, de ezt csak neked mondom, mert inkább összezavarja a kérdezőket, mint hasznos nekik)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Wasp,
örülök, hogy ilyen irányba megy az ítélkezés! Persze a "teljes ellehetetlenülés" is sokféleképpen értelmezhető, elég tág tere marad a bíró mérlegelésének.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. A gyerektartást 3 éve úgy határozta meg a bíróság, hogy 20 ezer, plusz mivel az apának volt akkor vállalkozása, függetlenül a bevételtől plusz 5 ezer, vagyis össz. 25 ezer. Azóta az új házasságból született egy kisgyereke és most várják a másodikat. A vállalkozását év végén megszűnteti, mivel már nem dolgozik benne. Nincs lakás a nevén, csak egy kocsi. A volt feleségé lett a váláskor a lakás, most élettársa van, de kapja az emelt cs.pótlékot, mint egyedülálló anya. A gyerek 15 éves. A volt feleség kb 150 ezret visz haza, az apa 100 ezret, a mostani felesége meg GYED-en van, plusz a cs.pótlék, azaz 80 ezret. Mennyire fogják kb felülbírálni a gyerektartást és miket vesznek figyelembe? Csak a baba születése után lehet kérni, vagy már a terhesség alatt is?
Előre is köszönöm a válaszotokat!
Az hogy a volt feleség több pénzt visz haza ill "állít elő" attól még az apa jövedelme lesz a meghatározó., a mindenkori összes havi jövedelemnek legfeljebb 50%-a vonható t.díj címén, és ezen összeg osztódik az általa aktuálisan eltartott gyermekek számával.
A baba megszületése után haladéktalanul kell kérnie a t.díj mérséklését mível a továbbaikban eggyel több gyermekről kell gondoskodnia. (Aktuálisan addig szüntessen meg a vállalkozást - így további bevétel nem lesz, és ezt is jelezze.)
"Lisa"
laikus hozzászóló

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02