Rosszul olvastad, vagy rosszul írták. Nem csak akkor lehet kérni.
GYerektartás mértéke
Rosszul olvastad, vagy rosszul írták. Nem csak akkor lehet kérni.
Tiszteletem.
Egy augusztusi hozzászólásban olvastam, hogy gyt.csökkentést csak újabb gyerek születése esetén lehet kérni.Mi a helyzet akkor, ha a gyt.fizetőfél a szülőjét támogatja?(betegség miatt ellátásra képtelen, a havi nyugdíja ezt nem fedezi-rehabilitációs otthonban él,mert állandó felügyeletet igényel)Senki másra nem számíthat, más rokona nincs.A kiegészítés több, mint a gyt.(ha a fizetéshez mérjük, kb.25-30%)Ezt sem veszik figyelembe?
Hogy van-e alapja a tartásdíj emelésének, az a leírtakból nem derül ki. Egyáltalán mire hivatkozva kéri az egyezség megváltoztatását?
Az áruhitel felét nem kérheti a párod, mert megegyezett arról, hogy azt ő fizeti. Annak az összegnek a megtérítését kérheti, ami abból adódik, hogy az exe a saját kötelezettségét nem teljesíti.
Tiszteletem!
Az élettársam volt felesége kereseti kérelemben kérte a bíróság végzésével jóváhagyott egyezségük gyermektartásdíj vonatkozásában történő megváltoztatását.
A válásuk során a bíróság által jóváhagyott egyezség szerint a közös lakás vásárlására felvett lakáshitel törlesztése a volt feleséget terheli (mivel a két gyerekkel ő használta a lakást), a közösen felvett áruvásárlási hitel törlesztése pedig az élettársamat terheli, ezen kívül a gyermekek eltartására gyermektartásdíjat fizet (15 ezer forintot). Az egyezségben a közös ingóságok birtoklásáról is megállapodás született, mely szerint minden közösen szerzett ingóság- a konyhabútor kivételével, amit a közös lakásunkban hagyott a párom- a volt felesége birtokába jutott. Élettársam a hiteltörlesztési és gyermektartásdíj fizetési kötelezettségének a mai napig késedelem nélkül eleget tett, viszont a volt felesége az egyezséget figyelmen kívül hagyva a lakáshitel törlesztését folyamatosan elmulasztotta. Ezáltal a bank a közös lakást végrehajtás alá vette, és -mivel államilag garantált lakáshitelt vettek fel- az APEH az állami garancia érvényesítése miatt több mint 2 millió forintos fizetési kötelezettséget állapított meg élettársam részére (csak neki van munkahelye, mert a volt felesége amint megtudta, hogy tilthatnak a fizetéséből, felmondott a munkahelyén). Mivel a párom fizetési kötelezettségének nem tudott eleget tenni, a bankszámlánkról inkasszóval az APEH három alkalommal emelt le, majd a 2009. januári fizetéséből és azóta is folyamatosan letiltást érvényesít. Eddig több mint 300 ezer forintot fizetett be.
A közös lakást a végrehajtási eljárás ideje eladták, adásvételi szerződést kötöttek a vevőkkel. Az adásvételi szerződésben rögzítésre került, hogy a bank és az államkincstár felé fennálló tartozásuk (szocpol) megfizetése után fennmaradó összeg 50-50 %-os arányban a volt feleség részére és párom részére kerül átutalásra. Az eladás során kiderült, hogy a közös lakást az APEH a volt feleség ingatlan-átruházási illeték tartozásával megterhelte, melyet a vevők átutaltak az APEH számlájára a közös ingatlan eladásából származó teljes összegből. A párom fizetése nettó 87 ezer forint, az utóbbi két hónapban a gyermektartásdíj és az APEH letiltás összege meghaladja fizetésének 50%-át, a maradékból fizeti havonta az áruvásárlási hitelt, így összesen havonta 15 ezer forintja marad.
Amikor tudta, mindig támogatta a gyermekeit a gyermektartásdíj összegén felül, iskola-és óvodakezdésre bevásárolt, gyógyszert, ruhát, cipőt adott nekik, de jelenlegi anyagi helyzete ezt nem engedi. Ingó- és ingatlanvagyonnal nem rendelkezik, mivel a közös lakást a volt felesége hibájából el kellett adni.
A közösen felvett áruvásárlási hitel törlesztését minden hónapban rendszeresen utalással fizeti a bank részére, melynek összege havonta 27 ezer forint.
Az APEH tájékoztatása szerint a munkabérből történő letiltás nem fog megszűnni a lakáshitel kiváltásával, és az áruvásárlási hitelt is 2011. július hónapig kell fizetni.
Az lakáshitel, melynek fizetésére a volt feleséget kötelezték a válás óta nincs fizetve, illetve a lakás eladásával megszűnik. Mióta elváltak, több mint egymillió forintot fizett ki a párom egyedül a közösen felvett hitelekre, és rendszeresen teljesítette a gyermektartásdíj fizetési kötelezettségét is, ezzel szemben volt feleség egy fillért sem fordított adósságaik rendezésére.
A volt feleség- miután a párom elköltözött- az összes, a lakcímére érkezett hivatalos levelét átvette, de azokat nem adta át, így a fizetési felszólításokról nem tudott, a végrehajtási eljárásról csak késve szerzett tudomást. Az APEH által küldött határozatot átvette, azt csak a kézbesítés után hónapokkal adta át. Ezen kívül a hitel törlesztésének elmulasztásával a párom BAR listára került, így évekig nem tud hitelhez jutni egyik pénzintézetnél sem.
Jogosan kéri-e a volt feleség a gyermektartásdíj emelését, illetve kérhetjük-e a bíróságtól, hogy állapítson meg részére is a jövőben fizetési kötelezettséget? Netán kérhetjük-e a volt feleségtől, hogy a párom részére fizesse meg az APEH és az áruvásárlási hitel törlesztésére befizetett összeg felét?
Köszönöm válaszukat!
Később, vagyis évek multával, ahogy cseperednek a gyermekek, a most megállapításra kerülő t.díj százalékos mértéke felülvizsgálatra kerülhet.
És ugyszintén, ha időközben esetleg tartósan elveszted a munkádat, vagyis a körülmények lényeges változására tekintettel haladéktalanul kérd a felülvizsgálatot, a mérséklést.
De reméljük ez nem következik be!...
További minden jót.
monalisa1 !
Köszönöm a választ !
Kérhető a t.díj nem egyenlő százalékú megosztása, mert a nagyobb gyermekre általánosan több a kiadás/költség. (Én a 18-18-14 százalékos arányt látnám reálisnak, de minden eset más és más elbírálást kíván.)
Mondhatja.
Szia Lisa!
Köszöm a választ! Eddig közös megállapodás szerint utaltam, tehát nem bírósági határozat alapján.A gyermek kb 2 hét múlva jön, tehát ha az "ex" nem fogadja el a feltételeket, akkor a születés után rögtön mehetek bíróságra? Mondhatja azt a bíróság, hogy két 10 év körüli gyermekre többet kell költeni, mint egy újszülöttre, így az 50% úgy oszlana meg, hogy a két nagyobb gyermekre pl 20-20% a picire pedig 10%?
Új megállapodást kell kötni, lévén az újabb gyermek az eddigi körülményeken változtat: egy eltartandó újabb éhes szájjal több.
Ha nem sikerül megállapodni bírósághoz kell fordulni a t.díj megállapítása végett.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Mi történik akkor, ha a felek fix összegű tartásdíjban egyeznek meg, ami önkéntes átutalással, és nem letiltással történik ? Az is arányosan csökkenthető újabb gyermek születése esetén ?
Valóban csak a jövedelem 50%-ig vonható gyermektartásdíj, mégpedig a mindenkori havi összes jövedelemből, tehát beleértendő a túlórapénz és a bónuszok - ezen utóbbi attól függően mire is kapod.
Az hogy hiteltartozásod van azt a t.díj megállapításánál nem veszik figyelembe, azt fizeted a jövedelmed másik 50%-ából...
Amint megszületik a harmadik gyermeked haladéktalanul adj be keresetet a bíróságra - csatolva a gyermek születési anyakönyvi kivonat másolatát - és kérd, hogy a körülmények megváltozására tekintettel az előző két gyermekre megállapított t.díj százalékét/összegét mérsékeljék. Ameddig a bíróság új itéletet nem hoz sajnos az előző rendelkezés szerint kell havonta teljesítened...
Három gyermekről történő gondoskodás esetén igen, 2x16,6% a jövedelmedből "oda".
Ha a volt nejednek több pénzre lenne szüksége, nos arra többféle lehetőség áll rendelkezésére (...) mondjuk elsődlegesen is keressen többet...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Nem kevés oldalt visszaolvastam, de nem találtam választ a kérdésemre, így beírom. Volt élettársamtól- én férfi vagyok- született két csodaszép gyermek. Már 4 éve különváltunk, a gyerektartást megegyezés szerint fizetem, a munkabérem kb 40%-át a kettő gyermek után. A minap kicsit mélyebbre ástam magam a témában, és valahol azt olvastam, hogy a munkabérből számított gyerektartási pénzbe nem kell beleszámolni a túlórapénzt illetve a különböző bónuszokat. Amennyiben így nézzük, akkor kb a kétszerese megy a gyerekekre, mivel a fizetésem alapbérből, túlórából, és bónuszból áll össze. Ne értsetek félre, nem a pénzt sajnálom a gyerekektől, de már 1 éve házas vagyok és várom a feleségemmel a közös gyermeket, akiről szintén gondoskodni fogok. A volt párom pedig többször tudtomra adja, hogy neki többre lenne szüksége. Gondolom az semmit nem számít, hogy nekem is van jelenleg nem kevés hitelem, mert máshogy képtelen voltam talpon maradni. A kérdés másik fele pedig az, hogy ha bírósági ügy lesz a dologból, akkor a bíróság nem fogja-e azt mondani, hogy ha eddig is fizettem ezt az összeget, akkor továbbra is fizessem, hiába születik meg hamarosan a harmadik gyermekem.
Másik kérdésem pedig az, hogy valóban igaz-e, hogy a fizetés 50%-át vonhatják maximum. Ez azt jelentené, hogy a legrosszabb esetben a fizetésem 2* 16,6 %-át kellene utalnom minden hónapban.
Köszönöm előre a válaszokat és elnézést ha olyan kérdést tettem fel ami a fórumon előfordult már!
Ezzel nincs is semmi gond, ezt a bíróságnak mérlegelnie kell, hogy van másik kiskorú gyermek is.
Ami az igényeket illeti: az nem úgy van az életben, hogy a lehetőségeimhez kell szabni az igényeimet? Az anyánál élő gyerek (lásd: korábbi levelem) 40.000 Ft/hó tandíjú középiskolába jár, mert az neki jár, apa köteles finanszírozni. A második házasságból született gyereknek mi jár? Lényegesen tehetségesebb kisgyerek, sportolna, zenét tanulna... de nem íratom be, mielőtt nincs meg a fedezete. Olyan ez, mint a hitelek, először minden kell, aztán tessenek kihúzni a szarból, mert nem tudok fizetni.
Talán anyuka a bevételeit csoportosítsa úgy, hogy ennyi van, aztán megnézem, telik-e télen kétszeri (!) síelésre, nyári külföldi nyaralásra, őszi(!!!) útra a holland barátokhoz, két személyautóra, heti 5 teniszórára, stb. Nem hiszem, hogy reális igény egy közepes tanuló esetén a tandíjas középiskola, amikor semmilyen extra képessége nincs a gyereknek, ráadásul semmi nem érdekli, és soha nem volt hajlandó tisztességesen tanulni. (Két éve még azt hallgattuk, nem a végzettség a fontos, hanem a gyerek lelki békéje.)
Itt le fog folyni egy bizonyítási eljárás. Ennek az eredményét interneten keresztül senki nem fogja tudni megjósolni.
Oké!
Milyen esély van arra, hogy a tdíj min. összeg megállapításánál mindengyik gyermekem egyformán részesüljön?
Egyik gyerekem sem tartósan beteg, nincsenek külön órák, örülök hogyha az iskolát a két nagyobb elvégzi egyálatlán.
Ám az előző hozzászólásokat olvasva még a végén a másik kettőhöz is hozzányúl a bíróság.Kész röhej.
Nem feltétlenül korfüggő, hogy kinek milyen igényei vannak. A bíróság figyelembe veszi pl. azt is, hogy pl. milyen különfoglalkozásokra jár, a lakóhelyéből adódóan van-e többletköltség (pl. bérlet), meg még egy rakat dolgot.
Ez már megtörtént, ítélethirdetés hónap végén.
Azzal pedig nem értek egyet, hogy az egyenlősdi nem működik, mert a gyerekeknek más az igénye.A 10 éves gyermekemre ugyanannyit fizetek, mint a 20 évesre.
A 18 évesre -ő van az exnél-, meg 2x snnyit.Akkor, hogy is van ez?
Nem beszélve arról, hogy a egyik gyerek sem élvezhet előnyt a másikkal szemben (ismétlem nem tartósan beteg egyik gyermekem sem- szerencsére -).
0 - 25 éves korig állandóan változik egy gyermek igénye, szükséglete, éppen ezért az "egyenlősdi" nem reális elképzelés - és a bíróságok is ekként gondolják nagy általánosságban.
A csökkentésre megalapozott az igény az újabb babára tekintettel, de ezen kérelmet mielőbb add be a bírósághoz.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Bocs wasp, talán félreértettél, de egyedül neveli a közös gyermekünket, úgy hogy férjnél van-volt.
És én csökkentsét kértem, mert gyermekem született.
Én csak annyit szeretnék, hogy minden gyermekem egyformán részesüljön és egyikük se kerüljön előnyösebb helyzetbe a másiknál.
Viszont azt is megmondhatná nekem valaki, milyen korban változnak meg egy gyerek igényei.
a másik apához való gyermekhez nincs semmi közöd, azt nekik kell eltartani.
A tartásdíj emelését elsősorban a gyermek megváltozott igényei, másodsorban a te megváltozott jövedelmi viszonyaid indokolhatnák. Az anya megváltozott jövedelmi viszonyai csak nagyon csekély mértékben szoktak számítani.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Az ex indoka: mivel az ő bevétele(ik9 nem fedezik a kiadásaikat.Most válik a harmadik férjtől (állítólag), és egyedül! neveli a gyereket.
MEGJEGYZEM:amikor még nem volt válófélben is egyedül nevelte a gyereket, mert hát férje volt neki de nem éltek együtt.És mivel megint egyedül maradt nem fogadja el, hogy a min. összeg annyi legyen, amit én kértem.
A bíróság bekérte mindkét fél havi kiadásait iagzoló számlákat.Én ezt megtettem, ő beadott egy A/4-es lapot, amin FELSOROLTA milyen havi kiadásai és bevételei vannak.Nem nyújtott be számlát, igazolást miegymást.Szóval nem elég neki az a minimum összeg.
HANGSÚLYOZOM: most havonta %-os arányban fizetek, nem keveset és mindig pontosan.Most, amíg van munkahelyem.Én abban az esetben akarom ezt a min. összeget fizetni, ha ne adj Isten elveszítem az állásomat.
"kevesli": ez a kereseti kérelem.
De mivel indokolja. Miért kevesli??
(nem tudom egyszerűbben leírni, kérlek próbáld meg értelmezni...)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02