Lakáshasználati dij

monalisa1 # 2006.05.05. 12:56

Természetesen kivásárolhatod a tulajdoni részét, ez csupán megfelelő anyagiak kérdése. És akkor távozik a lakásból.

Arra ügyelj, hogy irreális árat ne kérjen, tehát mondjon a fél lakásért egy olyan összeget, ami figyelemmel van a pangó ingatlanpicra.

Az adásvételhez ügyvéd elengedhetetlenül szükséges.

apucika # 2006.05.05. 12:53

Köszönöm !
Természetesen a saját gyerekeimről van szó :-) és nem akarok olyan helyzetet teremteni ami az ő életüket sértené, ez számomra elképzelhetetlen.

Köszönöm a válaszod!

monalisa1 # 2006.05.05. 12:18

Kérhetsz használati díjat, az már más kérdés, hogy hajandó lesz-e fizetni...

A szobádat akár ki is adhatod, de a kiskorú gyerekekre tekintettel azért nem akárkinek., a biztonságuk, a nyugalmuk stb. figyelemben tartása elsődleges.

apucika # 2006.05.05. 12:17

Másik kérdés!

Természetesen a volt feleségem maradt a lakásunkban (a nagyobbik szobában) és a vagyoni rész mint írtam 50%. Az lenne a kérdésem, hogy én is megvásárolhatom (kifizethetem) azt az összeget amit Õ szándékszik nekem a lakás elhagyása, tulajdonrész megváltásakor adni?

apucika # 2006.05.05. 12:08

Üdvözlet ismét!
50-50% a lakáshasználat a bírói döntésben.
Ha ettől függetlenül használja a volt feleségem a gyerekkel az én részemet is (szobát) mert jelenleg nem lakom ott akkor kérhetek bérleti díjat tőle vagy "kiadhatom bérbe" ?

pillango01 # 2006.04.28. 04:56

Köszönöm a választ bár nem igazán nyogtatott meg sajnos.
A szoba amit párom használ csupán 9 nm-el nagyobb a feleség lezárt szobájánál tehát 4.5 nm-en viaskodik. Persze tudjuk jól hogy csak kekeckedik hisz nem lakik a lakásban 2005 március ota. Eddig nem kértük a használati jog megvonását és hogy ne is kérhessük bejelentette az előző tárgyaláson hogy vissza akar költözni. Ez szintén nem igaz. Probálnánk megegyezni vele de valószinű pereskedni akar. Anyagilag megteheti és semmi más célja csak hogy a páromat anyagilag tönkretegye. Bocsánat a panaszkodásért mégegyszer köszönöm a választ!

ObudaFan # 2006.04.27. 20:17

Hát akkor jó lenne az összes eddigi okiratot látni, de a leírtak alapján valszeg nem fog változni a fele-fele arány. Ha a párod használata nagyobb, mint az 50%, akkor igényt is tarthat a túlhasználati díjra, bár a leírt összeg így elsőre soknak tűnik.

pillango01 # 2006.04.27. 16:49

Átnéztem a papirokat és az érthetőbbség kedvéért a köv. fűzném még hozzá.
A párom első házassásfelbontásánál a biróság kötelezte az önkormányzatot hogy számára kiutaljon egy lakást igy kapta meg a bérleti jogot. Ebbe a lakásba költözött jelenlegi felesége de ott bérleti joga nem volt. A lakást lebontották és azért hogy nagyobbat kaphassanak 1997-ben a feleség is bérleti jogot szerzett. A lakást 2000-ben 50-50%-os tulajdonjog mellett vásárolták meg.

pillango01 # 2006.04.27. 16:28

Köszönöm a választ de ez nem túl világos nekem!
A leirtak szerint nem számit az hogy páromnak volt egy bérlakása ami előnyt jelentett a cseréhez? Az előző lakásban feleségének semmilyen jogcime nem volt.
Továbbá hogy engedhető meg az hogy beleegyezik a lakás megosztásába utánna pedig különbözeti dijat kér? Főleg mivel a szobacserére nem ad lehetőséget.

ObudaFan # 2006.04.26. 19:58

Azt, hogy kinek a bérleménye volt, aligha fogják figyelembe venni (ha meg 94 előtti bérlemény, akkor a házasság ténye folytán bérlőtársi jogviszony volt), hanem azt, hogy a szerzés a házastársi együttélés alatt történt.
Kiskorú gyermekek mellé valóban nem szokták megengedni úgy az osztott használatot, hogy az élettársát is hozhatná valamelyik fél.

pillango01 # 2006.04.26. 12:52

Tisztelt szakértők!
Kérdésem a következő lenne.
Párom felesége 2004 márciusában elköltözött a közös otthonukból gyermekkel együtt jelenlegi élettársával albérletbe. 2005 szeptemberben volt első tárgyalásuk ahol megállapitották a lakás használatot. Igy párom használhatja a nagyobb szobát mivel ő maradt a lakásban. Semmi gond nem volt 2006 februárig amikor a tárgyaláson kérte a nagyobb szoba használatát azzal az indokkal ,hogy vissza szeretne költözni (persze ez nem igaz). Semmi akadálya részünkről de egyszer sem biztositotta az átköltözés lehetőségét. Az ügyvédje 2 dologgal fenyegetőzik.
1: a 9 nm kölömbözetre használati dijat követel ami szerinte havi 20e Ft
2: kifogásolja az én jelenlétemet mivel a feleség nem adott rá engedélyt
A párom ügyvédje csak mosolyog a dolgon lehet van valami a tarsolyában? Szeretném tudni erre az esetre milyen kilátásaink vannak.
Ha pereskedésre kerül a sor az 50-50%-os tulajdon változhat a párom javára mivel az ő önkormányzati bérleménye alapján kapták ezt a nagyobb lakást és a feleség ezért tulajdonos.(el is ismeri)