Gyerektartás

ObudaFan # 2006.05.02. 21:25

Nincs mit.

Sasfioka # 2006.05.02. 07:08

Köszönöm ÓbudaFan!

Tehát akkor van lehetőség a nem hatósági eszközökkel történő gyt. fizetésére, ha a felek ebben megegyeznek. Nem jó hír, de majd akkor próbál egyezkedni a bátyám. A vagyonmegosztással kapcsolatosan talán már sikerül megegyezni, az exe azt mondta, hogy a bátyám viheti a kocsit, meg fizet neki pénzt, tehát ez az irány talán jó irányt vesz. Mégegyszer köszi a választ.

SF

ObudaFan # 2006.05.01. 19:40

Nincs mit.

tyra # 2006.05.01. 19:10

Köszi Obuda

ObudaFan # 2006.05.01. 18:35

Ahogy letelt, kérj.

tyra # 2006.05.01. 16:56

sziasztok,
szeretném,ha valaki válaszolna- a volt férjem most kórházban van- a gyerektartást(a barátnője szerint) majd fizeti,ha jobban lesz,-de hát alkalmazottai vannak,a cég megy... Vitatkozáshoz nincs erőmahogy letelt a határidő-kérjek végrehajtást?

ObudaFan # 2006.05.01. 16:34

A bíróság az olyan határozatában, amellyel a munkabérben részesülô személyt tartásdíj fizetésére kötelezte, a munkáltatót egyúttal közvetlenül felhívja arra, hogy a határozatban megállapított összeget vonja le, és fizesse ki a jogosultnak. Tehát ha sikerül megállapodni a gyt. fizetésről, akkor nem lesz közvetlenül letiltva a fizetés, ha nem , akkor minden bizonnyal. A lakásra fordított összeget viszont követelni lehet az extől.

Sasfioka # 2006.05.01. 14:51

Sziasztok!

Egy kérdést intéznék hozzátok. A bátyám jelenleg válik a feleségétől, és van két kiskorú gyerekük. A gyermekelhelyezés nem kérdés közöttük, viszont a gyerektartással kapcsolatban nem igazán jutnak dűlőre. Azaz abban megegyeztek, hogy a bátyám fizeti a negyven százalékát a bérének gyerektartásként, viszont a feleség ragaszkodik ahhoz, hogy ezt hatalmi eszközökkel foganatosítsák, azaz ráterheljék egyből a fizetésére. A kérdésem az lenne, hogy ez védhető-e, illetve milyen módszerek vannak erre? Már külön élnek, és a testvérem rendszeresen megfizeti ezt az amúgy nem kis összeget havonta, de nem akarja azt, hogy az anyánál landoljon a pénz mindig minden helyzetben, mert az anya nem éppen gondos gazdája a pénznek, és inkább fordítaná a gyerekekre. Amúgy itt a kérdésem az is pl. hogy a gyerektartást (illetve egy részét) fizetheti mondjuk úgy az apa, hogy a gyerek tandíját fizeti ki belőle, beiratja - anyai beleegyezéssel - egy táborba, stb? Tehát erre vannak módszerek? Mert a gyerekek tanulmányai is veszélybe kerülhetnek, ha nem fizetik az iskolát (nyelvet tanulnak.) Viszont az apa nem tudja azt vállalni, hogy a bére 40%-án felül pluszba fizesse ezeket, mert valamiből neki is meg kell élnie.

Tehát a kérdés, hogy az anyának van arra joga, hogy az általuk megegyezett gyerektartás összegét azonnal hatalmi eszközökkel, azaz bérből letiltással foganatosítsák? Vagy van erre vonatkozóan valami lehetősége az apának? (Azért fontos, hogy ne legyen a bérre ráterhelve, mert a vagyonmegosztás tekintetében a felek nem tudnak megállapodni, viszont az az ingatlan amit közösen újítottak fel a feleségével a feleség szülei nevén van, és a feleség kitart amellett, hogy "csupasz valaggal jöttél, úgy is fogsz elmenni", tehát a vagyonmegosztási per lezártáig is kell az apának élni valahol, és venne egy lakást, de ha megterhelik a fizetését, akkor erre nem sok esélye lesz... - hozzáteszem, a (volt) felesége pontosan ezért akarja megterheltetni a fizetést...)

Segítségeteket köszönöm.

SF

bohacs67 # 2006.05.01. 06:25

Köszönöm obudaFan! Szeretném tőled megkérdezni, hogy ha a volt feleség kéri a gyámhivataltól a gyerektartás megelőlegezését, akkor azt például amíg a barátom ki nem jön ráterhelik a 1/2 ház részére? És ha kijön, van ennek módja hogy megváltsa? Mennyi szerinted ennek az átfutási ideje?

ObudaFan # 2006.04.30. 09:03

Az APEH végrehajtója fog kimenni behajtani.
A fizetésnek tényleg csak 50%-a tiltható le, de ha 45e a minimumösszeg, azt minden másból végre lehet hajtani, ezért pl. a kocsiról lemondhat, ha nem fizet.

nyusz66 # 2006.04.30. 08:58

Most én is ezen a ponton tartok - megint - a volt férjemmel. Megítéltek 3 gyerekre minimum 45 ezer forintot. Ezek után ő gyorsan elment egy másik helyre - feketén - dolgozni, ahol - az ő állítása szerint - nem keres annyit, hogy akár az 50%-ból kijönne a 45 ezer forint.

Felvilágosítottam, hogy kérni fogom a végrehajtást, és - mivel az sikertelen lesz - az állam általi megelőlegezést. Ez persze először tetszett neki, mert azt hitte, hogy akkor neki le van a gondja. De felvilágosítottam, hogy ezt majd utóbb rajta behajtja az állam. Erre kiröhögött, hogy ugyan már, hogyan hajthatná be az állam, amikor nem az állam szabja meg, ki mennyit keressen, és maximum a fizetése 50%-a terhelhető.

Egyébként mit jelent az, hogy "adók módjára" hajtják be? Van ebben bármi különbség ahhoz képest, hogy valamit nem adók módjára hajtanak be? Mert ez nekem teljesen ismeretlen fogalom.

ObudaFan # 2006.04.30. 08:28

Így van, a bíróságnak arra nincs hatásköre, hogy kimondja: az állam előlegezze meg, és ne az apának kelljen fizetnie. Ez úgy működik, hogy behajthatatlanság esetén a jogosult fordul a gyámhatósághoz, az előlegez, aztán ha már behajtható, behajtja adók módjára.

pappa # 2006.04.29. 07:04

A megelőlegezést a gyámhivatalnál kell kérvényeznie az anyának.

haniel (törölt felhasználó) # 2006.04.29. 06:32

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

bohacs67 # 2006.04.29. 04:44

Kedves pocak!
Köszönöm a választ. Nem engem köteleznek a tartásdíj fizetésére,de mivel közös háztartásban lakunk átvitt értelemben értettem hogy nekem kell fizetnem. Mert hiszen mivel a céget én viszem most tovább,egyértelmű hogy ennek a bevételéből tudnám csak fizetni. Ezért kérdeztem,hogy az állam megelőlegezi-e a volt feleségnek a gyerektertást,és ha a barátom kijön akkor majd ő visszafizeti. A kérdést hogy ezt kinek,kinél kell kérvényezni. A lényeg, amíg bent van,nem szertnék fizetni.

pocak # 2006.04.28. 12:01

Mármint azt akartam írni, hogy ezek nyilván nem havi rendszerességű jövedelmek, tehát nem lehet belőlük havi rendszerességgel tartásdíjat fizetni.

pocak # 2006.04.28. 11:59

Nem értem, miért kellene neked fizetned a barátod helyett?!
Téged senki nem kötelezhet rá.
Keress egy ügyvédet, mert ez hülyeség, hogy van egy fél háza és 3 % részesedése, és akkor nem lehet csökkenteni.
Ezekből nyilván nem havi rendszerességű jövedelmek, tehát lehet belőlük havi rendszerességgel tartásdíjat fizetni. A rendszeres jövedelme pedig nyilvánvalóan drasztikusan lecsökkent azáltal, hogy bent van. Ez egyértelműen tartós és jelentős változás. Ezt a bíróságnak fogyelembe kell vennie.
De téged ez akkor sem érint.

bohacs67 # 2006.04.28. 06:37

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok.Barátom sajnos BV intézetben van(hogy miért ez egy másik topikon már szerepelt).Kértem a volt feleség szembeni gyerektartás csökkentését-20.000.-Ft-ról ha lehet a felére,melyet az 1. fok nem hagyott jóvá. Azonban, mivel nincs módomban nekem kifizetni ezt a havi összeget,és bevallom nem is akarom(mivel a volt feleség miatt van bent)mi a módja hogy ha a 2. fok is megítéli az összeget ne én fizessem amíg bent van, hanem az állam előlegezze meg. Sajnos inkább fizetek majd többet később,de amíg ő bent van én nem szeretnék a volt feleségnek fizetni. Arra hivatkozik a bíróság, hogy van 1 fél háza, és hogy 3 % részesedése egy cégben. Szerintetek mit tehetek?