Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

Szabina_01 # e-mail 2010.08.24. 14:42

Szia!

Adig köteles fizetni még én iskolába járok és nappali tagozatos vagyok

Tordesillas # e-mail 2010.08.23. 21:50

Önmagában a névváltoztatás nem befolyásolja szerintem a tartásdíjfizetési kötelezettséget, a nagykorúság már komolyan befolyásolja.

Szabina_01 # e-mail 2010.08.23. 19:54

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. 18 éves vagyok, szeretném megváltoztatni a vezeték nevemet mert egyszerűen nem vagyok büszke arra az emberre akitől kaptam. Állandó hazugságok nem köszönöm nekem az utcán más gyerekét neveli rám meg az öcsémre 12 éve kaput sem nyitott. De viszont fizet gyerektartást. Az lenne a kérdésem ha én megváltoztatnám a vezetéknevemet azok után is járna a gyerektartás?

Köszönöm, Szabina

csufi99 # e-mail 2010.07.29. 20:00

Itt egy kis segítség olvasható:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…0091202.html?…
Legegyszerűbb bemenni az anyakönyvezetőhöz, személyi iratokkal, anyakönyvi kivonattal(kivonatokkal), s megbeszélni, illetéket kell elróni és ezután minden személyes okmányban átvezetni, vagy újat kérni az okmányirodában, minden után illetéket kell fizetni, össszsenben kb. átlag 15-20 ezer Ft lesz a költség.

Arisa # e-mail 2010.07.29. 14:09

Sziasztok!
Szeretném tudni, ha özvegy lettem, megváltoztathatom-e a nevemet.Amikor férjhez mentem, még nem volt rá mód, hogy a férj nevével a lánykori neven is megmaradjon.
Pl:Horváth Péterné helyett: Horváthné Kiss Mária
Válaszotokat köszönöm.

kidon5 # e-mail 2010.07.27. 13:59

Sziasztok,

22 éves vagyok és meg szeretném változtatni a születési vezetéknevemet ill. a második keresztnevemet szeretném eltörölni.
Lenne pár kérdésem a névváltoztatással kapcsolatban:

1, Jelenleg érettségi(a felvételi tantárgyakból újraérettségiznék) és felvételi előtt állok (2011-ben szeretnék jelentkezni a felsőoktatásba). Ha megváltozik a nevem, akkor az eddig elért nyelvvizsgámat és érettségimet ugye újra ki kell kérnem az új nevemre ?

2, Ha szeptember elején elintézem, akkor november környékén meg lesz az új személyim, hogy elkezdhessem az OM azonosító,TAJ kártya stb kiváltását ?

3, Azt írtátok, hogy a nyomtatványon indokolni is kell a változtatást. Ezt mennyire részletesen kell megadni ? Pl. Családon belüli problémák miatt az elég vagy jobban ki kell fejteni?

4, Ha megváltozik a nevem, akkor a régebbi eredményeimet(érettségi, nyelvvizsga) mi alapján kötik hozzám ? A születési név megmarad ?

5, Névváltoztatás után új anyakönyvi kivonatot kell kérni ?

6, Elég csak bejelentkezni és elmondani a problémámat, utána megkapom a nyomtatványt ?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv

kidon5

monalisa1 #   2010.07.18. 18:33

Az idézett link nem jelenik meg, de ha a gugliba beírod a "névhasználat szabályai" kifejezést, az első találat ez lesz. Aztán ott jó hosszan taglalják a témát - jó olvasását.

Üdv.

monalisa1 #   2010.07.18. 18:31

horvathb7

Valószínűleg annak nincs akadálya hol felvedd pl. a Sczhwarz nevet - vagy hasonlók, ennek valahol a net-en bizonyára van egy táblázata, próbálj a Goorgle keresőben keresgélni.

Amúgy én a következőt találtam, mindjárt a legelején a névhasználat szabályairól:

http://www.cegvezetes.cegnet.hu/…at-szabalyai

A magyar előírások szerint elől van a családi név., ha esetleg megkapnád az osztrák állampolgárságot akkor az ottani előírások szerinti használat...

Az egyik rokonom hosszú évek óta Ausztriában dolgozik és őt ott mindenki Jozef Kovacsnak szólítja, és ekként is írja alá ott a nevét.

ml.

horvathb7 # e-mail 2010.07.17. 18:27

Kedves Monalisa!

Köszönöm a választ, de a kérdésem inkább arra irányulna, hogy ezt a nevet amit fel akarok venni, milyen eséllyel engedélyezik. Van e gyakorlata annak hogy külföldön élő magyar, idegen nevet vesz fel.
Válaszodat előre is köszönöm.

monalisa1 #   2010.07.17. 17:09

A "... miként mondja a nevét" mondatrésznél "a" nevét szó után a vessző lemaradt.

monalisa1 #   2010.07.17. 16:35

Az hogy egy 5 éves gyermek miként mondja a nevét a bíróság előtt gyenge érv - nehogy csalódás érjen!...

Próbálj az apával beszélni, és őt meggyőzni kérj segítséget a családban, a rokonságban - vélem ekként előbbre jutsz "a" problémánál.

Klassz ha valakinek kettős vezetékneve van., egyedi, extravagáns.

monalisa1 #   2010.07.17. 15:35

Sajnálatos egy eset. Akkor nincs más mint az apai vezetéknév következetes "belevésése" a gyerkőc kobakjába.

Írtam: végső soron bírósághoz fordulhatsz., meghallgatják mindkét szülőt aztán döntenek: helyettesíthető-e az apai hozzájárulás vagy sem.

Csak külön és halkan: nem biztos hogy megéri "a" harc az apa ellen, a gyermek bő évtizeden keresztűl kényszerűen összeköt még benneteket...

ml.

monalisa1 #   2010.07.17. 15:13

Sőt, ha úgy dönt, onnantól csak és kizárólag az anyai vezetéknévet használja - lent körülírt kérelem jóváhagyása alapján.

monalisa1 #   2010.07.17. 15:10

Fordulj a gyámhivatalhoz., végső soron a kérdésben a bíróság dönt: helyettesítheti az apa beleegyező hozzájárulását.

A gyermek 18. életéve betöltését követően saját maga dönthet ezen kérdésben, akkor már semmiképp nem lesz szükség az apai szígnóra.

monalisa1 #   2010.07.17. 14:51

fésűkagyló, horváthb7

A lakhely szerinti városi anyakönyvi hivatalhoz lehet fordulni a névváltoztatással kapcsolatos kéréssel. Az eljárás illetéke 10.000 Ft lesz. (Egy nyomtatványt kell kitölteni melyet hivatalból felküldenek a Belügyminisztériumba, a kérelmről érdemben ott döntenek.)

Véleményem szerint különösebb akadálya nincs, hogy egy gyermek az anyja vezetéknevét is felvegye, illetve hogy egy felnőtt bizonyos ok miatt a vezetéknevét/keresztnevét megváltoztassa.

Az összes létező igazolványt ki kell majd cserélni, 1-2 hónap és 25-30e Ft költség várható.

"Mona"
laikus hozzászóló

horvathb7 # e-mail 2010.07.11. 20:28

Kedves Fórumozók!
Én Ausztriában élek, és Horváth Balázs nevem ott inkább hátrány mint előny, mivel nem ismerik ott ezt a nevet, és ki sem tudják mondani. A kérdésem az, hogy vehetek e fel olyan nevet, amely német hangzású, és a nevemben lehet e első a keresztnév és második a vezeték név osztrák mintának megfelelően.
Válaszotokat előre köszönöm.

Orange #   2010.06.21. 11:25

Az okmányirodába megmondják, hogy hogyan lehet felvenni a házastárs nevét. Én is úgy hallottam, hogy teljesen ki kell írni hivatalos okmányokon a nevet.

Orange #   2010.06.21. 11:24

Én is felvettem a férjem vezetéknevét + utónevem kb. 5 éve. El kell menni az okmányirodába, ott adnak egy papírt, ki kell tölteni, csekket adnak, postára menni feladni (5 éve ötezer forint volt), vissza csekkel az okmányirodába, és két hét múlva minden iratom az új nevemen kézhez kaptam. Nem bonyolult procedúra.

scanjet #   2010.06.21. 11:17

Ki tudja?

Röviden; 10 éve vagyunk házasok, most szeretném módosítani a vezetéknevem a feleségem vez.nevének felvételével.
pl. Tóth Péter (a Tóthból túl sok van stb..) feleségem Várhonyi..A neven szeretném T.Várkonyi Péterre vagy T-Várkonyi Péterre módosítani.Van aki szerint ez nem lehet csak ha ki is írom Tóth-ot..
Tud ebben valaki érdemi valós választ adni?
Előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2010.06.20. 23:01

A számok a személyt azonositják és nem a nevet, de mindegyiket ki kell cserélned a név- miatt.

Oggee # e-mail 2010.06.20. 22:13

Az eddigi válaszokat nagyon köszönöm!
Még egy utolsó kérdésem lenne!
A névváltoztatással természetesen együtt jár a személyes okmányok cseréje is ez egyértelmű számomra. Csak az nem világos, hogy ebben az esetben a személyi szám, a személyigazolvány szám, az adókártya száma és a TAJ kártya száma is megváltozik vagy az marad a régi és csak a név cserélődik ki a kártyákon? Mert ugye vinni kell magammal a születési anyakönyvi kivonatot is, amely bevonásra kerül. Tehát elviekben az a személy, aki eddig voltam megszűnik létezni és egy teljesen új személy kerül a "helyemre".
Ez sajnos nem teljesen világos számomra! :S

monalisa1 #   2010.06.19. 01:10

A kitöltendő nyomtatványon valószínűleg indokolni kell a névváltoztatás okát, de vélem nem különösebb részletezéssel. Mindig is tetszett a nagymamád vezetékneve és a választott keresztnév illik hozzá.

Ha csak valami nem extrém a választás vélhetően simán engedélyezik.

Az összes létező igazolványodat le kell majd cseréltetned: 1-2 hónap és ca. 30 ezer forint költség.

Oggee # e-mail 2010.06.19. 00:49

Kedves Mona,

Tényleg csak az emlékek és az együtt töltött 10 év miatt szeretném (szerettem volna) felvenni a nevét - amit egyébként a szülei nem elleneznek. De tényleg igazad van, nem lenne szerencsés egy elmúlt kapcsolat emlékeit egy életen át hordozni. És nem valószínű, hogy a jövőbeni partnerem örülne ennek! Szóval köszönöm a felvilágosítást! :)
Maradok egyszerűen Szabó Líviusz.

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy megfelelő indoknak tartják e majd azt, hogy nem vagyok jó viszonyban az vér szerinti apámmal és az ő szüleivel, rokonaival? Valamint, hogy a nevem miatt gyakran hátrányos helyzetben vagyok. Pl. munkahely keresésnél. Nem szeretném, hogy majd a születendő gyerekeimet is ilyen megkülönböztetések érjék. (óvoda, iskola, stb.)

monalisa1 #   2010.06.18. 23:49

Anno nekem is volt menyaszonyom és mindmáig szeretettel gondolok rá, de a nevét egy idő után nem biztos hogy viselni akarnám - több okból is.

monalisa1 #   2010.06.18. 23:46

A lakhely szerinti anyakönyvi hivatalban tájékoztatnak a konkrét lehetőségről., a kérelmi nyomtatványon 10.000 Ft illetéket kell majd leróni - de előre azért még ne vedd meg.

"Mona"
laikus hozzászóló