Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

Katakomba # e-mail 2009.09.10. 15:00

Még valami: ha annak idején a házasságkötéskor úgy nyilatkoztatok, hogy a születendő gyermekek a te nevedet viseljék, abban az esetben kerülhet a te nevedre a most születő baba, természetesen apaként akkor is a volt férj lesz bejegyezve.
De most jut eszembe, azt írtad, hogy hamarosan visszakaphatod a lánykori nevedet, ergo a házasságban valamilyen formában felvetted a férjedét, tehát ez a megoldás is kilőve.

Katakomba # e-mail 2009.09.10. 14:58

Kedves Aliz!

Az anyakönyvi hivatal a népességnyilvántartóban utánanéz a családi állapotodnak. Ott feketén fehéren kiderül, hogy elváltál és az mikor emelkedett jogerőre. Onnan számolnak: ha a szülés a 300 napon belül (vagy a 300. napon) történt, a volt férj a vélelmezett apa és kész. (Családjogi törvény)

De valóban nagyon szomorú, ha az anyakönyvvezető nem tudta.

kisokos # e-mail 2009.09.10. 10:03

sajnos az anyakönyvi hivatalban nem tudnak válaszolni a kérdéseimre
Pedig kevés illetékesebb hely létezik...
Tudtommal, ha nincs a korábbi kapcsolaból másik gyermek, aki a volt férj vezetéknevét viseli, akkor lehet az anya leánykori nevére anyakönyvezni. Ehhez ugyan nem kell, de célszerű újra felvenni a leánykori nevet.

Ha én elváltként megyek és az én nevem diktálom be a kórházban, utánanéznek hogy mikor történt a válás? Azt mondok be amit akarok, nem? Vagy nem ilyen egyszerű?
Nem ilyen egyszerű. A kórház nyilván nem néz utána, de az anyakönyvi hivatalban kiderül a turpisság.

http://valasikezikonyv.hu
http://konfliktusmediacio.hu
http://pocaktoniesavalas.hu

fb.aliz # e-mail 2009.09.10. 09:50

Kedves Katakomba! (Vagy bárki aki segíteni tud :)

Megint szeretnék egy kis tájékoztatást kérni. Nemrég leírtam, hogy épp válófélben vagyok és az új páromtól kisbabát várok. Közben megtörtént a tárgyalás és szerencsére azonnal kimondták a válást. Így hamarosan visszakaphatom a lánykori nevem. Azt értem már, hogy mindenképp szükség lesz a baba megszületése után egy tárgyalásra az apaság vélelmének megdöntésére. Csak az merült fel bennem, hogy esetleg ennek ellenére születéskor nem kaphatja mégis az én nevem? Attól még az exférjem lenne bejegyezve apaként, ami majd a tárgyalás után rendeződne. Egyébként is kérhetik a házasulandók, hogy a nő családnevét vigye tovább a majd születendő közös gyerek, ha a nő sem veszi fel a férj nevét. Vagy rosszul tudom? Akkor most mi az akadály ebben? Nem igazán értem...sajnos az anyakönyvi hivatalban nem tudnak válaszolni a kérdéseimre :S
Még egy kérdés? :P Ha én elváltként megyek és az én nevem diktálom be a kórházban, utánanéznek hogy mikor történt a válás? Azt mondok be amit akarok, nem? Vagy nem ilyen egyszerű? :P

Előre is köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.09.07. 11:02

Valami tévedés lesz itt. Ha azt a házasságot Magyarországon kötötték, és az egyik fél magyar állampolgár, akkor a bontásra van joghatósága a magyar bíróságnak.

Egyébként a gyermekek érdekében a gyámhatóság indíthat pert az apaság vélelmének a megdöntése iránt.

www.kbs-ugyved.hu

Buku # e-mail 2009.09.07. 10:43

Kedves Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem.
Szüleim 24 éve házasodtak össze Magyarországon. Apukám macedón származású külföldön is él. Néhány évig éltek együtt, majd anyukám hazaköltözött nővéremmel és velem. Válásuk kimondását anyukám azonban nem tudta elintézni,mert apukám nem jön el Mo.ra, hogy itt felbontsák azt.
Közben édesanyámnak egy másik párkapcsolatából született 2 gyermeke, de ők is az én apukám nevét viselik. Hiába vállalja nevelőapukám, hogy ő a gyermekek apja ezt nem fogadják el a névváltoztatás megkezdése érdekében, a válás nélkül. De mint ezt nem tudjuk elintézni,mert apukánk külföldön él- 1 éve nem tudjuk pontosan hol,nem is érjük el, családja sem- kilátástalan helyzetben vagyunk.
Mit tehetünk így??

fb.aliz # e-mail 2009.09.01. 11:35

Kedves Katakomba!

Először is nagyon köszönöm a gyors választ. Reménykedtem, hogy nem lesz ilyen bonyolult a dolog, de úgy látom, sajnos mégsem tudom elkerülni. Mindenesetre legalább már a menetével tisztában vagyok, mit hogyan és milyen sorrendben kell majd intézni.
Még egyszer köszönöm!

Katakomba # e-mail 2009.08.31. 22:29

Az előzőhöz még csak annyi, hogy ez nem annyira névváltoztatás, mint inkább a gyermek családi jogállásának rendezése.

Katakomba # e-mail 2009.08.31. 22:27

Kedves Aliz!

Ilyen a jog. A baba mindenképpen a férjed nevét fogja kapni, automatikusan anyakönyvezik az ő nevére. Az apasági vélelem ugyanis úgy néz ki, hogy a gyemek apjának mindig a férjet kell tekinteni, még a válás jogerőre emelkedését követő 300. napig. Ha tehát valami csoda folytán a kicsi megszületéséig jogerősen kimondják a válást és a pároddal a szülésig, akár előtte egy nappal is összeházasodtok, akkor viszont már ő lesz automatikusan az apa, hiszen a szüléskor ő a férj. Erre vajmi kevés az esély, ha még csak most lesz tárgyalás. Bár, ha a jelenlegi házasságodból nincs gyermek, és mindenben megegyeztek, még az is lehet.
De nézzük azt az esetet, hogy a volt férjed nevére anyakönyvezik a gyermeket. Innen a további eljárás, hogy vagy a volt férjed indít pert a gyermek ellen apaság vélelmének megdöntése iránt, vagy a gyámhivatalhoz mentek be édes hármasban (Te, a volt férj és a vér szerinti apa), ahol nyilatkoztok, és kéritek az eljárás megindítását. A gyámhivatal kirendel egy eseti gondnokot (ügyvédet) a kicsi részére, aki megindítja a gyermek nevében a pert a volt férjed ellen szintén apaság vélelmének megdöntése iránt. Ha a bíróság megdönti az ő apaságát, ekkor visszaanyakönyvezik a Te leánykori nevedre, majd a vér szerinti apa teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tehet, s ezzel kerül az ő nevére (de maradhat a tiéden is, de apaként ő lesz bejegyezve).

fb.aliz # e-mail 2009.08.31. 17:31

Üdv Mindenkinek!

Kicsit összetett a dolog, de hátha tud segíteni valaki. A lényeg, hogy épp válófélben vagyok a férjemtől. Most lesz a héten az első tárgyalás. De már több mint egy éve külön élünk. A jelenlegi páromtól pedig már kisbabát várok. Decemberben fog megszületni. A jelen törvények értelmében a baba automatikusan a férjem nevét fogja viselni,és ezt szeretnék mindenáron elkerülni. Annak már utánajártunk, hogy a baba születése után lehet peres úton az igazi apuka nevét felvenni. De jobb lenne ha már a kórházban nem az ex nevét viselné. Arra gondoltunk, hogy esetleg kaphatná addig az én nevem. De azt mondják ez sem lehetséges, mert házasságkötéskor felvettem a férjem nevét. Valóban nincs semmi megoldás ilyen esetben?? Válás előtt nem vehetem vissza a saját nevem és a gyerek se viselheti az enyém? Nem gondoltam volna hogy a mai világban ez ilyen bonyolult mikor bárki össze-vissza változtathatja a nevét. Egyébként totális az egyetértés. Ex nyilatkozna, hogy nem az övé, és az igazi apa is vállalja a gyereket. Akkor miért nehezítik ezt ennyire? Ha valakinek van valami ötlete azt megköszönném.

üdv

anetta # e-mail 2009.08.27. 15:51

Kedves RAP7D!

Ahhoz, hogy Kiss V. Tamás legyen nem kell különösebb indokolás. Elég, hogy ez a névviselés a környezetében élők személyiségi jogát és jogos érdekét ne sértse (na így hívják a főnökét, haragosát, volt szerelmét stb.), illetve indoknak elég, hogy túl gyakori a neve és így szeretné egy kicsit egyedivé tenni (az is jó indok, hogy a szakmáján belül mást is így hívnak és így akarja magát megkülönböztetni a másik személytől). Vannak akik számmisztikára hivatkoznak, hogy numerológiai szempontokból ez a név felel meg a személyiségüknek :)

rap7d # e-mail 2009.08.26. 10:08

Üdv mindenkinek!
Nekem egy viszonylag egyszerű kérdésem lenne, miszerint ha én Kiss Tamás szeretnék egy V betűt tenni a Kiss után akkor ezt milyen indoklással tegyem meg? A saját indoklásom erre az, hogy a túl átlagos nevemet kcsit különlegesebbé tegyem, de nem hiszem, hogy egy ilyen indoklás meghatná az anyakönyvvezetőt. Felmenőim között nem tudok olyan családnévről amely v betűvel kezdődne..
Előre is köszönöm a válaszokat.

Sz.Márton #   2009.08.23. 15:03

Nagyon szívesen!

Popzenész # e-mail 2009.08.23. 14:37

Tisztelt Sz.Márton!

Köszönöm a válaszát.

Sz.Márton #   2009.08.23. 13:10

Tisztelt Popzenész!

Idézet a 1982. évi 17. tvr.-ből, amely alapján az anyakönyvezést ( itt a névváltoztatást) a megfelelő okmányok és hatályos rendelkezések alapján a Polgármesteri Hivatal illetékesei végrehajtják:

"A születési név megváltoztatása

28. § (1) Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását - kérelmére - az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti.

(2) Kiskorú gyermek születési nevének megváltoztatását törvényes képviselője kérheti. "

/Az önkormányzatnál közlik a változtatáshoz szükséges okmányok és nyilatkozatok tartalma mire vonatkozzon és kitől./

"DE NAGYON FONTOS"...
A házasságról, a családról és a gyámságról (CSjt.) szóló 1952. évi IV. törvény alapján:

"Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása."

/Eszerint is érdemes ezt átgondolni./

Popzenész # e-mail 2009.08.23. 12:12

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy Magyarországon él e az a gyakorlat, hogy, ha egy hölgy újból férjhez megy, akkor a gyermek aki nyilván más apától van viselheti az édesanya új férjének a nevét?

anetta # e-mail 2009.08.04. 14:40

Kedves Gabriella80!

Az apa hozzájárulása kell. Abban az esetben, ha ismeretlen helyen tartózkodik az apa, gyámhatóság adja meg helyette a hozzájárulást, de ez egy kicsit macerásabb eljárás.

Macsek65 # e-mail 2009.08.02. 21:43

Kedves Anetta!

Köszönöm szépen gyors válaszát. Megpróbáljuk az MTA-val a kérdésben felvenni a kapcsolatot, ahogy döntés születik az ügyben tájékoztatni fogom Önt.
Üdvözlettel:
Macsek65

Gabriella80 # e-mail 2009.08.02. 18:53

Ó bocsánat, most látom mégis él a fórum, csak leragadtam a 2. oldalon. :)

Gabriella80 # e-mail 2009.08.02. 18:52

Üdvözlet Mindenkinek!
Bár már régóta nem él a fórum, hátha azért mégis valaki benéz.
Annyiban szeretnék segítséget kérni, hogy a kisfiam nevét szeretném megváltoztatni, mégpedig az én nevemre. Mindenképpen kell az apa hozzájárulása? Nem lehetne kikerülni?
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.: G.

anetta # e-mail 2009.08.01. 13:53

Kedves Mamka!

Monalisa1 jól írta, hogy csak 18 év alatti személyt (gyermeket) lehet örökbefogadni. Ön már felnőtt így az édesanyja nem mondhat le önről. Méltányosságból sem fogja a miniszter (IRM) megváltoztatni az édesanyja nevét. Csak és kizárólag abban az esetben lehetne, ha bíróság előtt eljárásban bizonyosodik be, hogy Önt nem az a nő szülte aki anyaként a születési anyakönyvi bejegyzésében szerepel, de az Ön esetében nem ez a helyzet, így az anyja neve nem változik.

monalisa1 #   2009.07.31. 18:50

Kedves Mamka!

Tudni kell, hogy nagykorú személyt nem lehet örökbe fogadni. Ha Ön mégis ragaszkodik a névcseréhez, forduljon beadvánnyal a lakhely szerinti városi/kerületi anyakönyvi hivatalhoz - az illetékes miniszter kivételes méltányosságból esetleg engedélyezi a névcserét.

Külön írom: a szomszéd "szóbeszédére" ne hallgasson, valamint az idős édesanyja is rosszul emlékezhet a régen történtekre...

Az anyukájáva meg nem kell "összejárni" ha egyikőjük sem akarja ezt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

mamka # e-mail 2009.07.31. 14:51

Tisztelt Ügyvéd Nő!!!!!!!!!!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!!!!!!!!
Volna még egy kérdésem,-ha az Anyám hívatalossan lemondana rólam,mert hallani sem,és látni sem akar!!!!!!
Sem a biólogiai Apám ,sem a név szerinti Apám már nem élnek....
Ha ha Anyám Lemondana rólam ,van erre lehetőség??????
Tisztelettel:Mamka

anetta # e-mail 2009.07.30. 16:21

Kedves Macsek65!

Remélem nem gon, hogy bár az Ügyvéd urat kérdezte, de én is megpróbálok segíteni.
Az MTA valószínűleg azt a választ fogja adni, hogy magyar állampolgárságú gyermeknek, aki magyar nemzetiségű JUDIT formában lehet anyakönyvezni az utónevet, és a JUDITH formát nem javasolják anyakönyvi bejegyzésre. A diákigazolvány és az iskolai bizonyítvány nem számít, csak a születési anyakönyvi kivonat (illetve, ha JUDITH szerepelne a szigben, útlevélben, de gondolom ott simán Judit van).
Amennyiben valaki egy adott nemzeti vagy etnika kisebbsséghez tartozik kérheti, hogy az utónevet az adott kisebbségre vonatkozó formában jegyezzék be (pl.: német nemzetiségűeknek bejegyezhető a Gisella utónév a Gizella helyett).
Nem az IRM dönt az utónevekről, hanem az MTA, amit ők mondanak az IRM ahhoz van kötve. Az MTA-t kellene megkérdezni, hogy mi alapján engedélyez bizonyos neveket (fő szempont, hogy a magyar nyelv helyesírási szabályait vegyék figyelembe).

anetta # e-mail 2009.07.30. 16:14

Kedves Mamka!

Sajnos nincs lehetőség arra, hogy az anyakönyvi kivonatban jelenleg feltüntetett apa és anya adatait megváltoztassa. (Ez csak örökbefogadással - kiskorú személy esetén - , apaság vélelmének megdöntésével lenne lehetséges bírósági úton).
Arra van lehetőség, hogy az Ön által jelenleg viselt születési családi nevet változtassa meg.