névváltoztatás


monalisa1 # 2014.04.18. 10:02

Ha önként nem járul hozzá akkor minden marad változatlanul - a fia 18 éves koráig. / Mondjuk a 2 éves gyermeket nem kellene az apja ellen nevelni, egy ilyen kicsi még azt mondja vissza amit tőled hall!...

viktóriad # 2014.04.18. 10:59

7 hónapnyi találkozás kihagyása után a gyermek automatikusan azt mondta neki hogy bácsi mivel nem ismeri, senki nem nevelte bele .számára az apa az élettársam ö neveli ö gondoskodik róla több mint egy éve.A biológiai "apát" nem is érdekli hogy mi van a kicsivel.Nem fogom ellene nevelni nem az én döntésem hogy apának fogja-e tekinteni vagy sem.Nekem is nevelő apám van 1 éves korom óta nekem viszont olyan ö mintha az édesapám lenne.A biológiai apám számomra nem apa.Nem azt kértem hogy nevelési tanácsot osztogassanak hanem volt egy konkrét kérdésem amire köszönöm a választ.

monalisa1 # 2014.04.18. 12:25

Mivel az apa semmiféle bűncselekményt nem követett el a gyermek sérelmére, bíróság nem fogja "levenni" a nevéről.

szibi123 # 2014.04.18. 15:49

Üdvözletem,
Jogi tanácsot, "előrejelzést" szeretnék kérni a következőekkel kapcsolatban:
Szüleim több, mint 30 éve elváltak, édesapám új családot alapított, ezzel mindennemű kapcsolatot megszakítva velünk. Édesanyám elkövette azt a "baklövést", hogy az egykoron 1/1-1/2 hányadban tulajdonolt lakás tulajdonviszonyait a mai napig sem változtatta meg, továbbra is apámé a fele tulajdoni rész. Édesapám meghalt, örökösei a testvérem és én, illetve a második házasságából még 2 gyermek. Hagyatéki tárgyalás még nem volt, a hagyatéki listán a következők szerepelnek:

  • jelzálog, a második feleség 100%-os tulajdonában álló lakásra bejegyezve
  • személyi kölcsön
  • édesanyám lakásának 1/2 hányada

Nálam, és testvéremnél van gyermek, a második házasságból való gyerekeknél nincs.
A kérdésem az, támadható -e bármilyen módon az örökösödés arra való tekintettel, hogy több, mint 30 éve bizonyíthatóan semmilyen kapcsolatban nem álltunk; illetve mi lehet a "legokosabb" döntés, amit az adott helyzetben hozhatunk?

ObudaFan # 2014.04.19. 09:42

Az öröklés szempontjából nincs jelentősége, hogy kapcsolatban álltatok-e. De egyáltalán mit szeretnél?

Anuska # 2014.07.17. 13:52

Elváltunk és nagykorú fiam az én születési családnevemet szeretné felvenni.
Kihathat-e a névváltoztatás az öröklésre? (Az apjának új családja van).
Köszönöm válaszát
Anuska

kopcsi # 2014.07.25. 12:46

.

pazs # 2014.07.25. 13:13

nem.

aliz789 # 2014.08.05. 14:13

Üdvözlöm! Névváltozás és útlevél problémával kapcsolatban kérném a segítségét.
2014.augusztus 9. férjhez megyek, és a leendő férjem vezetéknevét felveszem (......-né)majd a lánykori nevemet meghagyom.
Az esküvőt követően nászútra készülünk, aminek a pontos időpontja még nincs meg (valószínű Dominika).
Az útlevelet már megigényeltem, hogy minél hamarabb kézhez kapjam és foglalni tudjuk az utat - viszont még a lánykori nevemre.
Olyan kérdésem lenne, hogy akkor most újból kell igényelnem az útlevelet az esküvő után, hogy ki és be engedjenek majd az országokból??? Vagy maradhat a régi?
A többi okmányomat majd csak a nászutat követően cserélem, addig marad minden a lánykori nevemen.

Válaszát előre is köszönöm!

ciha # 2014.08.08. 11:43

Kedves Fórumozók!

Van egy négyéves kislányom, akit a vér szerinti "apja" nem látott két és fél éve. A mostani párommal két éve együtt neveljük, és szeretnénk, ha az ő nevét viselné, de még nem vagyunk házasok.
Lehetséges, hogy ha a vér szerinti beleegyezik, akkor a párom a nevére vehesse a lányomat?
Tervezzük az esküvőt is, de nem a közeljövőben, a vér szerinti pedig külföldön él és nagyon ritkán jön haza, viszont most szeptemberben itt lesz.

Köszönöm előre is a segítséget

zsevi22 # 2014.09.18. 08:47

Üdvözlöm!
Van egy ötéves kisfiam, aki születése után az én, azaz az édesanyja vezetéknevét kapta. Az születési anyakönyvi kivonatban képzelt apa van bejegyezve. Jelenlegi párommal, aki tulajdonképpen neveli a gyermeket, és a gyermek az apájának tekinti - mégha nem is a biológiai apa - szeretnék a gyerek vezetéknevén változtatni.
Lehetséges, és ha igen akkor milyen úton

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.18. 10:44

Csak a nevén?

Tourboy # 2014.09.22. 10:44

Tisztelt szakértők és fórumozók!

Válás után a volt feleségem a mai napig az én vezetéknevemet használja. A válás idején erre nem tértünk ki. Jelenlegi életvitele sajnálatos módon szégyenletes és bemocskolja a családom nevét jó hírét. Nem szeretném, ha továbbra is az én nevemet használná vezetéknévként. Mi a módja ennek megváltoztattatására?

bebes # 2014.11.07. 16:14

Tisztelt Szakértők/ Fórumozók!
Én a keresztnevem miatt kerültem a fórumba. SEILA-ként kell írnom hivatalosan, azonban születésem óta SHEILA-ként használom, és ezt a H betűt szeretném csak elfogadtatni. Lehet, hogy ez másoknak egy apró kis dolog csak, ami úgymond "nem érdekes", de nekem az életemet borzasztóan megnehezíti. Hiába mondja az MTA, hogy Seila a magyaros írásmód, de ez két teljesen különböző név. Továbbá szinte minden alkalommal, mikor valaki ki akarja olvasni a nevem elbizonytalanodik, hiába vagyunk mind magyarok, de aki tanult ember az legtöbb esetben a Sheila formát ismeri, így senki sem tudja kiejteni semmilyen formában, ezért kénytelen vagyok mindenkit kijavítani, ill. a vezetéknevemet használni ilyen esetekben, és lássuk be nőként azért ez nem túl kellemes. Lehet, hogy túlzásnak hangzik, de pszichésen is megvisel ez az egész. Nem Seila vagyok, hanem Sheila. Nagyon kellemetlennek érzem, hogy nem írhatom úgy a nevem, ahogy az az eredeti kiejtésnek, írásmódnak megfelelő. Még mikor Sejla-ként kellett élnem a nevemmel akkor is minden ismerősöm Sheilának szólított. Soha nem fogom megszokni, hogy másként nevezzenek. Itt két teljesen különböző névről van szó, és nem értem kinek fáj, ha nekem kicsit könnyebbé teszik az életet és odaírják azt a H betűt.

Remélem tudnak nekem segíteni, hogy az életem könnyebbé váljon!
Várom válaszukat!

szg69 # 2014.12.03. 01:12

Tisztelt Fórumozók,

érdeklődnék, van-e valakinek olyan ügyben tapasztalata, hogy bár törvény szerint a különélő szülők a gyermek nevének megváltoztatása (mint a gyermek sorsát érintő lényeges) kérdésben közösen gyakorolják jogaikat, mégis a bíróság úgy ítélt, hogy a gyermek érdekeben ebben a lényeges kérdésben a döntés jogát a különélő szülőre nézve korlátozta vagy megvonta.

Volt valaha erre eset? (az extrém esetektől eltekintve, hogy pl. a különélő szülő külföldre távozott, 10 éve nem jelentkezett, el nem érhető, tartózkodási helye ismeretlen stb.)
Hogy néz ki egy ilyen kérelem, mire lehet egyáltalán egy ilyen döntésekor hivatkozni, a kérelmet indokolni?
A korlátozás itt mit jelent? időbeli korlátot, hogy mondjuk 4 éven át a kérdésbe nem szólhat bele?

köszönettel
szg

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.03. 06:01

mégis a bíróság úgy ítélt, hogy a gyermek érdekeben ebben a lényeges kérdésben a döntés jogát a különélő szülőre nézve korlátozta vagy megvonta.
Képtelenség. Hacsak nem szüntették meg a különélő szülő felügyeleti jogait úgy általában.

szg69 # 2014.12.04. 11:58

a konkrét eset:

  1. a gondozó szülő a válás óta ami a csövön kifér, nyomja a gyermek elidegenítését, a különélő szülő degradálását: ez itt a családod, itt vagy elhelyezve, a másik szülő nem a családod, ő egyedül van mint a kisujjam, még többet kellene itthon lenned és nem vele stb
  2. gondozó szülőnek van egy új házastársa és nemrég született féltestvér is. Korábban a gondozó szülőnek X volt vezetékneve, a házastárs jelöltnek Y, a házasságba "hozott" gyermeknek pedig ABC nevű.

A házasság után a házastársak felvették kölcsönösen egymás vezetéknevét, tehát a házasok mindketten X-Y néven futnak, majd a féltestvér is az X-Y vezetéknevet kapta. Ebben a körben ott "idegenkedik" az ABC nevű "hozott" gyermek, akire nyilván könnyű lelki nyomást gyakorolni, hogy a "mi vagyunk az X-Y család, akkor te is legyél ABC helyett X-Y"

3 az agymosás a gyerek keresztnevével már beindult, nyilván nem a gyerek találja ki, hogy neki nem tetszik a 8 éve meglévő keresztneve és nem szereti azt.

4. az előző pont részeként a gyereket kifelé (akár felém, sőt az iskolai pedagógusok felé is) nem a keresztnevén nevezik, hanem becenevén (most csak írok egy példát) Csillagvirág. Így, nagybetűvel leírva, mintha valós, tényleges személynév lenne.

Különélő szülőként kifejezetten nem szeretném, ha a gyermek X-Y nevet felvenné - sőt ezt az egész eljárást is szeretném megelőzni, ha lehet, ennek a bizonyos jognak a korlátozásával.
Ezek elég egyértelmű és egyirányba mutató körülmények, és tudom, hogy a névváltoztatás iránt még nem éltek kérelemmel, de azon lennék, hogy a bíróság belássa egy ilyen eljárásban, hogy
1: a körülmények valósak, reálisan hordozzák annak esélyét, hogy a gondozó szülő meg akarja változtatni a gyerek nevét
2: foglaljon ebben állást, és bár a kérés még nem történt meg, indokoltnak lássa, hogy ezen körülmények között a névváltoztatási jog korlátozható, mert inkább ez a gyermek érdeke, mintsem az, hogy új neve legyen a gondozó szülő nyomására

köszönöm

vivien1980 # 2015.07.22. 14:29

Tisztelt jogi szakértök.

nekem konkrét kérdésem lenne

Elösször is röviden a történet.Van egy 7-éves lányom a volt élettársamtól aki a kislányt a nevére is vette és a biroság szerint lemondott róla ill. kötelezték gyermektartásdij fizetésére,viszont a kislányt 7-év alatt egyszer látta ugy 9-honaposan azota nem érdeklödik utána ami nem is baj.Kérdésem..férjhez mentem és a férjem aki neveli a kislányt 2,5-éves kora ota szeretné nevére venni a kislányt ill teljes jogot gyakorolni már mint szülö(apa).Hol és hova kell fordulnom hogy ezt elinditsam????????????gyermektartásdíjat nem fizet hacsak a letílto végzés alapján letiltják töle.....

ObudaFan # 2015.07.23. 17:20

A gyamhatosagon lehet az orokbefogadast elinditani. De foszabaly szerint az apa hozzajarulasara szukseg lesz.

Rózsabimbó # 2019.01.10. 13:40

Tiszteletem! A következő kérdésben szeretnék jogi segítséget kérni! Van egy örökbefogadott lányom aki nagykorú.
A lányom a vér szerinti szüleivel tart kapcsolatot, mióta férjhez ment, és felvette az örökbefogadás előtti nevét, úgy hogy erről sem én, sem a férjem nem értesültünk.Hogyan lehetséges ez hogy megváltoztatta az örökbefogadott családi nevét a tudtunk nélkül? Most ebben az esetben a lányom vagy nem, mert nem értek semmit!
Ez most névváltozás, vagy felbontott örökbefogadás?
Ez a tény úgy derült ki, hogy az unokámra kérelmet adtam be a gyámügyre hogy mint nagyszülő láthassam a gyereket, mivel az anyja vagyis az örökbefogadott lányom tiltsa. A lánykori neve pofon csapásként ért mivel megváltozott, semmi értesítés nélkül! Azt szeretném tudni, ebben az esetben nevet változtatott, vagy felbontotta az örökbefogadást a tudtunk nélkül?!
Az anyja én maradtam, vagy az lett az anyja aki kiskorában lemondott róla? ( Titkos örökbefogadás volt)
Megköszönném a segítséget ha tudnának nekem ebben az ügyben segíteni!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.10. 14:36

Ez csak névváltoztatás.

rigoz # 2019.05.07. 12:05

Tisztelt Martinaz!

A névváltoztatás illetékvonzata 10.000Ft első alkalommal, minden további alkalommal 50.000Ft.

Rokon családi nevének viselése általában a legkönnyebben engedélyeztethető (Én az anyai (édesanyám édesapjának a nagyanyjáét) dédnagymamám családi nevére váltottam a születésit).

Az viszont már lehet problémás, ha pontosan ugyanolyan nevű ember él a családban vagy a szomszédságban, akinek pontosan ugyanazt a viselt neve (családi és a keresztnév is), mint amire módosíttatna.

Az illeték viselése alól mentesülés végett azonban - amennyiben annak viselése a kérelmezést ellehetetlenítené - teljes személyes költségmentesség engedélyezése kérhetó,

A kérelmet az anyakönyvvezetőnél (önkormányzat) kell előterjeszteni és a Budapest Főváros Kormányhivatala Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztály Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztálya bírálja el, hiánytalan kérelem esetén - elvileg - 8, ellenkező esetben 60 napon belül, onnantól kezdve, hogy hozzájuk az megérkezett.

Enikő1981 # 2019.09.10. 08:48

Üdv !!

Abban kérném a segítséget hogy én 23 éves vagyok a jelenlegi nevemet megszeretném változtatni mondjuk Nyíri Klára Enikőről- Gál Enikőre akkor azt milyen úton módon tudnám megtenni ? mik kellenek hozzá és mennyibe kerülne mindez nekem ? Magyar állampolgár ként ... nem szeretném a családom nevét viselni hogy ez lehetséges e vagy sem ?!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.10. 08:52
Kirácska # 2019.10.04. 08:14

Üdvözlöm a kedves Szakértőket!

Olyan problémám lenne, hogy a születési anyakönyvi kivonatomban jól szerepel a nevem, viszont annak idején a személyimre már egy A betűvel kevesebbet írtak, ezáltal a többi okmányomra is. Idén Augusztus 3.-án megházasodtam. Hitel felvétel előtt álltunk, így sajnos nem tudtam felvenni a nevét, még le nem zárul a hitel felvétel.
Ez most megtörtént. Kértem is időpontot a helyi jegyzőhöz aki 3000 ft-os illeték bélyeg fejében megváltoztatta a nevem, de a házassági anyakönyvi kivonatban ismét egy A betűvel kevesebb szerepel, mert nem azt veszik alapul mi van írva az Születési anyakönyvi kivonatomba, hanem azt, hogy a személyimen milyen név szerepel. Most 8 napom van elmenni az okmányirodába elintézni az igazolványokat. A kérdésem a következő lenne, ha most elmegyek és szólok, hogy nem Mariann, vagyok hanem Marianna, azt fogják írni a személyimre, illetve a többi okmányomra is?
És ezek után ismét vissza kell mennem a jegyzőhöz új házassági anyakönyvi kivonatot kérni amiben a helyes név szerepel?

Nagyon szépen köszönöm!