névváltoztatás


Katuskata # 2011.11.05. 09:32

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ha meg szeretném változtatni a születési(lánykori) nevemet, a változtatásnak van-e valamilyen kihatása gyermekeimre? Anyjuk nevét meg kell-e változtatniuk az azonosításukra szolgáló dokumentumokon? Ha igen, ennek kb. mennyi lenne az anyagi kihatása?
Csupán azért gondolkodom ezen, mert számomra kellemetlen, hogy környezetem nem azon a keresztnéven ismer, mint amilyen néven a nyilvántartásokban is szereplek.
Köszönöm szíves válaszukat!

Dr.Attika # 2011.11.04. 19:06

Az ön által kezdedeményezett névváltoztatási elejárásban kapott új név csak önre hatályos. Mind a felesége, mind a gyermekei megtartják eredetileg anykönyvezett nevüket.

Gabicsek # 2011.09.24. 20:49

klasszis!
Ha te vagy a dr, akkor nem a férjed az:) Tehát helyesen Kissné dr. Nagy Erzsébet, jól gondolod. Az asszonyneved elé akkor kerülne a dr., ha a férjed lenne dr, és ezt mindenki tudja, nem is értem, hogy az okmányirodában miért nem tudják. Kérj helyesbítést.

maki29 # 2011.09.23. 14:47

Egy hete mentem férjhez, felvettem a férjem vezetéknevét a sajátomat pedig teljesen elhagytam. Mit kell tennem, ha a keresztnevemet is szeretném módosítani - a meglévő nevem lenne a 2. utónevem és a mindenki által használt (tulajdonképpen becenév, de önálló névként is létezik) név lenne az első.
Hová kell fordulnom, mi a menete, sorrendje a változtatásoknak? Egyszerre lehet kérvényezni a vezeték-és utónév változtatást is?
Köszönöm.

sarkozi1976 # 2011.09.12. 11:01

Kedves Gabi1972!
Sajnos én is a te cipődben járok!
Tudsz nekem segíteni,hogy meg kellett e várnod a 2 hónapos várakozási időt?
A gyerektartással kapcsolatban és a "lemondok a gyerekről" címü fejezetről :nekem azt mondták egy gyermekről sem lehet Mo.-on lemondani!!!Sztem a gyerektartással kapcsolatban:egy papír amit aláírkáltatok nem hivatalos eljárás!! Ha te mégis úgy döntesz szeretnéd a gyermektartást,elvileg lehet,hogy újra el kell inditani a pert,de az akkor is járni fog neked ha ő beledödlik!!! Ő is ott volt amikor a kicsikéd megfogant!

klasszis # 2011.08.25. 10:35

Szép napot! Ma voltam az okmányirodába, hogy a dr-i címem felvegyem. Az egyetemi képzés alatt férjhez mentem, és felvettem a férjem vezetk nevét, mint -né, tehát pl. Kissné Nagy Erzsébet. Arra számítottam, hogy a dr-i címet (mivel én szereztem), úgy fogom megkapni, hogy Kissné dr. Nagy Erzsébet, de nem. dr. Kissné Nagy Erzsébet "lettem". Helyes ez így? Vagy nekem, külön kellett volna kérnem, hogy a lánykori nevem elé kerüljön a dr-i cím? Az okmányirodában azt mondták, hogy már az asszony nevem az anyakönyvezett nevem, ezért kerl a dr. az elé.

Timmusz # 2011.08.25. 09:26

Jelenleg éppen az "érdekli" szakaszában tart, de nála ez kb hetente változik. Ezért is akarok minden eshetőségre felkészülni.

Gabicsek # 2011.08.24. 12:59

Nincs mit! Próbálkozz tehát a békésebb megoldással, hátha belátja, ha már leülepedett benne, hogy apa lesz:)

Timmusz # 2011.08.23. 15:22

Gabicsek! Köszönöm szépen!

Gabicsek # 2011.08.22. 13:31

Timmusz! Próbáld rábeszélni az apasági nyilatkozatra, megmondhatod, ha nem teszi meg, később - rögtön a gyerek születése után - pert indítasz ellene, és fizetheti az összes költséget, tehát nincs értelme elzárkózni a dologtól, mert előbb-utóbb úgyis megállapítják az apaságát.
Ha nincs nyilatkozat, úgy tudom, a Te nevedre fogják anyakönyvezni, és szintén ha jól tudom, talán három éves korában írnak be képzelt apát, ha addig nincs apa.

Gabicsek # 2011.08.22. 13:27

Ha most lesz iskolás, felteszem, már megtanulta a nevét. Nem értem, mért kellene nevet változtatnia? Csak azért, mert ritkán látogatja? Nem ketten vagytok a szülei?

Slomit # 2011.08.20. 16:18

Kedves Fórumozók,

Szeretnék segítséget kérni, a helyzetem a következő: Születése óta egyedül nevelem a gyermekem, nem éltünk házasságban, apai elismerő nyilatkozat van, az apukája nevét viseli a gyermek. Teljes szülői felügyeletet gyakorolok, erről közös megegyezéssel döntöttünk a bíróságon, tavaly, végzés született. Mivel heti évente négyszer látogatja a gyermekét, tartásdíjat fizet, de ez rendszeresnek csak a sz.f. határozata óta tekinthető, szeretném a nevemre venni a gyermekem. Most lesz iskolás, és nem szeretném, hogy megtanulja a jelenlegi nevét. Olvastam a régebbi hozzászólásokban hogy
"...Az "apa" hozzájárulása szükséges a tervezett névváltoztatáshoz. (Ha nem járul hozzá akkor adott esetben (= megfelelő indok alapján) a bíróság helyettesítheti azt..."

Az a kérdésem, hogy amennyiben apuka nem járulna hozzá melyek tekinthetőek megfelelő indoknak? Nem szeretnék olyan eljárást, melynek során az ő apai alkalmatlanságát firtatni kéne, lévén, hogy azon felül, hogy nem látogatja és mi immár 8 éve külön élünk nincsen közöttünk vita és háborgatni sem szeretném. Az apuka egy arab ország állampolgára, amennyiben én más vallást gyakorlok ez mennyiben indok? Előre is köszönöm válaszukat; köszönettel;

Slomit

Timmusz # 2011.08.11. 13:36

Üdvözlet mindenkinek!
Most kerültem olyan helyzetbe, hogy miután kiderült, hogy kismama vagyok, az apuka közölte, hogy nem vállal semmit.
Vagyis úgy kezdődött, hogy mikor még csak a lehetőség volt, hogy talán az vagyok, akkor még örült, de már addigra nem voltunk együtt. Én is örültem, mert nem akartam tőle semmit, csak azt az egyet, hogy legyen a gyermek apja, ha már jön a baba.
Na a lényeg, hogy valamelyik nap közölte, hogy semmit sem vállal. Nem baj, ha így döntött, akkor vállalja majd a következményeket is. Persze az egész majd arrébb lesz még, mert most vagyok 2 hónapos.
Csak szeretnék időben tájékozódni, hogy mi fog történni, ha a szülésnél nem lesz nálam az a bizonyos apasági nyilatkozat? Azt tudom, hogy a gyermek az én nevemet kapja, de utána?
És mindenképpen az én nevemet kell kapnia? Mert nagyon nem szeretném... Nincs erre valami kiskapu vagy másik variáció, hogy a születendő gyermekem ne az én vezetéknevemmel legyen anyakönyvezve? (Persze apasági híján ugye az apjáéval sem lehet...)
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!
Üdv: Timmusz.

C a s a b l a n c a # 2011.08.04. 12:51

Nekem a főiskolán volt egy évfolyamtársam, úgy hívták Szopos Gyopár.

Rövid o-betűvel írta a nevét, tompítandó az élét...

Gabi1972 # 2011.08.04. 10:00

Kedves Egyenes.Ági!

Köszönöm véleményed. A névváltoztatás a gyermek ötlete volt, mert csúfolták a nevét, így nagyon örült, mikor mondtam, hogy van lehetőség a neve megváltoztatására. Nincs miért ragaszkodnia a "csúfolandó" névhez, hisz nem ismeri az apját, mint írtam, az apa amúgy a kérelem aláírásánál is csak köszönt a gyereknek, egy szót nem szólt hozzá, ennyire érdekli... ezt a gyerek is látta, ő a mostani páromat hívja már régóta apának és ekként is szereti. A biológiai apa jelen esetben max. névadó volt, érzelmileg semmit nem jelent, soha nem is jelentett a gyerek számára.

A másik dolog meg, hogy annyit hallani, hogy "a törvény nem ismerése nem mentesít semmi alól", vagyis én nem érzem kötelességemnek, hogy jelen esetben nekem kellett volna "felvilágosítani" a volt férjet a törvényről, mikor neki még ráadásul ügyvéd ismerőse is van. Ugyanannyiból állt volna neki is utána néznie a jogi háttérnek, mint nekem... én nem tartozom egy felnőtt emberért felelősséggel. Nekem ez a véleményem. Ha nem vagyok becsületes, hát nem vagyok, sajnos sok esetben (nagyon sokszor) ő sem volt az, de ez már egy másik fórumtéma is lehetne... :-)

Gabi1972 # 2011.08.03. 20:40

Az miért csalás, ha ő nem ismeri a törvényt és azt hiszi, hogy a névváltozás egyenlő a gyermek lemondásával? Én nem magyaráztam el neki, hogy a kettő az külön dolog. Először mondtam, hogy továbbra is fizetnie kell, és bele is egyezett, sőt, szóban most is ígérte, hogy segíteni fogja a lányát, ahogy eddig. Vagyis nem számítok pénzre, mert eddig is nyögvenyelősen fizetett...
Szerintem én nem vagyok hibás ebben az ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.03. 20:33

Az a papír többet ért, amíg üres volt, mint most. Azzal együtt nem lenne baj, ha nem írnál alá minden szart. Erkölcsi szempontból kifejezetten elítélhető a te magatartásod is, csalással vetted rá az apát a hozzájáruló nyilatkozat megtételére.

Gabi1972 # 2011.08.03. 20:28

Jó estét kívánok!

2 napja fontos kérdésben kértem itt tanácsot és megnyugtató, gyors, segítő választ kaptam, melyet akkor is megköszöntem és most is hálás vagyok érte.
Lenne még egy problémám, amiben segítségre lenne szükségem.
Mint írtam 2 nappal ezelőtt, ma a kiskorú gyermekem nevének megváltoztatása ügyében a volt férjemet oda hívtam a polgármesteri hivatalhoz, hogy írja alá a kérelmet. Ő viszont megzsarolt, mielőtt bementünk a hivatalba, hogy csak abban az esetben hajlandó aláírni a kérelmemet, ha most azonnal lemondok minden további anyagi követelésemről, vagyis a mai naptól kezdődően - SZERINTE! - nem jár a gyerektartás. Mivel ezt már ezelőtt is mondta telefonban, mert ő úgy hiszi, a mai nappal nem a névváltoztatásban segített, hanem egyúttal lemondott a gyerekéről, ezelőtt azzal hárítottam, hogy persze, aláírom majd a papírt... azt gondoltam, ma majd azt mondom, ha a név megváltozott, visszatérünk erre a kérdésre. Azonban sajnos hajthatatlan volt és azonnal szerzett az ügyfélpultnál 2 db üres papírt, ráfirkálta, hogy a mai naptól kezdődően nem jár a gyerektartás, mert ő lemond cserébe a gyerekről. A papírt alá kellett írnom nekem is, hisz addig nem írta alá a kérelmemet. A kérdésem a következő:
mivel ezt a nyilatkozatot csak egy tanú, a jelenlegi barátnője írta alá, érvényes-e egy tanú aláírásával is az a nyilatkozat? Magánokiratnak számít-e? És ha igen, valóban soha nem tehetek már semmit a gyerektartás kifizettetése érdekében? (megjegyzem, volt, mikor 4 évig nem fizetett, utána kezdtem el a végrehajtási eljárást, tehát nem voltam ezelőtt sem türelmetlen, bár ma is elmagyaráztam, hogy attól, mert állítólag nincs pénze, se munkája, a gyereknek még enni-inni kell, ruha, iskolai költségek, amiket eddig is csak én álltam...) Ha ezek után még egy tanúval aláírattatná a papírt, az véleményem szerint nem lenne érvényes, hisz az én példányomon csak egy tanú neve és aláírása szerepel.
Még egy dolog: nem tudom, mennyit jelent, de én a személyi igazolvány számom helyett a 11 jegyű személyi azonosító számomat tüntettem fel az aláírásom alatt.

Kérem, valaki, aki jogvégzett ember, válaszoljon nekem, mert nagyon idegesít ez a "történet".

Köszönettel!

Happaku # 2011.08.02. 12:23

Tisztelt Fórumozók!

A nevemet szeretném Maya-ra megváltoztatni. Arra lennék kíváncsi, mennyi esélyem van erre? Illetve milyen indok az, amit elfogadnának ezzel kapcsolatban?

Gabi1972 # 2011.08.01. 20:19

Köszönöm gyors válaszát. Sajnos a családjogi törvényben nem találtam erre vonatkozó leírást, ezért fordultam a fórumhoz, abban bízva, hogy jogot végzett szakemberek természetesen jobban tudják a lehetőségeket, mint én.

Még egyszer köszönöm a választ, így már megnyugtatóan tudok válaszolni én is a felvetett kérdésre...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.01. 20:09

Marhaság. Attól még szülő marad, tartási kötelezettsége van.

Gabi1972 # 2011.08.01. 19:33

Jó estét kívánok!

Segítségre lenne szükségem. Kiskorú gyermekem vezetéknevének megváltoztatását intézem 2 nap múlva. A gyermek apjától több évvel ezelőtt elváltam, gyerektartást nagy ritkán fizet (évekig egy fillért sem küldött).
Miután most vállalja végre, hogy levehetem a nevéről közös gyermekünket, a továbbiakban nem kíván gyerektartást fizetni. Megteheti ezt? (jelenleg is végrehajtónál van az elmaradt gyerektartási "követelésem", ami 4 év gyerektartási díját tartalmazza)

A válaszra sürgősen szükségem lenne, mert aug. 3-án, szerdán intézzük a névváltozást, és jogi ismereteim hiányában nem tudtam eddig erre a felvetésére mit válaszolni.

A segítséget előre is tisztelettel megköszönöm:
Gabriella

Lotusz30 # 2011.07.27. 12:59

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.27. 12:43

Igen.

Lotusz30 # 2011.07.27. 11:44

Beadtam egy keresetet az apa szülői felügyeleti jogának szüneteltetésére, mert ismeretlen helyen tartózkodik, valószínűleg már magyarországi lakcíme sincs. Három közös gyermekünk van, a két nagyobb az én, a kicsi az ő vezetéknevét viseli. Ha elbírálják a keresetemet és én gyakorlom majd a felügyeleti jogot, megváltoztathatom a kicsi vezetéknevét is az enyémre?