Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

Slomit # e-mail 2011.08.20. 18:18

Kedves Fórumozók,

Szeretnék segítséget kérni, a helyzetem a következő: Születése óta egyedül nevelem a gyermekem, nem éltünk házasságban, apai elismerő nyilatkozat van, az apukája nevét viseli a gyermek. Teljes szülői felügyeletet gyakorolok, erről közös megegyezéssel döntöttünk a bíróságon, tavaly, végzés született. Mivel heti évente négyszer látogatja a gyermekét, tartásdíjat fizet, de ez rendszeresnek csak a sz.f. határozata óta tekinthető, szeretném a nevemre venni a gyermekem. Most lesz iskolás, és nem szeretném, hogy megtanulja a jelenlegi nevét. Olvastam a régebbi hozzászólásokban hogy
"...Az "apa" hozzájárulása szükséges a tervezett névváltoztatáshoz. (Ha nem járul hozzá akkor adott esetben (= megfelelő indok alapján) a bíróság helyettesítheti azt..."

Az a kérdésem, hogy amennyiben apuka nem járulna hozzá melyek tekinthetőek megfelelő indoknak? Nem szeretnék olyan eljárást, melynek során az ő apai alkalmatlanságát firtatni kéne, lévén, hogy azon felül, hogy nem látogatja és mi immár 8 éve külön élünk nincsen közöttünk vita és háborgatni sem szeretném. Az apuka egy arab ország állampolgára, amennyiben én más vallást gyakorlok ez mennyiben indok? Előre is köszönöm válaszukat; köszönettel;

Slomit

Timmusz # e-mail 2011.08.11. 15:36

Üdvözlet mindenkinek!
Most kerültem olyan helyzetbe, hogy miután kiderült, hogy kismama vagyok, az apuka közölte, hogy nem vállal semmit.
Vagyis úgy kezdődött, hogy mikor még csak a lehetőség volt, hogy talán az vagyok, akkor még örült, de már addigra nem voltunk együtt. Én is örültem, mert nem akartam tőle semmit, csak azt az egyet, hogy legyen a gyermek apja, ha már jön a baba.
Na a lényeg, hogy valamelyik nap közölte, hogy semmit sem vállal. Nem baj, ha így döntött, akkor vállalja majd a következményeket is. Persze az egész majd arrébb lesz még, mert most vagyok 2 hónapos.
Csak szeretnék időben tájékozódni, hogy mi fog történni, ha a szülésnél nem lesz nálam az a bizonyos apasági nyilatkozat? Azt tudom, hogy a gyermek az én nevemet kapja, de utána?
És mindenképpen az én nevemet kell kapnia? Mert nagyon nem szeretném... Nincs erre valami kiskapu vagy másik variáció, hogy a születendő gyermekem ne az én vezetéknevemmel legyen anyakönyvezve? (Persze apasági híján ugye az apjáéval sem lehet...)
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!
Üdv: Timmusz.

C a s a b l a n c a # e-mail 2011.08.04. 14:51

Nekem a főiskolán volt egy évfolyamtársam, úgy hívták Szopos Gyopár.

Rövid o-betűvel írta a nevét, tompítandó az élét...

Gabi1972 # e-mail 2011.08.04. 12:00

Kedves Egyenes.Ági!

Köszönöm véleményed. A névváltoztatás a gyermek ötlete volt, mert csúfolták a nevét, így nagyon örült, mikor mondtam, hogy van lehetőség a neve megváltoztatására. Nincs miért ragaszkodnia a "csúfolandó" névhez, hisz nem ismeri az apját, mint írtam, az apa amúgy a kérelem aláírásánál is csak köszönt a gyereknek, egy szót nem szólt hozzá, ennyire érdekli... ezt a gyerek is látta, ő a mostani páromat hívja már régóta apának és ekként is szereti. A biológiai apa jelen esetben max. névadó volt, érzelmileg semmit nem jelent, soha nem is jelentett a gyerek számára.

A másik dolog meg, hogy annyit hallani, hogy "a törvény nem ismerése nem mentesít semmi alól", vagyis én nem érzem kötelességemnek, hogy jelen esetben nekem kellett volna "felvilágosítani" a volt férjet a törvényről, mikor neki még ráadásul ügyvéd ismerőse is van. Ugyanannyiból állt volna neki is utána néznie a jogi háttérnek, mint nekem... én nem tartozom egy felnőtt emberért felelősséggel. Nekem ez a véleményem. Ha nem vagyok becsületes, hát nem vagyok, sajnos sok esetben (nagyon sokszor) ő sem volt az, de ez már egy másik fórumtéma is lehetne... :-)

Gabi1972 # e-mail 2011.08.03. 22:40

Az miért csalás, ha ő nem ismeri a törvényt és azt hiszi, hogy a névváltozás egyenlő a gyermek lemondásával? Én nem magyaráztam el neki, hogy a kettő az külön dolog. Először mondtam, hogy továbbra is fizetnie kell, és bele is egyezett, sőt, szóban most is ígérte, hogy segíteni fogja a lányát, ahogy eddig. Vagyis nem számítok pénzre, mert eddig is nyögvenyelősen fizetett...
Szerintem én nem vagyok hibás ebben az ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.08.03. 22:33

Az a papír többet ért, amíg üres volt, mint most. Azzal együtt nem lenne baj, ha nem írnál alá minden szart. Erkölcsi szempontból kifejezetten elítélhető a te magatartásod is, csalással vetted rá az apát a hozzájáruló nyilatkozat megtételére.

www.kbs-ugyved.hu

Gabi1972 # e-mail 2011.08.03. 22:28

Jó estét kívánok!

2 napja fontos kérdésben kértem itt tanácsot és megnyugtató, gyors, segítő választ kaptam, melyet akkor is megköszöntem és most is hálás vagyok érte.
Lenne még egy problémám, amiben segítségre lenne szükségem.
Mint írtam 2 nappal ezelőtt, ma a kiskorú gyermekem nevének megváltoztatása ügyében a volt férjemet oda hívtam a polgármesteri hivatalhoz, hogy írja alá a kérelmet. Ő viszont megzsarolt, mielőtt bementünk a hivatalba, hogy csak abban az esetben hajlandó aláírni a kérelmemet, ha most azonnal lemondok minden további anyagi követelésemről, vagyis a mai naptól kezdődően - SZERINTE! - nem jár a gyerektartás. Mivel ezt már ezelőtt is mondta telefonban, mert ő úgy hiszi, a mai nappal nem a névváltoztatásban segített, hanem egyúttal lemondott a gyerekéről, ezelőtt azzal hárítottam, hogy persze, aláírom majd a papírt... azt gondoltam, ma majd azt mondom, ha a név megváltozott, visszatérünk erre a kérdésre. Azonban sajnos hajthatatlan volt és azonnal szerzett az ügyfélpultnál 2 db üres papírt, ráfirkálta, hogy a mai naptól kezdődően nem jár a gyerektartás, mert ő lemond cserébe a gyerekről. A papírt alá kellett írnom nekem is, hisz addig nem írta alá a kérelmemet. A kérdésem a következő:
mivel ezt a nyilatkozatot csak egy tanú, a jelenlegi barátnője írta alá, érvényes-e egy tanú aláírásával is az a nyilatkozat? Magánokiratnak számít-e? És ha igen, valóban soha nem tehetek már semmit a gyerektartás kifizettetése érdekében? (megjegyzem, volt, mikor 4 évig nem fizetett, utána kezdtem el a végrehajtási eljárást, tehát nem voltam ezelőtt sem türelmetlen, bár ma is elmagyaráztam, hogy attól, mert állítólag nincs pénze, se munkája, a gyereknek még enni-inni kell, ruha, iskolai költségek, amiket eddig is csak én álltam...) Ha ezek után még egy tanúval aláírattatná a papírt, az véleményem szerint nem lenne érvényes, hisz az én példányomon csak egy tanú neve és aláírása szerepel.
Még egy dolog: nem tudom, mennyit jelent, de én a személyi igazolvány számom helyett a 11 jegyű személyi azonosító számomat tüntettem fel az aláírásom alatt.

Kérem, valaki, aki jogvégzett ember, válaszoljon nekem, mert nagyon idegesít ez a "történet".

Köszönettel!

Happaku # e-mail 2011.08.02. 14:23

Tisztelt Fórumozók!

A nevemet szeretném Maya-ra megváltoztatni. Arra lennék kíváncsi, mennyi esélyem van erre? Illetve milyen indok az, amit elfogadnának ezzel kapcsolatban?

Gabi1972 # e-mail 2011.08.01. 22:19

Köszönöm gyors válaszát. Sajnos a családjogi törvényben nem találtam erre vonatkozó leírást, ezért fordultam a fórumhoz, abban bízva, hogy jogot végzett szakemberek természetesen jobban tudják a lehetőségeket, mint én.

Még egyszer köszönöm a választ, így már megnyugtatóan tudok válaszolni én is a felvetett kérdésre...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.08.01. 22:09

Marhaság. Attól még szülő marad, tartási kötelezettsége van.

www.kbs-ugyved.hu

Gabi1972 # e-mail 2011.08.01. 21:33

Jó estét kívánok!

Segítségre lenne szükségem. Kiskorú gyermekem vezetéknevének megváltoztatását intézem 2 nap múlva. A gyermek apjától több évvel ezelőtt elváltam, gyerektartást nagy ritkán fizet (évekig egy fillért sem küldött).
Miután most vállalja végre, hogy levehetem a nevéről közös gyermekünket, a továbbiakban nem kíván gyerektartást fizetni. Megteheti ezt? (jelenleg is végrehajtónál van az elmaradt gyerektartási "követelésem", ami 4 év gyerektartási díját tartalmazza)

A válaszra sürgősen szükségem lenne, mert aug. 3-án, szerdán intézzük a névváltozást, és jogi ismereteim hiányában nem tudtam eddig erre a felvetésére mit válaszolni.

A segítséget előre is tisztelettel megköszönöm:
Gabriella

Lotusz30 # e-mail 2011.07.27. 14:59

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.07.27. 14:43
Lotusz30 # e-mail 2011.07.27. 13:44

Beadtam egy keresetet az apa szülői felügyeleti jogának szüneteltetésére, mert ismeretlen helyen tartózkodik, valószínűleg már magyarországi lakcíme sincs. Három közös gyermekünk van, a két nagyobb az én, a kicsi az ő vezetéknevét viseli. Ha elbírálják a keresetemet és én gyakorlom majd a felügyeleti jogot, megváltoztathatom a kicsi vezetéknevét is az enyémre?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.07.26. 19:31

Megegyezhettek a gyermek nevét illetően így is. (De azért nem az elismerő nyilatkozat "ellenében".)

www.kbs-ugyved.hu

Tündee # e-mail 2011.07.26. 17:56

Jó Napot!

8 hónapos állapotos vagyok érdeklődni szeretnénk a Párommal, hogy apai beleegyező nyilatkozat ellenében van -e lehetőség arra , hogy a születendő gyermekünk az én vezetéknevemet vegye fel.

Köszönettel
Tünde

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.07.26. 10:48

A magyartól eltérő nemzetiségűnek kell vallanod magad.

www.kbs-ugyved.hu

NClau # e-mail 2011.07.26. 10:09

Kedves Fórumozók!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy mi a módja, ha a keresztnevem szeretném Klaudiáról Claudiára változtatni?

tzatziki # e-mail 2011.07.11. 16:01

Kedves Forumozok!

Erdeklodni szeretnek, hogy ha valaki Paprol Papp-ra szeretne valtoztatni nevet, akkor ahhoz kell-e valami, az "archaikusabb" format igazolo dokumentum az anyakonyvezetonel. Ha igen, akkor peldaul egy negyvenes evekbeli szarmazasi okiratot elfogadnak-e (korabeli hatosag allitotta ki).

Valaszotokat elore is halasan koszonom!

Udv,
tz

sarose (törölt felhasználó) #   2011.05.19. 21:07

Tisztelt Fórumozók!
A mai napon jártam a helyi anyakönyvvezetőnél amiatt, hogy a nevemet XYné-ról Xné lánykori névre szeretném változtatni. Azt mondta, hogy erre már csak akkor van lehetőség, ha válás vagy özvegyülés van. (soha nem változtattam még így nevet!) Régebben volt ilyen, aminek 10ezer Ft volt a díja, de megszűnt. Nem szeretném továbbra is az anyósom nevét viselni! Valaki tud erre megoldást találni? Nem hiszem el, hogy ilyen dolgot képesek megszüntetni!

sarose (törölt felhasználó) #   2011.05.19. 16:21

Tisztelt Hozzászólók!
A mai napon voltam a helyi anyakönyvvezetőhöz, érdeklődni, hogy hogyan tudom a férjes nevemet (x yné-ról xné leánykori név-re) megváltoztatni. Azt a választ kaptam, hogy erre már nincs lehetőség csak válás vagy özvegyülés esetén. Szeretnék változtatni, mert anyósommal egyforma a nevünk, ez sok kellemetlenséghez szokott vezetni! (na meg persze én én vagyok és nem ő!!!) Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan lehet ezt mégis megvalósítani?

monalisa1 #   2011.05.18. 08:36

Mint a gyermek történyes képviselője előterjeszthetsz névváltoztatási kérelmet, de kell az apa hozzájárulása is. Ettől csak akkor lehet eltekinteni ha az apa a kapcsolattartástól el van tiltva, és ezt jogerős bírói végzés igazolja.

tabakbazár # e-mail 2011.05.18. 07:40

Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a gyermek teljes felügyeleti joga nálam van, megváltoztathatom -e a nevét az apa beleegyezése, megkérdezése nélkül? Egyáltalán nem tartják a kapcsolatot...

monalisa1 #   2011.05.12. 15:27

A 18. életév betöltését követően már nem fog kelleni az apát megkérdezni.

monalisa1 #   2011.05.12. 15:26

Sajnos szükséges az "apa" hozzájárulása a tervezett névváltoztatáshoz. (Ha nem járul hozzá akkor adott esetben (= megfelelő indok alapján) a bíróság helyettesítheti azt.

A gyermek összes eddigi igazolványát, okiratát stb. le kell cserélni., nem kevés pénz és elfoglaltság...