Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

Giszke # e-mail 2011.05.12. 13:54

Üdv mindenkinek!
Az apuka nevéről átírhatom-e az én vezetéknevemre a fiam nevét? nem voltunk, vagyunk házasok.
Most múlik 14 éves. Kell az apa beleeggyezése?
..ezt nem én szeretném, abszolult a gyermek vágya évek óta..aki az apjával élete során max 10-xer találkozott.( sőt, megmerném kockáztatni, hogy napi rendszerességgel fájó pont neki.jelenlegi párommal-véletlen hozta így-u.az a vezetéknevünk.így gyerekek a családba(tesói)..stb..mind u.az a vezetéknevünk..)
apa maradna, csak a név változna..hogy ne érezze úgy -kilóg a családból..
köszönöm

monalisa1 #   2011.04.18. 18:37

kéti

A kérdésed nem jogi kérdés, az igen-nem választ az Anyakönyvi Hivatal akár telefonon is megmondja.

(Nekem is kettős keresztnevem van minden okmányomon, folyamatosággal.)

A te esetedben legfeljebb annyi lehet a probléma -vélem -, hogy az egyik-másik okmány kiállításakor hány karakter fér el az igazolványt kinyomtató hivatali sz.gépen/automatán/.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2011.04.18. 18:31

kingu81

Automatikusan nem kapja meg az apja nevét, vagyis ahogy ti arról megállapodtok.

kéti # e-mail 2011.04.17. 13:23

lehet-e olyan asszonynevet felvenni, hogy mondjuk:
kovács pálné, kis róza magda. tehát hogy a leánynév két keresztnévvel szerepel benne.

kingu81 #   2011.03.11. 08:22

Tisztelt forumozok!

Bár korábban teljesen ellene voltam annak hogy a volt párom elismerhesse a gyerekét, hogy köze legyen hozzá (nem engedtem nyilatkozni, szülésnél sem jelőltem meg apát), de rájöttem ez nem jó /a gyámügynek is része volt ebben/ ezért jövőhéten aláírjuk az apaságit /már van időpont/.

A kérdésem a következő: A kicsi az én nevem van, de az apja szeretné azt hogy az ő nevén legyen, vagy legalább kettős névvel, ő ott ezt kérheti amikor nyilatkozik? Ha igen nekem ehhez kell az engedélyem, vagy nem is kell kérnie mert automatikusan az apanevét kapja ilyenkor /a kicsi 2 hetes/

zoli82 # e-mail 2011.03.05. 16:25

Elküldtem még1x az e-mail-t.
Értem és köszönöm, ezeket nem gond beszerezni. Ha megvannak a papírok, akkor hol tudom ezt intézni? Csak az állandó lakóhely szerinti önkormányzatnál, vagy lehet a tartózkodási hely szerinti önkormányzatnál. Azért kérdezem mert a kettőt 70km választja el. És ha nem volna muszáj nem rohangálnék le bp-ről ennyit.

zoli82 # e-mail 2011.03.04. 09:47

Értem, köszi. Meglátjuk, hogy mit sikerül intézni. Halotti biz. van, azon ugyanúgy rajta van minden, szóval lehet az is jó lesz meg anyám és az én születésim.......De ha végképp nem megy akkor természetesen tudom, hol született és mikor, úgy mivel EU van nyilván az a verzió sem különösebb probléma.

Küldtem e-mail-t, megérkezett?

zoli82 # e-mail 2011.03.03. 09:08

Még 1 kérdés....
Ha megvannak az a.kivonatok, akkor ezt csak az állandó lakóhely szerinti önkormányzatnál intézhetem, vagy esetleg megtehetem a tartózkodási hely szerinti illetékes önkormányzatnál is?

zoli82 # e-mail 2011.03.03. 09:00

Kedves Egyenes.Ági.!

Köszönöm szépen a válaszod!
Nem tévedtél, édesanyám anyukájának a nevét szeretném felvenni.
Akkor ez nem olyan bonyolult mint gondoltam. Azt hittem 1raklap papírt kell majd beszereznem hozzá, meg oldalakat majd kell írnom arról miért is szeretném ezt tenni, de ezek szerint teljesen 1xű.
Az enyémmel nem lesz gond, édesanyáméval sem (gondolom én is kikérhetem), viszont a nagymamámé nem lesz könnyű, mivel Ő külföldön (Franciaországban) született.......szóval ezzel kapcsolatban most 1kicsit megtorpantam. Ilyenkor mi van?

Nem tudom ki ejtene ezért könnycseppet vagy ki nem, mivel tudni sem fognak róla. Túlságosan régi vágásúak és nem hiszem, hogy megértenék az indokaimat.

zoli82 # e-mail 2011.03.02. 21:22

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha szeretném megváltoztatni a vezetéknevemet, akkor ezt megtehetem-e és ha igen, hogyan?!
Nagymamám leánykori vezetéknevét szeretném felvenni a jelenlegi helyett.
Kell esetleg valamilyen iratokat beszereznem? Hol kell elkezdeni az ügyintézést? Kb. mennyi idő ennek az átfutása? Mennyi esély van rá, hogy engedélyezik?
A választ előre is köszönöm.

andika14 # e-mail 2011.03.02. 20:25

Lehetseges volna megtartani a magyar nevet a magyar allampolgarsaghoz? Azert valtoztatom a nevemet az allamokban hogy biztonsagban legyek a volt (amerikai) ferjemtol, de az Mo-ra nem vonatkozik.

Ket utlevel, ket nev? Legalis?

monalisa1 #   2011.03.02. 15:25

Pl. Kovács = Smith, vagyis valószínűleg semmi gond.
Vagy kettős állampolgárság, kettős útlevél.

monalisa1 #   2011.03.02. 15:22

Nem valószínű hogy lenne általános érvényű leírás.

Az anyakönyvi hivatalban beszerezhető formanyomtatvány kitöltéséhez - ami maga a kérelem, mellékelten leírni miért is a nem magyar hangzású név használatának kérelme, indoka.

Egyébként minden névváltoztatási kérelem dolgában a Belügyminisztérium illetékes főosztálya dönt.

Sok az amerikás magyar, valószínűleg nem lesz gond a kérelemmel.

Ha engedélyezik az "új magyar" név használatát, a létező összes magyarországi okirat, igazolvány stb. lecserélése szükséges lesz., ennek utánjárása eltart 1-2 hónapig is és pár tízezer forint költséget okozó.

monaLuis
laikus hozzászóló

andika14 # e-mail 2011.03.02. 00:45

Olvastam valahol hogy a miniszterium nem engedelyezi a nem-magyaros neveket. Ez igaz? En az Egyesult Allamokban elek most, de nem tennek le a magyar allampolgarsagrol, nevemet azonban valtoztatni kell. Hol talalok informaciot arrol ami nem engedelyezett?

newszika # e-mail 2011.03.01. 22:58

Egy nem szokványos kérdésben kérek segítséget, vagy tanácsot. 47 éves koromban derült ki, hogy a nevemet nem dupla hanem szimpla V-vel kell írni. Ugyanis többszöri költözködés folyamán elveszett a születési anyakönyvi kivonatom, így újat kellett csináltatnom. Lassan 4 éve, hogy elvesztettem a fél V-met, de egyszerűen képtelen vagyok megszokni ezt az "új nevet". Az általános iskolai bizonyítványomtól a bankszámlámig mindenhol duplával van írva. Tudom, most sokan azt gondolják, hogy ez nem egy nagy dolog, de higgyétek el lelkileg feldolgozhatatlan. Évek óta próbálom megszokni de nem sikerül. Mit lehet ilyen esetben tenni?
Köszönöm ha valaki válaszol.

kicsianyus24 # e-mail 2011.02.22. 18:49

köszönömminden honapban utalásal fizetem a pénzt de a lány 4 éves lessz és nem 20%ot fizetünk hanem 50 talán mert mni jot akartunk s egy megadot öszeget mondtuk ami 12ezer ft
de az anya hajthatalan fenyegetstb álitolag már beszélt vmi ügyvédel h kivigye az életünkböl a lányt sa párom feladta nekünkmár csakegy fiunkvanaki másfél éves.féltékenység nagyur!zért nem ment az apa alányához 1.5 éves volt mikor kértük hozael elmegyünk értestb de nem most4lesz s azt hazudja nem kerestük a lány nem ismeri utalja a sose látot lányát ez az igazság.sezért jobb ha nem is ha nem lenne a nevén.nics veszekedés tartsa meg maganak.köszönöm

monalisa1 #   2011.02.22. 17:38

A párod legyen bűszke hogy van egy lánya, az anyával meg próbálja rendezni a láthatás/kapcsolattartás dolgát. (Ha az anya eltiltja az apát a lányától tegyen panaszt a gyámügynél, végső soron a bíróság rendezheti a problémát megnyugtatóan.)

Nem írtad de remélem a párod havonta rendszeresen fizeti a t.díjat?! (Egy eltartott gyermek esetében a mindenkori nettó jövedelem 15-25%-a, általában a 20%.) Legjobb számlára utalni vagy postán keresztüli fizetés, mert a pénz átvétele utóbb sem tagadható le.

Te egy kicsit most vonulj hátrább, vagyis ne "közösen" akarjátok látni a gyermeket hanem az elsősorban az apa joga, lehetősége. (Nem írtad mennyi idős a kislány de ha 2-3 éves lesz úgyis elhozható lesz rendszeresen, így már te is foglalkozhatsz vele.) Szóval lehet hogy az anya miattad "fúj" az apára...

kicsianyus24 # e-mail 2011.02.22. 14:04

jo napot!mindenkinek! a mi kérdesünk az lene hogyapz apa hogy vetetheti le a lányárol a nevét.mer a párom elözö futó kapcsijabol gyermekszületett de az anya nem akrja hogy láthausuk tiltja és mostansag fenyegetözik is.az ésa legfontosab hogy a lány gyamja nem az édes anyja hanem a mamája!segitséget szeretnénk kérni ezzel kapcsolatban elörebis köszönjük.

kicsianyus24 # e-mail 2011.02.22. 14:04

jo napot!mindenkinek! a mi kérdesünk az lene hogyapz apa hogy vetetheti le a lányárol a nevét.mer a párom elözö futó kapcsijabol gyermekszületett de az anya nem akrja hogy láthausuk tiltja és mostansag fenyegetözik is.az ésa legfontosab hogy a lány gyamja nem az édes anyja hanem a mamája!segitséget szeretnénk kérni ezzel kapcsolatban elörebis köszönjük.

monalisa1 #   2011.02.03. 09:56

A kiskorú gyermek dolgaiban mindenkor a szülő jár el hivatalosan., előzőekben, hogy a te nevedet kapja, a te döntésed volt, most hogy ezen változtatni szeretnél úgyszintén a tiéd, illetve hát az apjáé is.

Minden jót.

erzsebetkocsis # e-mail 2011.02.03. 08:09

még egyszer köszi :) a gyerek még 6 éves, tehát ez inkább szülői döntés.... :)

monalisa1 #   2011.02.02. 14:54

Az esetleges névváltoztatás dolgában az Anyakönyvi Hivatalon keresztül a Belügyminisztérium illetékes főosztálya jár el. Ha a gyermek fel akarja venni az apja nevét és ehhez az apa hozzájárul, nincs akadálya a dolognak.

erzsebetkocsis # e-mail 2011.02.02. 13:17

monalisa, köszönöm,
akkor nem a gyámhivatalhoz kell menni?

monalisa1 #   2011.02.01. 12:43

A lakhely szerinti Anyakönyvi Hivatalt kell felkeresni, a várható költség pár ezer forint.

erzsebetkocsis # e-mail 2011.02.01. 12:21

gyerkőcöm eddig az én nevemen volt. de mostmár szeretnénk az apukája nevét adni neki. az anyakönyvi kivonatban mindketten benne vagyunk, annak idején lett apasági nyilatkozat téve.

mi a teendő?
mi az anyagi vonzata?