Kedves Monalisa!
Köszönöm a választ, de a kérdésem inkább arra irányulna, hogy ezt a nevet amit fel akarok venni, milyen eséllyel engedélyezik. Van e gyakorlata annak hogy külföldön élő magyar, idegen nevet vesz fel.
Válaszodat előre is köszönöm.
Kedves Monalisa!
Köszönöm a választ, de a kérdésem inkább arra irányulna, hogy ezt a nevet amit fel akarok venni, milyen eséllyel engedélyezik. Van e gyakorlata annak hogy külföldön élő magyar, idegen nevet vesz fel.
Válaszodat előre is köszönöm.
horvathb7
Valószínűleg annak nincs akadálya hol felvedd pl. a Sczhwarz nevet - vagy hasonlók, ennek valahol a net-en bizonyára van egy táblázata, próbálj a Goorgle keresőben keresgélni.
Amúgy én a következőt találtam, mindjárt a legelején a névhasználat szabályairól:
http://www.cegvezetes.cegnet.hu/…at-szabalyai
A magyar előírások szerint elől van a családi név., ha esetleg megkapnád az osztrák állampolgárságot akkor az ottani előírások szerinti használat...
Az egyik rokonom hosszú évek óta Ausztriában dolgozik és őt ott mindenki Jozef Kovacsnak szólítja, és ekként is írja alá ott a nevét.
ml.
Az idézett link nem jelenik meg, de ha a gugliba beírod a "névhasználat szabályai" kifejezést, az első találat ez lesz. Aztán ott jó hosszan taglalják a témát - jó olvasását.
Üdv.
Sziasztok,
22 éves vagyok és meg szeretném változtatni a születési vezetéknevemet ill. a második keresztnevemet szeretném eltörölni.
Lenne pár kérdésem a névváltoztatással kapcsolatban:
1, Jelenleg érettségi(a felvételi tantárgyakból újraérettségiznék) és felvételi előtt állok (2011-ben szeretnék jelentkezni a felsőoktatásba). Ha megváltozik a nevem, akkor az eddig elért nyelvvizsgámat és érettségimet ugye újra ki kell kérnem az új nevemre ?
2, Ha szeptember elején elintézem, akkor november környékén meg lesz az új személyim, hogy elkezdhessem az OM azonosító,TAJ kártya stb kiváltását ?
3, Azt írtátok, hogy a nyomtatványon indokolni is kell a változtatást. Ezt mennyire részletesen kell megadni ? Pl. Családon belüli problémák miatt az elég vagy jobban ki kell fejteni?
4, Ha megváltozik a nevem, akkor a régebbi eredményeimet(érettségi, nyelvvizsga) mi alapján kötik hozzám ? A születési név megmarad ?
5, Névváltoztatás után új anyakönyvi kivonatot kell kérni ?
6, Elég csak bejelentkezni és elmondani a problémámat, utána megkapom a nyomtatványt ?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv
kidon5
Sziasztok!
Szeretném tudni, ha özvegy lettem, megváltoztathatom-e a nevemet.Amikor férjhez mentem, még nem volt rá mód, hogy a férj nevével a lánykori neven is megmaradjon.
Pl:Horváth Péterné helyett: Horváthné Kiss Mária
Válaszotokat köszönöm.
Itt egy kis segítség olvasható:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…0091202.html?…
Legegyszerűbb bemenni az anyakönyvezetőhöz, személyi iratokkal, anyakönyvi kivonattal(kivonatokkal), s megbeszélni, illetéket kell elróni és ezután minden személyes okmányban átvezetni, vagy újat kérni az okmányirodában, minden után illetéket kell fizetni, össszsenben kb. átlag 15-20 ezer Ft lesz a költség.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. 18 éves vagyok, szeretném megváltoztatni a vezeték nevemet mert egyszerűen nem vagyok büszke arra az emberre akitől kaptam. Állandó hazugságok nem köszönöm nekem az utcán más gyerekét neveli rám meg az öcsémre 12 éve kaput sem nyitott. De viszont fizet gyerektartást. Az lenne a kérdésem ha én megváltoztatnám a vezetéknevemet azok után is járna a gyerektartás?
Köszönöm, Szabina
Önmagában a névváltoztatás nem befolyásolja szerintem a tartásdíjfizetési kötelezettséget, a nagykorúság már komolyan befolyásolja.
Szia!
Adig köteles fizetni még én iskolába járok és nappali tagozatos vagyok
Hát tudod ha a pénze kell addig legalább kelljen a neve is...
Sziasztok!
Én még nem váltam el, de szeretném újra a lánykori nevemet viselni. Lehetséges? Kell a férjem beleegyezése?
Köszi előre is a segítséget.
Mazsinak
Én 5 évvel ezelőtt tettem meg ezt a lépést válás nélkül. Bementem az anyakönyvi hivatalba, bejelentettem a szándékomat. Nem kellett hozzá semmi, csak megkérdezték, hogy válás miatt kérem-e.Mondtam, hogy nem, a házasság továbbra is fönnáll.Úgy emlékszem 5 ezer illetékbélyegért csináltak új házassági anyakönyvi kivonatot, amibe az új házassági nevet írták be, azaz a lánykori nevemet.Ezután csináltattam új személyit, majd taj-kártyát, adókártyát. Minden simán és gyorsan ment, kb 6 hét múlva megvoltak az okmányok.
Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Mazsinak
Tehát nem kellett a férjem beleegyezése.
Üdv: Korall (53-as nö)
Köszönöm agyors segítséget
Üdv. Mazsi
Üdvözlök Minden kedves Fórumozót!
Én egy középső keresztnevet szeretnék felvenni a hivatalos keresztnevem elé. Ez egy magyaros írásmódú, nem idegen hangzású név: Maja. Gyerekkoromban becenévként ragadt rám, azóta szinte mindenki így szólít, de mivel az eredeti keresztnevemből egyenesen nem következik, hivatalos helyeken, bemutatkozáskor megnehezíti a dolgom a folytonos magyarázkodás. Fentiek miatt szeretném, ha a hivatalos irataimban is ez a keresztnév szerepelne. A kérdésem, mekkora eséllyel hagyhatják jóvá a fenti indoklással e név felvételét.
Köszi előre is a választ,
Maja
Abban kérném segitségüket hogy az élettársam meghalt 1 hónapja,az esküvőt terveztk de már nem sikerült.Én az Ő nevét szeretném elvenni pl.Kissné ...Utólag ez lehetséges?Sokat jelene üdv.Raffi
Sziasztok!
Nem rég kaptam választ arra, hogy tudok-e nevet változtatni, úgy is, hogy nem váltam még el. A választ köszönöm, de felmerült benne még egy kérdés ezzel kapcsolatban. A házunk közös néven van a férjemmel, vajon az ingatlan tulajdoni lapján is kell nevet változtatni? És ha van közös banki tartozásunk annál mit kell tenni? Kell egyáltalán tenni valamit?
Köszi
Mazsi
mazsi1776: jól sejted, mindenütt (bankok, földhivatal, munkahely, cégjegyzék, ha céghez van közöd, sőt összes irat cseréje - forgalmi engedély, személyi igazolvány, tajkártya, útlevél, adókártya, lakcímkártya) be kell jelenteni a változást.
raffi: sajnos -né nem lehetsz, de a vezetéknevének felvételét valószínűleg engedélyezik.
Maya1982: valószínűleg igen. Főleg, hogy nem y-nal írnád :)
Köszönöm a segítséget.
A megjelenő honlapon a balra található menűsorban:
közérdekű információk/
anyakönyv, névváltoztatás/
tájékoztatás/
anyakönyvi ügyek intézése és a návvlátoztatási eljárás.
Egy jogszabályt nem lehet xy személyre vonatkoztatva meghozni - a rendelkezések általános érvényűek., a kérelmeket mindig egyenként vizsgálják tartalmuk alapján.
Szervusztok!
Indokolt esetben az édesapám vezetékneve mellé felvehetem még anyukám vezetéknevét? Keresgéltem a neten sok felé, de erre vonatkozólag nem találtam információt.
Köszönöm a választ!:)
Ha betöltötted 18. életévedet és anyukád az ő családi nevének felvételéhez hozzájárul, akkor a lakhely szerint anyakönyvi hivatalban kell kitölteni egy formanyomtatványt + 10.000 Ft illetékbélyeg. A kérdésről a Belügyminisztérium illetékes főosztályán döntenek, választ is tőlük kapsz., esetleges nemlegesség esetén a pénz nem jár vissza.
Valószínűleg nincs akadálya a kérdésnek. (Gondolom a két név közt a kötőjelet kiteszed.)
sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy ha a vezetéknevemet szeretném megváltoztatni, akkor hova kell fordulnom, és mennyibe fog ez nekem kerülni? Indokolt lenne a névváltoztatási kérelem.
Próbáltam itt utána olvasni, csak a felsőket látom, mi alapján döntik el a kérelmet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |