Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Apasági teszt

Criptex # e-mail 2019.09.15. 10:21

Köszönöm, holnap jön hozzánk a kirendelt gyám. Az eljárásban ugyanaz a gyám lesz, mint akit az örökbefogadáshoz kirendeltek? Mert vele akkor tudok beszélni. Sajnos az apával nem, mert semmit nem tudok róla, titkos örökbefogadás volt. A bíróról sem tudok semmit. Így marad a gyám, aki szerintem partner lesz, mert ő is a gyermek érdekét nézi.

lajcsó # e-mail 2019.09.14. 23:52

"Sehogy nem lehet gyorsítani az eljárást?"
De igen! Az eseti gyám nyilatkozzon arról, hogy a kereset teljesítését nem ellenzi!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.14. 21:16

A bíróság kiküldi a keresetet az alperesnek, annak 45 napja van rá, hogy érdemi ellenkérelmet nyújtson be. (Mivel az alperes gyerek, rendelnek neki ügygondnokot.) Ezután a bíróság perfelvételi tárgyalást tart, amit esetleg még ugyanazon alkalommal érdemi tárgyalás követ. De a felek meghallgatásán túl bizonyítás itt nem nagyon történhet. A szakértői vizsgálatot viszont elrendelheti. De ahhoz is idő kell, utána lehet megtartani a második tárgyalást, hol meghozható az ítélet. Mindez azért legalább hat hónap.
Gyorsítani, persze, lehet, ha mindenki - főleg a résztvevők - úgy akarják.
Például lehet beszélni az ügygondnokkal, hogy ne várja ki a 45 napot az ellenkérelemmel. Ezzel csaknem másfél hónapot lehet nyerni. Vagy szólni az apának, hogy ha komolyan gondolja a dolgot, akkor ne várja meg, amíg a bíróság rendeli ki a szakértőt, hanem előzetes bizonyítás keretében végeztesse el maga azt a DNS-vizsgálatot. (Előtte azonban nem ártana összevetni az anya, az állítólagos apa és a gyerek vércsoportját. Hátha már az alapján ki lehet zárni az apaságot.) Ezzel is meg lehet spórolni másfél-két hónapot.
Ha a bírót is rá lehetne vetni, hogy az ellenkérelem beérkezése után ne két hónapra tűzze ki a tárgyalást, hanem mondjuk két hétre.
Ha minden összejönne, akkor így akár két-három múlva is lehetne ítélet. (Bár a leírás még akkor is belekerülne legalább néhány napba.)

www.kbs-ugyved.hu

Criptex # e-mail 2019.09.14. 14:49

Köszönöm, ettől tartottam, hogy ilyen hosszú a folyamat. Mi el tudjuk engedni a kicsit, csak azért vagyok dühös, hogy most hónapokig megint idegen helyre kerül, ez neki nem jó. Sehogy nem lehet gyorsítani az eljárást?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.14. 14:18

Kb. fél év. Ha a felperes az apa, akkor az örökbeadáshoz kellene az ő hozzájárulása is, amit nyilván nem ad meg - másképp miért indított volna pert?

www.kbs-ugyved.hu

Criptex # e-mail 2019.09.14. 12:25

Szép napot, segítségre lenne szükségünk. Négy hete örökbefogadási eljárás indult egy kislánnyal kapcsolatban, akiről a vér szerinti anya már a várandóság idején lemondott. Most apaság bírósági úton történő megállapítására vonatkozó kérelmet nyújtott be egy férfi, aki az apának vallja magát. Az eljárást a kihelyezés utolsó napján felfüggesztették és a kislányunkat a jövő hét elején nevelőszülőkhöz viszik, amíg az eljárás lenem zárul. Az apa külföldön él, mást nem tudunk róla. Mennyi időbe telhet egy ilyen eljárás? És milyen kimenet várható?

LRLR #   2019.08.29. 15:30

:D:D

Köszönöm még egyszer!
Akkor valaki rosszul tudott valamit, mert a testvér és szülő volt a meghatározott "feltétel".
Nagypapa már sajnos nem él, úgyhogy ő már nem jöhet szóba.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.29. 15:15

Az is csak lyánygyerekre jó.
Jó helyen kapirgáltál: a férfiaknak XY, a nőknek XX nemi kromosszómájuk van. Ebből egyet az egyik, a másikat a másik szülőtől kapják. A fiúk az Y-t szükségképpen az apjuktól - hiszen az anyjuknak nincs -, ezért férfiágon minden férfiban azonos ez a kromoszóma. A lányoknak nincs Y-kromosszómájuk, de az egyik x-et az apjuktól kapják. Az apjuk pedig szükségképpen a saját anyjától (hiszen az apjától az Y jön.) Ezért az apai nagyanya és a lánygyermek X-kromosszómájának azonosnak kell lennie.

www.kbs-ugyved.hu

LRLR #   2019.08.29. 14:48

Köszönöm :D
És az apa édesanyjától?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.29. 14:39

Na, látod. Feleslegesen szaporítottuk a szót. Fiúgyerek esetében az apai nagynénjétől vett mintából nem lehet megállapítást tenni az apaságra.

www.kbs-ugyved.hu

LRLR #   2019.08.29. 13:44

Én nő vagyok, a gyerek pedig fiú. De csak nem zavar be ilyen esetben az XX és az XY kromoszómakülönbség. Vagy más is van, amiről nem tudok? :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.29. 13:41

Mert attól függően van vagy nincs értelme téged a DNS-vizsgálat tűrésére kötelezni.

Jut eszembe: azt lehet tudni, hogy a gyerek, az anya és az állítólagos apa vércsoportja mi?

www.kbs-ugyved.hu

LRLR #   2019.08.29. 13:39

Miért érdekes, hogy én fiú vagyok-e vagy lány és, hogy a gyerek milyen nemű? :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.29. 13:32

Fiú az a gyerek vagy lány? Te milyen nemű vagy?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.29. 13:15

Bár a tanút a Pp. expressis verbis csak tanúvallomásra és okiratbemutatásra kötelezi, a gyakorlatban mégis lehetséges a vérvizsgálat tűrésére felhívás is, ha más személyek közötti jogvita anélkül nem dönthető el. Ezt már az Alkotmánybíróság is vizsgálta, és főszabályként rendben lévőnek találta.

De te majd nyugodtan írj vissza a bírónak a felhívásra, hogy nem mész, mert aprilismajus megmondta, hogy nem kell menned. (A rendbírságot meg majd elfelezitek.)

www.kbs-ugyved.hu

LRLR #   2019.08.29. 09:26

Tisztelt aprilismajus, köszönöm a válaszát! :)

aprilismajus # e-mail 2019.08.29. 09:07

Tisztelt LRLR, ha a bizonyítani kívánt tényről tudomása lehet Önnek, akkor tanúként meghallgatható. Viszont a Polgári perrendtartás szerint apaság megállapítására irányuló perben csak az apa kötelezhető vérvizsgálatra.

LRLR #   2019.08.29. 07:59

A felperes és a bíróság számára igen.
Pontosabban szólva a külföldi lakóhelyét én sem tudom az alperesnek.
Ha tudnám, akkor beidézhetnének tanúként?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.29. 07:34

Ismeretlen helyen tartózkodik az alperes?

www.kbs-ugyved.hu

LRLR #   2019.08.29. 02:06

Tisztelt Jogászok!

Az lenne a kérdésem, hogy apasági perben, ha a vélelmezett apa nem vállalja az apaságot, nem jelenik meg a tárgyalásokon - akkor én, mint a vélelmezett apa testvére beidézhető vagyok-e bíróságra és kötelezhető vagyok-e DNS-vizsgálatra?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.28. 22:26

Semmilyen. Nem vagy a gyerek apja. Nyugodj bele.

www.kbs-ugyved.hu

Ati80 # e-mail 2019.06.28. 20:54

Minek?
3 eshetőség is van.

  1. Volt donor által megtermékenyített petesejt
  2. Általam megtermékenyített
  3. Azóta volt több párkapcsolata

Ezért a kérdés, hogy jogilag milyen lehetőségeim vannak ilyen esetben az apaság megállapítására.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.28. 13:35
Ati80 # e-mail 2019.06.28. 13:23

Tisztelt Jogászok!

Elváltam a feleségemtől. Kapcsolatunk alatt több lombik után sem sikerült a baba. A válás után kérte a volt feleségem , hogy mondjak le az embriókról. Aláírtam. A volt feleségemen 2 hónapja újra beültetést végeztek el. Egy megtapadt és most állítólag az én gyermekemet várja. (nekem nem lehet elvileg gyermekem). Miután lemondtam az embriókról, van e jogom apasági vizsgálatot kérni tőle?

Köszönettel, Atilla

drbjozsef #   2019.05.23. 07:50

mkjh224,

elvileg siman lehet, hogy a gyerek apja ez a ferfi.
Meg ezek szerint pár száz másik is.

mikeppen oldhato meg, hogy az ingatlant egyedul az idosebb gyermek orokolhesse? Ha peldaul azonnal rairatja erre az idosebb gyermekre az ingatlant?
"Ráíratja" (=ajándékozza) az ingatlant ÉS még él legalább 10 évig.
Egyébként köteles részre jogosult belőle a másik (többi) örökös.

Amennyiben a no nem jelentkezik a ferfinel az apasag miatt, meddig lehetseges, hogy megis megtegye ezt ugy, hogy a potya-gyerek is orokolhesse az ingatlan egy reszet?
Bármeddig, amíg igazolni tudja, hogy az illető az apa. Vagyis az apa életében bármikor indíthat pert apaság megállapítására. Utána már nehézkes lenne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.