volt férj külföldre viheti - e a gyerekeket?

ObudaFan # 2009.07.07. 17:26

Attól, hogy a gyereknek van útlevele, még nem biztos, hogy az a gyereknél van. Ezzel együtt elképzelhető, hogy a kapcsolattartást szabályozó végzés erről maga rendelkezik.

monalisa1 # 2009.07.03. 20:41

Ha a gyermekeknek van saját útlevele ill. az ex utlevelében szerepelnek akkor miért is ne vihetné őket külföldre? (Talán ahhoz is az "engedély" kellene, hogy a Balatonra és vagy a Mátrába vihesse őket azon idő alatt míg őnála vannak?!)

Az egy évet tartós külföldre vitelhez kell a gyámhatóság ill. a bíróság engedélye, egyébiránt egy-egy kirándulás/nyaralás bőven belefér a másik szülő saját döntési jogkörébe.

Erről a témáról "kilószám" olvasható anyag itt a jogi fórumon, tessék csak az egyik-másik topicot visszaolvasni...

Külön írom: minden embernek - akár gyermek akár felnőtt - élmény a külföldi nyaralás, nagy hiba lenne ezt megakadályozni!

És az ex a saját költségén viszi őket külföldre, ez sem utolsó szempont. (Akár a tengerre akár a saját rokonaihoz, nem szólunk bele!...)

"Lisa"
laikus hozzászóló

stareye # 2009.07.03. 19:23

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy a párom volt házastársa kiviheti-e a két gyermeket külföldre, a párom beleegyezése nélkül?
Előre is köszönöm a választ!

tomas64 # 2007.08.31. 08:06

Sehonnan. Én azt mondtam, hogy azért, mert egy bírósági határozat ellen a jogorvoslati lehetőség biztosított, az nem azt jelenti, ha fellebbezünk, a határozatot másodfokon megváltoztatják. Hol itt az ellentmondás?

kalamalyka # 2007.08.31. 07:48

Megint egy ellentmondás.

Benyújthtó a fellebbezés, de attól még nem lesz eredményes.
Hm????
Ezt honnan lehet előre tudni??

tomas64 # 2007.08.31. 07:29

Szerintem választ kaptál, a bíróság nem vonhatja el más hatóságok jogkörét. Ha abírósági határozaton az áll, hogy ellene fellebbezés benyújtható, akkor jogosan lehet benyújtani, persze,attól még nem lesz eredményes!

kalamalyka # 2007.08.31. 07:15

KÖSZÖNÖM, CSAK MÉG MINDÍG NEM KAPTAM VÁLASZT :(

tomas64 # 2007.08.31. 07:12

A gyámhivatalt nem lehet megkerülni, de lehet kérni, hogy a területileg illetékes gyámhivatalt a közig. hivatal zárja ki az eljárásból, és jelöljön ki másik gyh-t a döntés meghozatalára.

kalamalyka # 2007.08.31. 06:56

Köszönöm szépen!

Csak azt szerettem volna még tudni, hogy jogos-e fellebbezni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a határozatot/végzést amit a bíróság ilyen ügyben úgy hozott meg, hogy a két alattabb lévő szervet az ügyfél "megkerülte", épp az okból, hogy a GYH-nál jól ismerik, és tudta, hogy ezt neki nem ítélik meg.

Bocsánat, hogy ujra felteszem ezt a kérdést, annyira alul került, hogy lehet elkerülte a figyelmeét kedves Obuda Fan!

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2007.08.30. 19:54

Ez így nem megy. Először a gyámhivatalnál kell megindítani az eljárást, ha a gyámhivatal 30 napon belül nem intézkedik, a közig. hivatalnál, és ha az sem intézkedik 30 napon belül, akkor lehet bírósághoz fordulni.

monalisa1 # 2007.08.30. 18:01

Hát míre egy bíróság kitűzi az első tárgyalást, addig a másik két 30 napos eljárást simán le lehet görgetni.
Szerintem.

kalamalyka # 2007.08.30. 17:02

Milyen 30 napot??? És mi van ha valaki egyből a bíróságon kezdi, és nem a gyámhivatalnál??? Az úgy jogos? Adott esetben azért hagyta ki a gyámhivatalt, mert ott már ismerték, és tudta, hogy az előzmények alapján nem jár sikerrel.

Ilyenkor mi a helyzet???

Köszönöm a választ előre is.

kalamalyka # 2007.08.30. 16:59

És a bíróság tárgyal nagyszülői láthatást is?

ObudaFan # 2007.08.30. 13:15

Rosszul tudod. 2005. óta van egy nemperes eljárás erre. Más kérdés, hogy a 30 napot mindkét szervnél ki kell várni.

kalamalyka # 2007.08.30. 12:25

Én úgy tudom, hogy a bíróság azonban nem tárgyalhatja ezen ügyet csak a hallgatásuk miatt.
Mindkét hatóság határozata (kedvezőtlen) kell ahoz, hogy bíróságra kerülhessen a sor.

Bocsánat, ha rosszul tudom. Sajnos mi is végigjártum már ezt. És a bíróság csak akkor tárgyalhatja, ha előző két intézményen "átment" az ügy.

Azt mondták, hogy ez olyan, mintha egyből a legfelsőbb bíróságra nyujtanánk be valamit. .........azt sem lehet.

ObudaFan # 2007.08.29. 19:11

A gyámhatóság hallgatása esetén a közigazgatási hivatalhoz lehet fordulni, ha pedig az is hallgat, nemperes eljárásban a bírósághoz. De ebből idén már nem lesz nyaralás így.

monalisa1 # 2007.08.29. 00:56

Pl. derill írta egyszer, ha gyerek már elérte a 10-12 évet joga van a külföldi nagyszülőknél is tartozkodni - természetesen megfelelő körülmények és gondoskodás mellett. Mert az elvált szülő szüleinek is joguk van a kapcsolattartásra az unokával.

monalisa1 # 2007.08.29. 00:38

Minden gyereknek előnyére válik a némi "világjárás", az iciri-pici kivételével bármely életkorban. Az hogy az anya ezt meg azt megtilt az elvált apának, az lehet jogos, megalapozott, de lehet bosszú is...

monalisa1 # 2007.08.29. 00:29

Mivel mostanság sajnos nem ír ide a Fórumba, nem biztos hogy az e-mail címét figyeli, ezért inkább a telefonos megkeresés a célszerűbb.

monalisa1 # 2007.08.29. 00:26

Smalex,
javaslom problémáddal kapcsolatban lépj kapcsolatba "derill"-lel.,

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30/381-8350
vagy derill@freemail.hu

Nagy szakmai ismerete van gyermekelhelyezési és gyámhatósági ügyekben. Itt a Jogi Fórumon mostanában sajnos nem ír, de előzőekben nagyon sok hasznos tanácsot adott "problémás" esetekben. Nyugodtan fordulj hozzá akár telefonon akár e-mailban, ha van egy kis ideje bizonyára neked is segít, önzetlenül.

Smalex # 2007.08.28. 23:35

Valóban nincs területig szabályozva, csak annyi, hogy mikor mennyi, ami fontos nyárra 30 nap egyben. Persze ez önmagában nem jelent semmi, ugyanis útlevél nélkül nem tudom külföldre vinni a gyerekem. Viszont így végképp nem értem a gyámhatóságot. Eddig két írásbeli kérelmet nyújtottam be, és semmi válasz, miért nem adnak egy megerősítő határozatot, hogy igen vihetem külföldre, ha bíróság már amúgy sem korlátozta, azaz még újra szabályozás sem kell. A baj ott van, hogy az anya hallani sem akar róla és gyámhatóság valamiért inkább őt támogatja, vajon miért.?
Tehát ha az anya nem engedi a külföldre vitelt, akkor csak a gyámhatósági határozat tudná erre kényszeríteni.
Hiába vihetném elvileg a gyerekem külföldre, gyakorlatilag ez nyilván nem megy.
Gyámhatóság nem tesz semmi, akkor hova fordulhatok ?????? Mi, ki van a gyámhatóság felett, ahol panaszt lehet tenni?

Zoltán György # 2007.08.28. 19:51

Ha kettős állampolgár vagy, akkor nem hiszem, hogy a bíróság a kapcsolattartási jogodat lekorlátozta volna.
Konkrétan arra gondolok, hogy a külföldi lakhelyedre is magaddal viheted!!!
Ha viszont az Ítélet tartalmazza, hogy csak Magyarországon, illetve csak Kiskunmajsán tarthatod a kapcsolatot a gyermekeddel, akkor természetesen a Bíróság Ítélete a mérvadó.
Neked tényleg le van szabályozva területileg is???

Smalex # 2007.08.28. 01:23

Tisztelt fórumozok. A témában érdeket vagyok, ezért van némi ismeretem, amit szívesen megosztok. Ami még nem hangzott el, az hogy létezik az un. Hágai Egyezmény gyermek jogellenes külföldre viteléről, aminek Mo tagja, aláírta, hasonlóképpen minden EU-s ország, valamint USA, Kanada csak a legfontosabbakat említve. Valamint van a kölcsönösségi egyezmény, ami része ennek, vagy külön is létezik az országok köyött. (jogellenes elvitelnek számít, amit ObudaFan leírt) vagyis, ha az anyánál van elhelyezve a gyerek, de apa el akarja vinni gyereket a bírósági ítéletben nem szabályozott módon láthatásra. Ez alapján a helyi hatóság ugyanúgy jár el mintha itt Mo. egyszerűen magához venné és nem vinné vissz láthatás után. Ez bűncselekmény, és nagy komolyan veszik a felsorolt országokban. Szóval esély sincs arra, hogy ezekbe az országokba elvihesse jogtalanul a, ha csak nem akar állandóan bujkálni, de akkor sem lesz könnyű, mert körözni fogják, mint egy bűnözőt. Ha az anya hozzájárul, hogy elmehessen a gyerek az apjával külföldre akkor arra az időre amire engedte maradhat, ha viszont azon túl maradnak, kint akkor jogtalan elvitellé válik és ekkor feljelentést lehet tenni, a hatóságok intézik.
Teljesen mindegy vannak-e kint rokonok, vagy az, hogy magyar vagy külföldi állampolgár, ha a bírósági határozat ellenében jogtalanul tartja külföldön a gyereket ez emberrablásnak minősül, ami bűncselekmény. Tehát bírósági vagy gyámügyi határozat nélkül csak akkor viheti, ha az anya ehhez írásban hozzájárul, a határon ezt kérni is fogják.
Egyébként többször is elolvastam én sem értem mit jelent Haly789 utolsó mondata. Egyszerűen nincs értelme, hogyan tudna fenyegetőzni azzal, hogy külföldre viszi amikor nagy valószínűséggel még reptérig sem jut el, ha nincs semmi jogalapja elvinni a gyereket.

Az én kérdésem a következő, ha az anya nem járul hozzá az gyermek külföldre viteléhez (nyaralásra), a gyámhatóság egyszerűen nem foglal állást azt láthatás újraszabályozási kérelemre, hova lehet fordulni. Kb 3 hónapja beadtam a kérelmet és többszöri telefonálásom, érdeklődő leveleim után sincs válasz.
Ugyanis, ha elutasítaná a gyámhatóság a kérelmet, akkor lehetne a bírósághoz fordulni, fellebbezni, de így mit lehet tenni. A gyámhatóság egyszerűen nem akar a foglalkozni az üggyel illetve azzal, hogy nem foglalkozik dönt önkényesen.

A másik kérdésem az, ha elve már a válás során olyan a helyzet, hogy az apa külföldi és külföldön él akkor hogyan szabályozzák a láthatást. (a gyerek egyébként külföldön született így kettős állampolgár én is).

Egyébként a láthatás más országokban ugyanúgy, mint a gyermektartás összege táblázatokkal konkrétan meg van határozva, ami (ha nincs valami komoly ok arra, hogy másként legyen) minden második hétvége péntek du. - hétfő reggel 8-ig, valamint minden héten 1 nap hétköznap a szünidők fele ünnepek felváltva minden évben. Ez nem alkudozás vagy megegyezés tárgya. Ez jár és kész, mint ahogy a gyerektartás is, vagy a közös felügyelet. Ezt csak megvonni lehet, ha az apa magatartása ezt indokolja, mert veszélyezteti a gyereket, de ezek különleges estek. Ezt miért nem lehet így csinálni Magyarországon is? Ezt nem egyedi mérlegelés dönti el. Azért nem mer semmit tenni a gyámhivatal, mert rá van bízva, nincs törvénybe foglalva. A bíróság viszont mer dönteni attól függően ki a bíró.

monalisa1 # 2006.07.14. 06:32

Kedves hally789:

Ismét csak azt tudom mondani, hogy a beíráskori fogalmazásod nem volt egyértelmű, mert a "külföldre vinni" és a pl. "külföldre mehetnek-e nyaralni" kifejezések közt egyértelmű lett volna a különbség...

És hogy ezen utóbbival kapcsolatban szeretnél tudakozódni.

ELÕTTED tiszta volt az otthoni probléma - és amivel kapcsolatban végül is feltetted a kérdésedet -, ezzel szemben egy kívülálló akár MÁSKÉNT is olvashatta azt.

Éppen ezért lehetett a kérdést érteni így is meg úgy is...

Ami pedig az általad vélt "uralkodói" modoromat illeti, nos ebben alapvetően tévedsz - normális észjárású ember vagyok ennyi az egész.

Tehát egy kérdést úgy teszek fel hogy az legyen egyértelmű (...) és utána nem kell pro és kontra levelezgetni. És igyekszem hasonlóan válaszolni.

Egyébként mindenkinek megadva a maximális tiszteletet.

hally789 # 2006.07.14. 05:59

Kedves Monalisa1!

Megköszönöm válaszodat, ahogy mindenkiét.
Egy valamit azonban szeretnék elmondani. Én úgy tudom, hogy ez nem egy uralkodó elven mûködõ, pár uralkodó ember vezette fórum.
Én itt igen hasznos jogi tanácsot kaptam, ugyanis azt kértem. Természetesen ráérõ emberkék eljátszadozhatnak a gondolataikkal, érzéseikkel, szövögethetnek, beírogathatnak. Aztán az elolvasandó, megfontolandó, megmosolyogandó, függõen attól, mennyire van hozzánk közel a gondolatmenet és mennyire nem.
Nem hiszem azonban, hogy jogod lenne bárkit is megalázni, megsérteni, nevetségessé tenni . Úgy látom, igen sok helyen ott a neved, feltételezem, hogy ha már kommunikálsz, akkor csak ragadt rád némi jó modor.
Én itt igen is értékes és használható válaszokat, jogi tanácsot is kaptam
.

Megköszönöm mégegyszer, mit ahogy azt már tettem, ha jól emlékszem minden válaszomban. Arra viszont nem emlékszem, hogy okot adtam volna a támadásodra.
Ha valaki itt osztja az észt, hogy viselkedhet így???

Mégegyszer: köszönöm a válaszokat, és mindenkinek további kellemes nyara kívánok!!