volt férj külföldre viheti - e a gyerekeket?

asvanyvizagi # 2006.07.13. 21:52

hiszem, hogy nem hogy nem kell kezdeményezni, hisz tudjuk,hogy kért nem okoz.:-)) hagyjuk már hogy apának legyenek jogai - hamár övé a a gyermekek hada:-)

ObudaFan # 2006.07.13. 19:54

Annak az Államnak a Központi Hatósága, ahol a gyermek van, a gyermek önkéntes visszavitelének elérése érdekében minden szükséges intézkedést megtesz vagy azok megtételét kezdeményezi.

monalisa1 # 2006.07.13. 17:20

Kedves asvanyvizagi: szívből szólóan, segítőleg írtál egy általad ismeretlen csalá d érdekében. És vélem hogy neked nagyobb a bölcseleted mint Hally789-nek, aki tán utóbb már belátta: nem kellet volna ezen fórumba semmit sem beírnia...

asvanyvizagi # 2006.07.13. 17:10

Kedves hally789, érzem kibontakozni a gyermekekkel összefüggő problémát.Csak a saját meglátásom, és javaslatom, de majd mondd, ha nem helytálló.!:-)
Azt írod, hogy 6 éve váltak el, és azóta az apa egyre agresszívebb, és fenyegetőzőbb. Elviszi a gyerekeket, akár mo.-n belül, akár külföldre. Ezt a feleséged nagyon nehezen tűri, és megpróbál minden eszközt felhasználni ahhoz, hogy márpedig a volt férj, tartsa magát minden játékszabályhoz, és csak akkor és úgy legyen a gyerekeivel, ahogy azt a bíróság -és Õ- helyesnek tartja.Amikor nem így van , akkor "akció"van, és keresi az újabbnál újabb eszközöket ahozz, hogy a "törvény szigora" neki szavazza megint az igazat. Ehhez, Te mint jószándékú - új férj, segítséget akarsz nyújtani. Ezért a dilemmád, és a kérdéseid.

Akkor kérdezném: nem a nejed hagyta ott a férjét , pl. miattad?
Mert az sok mindent megmagyaráz ám:-))
Képzeld el, ha a két gyerek a tiéd lenne, és a nejed állandóan követelne tőled, és rendreutasítana, hogy mit csinálj, és mikor láthatod a gyerekeidet! Ha a bíróság elválsztaná tőled az életed értelmeit, Te mi mindent próbálnál megtenni?
Ha veled a volt nejed "izmoskodna", hogy nehogymár csak úgy elvidd magaddal külföldre - Te mennyire lennél fenyegetőző, és agreszív?
No de nem vagyok én itt a volt férj érdekvédője, csak úgy polemizálok.
Lényeg: mindenféle dolgot lehet csinálni. Elmehettek gyámügyre, vagy a rendőrségre, vagy akár újra a bíróságra is - sőt a gyereket megvizsgálhatja pszichológus is, aztán majd jól megállapítja, hogy a gyerekeknek nagy élmény a nyaralás, meg minden olyan óra amit az apjukkal töltenek - aztán majd nejed jól meg lesz sértődve, és megint kezdi az egészet előlről. végestelen végig! Te meg megfáradsz az egészbe, csak el ne váljál emiatt:-( De egy idő után a Te érzelmeid is furcsa irányt vesznek, mivel tartózkoni fogsz minden olyantól ami a gyerekekkel kapcsolatban van.
Õk meg "meglépnek" otthonról majd 14 éves korukban - aztán anya ott fog összeomlani- hogy méérrr, hát ő 10 évig harcolt, és mindent megtett a gyerekeiért, de ők meg így hálálják meg. ( csak mami egyet felejt el: a gyerek nem tulajdontárgy, aminek helyét az "okos" szülők határozzák meg. Félretenni az egoizmust, meg az irigységet,haragot, és sértődöttséget -de sürgősen!!)
Mindíg gondolj bele abba, hogy Te mit tennél, ha veled csinálná ezeket valaki!Tudom, és megértem, hogy szereted a nejed, de el kell fogadni, hogy amikor a két gyerek született a nejedet valaki ugyan úgy szerette, és tisztelte mint Te most. Volt egy élete, ami megszünt- és kapott helyette olyat, ami csak korlátozza, és csonkítja - jogait, szellemét, még talán a jellemét és akaratát is. Ha valóban jót akarsz- ülj le Te!! egy sör mellett a volt férjjel, már ha nem bízol az asszony higgadságában, és tisztázzátok az ügyeket.
Soha semmilyen bíróság, vagy hatóság nem fog tudni nektek semmiben segíteni - hiszen ti nem akartok tudni megegyezni.Jobban mondva a nejed.
Pedig már van boldog élete, és ne a más ember életének szabályozásával töltse az idejét. Én a helyében rábírnám a "friss" férjemet, hogy hétvégézzünk valahol ketten addíg, míg a gyerekek az apjukkal vannak. Pont elég a dolgos hétköznap a kölykökkel...ugye???

Drága monalisa1 - ne vedd már a szívedre, hogy kisebb félreértések vannak.Hisz azért vagyunk itt, mert olvasunk, okulunk, és ha tudunk segítünk egymásnak.Még akkor is, ha nem mindenki fejből vágja a paragrafusokat.

Bocsánat, hogy hosszú voltam.:)

monalisa1 # 2006.07.13. 14:55

Hally789: az esetleges külföldi nagyszülők "kitalációja" tőlem származik, vagyis ha visszaolvasof a topicnyító írásod utolsó mondatát, véleményem szerint "ordít" hogy esetlegesen egy nem magyar állampolgár az ex férj.

Tudod az EGYÉRTELMÛ fogalmazás soha sem árt...

Leírtad, hogy csak és kizárólag kirándulni és/vagy nyaralni vinné a gyerekeket - nem írtad le.

Egyedül azt írtad: külföldre vitelről lenne szó...

A kedves nejedet - vagy magadat - meg állítsad le, mert rajtam kívül mások is azt írták, hogy SEMMI probléma ha egy gyerek egy kicsit világot jár.

Ha már ti nem viszitek őket...

pappa # 2006.07.13. 14:29

Hally789, mi az anya valós oka arra, hogy a kapcsolattartást csak belföldön "engedélyezi" az apának, de ahhoz nem járul hozzá, hogy a gyereket külföldre vigye nyaralni?
Szerintem a gyereknek nagyon jó, ha az apja elviszi külföldre, hadd lásson világot. Nem érdemes ezt megakadályozni, ugyanis a gyerek érdekében áll, hogy utazhasson.
Ki kell váltani neki a tb-nél a műanyag kártyát, ami az EU-ban is érvényes, baj esetén nyugodtan lehet orvoshoz menni. Hamar megvan, én a napokban intéztem a családét.

hally789 # 2006.07.13. 13:36

Nagyon szépen köszönöm. Igen, ők már 6 éve elváltak, azóta folyamatos fenyegetőzések vannak ez ügyben, a gyerekeket nem kímélve, önös pökhendi akaratát érvényesíteni akarja a volt férj, bármi áron is, megmutatván, hogy ő az úr még a mi házunkba is. Nem szeretnénk a gyerekek előtt a zaklatásainak áldozatául esni, ezért csak óvattal kérdeztem meg: ha mégis megtörténne, mi a teendőnk??
Köszönöm a segítő válaszokat mégegyszer.

asvanyvizagi # 2006.07.13. 13:13

Kedves hally789!

a gyámhatósághoz kell fordulni, de ha már van gyermekelhelyezésre vonatkozó bírósági papírod -akkor feljelentheted az apát, és pl: magyarország területén belül a rendőrök elkezdik keresni a gyerekeket - és hazaviszik. Na ezt nem kéne csinálni - a gyerekek miatt különösen. Ezt saját bőrömön ismerem.

hally789 # 2006.07.13. 10:58

Nem tudom, honnan ez a külfüldre vinné a szüleihez találmány. Csak úgy akarja, nem írhattam ilyet, mert nem így van, a nagyszülõk Budapesten élnek, az emberi leleményesség és kitalálmány pedig úgy látom végtelen...
Ha valaki mégis tud válaszolni arra, hogy hová lehet, fordulni és mit lehet tenni ha mégis külföldre vinné a tudtom nélkül "kirándulni" és nem véglegesen, a feleségem volt férje a gyerekeket, akkor várom segítõ válaszát.
Köszönöm elõre is

Tamás123 # 2006.07.12. 20:33

ObudaFan!

Említetted, hogy a Magyar Bíróság nem tud mit tenni, ha a szülő "véletlenül" mégis külföldre vinné a gyermeket a másik szülő hozzájárulása nélkül.

Ha előfordul ez az eset, mit lehet tenni?

monalisa1 # 2006.07.12. 20:16

Ez most nekem szólt?!

Az én olvasatomban nem végleges külföldre vitelről szól a topicnyító kérdése, hanem hogy a gyerekkel kimehet-e külföldre - vélem talán éppen a saját szüleihez vinné az unokájukat látogatóba.

Mert hát leginkább hová is máshová.

ObudaFan # 2006.07.12. 18:41

No itt megint volt egy téves megállapítás. MAgyar bíróság azzal nem tud mit kezdeni, ha a gyermeket jogosulatlanul viszi ki külföldre a szülő, erre ugyanis az adott külföldi államnak van joghatósága.

monalisa1 # 2006.07.12. 10:56

Helyes.

És ha a gyereknek már van saját mobiltelefonja, és ha ismert a célország, egy megfelelő romaring-kártyával ellátva akár naponta-kétnaponta hazaszólhat 1-2 percre hogy minden rendben van. A kölcsönös megnyugvás érdekében.

hally789 # 2006.07.12. 09:53

Ismételten megköszönöm. Természetesen azon vagyunk, hogy okosan cselekedjünk.
Bármilyen döntést is hozzon az ember, egy a lényeg: a gyerekérdekeit nem fogjuk a sajátunk elébe helyezni

asvanyvizagi # 2006.07.12. 08:41

Kedves hally789. Értem a problémát, és csak elmesélnék egy apróságot -ami velem esett meg.
Gyerekem 4 éves volt amikor az apja meg én már nem tudtunk együtt élni, mivel apának már 3 éve barátnője volt. Szétmentünk, és megbeszéltük, hogy a gyereket nem forgatjuk meg a tengelye körül.Aztán jöttek az érdekes dolgok-mentem a gyerekért az oviba, és nem volt ott, aztán kerestem őket és senki sehol. Gondoltam, majd megyek rendőrség-bíróság stb, és bebizonyítom, hogy én -az anyja jobban tudok gondoskodni a gyerekről, mint a link, és megbízhatatlan apa, aki ellopkodja a gyereket az oviból, elviszi a hegyekbe, meg az északi tengerhez,m meg amerikába, meg minden felé, csak nekem nem adja vissza. Szóval rendesen fel voltam tuningolva, és mindenre elszánva.
Aztán eszembe jutott, hogy az én szüleim i elváltak 4 éves koromban, és kb 12 éves koromig állandóan gyámügy, rendőrségi autó, meg bíróság - erre emlékszem a szüleimmel kapcsolatban! Rájöttem, hogy nem akarom ezt tenni a gyerekemmel. Szóval megembereltem magam és asszem 2 szem nyugtatóval a fejemben leültem a dolgot megbeszélni a volt férjemmel. Nem volt egyszerű -annnyit mondhatok adtunk egymásnak hideget-meleget. Megegyeztünk - mindíg kaptam lapot tőlük, és mindíg tudtam mi van velük. Ma a gyerekem 19 éves bejárta a világot, és azt mondta, hogy tudja,hogy nehéz volt, de hálás, mert egyedül utazgat a világban, angolul és franciául beszél -anyanyelvi szinten , és van egy jófej apja (aki ugyan olyan szélhámos mint mindíg) meg egy jófej anyja, aki nem bosszúból cselekedett.
Mert ugye ne feledjük - azért mert 2 felnőtt nem tud együtt élni - még nincs joguk tönkretenni egy felnövő embert!!! mert amit adnak - azt fogják visszakapni.(Ha ma kéne döntenem, akkor is így csinálnám,az idegösszeomlás után is) Látom, az eredményt, és tudom, hogy a normális kompromisszum csak jó felé vihet.
Kívánom nektek, hogy megfontoltan és okosan tudjatok dönteni, és csak akkor bíróság meg a többi, ha baja lenne a gyereknek - de ezt nem hiszem, mert minden józan apa- bármennyire is egy "sátánka" a gyerekét szereti a legjobban, és neki akar jót. a másik oldal meg néha sírdogál, meg lázad, de a türelem, és a megértés sok mindent megold. Póbáljátok meg, sikerülni fog! Minden jót nektek:-)

hally789 # 2006.07.12. 08:26

Köszönöm szépen a választ

monalisa1 # 2006.07.12. 08:23

Az elvált és különélő apa szeretné átmeneti időre külföldre vinni a gyerekét. Ugyan mi hátránya származna ebből egy gyereknek?!
Ugyan már. És főleg, hogy itthon meg szerte az országban járhat vele tetszése szerint az anyai engedéllyel.

Szóval bizonyára megemberelné magát erre az időre az a férfi, valamint a zaklatások stb. is csak elmaradnának részéről...

A láthatással/kapcsolattartással kapcsolatos bármely panasz esetén a gyámhatósághoz kell ill. lehet fordulni.

Ha engedély nélkül kiviszi külföldre és ez utóbb kiredül, majd kap egy írásbeli dorgálást...

hally789 # 2006.07.12. 08:03

Apai nagyszülőkkel? Nem értem... Rokonok?

monalisa1 # 2006.07.12. 07:52

Én nem akarok beleszólni, valamint ismerni kellene a MÁSIK felet is, de kérdezem: mit árthat az ha egy gyereket az APJA némi kis időre külföldre viszi?!

Vélem erre az időre "összekapja" magát az a férfi és nem lesz kicsapongó és züllött...

Világot lát az a gyerek valamint megismerkedik az apai nagyszülőkkel, rokonokkal, vagy éppenséggel találkozik velül ismét. Aztán majd sok mesélni valója lesz itthon.

Mivel Uniós országról van szó - mint másfelé a muzulmán és/vagy iszlám vallás - a volt férj csak lehet annyira elvakult.

Szóval mennek és jönnek és bizonyára nem lesz semmi galiba.

Szerintem.

hally789 # 2006.07.12. 07:36

kÖSZÖNÖM. bÍZTATÓ. rEMÉLLEM AZÉRT ITT NEM OLY VÉSZES A HELYZET..

Talán csak kirándulnának egyet, és hogy ne ismétlődhessen, vagy ne fajuljon el , (már a zaklatások és a fenyegetőzések megszüntetésére sem lenne rossz, ha valami konkrét következményt tudnánk neki mondani) valamiféle szankció gondolom csak van..... Gyámhivatal? Bíróság, per? Figyelmeztetés? Nem tudom hová kellene fordulni ha mégis megtörténne.

Szerintem nincs olyan szándéka hogy ne hozza vissza, csak hát hiába, nem hajlandó felfogni, hogy nem viheti.......

monalisa1 # 2006.07.12. 06:53

Vélem előszőr is a magyar bíróság, aztán az idegen ország magyar külképviselete, továbbá az ottani bíróság. És még jut eszembe a hazai Külügyminisztérium, a Vörös Kereszt stb.

Ha "megvan" az a gyerek akkor az uniós országból a magyar bíróság elrendelő döntése alapján viszonylag könnyű lesz hazahozatni: 1-2 év utánjárás és nem kevés utánjárási pénz/költség árán...

Épp a napokban volt a sajtóban, hogy egy Magyarországon született kisfiut a török apja a válás után egy kinti látogatásról "elfelejtett" visszaadni, és azóta bár a török bírósági is a magyar anyának itélte a gyereket, a pasi bujkál a sráccal a török hatóság elől.

hally789 # 2006.07.11. 21:07

No és egy utolsó kérdés: ha "véltlenül" mégis kivinné, amiről utólag értesülünk.............. hová lehet fordulni és mi a következménye??

Köszönöm a gyors válaszokat!

!

ObudaFan # 2006.07.11. 19:08

Nem.

hally789 # 2006.07.11. 17:40

Köszönöm szépen. És ha az adott ország Uniós ország? Akkor oda sem viheti a hozzájárulás nélkü?

Bocsánat ha értetlenkedem.

ObudaFan # 2006.07.11. 16:42

A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történô elrejtése, ha különélô szülôk esetében a szülô a nem nála elhelyezett gyermeket a másik szülô hozzájárulása nélkül viszi külföldre, vagy különélô szülôk esetében a szülô a nem nála elhelyezett gyermekkel tartósan vagy végleges letelepedés szándékával külföldön marad, holott a másik szülô csak a kiutazáshoz járult hozzá, a kinn maradáshoz nem.