Láthatás / kapcsolattartás

Szatti # 2006.11.04. 08:45

Sziasztok!

Kérdésem lenne, hogy amikor elváltunk a férjemmel, a bírósági végzés szerint megállapodtunk abban, hogy minden második hétvégét az apjánál tölti a gyermek. A lányunk jövő hónapban tölti be a 16. életévét. Az eddigi kapcsolattartás nem igazán volt jellemző, hol ezért, hol azért. Tehetek-e valamit az ügyben, hogy igenis vigye el! a gyereket kéthetente hétvégére. Az apja kb. 100 km-re él tőlünk, de nem hinném, hogy ez problémát okozna.
Mi a helyzet akkor, ha az apa nem akarja!!?? elvinni, és mi a helyzet akkor, ha mondjuk a lány nem akar menni??

Köszönöm a válaszokat!
Szatti

zsamuelt # 2006.11.04. 17:14

Biztosan lesznek hozzáértő hozzászólások, én csak mint laikus, részben azonos cipőben járó......
Ha apuka nem él a láthatás lehetőségével, azért úgy hiszem ő nem felelősségrevonható, arra nem kényszeríthető........azonban! ellentétes esetben bármilyen eszközzel ez kikényszeríthető....elsőként a gyámhivatal részéről megkeresés,felszólítás, aztán pénzbírság, majd azt hiszem akár szabadságvesztés is róható arra az anyukára, aki ezt ugymond megakadályozza. Más kérdés ha a gyermek nem akar......hát.....16 éves gyereknél én úgy hiszem, hogy figyelembe veszik az ő akaratát is, ergo nem kényszeríthető arra.
18 év után már egéyzen biztosan nem.

Megint más kérdés, hogy a szülői felügyeletet gyakorló szülőnek mindenben ( ELVILEG) segítenie kell a külön élő szülő kapcsolattartását, jó viszonyát a gyerekekkel.

Összegezve: a gyámhivatal felszólíthatja, behívhatja, segíthet rendezni a lányával a kapcsolatát.... de nem kötelezheti arra, hogy igenis tesség láthatáskor elvinni!!
Csak zárójelben?? Kedves Szatti!! A lányod kérése is az, hogy jöjjön érte az apuka??
Vagy Tied?? Ezt mindenekelőtt vele kell megbeszélned.... Bölcs dolog segíteni véleményem szerint ezt a kapcsolatot..
Csakohogy ellentétet érzek szavidban.... Egyrészt kötelezhető-e, másrészt köteles-e elmenni a gyerek??

Melyik is a fő kérdés???
Jó volna tudni, és akkor abból a szemszögből látni a dolgokat!!

Üdvözlettel: Zsamulelt

Szatti # 2006.11.04. 18:43

Köszönöm a választ Zsamuelt.
a helyzet az, hogy az apukája eddig úgymond "nem tudta" elvinni, mert olyan helyen élt, hogy oda nem vihette. Most, tudomásom szerint egy lakást bérel a jelenlegi élettársával - a lakás elosztásáról nincs tudomásom - most pedig úgy tűnik, hogy nem akarja elvinni. A lányunk problémás, pszichológus javasolta, hogy környezetváltozás nem ártana neki. Apukával beszéltem ez ügyben, de... nem igazán mozdult. Neki ez így kényelmes. A lányunk talán el is menne már hozzá szerintem egy hétvégére, mert régen nem találkoztak (aug. 20-án látták egymást utoljára, akkor is 20 percet beszéltek a ház előtt). Szerintem is jót tenne a lányunknak, ha tényleg egy kicsit kimozdulna a városból.

zsamuelt # 2006.11.04. 19:09

Így már kicsit érthetőbb, igen.
Ha ily békés a helyzet, akkor hát próbálj meg beszélni vele ujra. Mondd el, hogy szeretne a lányotok vele többet lenni. Ne aggódj szerintem, ha egyszerűen neki ez a kapcsolat terhes volt, akkor nem hiszem, hogy attól kellene tartanod, hogy ha a gyerek nem akar menni, akkor is erőlteti majd..

Minden jót neked és a lányodnak!

( azért jó, hogy végre van valaki, aki nem tiltani akarja agyereket, hanem szorgalmazni a kapcsolattartást : ). Kár, hogy ilyen apák is vannak. : ( )

zsamuelt # 2006.11.04. 19:13

Azért még annyit megjegyzek, hogy szerintem a gyámhivatal tud nektek ebben segíteni!! Keresd fel nyugodtan őket, hiszen azért vannak, hogy segítsenek, s biztosan fognak is : )))

SunFighter # 2006.11.12. 18:57

Kedves fórumozók!

Lenne egy problémám, ami megoldásra vár.Elsőként hozzátenném, hogy exnejemmel a kapcsolatom nem felhőmentes, sőt...

Problémám:
Lányaim Bpesten laknak az anyjukkal, én Leköltöztem Kecskemétre. Sajnos anyagi helyzetem épp annyira elég, hogy fizessem a gyerektartást és a létem biztosítsam + azt ha velem vannak a lányok 2 hetenként. A lányok 13 és 11 évesek. Az utaztatásuk minden alkalommal, ha személyesen utazom, Kecskemét-Pest sima vonat, vissza csak IC-vel tudunk jönni ami (kiscsaládos jegy). Vasárnap ugyanez, csak fordítva, vagyis közel 8000 ft. A kétheti láthatóság utazási költsége közel 16.000 ft + BKV + gyerekek ellátása. Szóval az én keresetemhez képest sajnos ez már sok. Viszont megoldásként alternatíva az lenne, hogy a gyerekek önállóan (megbízhatóak, mert én már vissza így küldöm őket), egy Bpest-Kecskemét vonalon sehol meg nem álló buszjárattal, vagy akár IC-vel, föl-le jönnének. Ez költségileg mégha én fizetem a fel-le utat akkor is csak 1000ft/alkalom. Kérdés a következő. Megtagadhatja-e az anya láthatást, ha a gyerkek látni akarnak? Van-e valami kötelezettsége, hogy a láthatást biztosítsa? Annak ellenére, hogy én fogadni tudom a gyerekeket.

Válaszokat előre is köszönöm

kissember # 2006.11.13. 07:37

Én csak azt tudom, hogy az én kapcsolattartásom ennek több mint duplájába kerül. Persze szerintem az exfeleségek szerint az, hogy a gyerekek egyedül utazzanak a vonaton, kész tragédia. No meg neki kellene kicipelni őket az állomásra. No nehogy már ő cipelje, amikor a törvény betűi azt mondják, hogy a kapcsolattartásra jogosultat terhelik annak a költségei....

Anyci # 2006.11.13. 09:49

sziasztok

Nekem lenne egy kérdésem aki tud segitsen mert má nem értek semmit mindenki mást mond.A gyámhivatal azt mondta van a nagyszülönek elviteli joga pedig nem váltunk el a férjemmel nem gátoltuk a nagyszülöt a láthatásba nálunk.Az ügyvéd azt mondta nincs joga nem kell elfogadni amit a gyámhivatal akar és menjünk a családisokhoz.Elmentünk ott azt mondták nincs elviteli joga a nagyszülönek és nem is lesz mert mi a gyámügynél a láthatást nem tiltottuk és eddig se volt tiltva h meglátogassa ezzel szemben ő se nálunk se ott ahol a gyámügyi biztositotta volna neki a láthatást nem fogadta el.
Ilyen esetben kinek kell hinni vagy mi az igaz amit egy ügyvéd és családis mond vagy egy teljesen ellenünk irányulo gyámhivatali ügyintéző aki elött anyosom megfenyegetett hogy elvetetti a gyerekeket ezért bosszúbol a hölgy ugy tett mindha ezt nem is hallotta volna ez felháboritó.

RDani # 2006.11.17. 21:18

Többszöri elmardt láthatásokat jelentettem a gyámhatóságnál. Lezajlott egy találkozó amiről jegyzőkönyv készült, és közölték majd egy figyelmeztetés küldenek az anyának, aki megtagadta a láthatásokat. Kilátásba helyezték a birságot. Továbbra is elmaradnak a láthatások. Minden elmaradt hétvégét visszamenőleg jelentsek egyenkét, és akkor mindegyik esetre kiszabják a bírságot, vagy az eddig összegyült 5 hétvégét, és akkor csak egy bírságot ? Egy praktikus tanácsra is szükségem lenne hogyan lehet a 2 semleges tanut találni az elmaradt láthatásokat igazolására? Jelenleg e-mailekkel tudom bizonyítani, de most a gyh. megváltoztatta álláspontját, és az e-mail már nem bizonyíték !! ??

pocak # 2006.11.20. 05:54

Ha azt akarod, hogy külön kezeljék az elmaradt kapcsolattartások végrehajtását, akkor egyenként kell őket bejelentened. Ráadásul az elmaradt alkalom bejelentésére 30 napod van, azon túl a gyámhivatal nem köteles intézkedni a végrehajtásáról. Vagyis az 5 elmaradt kapcsolattartási hétvégéből már nem fogsz tudni mindegyikre végrehajtást kérni.
Hamis tanúk kajtatására nem biztatnálak. Ha kiderül, örökre oda a szavahihetőséged, és ennél is nehezebben fogod elérni a jövőben az elmaradt kapcsolattartások végrehajtását, pótlását.
Az elmaradt kapcsolattartásoknál neked azt kell bizonyítanod, hogy a végzés szerinti időben és helyen megjelentél. Nem értem, erre az e-mail egyébként is hogy lehet bizonyíték.
Én a helyedben írásbeli állásfoglalást kérnék a gyámhivataltól a kérdésben, hogy mit fogdnak el bizonyítékként az elmaradt kapcsolattartásokra vonatkozólag. Hány tanút, milyen tanút, dátumos képfelvételt, SMS-t, rendőri jelenlétet, stb. Nyilatkozzanak erről írásban, akár úgy, hogy szóban kifaggatod az ügyintézőt, utána megkéred, hogy írjon egy jegyzőkönyvet arról, ami most elhangzott.

RDani # 2006.11.21. 20:28

Köszönöm a jó infokat ,pocak.

lamencik # 2006.12.06. 12:06

sziasztok,
segítség kellene!
a bírónő a legutóbbi tárgyalásunkon azt kérdezte tőlem, hogy odaadom-e az apának, és az apai nagyszülőknek a 13hónapos gyerekekünket, hogy elvigye?!
teljesen elhűltem, mert
1.napi 5×szopik még
2.mivel apja nem igen keresi vele a kapcsolatot, nem is ismeri... nem is ismerikegymást, nincs köztük semmiféle érzelmi kapcsolat. A nagyszülők pedig nem is kíváncsiak az unokára, kerekperec kijelentették.
Tényleg elviheti a picit több órára?
Én úgy tudtam csak 3 éves kora után!
Kérlek írjatok, mert ma hívni fog, hogy vinné el a kicsit! csak bosszúból, hogy még nagyobbat döfjön belém:(
Láthatás 2hetente volt eddig, játszótéren, semleges helyeken. De nem mindig élt a lehetőséggel az apa...

Initram5 # 2006.12.06. 12:08

lamencik, mivel kérdezték hogy hozzájárulsz -e, ebből is látszik hogy nem vagy köteles igent mondani rá az elmondott indokaid alapján sem.

lamencik # 2006.12.06. 12:27

köszi a gyors választ!
de mi van ha a gyámhivtalhoz fordul? ott is megértőek lesznek velem? mert a jogaival jön...
Annyira félek, hogy oda kell adnom egy "idegennek" a gyerekem!

És még egy kérdés: ha a láthatás nincs szabályozva bíróság által, mit tehet avégett, hogy láthassa többször a gyereket, ha én nem engedem?

monik # 2006.12.06. 13:05

Lamencik!

Én csak a saját esetemet tudom leírni. Nálunk hónapokig nem volt szabályozva a láthatás. Ezt az apuka úgy értelmezte, hogy nem is jár. Több alkalommal elmentem a gyámhatóságra, ahol közölték velem, hogy folyamatban lévő (bíróságon) ügyben nekik nincs döntési joguk, maximum a nagyszülői láthatást kérvényezhetjük, de az átfutási idő kb. 1-1,5 hónap.
Ha jól értettem a láthatás nálatok szabályozva van - 2 hetente.
Mivel az apuka akkor nem viheti el a gyermeket, én azt tanácsolnám neked, hogy a békesség kedvéért ajánld fel, hogy egy ilyen alkalommal nyugodtan jöjjenek el a nagyszülők is, és akkor találkozhatnak az unokájukkal.
Ha az apuka többet szeretne találkozni gyermekével, azt a bíróságon keresztül kérheti egy beadványban.
Szerintem nem nagy az esélye, hogy a bíró beleegyezik abba, hogy elvihessék gyermekedet, hisz még nagyon kicsi, ráadásul még szoptatod.

lamencik # 2006.12.06. 13:20

köszi monik! akkor okés!
sajnos én nem tudom nagyvonalúan megengedni, mert piszok rondán viselkedtek és viselkednek most a nagyszülők...!

és lenne még kérdésem:
jövő tavasszal lesz a következő tárgyalásunk. Mi van ha addig egyáltalán nem engem a láthatást?
elmarasztalhatnak engem ezért? pénzbüntetéssel, vagy nem is tudom... egyéb módon?

monik # 2006.12.07. 08:00

Ha bíróság döntött (akár ideiglenesen is) láthatás ügyében, akkor mind a bíróság, mind a gyámhatóság elmarasztalhat téged, tudtommal 100.000 Ft-ig terjedő bírsággal. Ja, és az elmaradt kapcsolattartásokat pótolni kell.
Tudtommal (ezt igazából ügyvéd tudná megerősíteni) alkalmatlan az a szülő, aki gyermekét tiltja a másik különélő szülőtől.
Elhiszem, hogy piszok módjára viselkednek veled a nagyszülők, és a volt párodra is nagyon haragszol, de a gyermek érdekében még sok mindent le kell majd nyelned a jövőben.
Én biztos megpróbálnék 2 órát szó nélkül eltölteni velük, hisz 3 óránként szoptatsz, tehát haza kell menned, az utcán nem intézheted el. Sőt, szerintem a bíróságon is jó pont az, ha Te együttműködő vagy. Nekem is pokol volt az életem, mert állandóan ellenőriztek, zaklattak, de a végén minden jóra fordult.

pappa # 2006.12.07. 21:30

Lamencik, a gyerek érdeke mindenképpen az, hogy jól ismerje az apját és rendszeres kapcsolatot tartson vele. A saját gyereked ellen cselekszel, ha nem engeded a láthatást. Ha problémád van a gyerek apjával meg a rokonsággal, az intézd csak velük, de a gyereket hagyd ki a dologból. Minél többet és többször lehetnek együtt, annál jobbat teszel a gyereknek.

gabicska # 2006.12.11. 12:11

Sziasztok,

többször kértem és kaptam is tőletek tanácsot. Ezért szeretnék újra hozzátok fordulni.
A párom külön élő kisfiát szeretnénk kivinni Bécsbe az adventi vásárra. Tudja valaki, hogy kell-e hozzá az anya engedélye, vagy mint EU-s ország, simán kimehetünk?

Előre is köszönöm a véleményeket!

kata81 # 2006.12.29. 15:32

Hello mindenkinek!

Röviden a történet: elváltam, van egy kislányom, a volt férjem önként és dalolva lelépett. Azóta újra férjhez mentem. Vérszerinti apuka elköltözött jó messzire, nehogy közel legyen gyermekéhez. Most már 1 év 1 hónapja ránk sem néz, addig is csak évente kétszer jött. Tartásdíjat április óta nem fizet, mivel a gyermek nem szólította apának, amikor legutóbb látta:-). Azóta már írt egy papírkát, hogy lemondana a szülői felügyeleti jogáról, de amikor az ügyvédem beadta a papírt, a bíróság "kiröhögte" apuka véleményét. Most az ügyvédem azt javasolja, hogy pereljem be, amiért nem fizet. Igazából ez engem nem érdekel, mivel nem szorulok rá az ő havi 10.000 Ft-jára, és nem is akarok bíróságra járkálni. Engem inkább az érdekelne, hogy ha már egyáltalán nem kíváncsi a gyerekre, és még le is mondana róla, akkor van-e arra pl. lehetőség, hogy egyrészt a kislányt a nevemre vegyem, mindenféle engedély nélkül, másrészt, hogy a továbbiakban ne követelhesse a jogait, hiszen a kötelességeiről dalolva lemondott. Elég felelőtlen ember, általában csak a saját anyagi dolgaival, meg ügyeivel volt a válás után mindig is elfoglalva, és mindig közölte, hogy az évi 2-szeri látogatás őt teljesen padlóra küldi anyagilag (400 km-re lakik). Szóval vegyem úgy, hogy ő mekkora szívességet tesz. Na most én nem szeretnék életem végéig hálálkodni a semmiért, ha ő lezárta ezt a dolgot, akkor én is le szeretném. Mi ennek a módja? Várnám mielőbbi válaszotokat. Köszönettel: K.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.29. 17:32

A kapcsolattartás vétkes elhanyagolása ok lehet a szülő felügyeleti jogának a szüneteltetésére - de ez nem biztos, hogy érdekében áll a gyermeknek.
A végleges lemondásra csak örökbefogadás keretében van mód.

valyi79 # 2006.12.30. 15:26

Sziasztok!

Lassan egy éve hogy elköltöztem férjemtől kislányommal együtt. Õ most 3 és fél éves!
Házasságunk alatt férjem lelkileg terrorizált engem is és kislányomat is. körülöttünk mindent összetört. Elköltözésünk után meg is vert mindkettőnket, sőt édesapámat is. Büntetőperes eljárás is van ellene. A bíróság mégis kéthetente két nap láthatást engedélyezett a férjemnek. A kislányom nem akar menni, álmában sirva riad fel, hogy nem akar az apjához menni, mert az bántja őt. nekem mégis rá kell vennem őt, hogy menjen, hisz akkor engem büntetnek meg. nem nevelem az apja ellen, minden rossz ellenére sem. Dea kislányom nagyon szenved. Jártam vele pszichológushoz is. Amúgy az apjáról senkinek nem is beszél. nem is tekinti az apjának. Lacinak szólítja. Viszont van most egy barátom, akit inkább nevez apjának és jobban is szereti.
Mivel lehetne meggyőzni a bíróságot, hogy higygenek nekem, hiszen bizonyitékaim is vannak a férjem ellen. Miért kell ilyen esetben is hagyni, hogy a gyerek tönkre menjen? Nem akarom ennek ellenée sem hogy teljesen megszakadjon a kapcsolat, de valamilyen szinten szeretném szűkiteni.
Tudna nekem valaki segítnei?
Köszönöm

ObudaFan # 2006.12.30. 16:00

Mindezt bizonyítani kell tudni, és azt kell kérni, hogy a kapcsolattartás során a férj ne vihesse el a gyermeket oda, ahová szeretné, hanem a családsegítő szolgálaton találkozhassanak.

betty15 # 2006.12.30. 16:08

Júniusban leszek 16 éves, és finoman szólva útálom az apámat. Nincs semmi olyan oka ami miatt megfoszthatnák a láthatási jogától, egyszerűen csak nem igazán érdeklem. Ennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy 2 hetente én is menjek hozzá. Hány éves kortól dönthetek arról, hogy nem akarok többé hozzá menni?
Előre is köszönöm a segítséget!

_Wasp_ # 2006.12.30. 16:35

Igazi öröm egy apának az ilyen gyermek, mint te vagy :))))

Egyébként, ha kijelented, hogy nem mész, akkor nem kényszeríthet.

Viszont esetleg (én a helyében ezt tenném) a továbbiakban nem pazarolja rád, mint érdemtelenre a jövedelmét. Ez részéről nem száz százalékos, de befutható bíróságon is.
Ha nem nyer, akkor is jócskán megszoríthatja a felnőttkor elérése után adott juttatásaidat.

Miért fizetné a ruháztatásodat, iskoláidat, élelmezésedet, ha te még a kapcsolattartást is sérelmesnek éled meg?

Nem kellene inkább a kapcsolatot normalizálni?

Látatlanban azt mondom, hogy le a kalappal az előtt, aki az undok gyermeke mellett is kitart. Õ biztos szeret téged.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása