Oké! Köszönöm! De még nincs vége.
Biztos, hogy nincs más gyereke, mert a városban lakik és néha innen onnan kaptunk híreket.
Anyukám 1/4 részével, ami apámé volt, azzal mi lesz? Annak is örökli a feleség a haszonélvezetet?
Oké! Köszönöm! De még nincs vége.
Biztos, hogy nincs más gyereke, mert a városban lakik és néha innen onnan kaptunk híreket.
Anyukám 1/4 részével, ami apámé volt, azzal mi lesz? Annak is örökli a feleség a haszonélvezetet?
Jól tudod, azonban tudakold meg hogy apádnak nincs-e rajtatokon kívül még egy(két) gyermeke, mert akkor az örökség tovább osztódik.
Mert mível nem tartottátok a kapcsolatot, így ezen idő alatt sok minden történhetett apáddal - akár még a második házassága előtt is.
Külön írom: a megörökölt ház tulajdonjoga eladható a haszonévezettől függetlenül, persze mélyen ár csak. Vagy a testvéreddel együtt esetleg kivásároljátok az özvegytől a haszonélvezeti jogát., valahonnan csak jött a házasság előtt, hátha hajlandó lesz oda visszamenni...
"Mona"
laikus hozzászóló
Üdvözlöm Önöket!
A segítségüket szeretném kérni, mert nem igazán látom tisztán a dolgokat.
Édesanyámmal és testvéremmel élek együtt, mert szüleim 22 éve elváltak.
Apám elköltözött, vett egy telket, majd azon egy kisebb házat épített. A kapcsolatot nem tartottuk vele. Gyerektartást nem fizetett.
6 évvel ezelőtt újra nősült, de néhány hete meghalt.
Édesanyám házának(amiben élünk) az 1/4 része még az Ő tulajdona volt, mert anyukám nem terhelte rá a gyerektartást.
Gyakorlatilag(ha nincs végrendelet) én és a testvérem örököljük a tulajdonjogot apám telkén és a házán ahol lakott, illetve Anyukám házának 1/4 részét.
Azonban apám házastársa(özvegye) örökli apám telkének és házának haszonélvező jogát.
Eddig ezt így jól tudom?
„most meg kaptam egy birósági idézést amiben az áll,hogy engem illet a tartozás és téritsem meg a kárt.”
Pontosan írd le, hogy mi áll benne.
Lehet, hogy fizetési meghagyás és akkor ellentmondással élhetsz a kézhezvételtől számított 15 napon belül.
Tisztelt sortársak és szakértők! az eset még 2006-ban történt! az élettársam akivel azóta se tartom a kapcsolatot,mert sikkasztás miatt feljelentették a rendörségre és ezért kértem hogy,távozzon az életünkböl,megis tette azóta se hallotam felőlle,de nemis érdekel!(kár amit okozott 2mill.forint)ugyan a rendőrség nyomozást inditott és keresték a gyanusitottat de nem találták meg emiatt az ügy elévült és a nyomozást lezárták. most meg kaptam egy birósági idézést amiben az áll,hogy engem illet a tartozás és téritsem meg a kárt.Eléggé magamalatt vagyok mert nem tudom mit tegyek mert egyedül nevelem gyermekem,és a munkahelyem is instabil.ugyan hogyan hajtanákbe rajtam mindaszt amihez semmi közöm és nemtehetek rólla!? ha valakinek lenne érdembeli tapasztalata vagy ért az efajta dolgokhoz kérem válaszolja meg.előreis köszönöm és reménykedek hogy mindez csak rémálom
Valóban a szerződést kellene látni, a mi egyik rokonunk (napi 24 órás ápolásra szorul) is egy otthonban van, ott benne van a szerződésben, hogy a hölgy nyugdíjával nem fedezett összeg megfizetéséért a hölgy lánya kezesként felel.
(Ezt persze ő is aláírta.)
Egyébként a nyugdíjak reálértékének csökkenésére és a hasonló jellegű otthonok állami támogatása jelentős megvonására figyelemmel az általam ismert esetben a havi térítési díj 2010-ben drasztikusan nőttm 2009-ban cca. annyi volt mint a néni nyugdíja, 2010-ben pedig a nyugdíj összege + 70.000 (hetvenezer!) forint, amit a hölgy lányának kell kipengetni.
Remélem most már a Maszopszadesz nyugdíjas szavazótábora is feleszmél végre, hogy mit művelt ebben az országban (a nyugdíjasokkal is) Megyó-Fletó-Gordonka.....
Mint mondják, senkinek nem kötelező otthonba menni, a lánya otthon is ápolhatja......
Azt nem teljesen értem egyébként, hogy a nyugdíj 20%-át ti hogyan adhatjátok bárkinek is, a nyugdíjat a nyugdíjas kapja, azzal rajta kívül más nem rendelkezhet.....
Persze azt sem értem, hogy fél milka tartozás hogyan halmozódhatott fel, az általam ismert otthon azonnal szól 100 Ft tartozás esetén is....
Ennek azért utána kellene nézni. Olvassátok el a szerződést, hogyan kötöttétek, tulajdonjogot szerzett, vagy csak használatot. Mik vonatkoztak a fenntartásaira. A mindenkori nyugdíja 80%-a, vagy egy összeg, ami az infláció arányában növekszik.
Ha nincs hagyaték, akkor adósság sincs. De bemondásra én nem fogadnám el a fenntartás költségeit.
Azt elfelejtettem odaírni, hogy semmilye sincs amit örökölnének utána.
Sziasztok!
Szükségem van a segítségetekre.
Férjem nagymamája 9 éve van bent egy öregek otthonában, kaptunk egy levelet, hogy az ellátási összege megemelkedett, már nem fedezi a nyugdíjja 80%-a. Ezért közel fél milliós adósság halmozódott fel. A nyugdíjja 20%-át is mindig az otthonnak adjuk, ők gyűjtik, aztán szólnak mennyi pénz gyűlt össze és mi írásban "nekik adjuk".
Egyébként régen az ingatlanáért + KP-ért vették fel oda.
KÉrdéseim a következők: kitehetik őt az otthonból? Illetve két lánya megörökölheti ezt a tartozást? Esetleg ráterheltethetik a lányai saját tulajdonú házára? Behajthatják rajtunk?
Köszönöm a válaszokat! Kati
Tisztelt szakértők!
Tájékozódni szeretnék olyan ügyben, hogy édesapámnak van egy betéti társasága és felszámolás van ellene.Vannak munkagépek amiket lízingel és ha lemegy a felszámolás valószínű hogy fog maradni körülbelül 5 milliós tartozás.Sajnos az egészségi állapota romlik mert súlyos beteg és valószínű hogy 1–2 éve van hátra.
A kérdésem az lenne hogy én mint a fia megöröklöm ezt a tartozást vagy ha lemondok az örökségről akkor nem száll át rám a tartozás?
Vagy hogyan lehet ezt az adósságot kikerülni mivel 20 éves vagyok és nem lenne jó úgy nekivágni az életnek hogy 5 milliós tartozásom van.
A válaszokat előre is köszönöm.
A villanyszolgáltató köteles közölni, kire engedményezte a tartozást, a behajtó meg azt, hogy az most pontosan mennyi. Aki mulaszt, az köteles lesz minden ebből eredő károdat megtéríteni.
Tisztelt Szakértők,Fórumozók!
Problémával fordulnék önökhöz,hátha tudnak nekem segítséget nyújtani,tanácsot adni!Nem biztos h jó helyre írok,de remélem azért tudnak nekem segíteni.A problémám a következő:
Édesapám megörökölte szülei családi házát,rendesen lezajlott a hagyatéki t.,édesapám testvére lakott tovább a szülői házban,ahol villanytartozást halmozott fel/kb1995-ről és 80000ftról "beszélünk"/,villanyórát leszerelték és a tartozás a mai napig nem rendeződött.
A villanyszolgáltatónál érdemben nem tudtak segíteni,a tartozást a vill.óra leszerelést követő egy évben "eladták egy behajtó cégnek",így sem az adósság rendezéséről ill. mértékéről sem tájékoztattak!Honnan tudhatnám meg a tartozás mértékét,hol tudnám esetleg befizetni,illetve meddig vár a behajtó cég a tartozás behajtásával,mivel a ház értéke folyamatosan csökken /leélik/,a tartozás pedig nő!Esetleg tulajdoni lapon jelentkezne-e a mostani tartozás?Illetve ha a tartozás mértéke több,mint a ház értéke,édesapám lemondhat-e a részéről?Várom és előre is köszönöm a válaszukat,segítségüket,további szép napot...!
Angyalka11, olvasd el légyszi Obudafan első mondatát.Nem kell feleslegesen előre semmiről lemondani, ha nem tartották a kapcsolatot, akár milliomos is lehet... Temettetni kell a 3 tesónak.
Peppa, 5 év az elévülés.Üdv
Minden további nélkül lemondhatnak
„Kérdésem,hogy lemondhatnak mindenről.Tehát az adósságról és az ingatlanról is”
Minden további nélkül lemondhatnak
Kérdésem van .Apósom meghalt és kb.3 millios tartozást hagyott hátra.A férjemmel már 15 éve nem tartoták a kapcsolatot.maradt még utánna egy ingatlan kb.1,5 milliot ér .A férjemék hárman vannak testvérek,de senki sem tartana igényt semmire .Kérdésem,hogy lemondhatnak mindenről.Tehát az adósságról és az ingatlanról is.Köszönöm a választ előre is.angyalka11
Pannam
Ha a várható "örökség" tegyük fel 1-2 millió forint adósság, azonban a megöröklendő ingatlan mondjuk 10 milliós vagyon, akkor az ingatlant el kell adni és a vételárból a felhalmozott adósságukat rendezni - a megmaradó pénz még mindig szép summa.
Azt hogy az anyukádat hová teszed mint özvegyet azt neked kell megoldani...
Ha a szüleid netán bérlakásban laknak akkor az adósság miatt mindenképp minuszos az örökség várható, vagyis ahogy ObudaFan írta: vissza lehet utasítani.
Ebben az esetben nagy valószínűség hogy kirakják a mamát a lakásból - amúgy is adóstárs, valamint élete végéig levonást eszközölnek a nyugdíjából tartozás címén havi 33 ill. 50%-ig.
Tehát én a helyedben nemigazán az adósságuk miatt izgulnék, hanem hogy mi lesz az anyukáddal?!
"Mona"
laikus hozzászóló
A követelések elévülnek.
Valaki nem tudja véletlenül, hogy az örökös hány évig felel az örökhagyó után fent maradt esetleges tartozásokért, kötelezettségekért?
Segítségeteket szeretném kérni abban a kérdésben, hogy az örökösök hány évig felelnek a hagyaték erejéig az esetlegesen felmerülő tartozásokért. Előre is köszi a segítséget.
Az örökös csak a hagyaték értékének erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
Egyébként pedig az öröklést vissza lehet utasítani. Más kérdés, hogy a gyermekeid nevében csak gyámhatósági hozzájárulással teheted ezt meg, de ebben a helyzetben a gyámhatóság hozzá fog járulni.
Egyke vagyok. Családot alapitottam, két kicsi gyermekem van. A szüleim adósságot adósságra halmoznak. Már milliós nagyságrendről beszélhetünk és ez csak egyre nő. Sajnos tehetetlen vagyok, nem hallgatnak rám. Mi történik, ha valami történik velük. Történetesen haláluk esetén. Az adósságot én öröklöm? -, vagy van arra mód, hogy ez elkerülhető legyen.
Ha az örökhagyó végintézkedés hátrahagyása nélkül halt meg, és hagyatékában a törvényes öröklés rendje érvényesül, a perbeli adatok alapján azonban akadálytalanul megállapítható, hogy az örökhagyót a tartásra köteles hozzátartozói közül csak az egyik tartotta, és a tartás örökségi juttatás ígérete ellenében történt, akkor az örökhagyót ténylegesen eltartó rokon a tartásból származó igényét a hagyatékkal szemben hagyatéki hitelezőként érvényesítheti.
pliz
Ha bizonyítható hogy a "minden feladása" alatt a nagybeteg ápolása/gondozása miatt a munkahely/megélhetés feladását kell érteni, akkor ez a hagyatéki tartozás körébe tartozik melyet az örökössel szemben érvényesíthet.
Tehát azt a havi jövedelkiesést amit megkeresett volna ha nem kényszerűl otthon maradni. Továbbá a gondozás díját mert ha Ön nem végzi akkor fizetett alkalmazottat kellett volna felvenni a beteg mellé - aki csak legfeljebb a nap 8 órájában lett volna ott, a többi időre ellátatlanul marad a beteg...
Tehát orvosi igazolás becsatolása a betegségről és annak tól-ig időpontjától - külön is kiemelten azt az időszakot amikor már kisérni kellett vizsgálatokra valamint esetleges műtét, vagyis amikor már nemigen- vagy sehogy sem tudott magáról gondoskodni, magát ellátni = rendszeres ápolásra/gondozásra szorulóként.
Egy gondozónő napi 8 órában legalább a minimálbér díjazást elkérhette volna...
Igazolás hogy Ön mikor adta fel a munkaviszonyát és a az ott elért jövedelmet. (Ha esetleg nem legális volt a munka akkor legalább két tanúval igazolni, hogy mégiscsak dolgozott az x Ft/hó díjazás ellenében.)
Tehát a gondozás és a jövedelemkiesés számszerű összegzése, és ezt hagyatéki tartozás igényeként beadni az örökösnek, egyidejűleg a közjegyzőnek is.
Valószínű hogy az örökös(ék) részéről elutasítás lesz, nem baj - vigye bíróságra a dolgot.
Maga ápolta/gondozta a nagybeteget és tartotta benne a lelket - a családtagjai helyett...
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm válaszát.Elnézést,hogy ide írtam a problémámmal nem tudtam hogy nem jó helyre írok.
A szémétdíjat én fizetem.Ez egy fodrászüzlet,ami teljesen külön van a lakásoktól.Mindig is a tulaj közvetlenül a szolgáltatónak fizette a díjat.
Akkor ezek szerint nem vagyok köteles befizetni az első tulaj tartozását.
Köszönöm szépen
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |