Ez nem családjog. Úgyhogy
OFF
Ha a szemétdíjat a lakások (nem lakáscélra szolgáló helyiségek tulajdonosai közvetlenül a közszolgáltatónak fizetik, akkor téged ez a kötelezettség csak a tulajdonjog megszerzésétől kezdve terhel, a hátralékért nem felelsz. Ha azonban a közszolgáltatónak a társasház fizet, akkor a szemétdíj a közös költség része, a közös költség hátralék pedig a mindenkori tulajdonost, azaz most éppen téged terhel, ha a tartozásod meghaladja a hathavi közös költség összegét, akár végrehajtási jogot is bejegyeztethetnek az ingalanra.
Más kérdés, hogy te követelheted az eladótól, hogy térítse meg neked az összeget, hiszen szavatolt a tehermentességért.
ON
Adósság öröklése?
Tisztelt Fórumozók!!
Én egy kicsit más milyen formában örököltem tartozást állítólag...
Vásároltam egy helyiséget aminek első tulajdonosa áprilisig volt tulaj(k.g),aztán volt mégegy(s.s),és így jöttem én.
A szemétszállítás ,rajtam szeretné behajtani azt a tartozász amit még az első tulaj.k.g hagyott hátra.
Azt mondták hogyha átkerül a nevemre a helyiség a szemét.sz-nál akkor automatikusan átkerül rám a tartozás.Viszont én nem k.g től vettem a helyiséget hanem.s.s-től ,úgyhogy köztünk már volt egy tulaj.
A szerződés szerint tehertől mentes a helyiség.
Nem tudom hoyg mit tehetnék,hiszen ez nem az én adósságom.
K.g hallani sem akar róla hogy ő kifizesse,mert szerinte nme ő hibázott ,hanem a közösképviselő, mert nem jelentette a változást!!
Hogyan lehetne megoldani ezt az ügyet??Mit tehetnék??
Válaszát és segítségét előre is küszönöm.
Élettársam tartósan ápoltam az "elvárható mértéken felül", azaz a hosszasan elesett rákos beteg mellett ott voltam éjjel-nappal, minden egyebet feladtam. Ennek fejében követelhetek-e örökösétől ápolási díjat hagyatéki teher formájában.
Igényemet el kell-e/illenék-e elismernie kiskorú örökösének, azaz képviselőjének/közjegyzőnek?
Köszönöm!
A szemétdíjat az ingatlan tulajdonosának általában akkor is fizetni kell, ha azt állítja, hogy nem termel szemetet. Meg lennék lepve, ha az adott önkormáényzat máshogy szabályozna.
A hagyaték erejéig kell az örökhagyó tartozásait fizetni.
Egy tartozás is csak örökség, rendezni kell. (Vélhetően pár tizezer forint tartozásért senki sem fog visszautasítani egy több millió forintos örökséget.)
Ami a másik kérdést illeti, tessék bemutatni a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát és lehet hogy sztronózzák a később kiállított számlát.
Az örökösnek (= az ingatlan új tulajdonosának) szerződést kell majd kötnia szemétszállításra, és ez független attól hogy ő ott lakik-e vagy a kuka soha nincs kirakva.
Az erre vonatkozó rendelkezést kell elolvasni/megtalálni az adott város honlapján mely a helyi jogszabályok közt bizonyára megtalálható.
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelettel kérdezem, ha az örökhagyó közüzemi számla tartozást hagy maga után, akkor nekem törlesztenem kell azt?
És egy másik: ha elmulasztottam bejelentési kötelezettségem a városgazdálkodásnál arról, hogy elhunyt az örökhagyó és kiszámláztak egy csekket, mely szerint az elmúlt hónapokban (a halál után) történt szemétürítés, de a ház jóideje üresen áll és a kuka értelemszerűen sose volt kirakva, akkor köteles vagyok kifizetni azt?
Vagy keressek két tanút, aki igazolja, hogy a ház azóta üres és a kuka is?
marizsan
Az apósnak bizonyára van fizetése és/vagy nyugdíja., esetleges nemfizetés esetén arra végrehajtás eszközölhető a havi pénz 33%-ig bezárólag - egálig. (Többszörs tartozás esetén 50%-ig a havi letiltás.)
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm szépen a gyors választ.
Az örökös a hagyaték tárgyaival illetve a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.
De a házastársi életközösség alatt szerzett vagyon - beleértve a tartozásokat is - közös. Tehát a házastárs a közös vagyonból ráeső rész erejéig felel a másik házastárs által vállalt kötelezettségekért. Nem csak annak halála után, hanem már életében is. (Megjegyezném, hogy attól, hogy "semmi nincs a nevén", még megilleti a férjet mindannak a fele, amit a házasság ideje alatt szereztek.)
Tisztelt Fórumozok!
Nekem az lenne e kérdésem,hogy személyi kölcsön tartozás örökölhető e?Apósomnak több, kisebb kölcsöne van melyeken biztosítás sincs,nevén nincs semmi,tehát nincs semmi féle vagyoni tárgya.Ha elhalálozna(reméljük nem mostanában lesz) akkor felesége,fiai örökölhetik a tartozások kifizetését?
Válaszokat előre is köszönöm!Marizsan
Ebben az esetben célszerű lenne megegyezni, mert egy esetleges per esetén a perköltségre ilyen megkötések nincsenek.
Apósom nevén voltak a személyi kölcsönök, a jelzáloghitelnél pedig fele fele arányban osztoztak anyósommal(adóstárs). Csak a házból elégíthetik ki a követeléseket ugye jól értem, és a saját bankszámlánkhoz és tulajdonunkhoz semmi közük sincsen! A ház értéke fedezné!
A leírtakból nem derül ki, hogy kik voltak a kötelezettjei ezeknek a kölcsönöknek, mindenesetre ha az elhunyt, akkor az örökség erejéig az örökösök felelnek a tartozásokért. Amíg az örökség még megvan, addig azzal, ha már nincs meg, akkor az értéke erejéig.
Tisztlet fórumozók!
A férjem édesapja 1,5 évvel ezelőtt elhunyt. Megörököltük a ház 1/4 részét,a másikat a testvére és anyósom haszonélvezeti jogával megterhelték. Erre a házra van 3 millió forint jelzálog lakáshitel.+személyi kölcsönök! Az ingatlant 7 millióra értékelték fel a hagyatéknál. Anyosómék nem tudják fizetni a hitelt és most a férjemet akarják, perelni, hogy fizzesen ő mindent! Megtehetik ezt? Ha nem fizetik a férjem bankszámláját leterhelhetik, vagy automatikusan árverezésre kerül az ingatlan? Neki a nevén van egy autó és az épülő családi házunknak a fele, amire 7 millió építési kölcsönt vettünk fel! Ezeknek lehet valami baja ez űgyből kifolyólag? A hagyatéki papíron nem szerepel , hogy mennyi a személyi kölcsön tartozás, és levelet sem kapott a párom a banktól! Anyosómékhoz mennek a csekkek, ez esetben nekünk kell azt kifizetnünk?
Várom mielőbbi válaszát, mert be akarják terhelni a házat még 5,6 millióval és nem szeretnénk benne részt venni, ugyhogy árverezést szeretnénk kérni a hitelintézettől! Ez lehetséges?
Egy kétségbesett feleség!
Köszönöm
A gyámhatóság általában akkor járul hozzá, ha negatív a hagyaték. Van még betekintés. Osztályos egyezség véleményem szerint elképzelhető ebben az esetben.
Obudafan!
Köszi a választ, ettől féltem én is! A gyámhatóság hozzá szokott járulni?
Közben megtudtam, hogy az otp nem ad ki előzetesen tájékoztatást a tartozásról, be kell nyújtani hozzájuk a halotti akvi-t és majd a hagyatéki tárgyaláson derül csak ki a tartozás összege.
A földhivatalban pár éve volt olyan, hogy betekintés, ami ingyenes volt (nem nyomtatták ki, csak a személyi bemutatása után megmondták, hogy pl megvan-e még a jelzálog a lakásomon). Ilyen van még vajon? És csak a helyi földhivatalban lehetséges, vagy bármelyikben?
Osztályos egyezséget köthet a férjem? Vagy az is olyan, mintha a gyerekeket fosztaná meg az örökségtől és gyámhatóság kell hozzá?
Köszönöm!
Férjed visszautasíthatja az öröklést, de ha van gyermeke, akkor helén a gyermekei örökölnek. A kiskorú nevében pedig csak gyámhatósági hozzájárulással lehet az öröklést visszautasítani.
Köszönöm a gyors választ!
A későbbiekben jelentkező hitelezőket mi módon lehet "meggyőzni" arról, hogy esetleg már többet fizettünk, mint a vagyon, amit örököltünk? 1/6-nyi vidéki lakott ingatlanról beszélünk, az értéke tehát nem túl nagy.
Mi módon tudjuk megúszni az egész öröklést?
Hogy az ingatlan zálog alatt van-e, az kiderül a tulajdoni lapról. A hagyatéki hitelezők meg majd jelentkeznek. Ha ezt az elévülési időn belül teszik, akkor ki kell őket elégíteni a hagyatékból illetve annak erejéig.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Apósom az örökhagyó, a vagyon 1 db anyósommal közös ingatlan. Ők 2 éve elváltak (ennek ellenére továbbra is együttéltek), férjemék hárman vannak testvérek. Nem tudjuk, hogy milyen banki/egyéb hitelei lehetnek. Egy otp-s személyi kölcsönről biztosan tudunk, de elképzelhető, hogy akár még az ingatlan is meg van terhelve. Anyósom nem folyt bele ezekbe a dolgokba, apósom, hmmm hogy is mondjam, a lakásmaffia tipikus célcsoportjába tartozott.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnánk tájékozódni a tartozásokról. Ki kell-e elégíteni azokat a hitelezőket, akik csak a hagyatéki tárgyalást követően jelentkeznek?
Az otp ad-e felvilágosítást a személyi kölcsönnel kapcsolatban? Ha igen, kinek (ma nincs nyitva otp, így nem tudjuk őket felhívni, de holnap megtesszük).
A férjem visszautasíthatja-e az örökséget? Ha jól tudom, ebben az esetben gyermekeink lennének az örökösök, ők kiskorúak. Gondolom akkor is nekünk kellene a tartozást kifizetni.
Ha örökölne a férjem, akkor várhatóan az összes hitelt nekünk kellene kifizetni, mivel a testvéreinek sem jövedelme, sem vagyona nincsen, a "majd megadjuk egyszer"-ben sem bízunk.
Köszönöm előre is a segítséget!
A már meglévő, a házasság előttről származó tartozásaidért ő nem lesz felelős. Az esetleges örököseid a hagyaték erejéig felelnek.
sziasztok. nekem összetett a problémám.jelenleg 2-szor készülök nösülni.jövendöbelimmel szeretnénkveni egykis lakást hitelböl. de nekem jelenlegi állás szerint 2500000 az adóságom,autó lizing megszünése miatt.a HÁZASÁGISZERZÖDÉSEL el kerülhetö e a banki el utasitás,ha csak öt irjuk a kérelemre??S Házaságunk után ne vonják töle az én adoságaimat???? A GYERMEKEIM ÖRÖKÖLHETIK AZ ÉN ADOSÁGAIMAT?????? EZEKRE SZERETNÉK VÁLASZOKAT KAPNI. TISZTELETTEL KÖSZÖNÖM.
sz_orsi
Nincs. Le kellene ülni a végrehajtást kérővl és kialkudni egy részletfizetést. Ha nem megy bele, még mindig meg lehet próbálni ezt a végrehajtótól kérni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02