Milyen jogi utat kell kovetnem ahhoz, hogy pont annyi kozom legyen a lenti 6M Ft kifizetesehez, mint amennyi a felvetelehez, elkoltesehez volt a lent leirt szituacioban?
Adósság öröklése?
Nincs semmi teendőd.
Köszönöm!
Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
De egyébként az öröklést vissza is lehet utasítani.
Tisztelt Szakértő!
Feleségem 2011-ben sajnos elhunyt. Adóstárs volt hitelügyletben. Házasságunkban 3, ma már nagykorú gyermek született. Újra megnősültem, van egy 15 hónapos gyermekünk. Előző feleségem haláláig kb. 15 éven át tulajdonképpen családi vállalkozást folytattunk, abból fedeztünk mindent. Most jött ki egy határozat iparűzési adóval kapcsolatban - feleségem egyéni vállalkozó volt, amelyben 160e. Ft. túlfizetésről van szó, ami még 2009-ben keletkezett. 3 nagykorú gyermekem kapta az értesítést mondván, hogy ők az örökösök, tehát közöttük osztották fel a pénzt.
Egyik kérdésem ezzel kapcsolatos: hogyan lehetséges ez?
Másik kérdésem:
A jelenleg is törlesztett hitelt én fizetem tovább. Ez így rendben volna, vagy a gyerekek között is elvben megoszlana a hiteltartozás, hiszen az anyjuk, az elhunyt feleségem adóstárs volt? (Nem emlékszem, hogy a hagyatéki tárgyaláson ez szóba került, de elképzelhető. Ahogy az is, hogy természetesnek vettem, hogy a hitelt én törlesztem tovább. Ennek ellenére kérdésem a jogi vonatkozása)
Harmadik kérdés:
Az elhunyt szlovák állampolgár volt haláláig. Szüleitől lakásrészt és egyéb ingóságokat örökölt volna testvérével. Mi a helyzet a szlovákiai örökséggel?
Köszönöm a választ.
Ha az adózó az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető az adózó örököse az örökrésze erejéig, több örökös esetében örökrészük arányában.
A hitel vonatkozásában az örökösök is - legfeljebb örökrészük erejéig - egyetemlegesen felelnek a hitelező felé. Az örökösök egymás közt egyenlő arányban felelnek, te meg az örökösök viszonyában pedig a házastársi közös vagyont lehet megosztani, annak a keretében ez egy közös tartozás, tehát egymás között 50-50%-ban feleltek.
Az örökség vonatkozásában szlovák közjegyző, szlovák jog.
Tisztelt Szakértő!
Jól értelmezem, hogy az ingatlanon lévő jelzálog tulajdonsága, hogy a jelzálog követelés teljesítéséig megelőz más egyéb követeléseket?
Édesapám elhunyt és örököltem az ingatlant jelzáloggal terhelve, valamint még más tartozásokat is. Összességében negatív az örökség mérlege. Az örökségről nem mondtam le. Kérdésem: Ekkor a kielégítés sorrendjében elsőbbsége van az ingatlan jelzálogának teljes törlesztése, és csak utána jön a többi (a követelések arányában)? Vagy a jelzálogot nem számítva, az összes tartozás arányosan kerül kielégítésre?
Köszönöm előre is!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám a napokban halt meg. A Budapest Banknál van hitelkártyája 300.000 Ft-os kerettel, amely majdnem teljesen fel van használva. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendő?A tartozást nekünk kell majd visszafizetni?
Előre is köszönöm!
Mrblue76
Az örökös csak örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, egyébként a hagyatéki eljárásban vissza lehet az öröklést utasítani.
Tisztelt Ügyvédek!
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben. Anyósom pár évvel ezelőtt elment készfizető kezesnek a fiának a sógoromnak egy chf alapú építési hitelhez. Apósom mindig is fenntartással volt ezzel kapcsolatban nem örült neki de nem tudott mit tenni. Csak anyósom a kezes. A sógorom házát terhelték meg jelzáloggal. A hitelt azonban nem fizette fizeti ezért a bank felmondta a szerződést. Sógorom külföldre ment.Amikor anyósom kapott fizetési felszólítást apósommal közösen volt lakásuk meg egy hétvégi házuk. Ezt apósom átíratta a saját nevére, mondván a bank ne tudja elvenni.Anyósom megállapodott a bankkal hogy havonta a nyugdíja 33% át fizeti ő. A sógorom és a volt felesége mert közben elváltak nem fizet semmit és nem is tiltanak tőlük semmit. Felmerült a kérdés, hogy a férjem a sógorom testvére örökölni fogja majd a tartozást az anyukája kezességvállalása miatt. Apósom váltig állítja hogy nem fogja örökölni mert volt ügyvédnél és ő azt mondta. Szerintem meg mindenféleképpen hagyatéki teher lesz vagyis öröklödik. Anyósom nevén most nincs semmi. Ha ő meghal ki fizeti tovább apósomnak kell? Vagy az örökösök? Vagy ha az apósom hal meg előbb akkor ott lesz a lakás és a kisház amiből viszont anyósom is örököl és akkor már a bank kérheti a jussát mert tulajdont szerez. Most azt mondta az apósom hogy mindent az anyósomra hagy végrendeletben. Mondtam hogy az jó mert akkor a sógorom miatt a bank visz mindent és a másik fiúk a férjem meg nem kap semmit. A hitel több mint 16 milla és a lakás és a ház nem ér annyit. A férjem mindenféleképpen rosszul jár mit lehet tenni ilyen esetben. A lakás és a kisház átiratása apósom nevére nem fedezetelvonás? Minket nem az öröklés érdekel csak nem szeretnénk azt hogy adósságot örököljünk illetve hogy a sógorom hitele ki legyen fizetve a férjem meg ott álljon üres zsebbel.Előre is kössz a válaszokat és bocs hogy hosszúra sikerült.
husom71
De, fedezetelvonás. Ha arra rájön a bank, akkor abból az ingatlanhányadból biztosan fog végrehajtást kérni egy sikeres per után.
Egyebekben: az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Tehát édesanyád után ha nem marad semmi, akkor semmivel.
Igen az örökös az az örökség erejéig felel. De most apósom anyósomra akar hagyni mindent tehát ha anyósom megörökli az apóstól az ingatlanokat és ugye anyós a kezes a hitelnél akkor ugrik minden és az én férjem nem örököl semmit csak a sógorom a férjem testvére jár jól mert ki lesz fizetve a hitele.És ha anyósom hal meg előbb akkor nem kell fizetnie senkinek? Apósnak sem? Mert most nincs az ő nevén semmi mert apósom mindent átíratott a saját nevére.tehát nincs mit örökölni.
Nem túl jó ötlet anyósra hagyni a vagyont, kötelesrészre kellene szorítani inkább. Apóstól a fedezetelvonással szerzett ingatlanhányad hajtható be.
Tisztelt ügyvédek! A kérdésem a következő. Édesapám a múlt hét folyamán elhunyt, a NAV felé volt elmaradása, tudomásom szerint az összes tulajdonát már évekkel ezelőtt az én nevemre irattuk az örökösödési illetékeket befizettük utána. Egy a szintén a tulajdonomban lévő pincén volt csupán haszonélvezeti joga. Egyenlőre tehát úgy néz ki nem öröklök utána semmit majd. Ilyen esetben is felelősségre vonhat a NAV a körülbelül 200.000 forintos tartozásáért? Köszönöm a segítséget.
Attól függ, mikor történt az ajándékozás.
Ha az adózó az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a megajándékozott, az adózó által az adókötelezettsége keletkezését követően okirattal juttatott ajándék erejéig, kivéve, ha az ingyenes előnytől neki fel nem róható módon elesett.
Tisztelt Szakértő!
Édesapám idén elhunyt.A hagyatéki tárgyalás már megvolt, melyben egy házat örököltünk ketten a testvéremmel.A napokban kaptunk egy 6 évvel ezelőtti közmű tartozásról csekket. Közös megegyezés alapján részletben fogjuk törleszteni. A kérdésem az lenne, hogy ha a hagyatéki tárgyalásban nem szerepel tartozás akkor is kötelesek vagyunk kifizetni?Ha igen, attól tartunk a testvéremmel, hogy mi lesz, ha több tartozása is volt az édesapámnak. Hogy tudnánk ezt kideríteni? Miért nem derült ki a hagyatéki tárgyaláson? Az ingatlant a környékbeli ingatlanirodák elmondása szerint fele annyiért tudnánk eladni, mint amennyi hagyatéki felértékelése. Nem szeretnénk még rá is fizetni.
Válaszát köszönöm.
kérdező12
Tisztelt Fórumozók!
2014 márciusában meghalt a nagymamánk. alap esetben ketten a nővéremmel lennénk az örökösök, de ő tavaly kifizettette az örökrészét és ügyvéd előtt megállapodtunk, hogy lemond minden örökrészéről és nem tart igényt semmilyen örökrészre. A haláleset után tudtam meg, hogy volt nagymamámnak egy áruvásárlási hitele amit nővéreméknek vett fel. Nővérem nem fizette és végrehajtásra adták át, de már több éve. a kérdésem a következő lenne: van valami módja, hogy ne én örököljem az adósságot vagy ne rajtam követeljék hanem nővéremen?
Megtisztelő válaszokat előre is köszönöm!
htqw
A hitelező követelheti rajtad, az örökrészed erejéig a hitelező felé felelni fogsz. Te pedig a nővéred felé élhetsz megtérítési igénnyel.
kérdező12
Az örökrészetek erejéig - de csak addig - feleltek a hagyatéki tartozásokért. Semmi jelentősége ebből a szempontból, hogy a hagyatéki eljárásban már felmerült-e a tartozás. Viszont itt esetleg az elévülés szóba jöhetett volna, de ha már megállapodtatok, akkor így utólag mindegy.
Üdv.egy kérdésem lenne.apám2011-ben meghalt,a ház melyben laktak fele anyué volt felét ketten tesómmal örököltük.ennyi örökségünk volt,mert magas hitel volt rajta és már a bank eladásra bicsájtotta a nem fizetés miatt. A lényeg Ennyi örökségünk volt de ebböl sem volt semmink mert áron alul ment el a ház. A napokban kaptam egy levelet a nemzeti földalapkezelőtől hogy apunak2009,2010,2011-ből folyószámlatartozása van.derült égből villámcsapás semmilyen papirt nem találtunk apu iratai között erről a tartozásról.követelhetik rajtunk az összeget?
Az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak az örökség erejéig felel. (De annak, hogy a földalapnál folyószámlatartozás legyen, nem sok értelme van.)
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám elhunyt. Hagyatéki végzés alapján örököltünk két testvéremmel 3x 1/6 házat, melyen édesapám nevére felett hitelben édesanyánk adóstárs volt. Így a hitelt örököltük. Édesapám néven van egy autó hitel ami behajtás alá került. Édesapám a ház 1/2 tulajdonosa, özvegyi joggal. Ha ajándékozással a nevünkre kerül az ingatlan Édesapámra eső része, az autó hitelt meg örökölhetjük e? Ha a hagyatéki végzésben az autóhitel nem szerepel, akkor Édesapám halála esetén, ha nem fogadjuk el az örökséget akkor az autóhitelt örökölhetjük e? Végül az utolsó kérdésem, hogy ha a maradék lakás hitelt kifizetjük a testvéreimmel, akkor el veheti e az autó hitelt behajtó bank? Tehát el veheti e a bank a fejünk felől a házat, ha mi, a ránk eső 1/2 házat megörököltük és a végzésben szereplő hitelt rendeztük?
A válaszokat előre is köszönöm!
„Ha ajándékozással a nevünkre kerül az ingatlan Édesapámra eső része, az autó hitelt meg örökölhetjük e?”
Édesanyátok után öröklitek azt a tartozást, ami őt terheli, tehát a lakáshitelt, de az örökléssel csak az örökrészetek erejéig keletkezik a felelősségetek. Emellett ha nem is volt az autóhitel édesanyád nevén, de a hitelfelvételkor együtt éltek édesapáddal, akkor az örökrészetek erejéig azért is feleltek. Ha pedig édesapád nektek ajándékozza a házát és így nem lesz miből végrehajtani a hiteltartozását, akkor az fedezetelvonó ügylet lesz és abból a házból végrehajtható lesz a tartozás.
„Ha a hagyatéki végzésben az autóhitel nem szerepel, akkor Édesapám halála esetén, ha nem fogadjuk el az örökséget akkor az autóhitelt örökölhetjük e?”
Annak, hogy a hagyatékátadó végzésben szerepel-e a hitel, nincs jelentősége. Ha az öröklést visszautasítjátok, akkor édesapátok után sem az aktívumokat, sem a passzívumokat nem öröklitek, viszont, ahogy fent írtam, az elképzelhető, hogy édesanyátok után is feleltek az autóhitelért, édesanyátok után járó örökrészetekkel.
„Tehát el veheti e a bank a fejünk felől a házat, ha mi, a ránk eső 1/2 házat megörököltük és a végzésben szereplő hitelt rendeztük?”
Ha van olyan hitel, ami terhelte édesapátokat, és nincs rendezve, akkor igen, függetlenül attól, hogy a hagyatékátadó végzésben szerepel-e.
Értem és ha faktoring cég akarja az autó hitel maradékát behajtani, meddig van lehetőség eladni a házat? Mennyi ideig tart, míg kilakoltatásra kerül sor?
Semeddig. egy faktorcég, mint magánszektorbeli gazdasági társaság ne játtsza már a végrehajtót! Annyi joguk van, hogy eltakarodhatnak a telekről, ha ez ember elzavarja őket... El kell zavarni a fenébe őket, az örökös csak az örökrésze erejéig felel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02