Mihez van joga a külön élő szülőnek?

pocak # 2006.08.22. 11:32

Szerintem érdekes kérdés.

A külön élő szülőnek joga van a családi kapcsolatot fenntartania a gyermekével, a nevelését figyelemmel kísérni, tőle telhetően elősegíteni.

De vajon ez a gyakorlatban mit takar?

Joga van-e például a külön élő szülőnek elmenni óvodai / iskolai rendezvényekre (évnyitó, évzáró, farsang, ballagás). Élhet-e ilyenkor panasszal a gondozó szülő a gyámhivatalnál, ha észreveszi ott a külön élő szülőt?

Joga van-e a külön élő szülőnek fényképet készíteni a gyermekéről? És ha már készítettt, akkor beküldheti-e a képet az egyik sajtóban meghirdetett "legszebb gyermekmosoly" pályázatra? Vajon meg lehet ilyet tenni a gondozó szülő tudta, esetleg beleegyezése nélkül? Ha megteszi, milyen szankció érheti?

Ha valaki járt már hasonló szituációkban, kérem ossza meg velünk tapasztalatát.

bridgedjonas # 2006.08.22. 14:40

Pocak! Jogszabályilag nincs meghatározva, nincs leírva sehol. A gyermeket nevelő szülő eldöntheti, hogy az adott rendezvényekre elhívja-e a külön élő szülőt, nem kötelező! Tapasztaltam, hogy a volt férjemet néhányszor már meghívtam ovi, suli rendezvényekre, soha nem akart eljönn és megnézni a gyerekeket .

pocak # 2006.08.23. 04:40

Köszönöm, Bridgedjonas!
Igen, tudom sajnos, hogy sok külön élő szülő nem fordít kellő érdeklődést, vagy az évek során elveszíti azt.
Azt írod, a gondozó szülő meghívhatja a külön élő szülőt. Engem egy kicsit éppen az ellenkező eset érdekelne. Vagyis a külön élő szülő csak meghívás esetén jogosult elmenni? Ha erről a gondozó szülő nem tud, vagy nem járul hozzá, akkor is jogosult megjelenni a külön élő szülő, vagy ez már a kapcsolattartási jog túllépésének számít? Érheti-e ilyenkor bármilyen szankció a külön élő szülőt?

ObudaFan # 2006.08.23. 19:40

Ilyen rendezvényre nyilván elmehet a külön élő szülő is. Ugyanakkor a fénykép más kérdés. A képmás közléséhez való hozzájárulást a cselekvőképtelen kiskorú esetén az a szülő adja meg, akinél elhelyezték a gyermeket. Így az ő hozzájárulása hiányában a külön élő szülő képmással visszaélés miatt éppúgy perelhető, mint bárki más.

pocak # 2006.08.24. 04:21

És a visszaélésnél nem kell hátrány okozását bizonyítani? Vagy maga a tény, a felhasználás, közzététel már visszaélésnek minősül, akkor is, ha a passzív alanynak semmi kára, hátránya ebből nem származott? Vagy netalántán előnyhöz jut, mert modjuk a végén még nyer is a gyerek a pályázaton?

pocak # 2006.08.24. 04:28

És még egy kérdésem lenne, Obuda!
Felveheti-e hangfelvételre a külön élő szülő a kapcsolattartásokat, amik a gondozó szülő lakására vannak szabályozva?
A külön élő szülő és gyermeke párbeszédére gondolok, a gyermek szobájában. És ebből a hangfelvételből jogosult utána a külön élő szülő kapcsolattartási perben egy részt lejátszani mint bizonyítékot a bíróság előtt?
Köszönöm.

ObudaFan # 2006.08.24. 18:18

A jogsértés megvalósulához a hozzájárulás hiánya elegendő. Más kérdés, hogy nyilván szankció csak a jogsértés megállapítása, további jogsértéstől eltiltás, megsemmisítésre kötelezés lehet, ha semmi kár nincs. A bizonyítékként felhasználás az egyik legvitatottabb kérdés ezen a jogterületen. A Legfelsőbb Bíróság büntetőbírái szerint fel lehet használni bizonyítékként, a polgári bírák szerint általában nem.