Kovács_Béla_Sándor: Szerintem valamit félreértrettél. Én Tőled semmit az ég világon nem kérdeztem. Te szóltál bele úgy egy ügybe, hogy magát a tényállást nem ismerted.
A gyámhivatal jogszabályszerűen hozta meg a határozatát, semmiféle hibát nem vétett, merthogy a jogszabály nem ad neki mérlegelési lehetőséget, sem a nyelvi, sem a logikai, sem a történeti és rendszertani, sem a céljellegű értelmezés szerint. A jogalkotó ugyanis egyértelműen köteles szabályozni, és ezt jelen esetben meg is tette. Olvasd el a Csjt. 48. § (3) bekezdését. Ott csak annyi van, hogy szülő nyilatkozik, a gyámhivatal pedig megállapítja a felügyeleti jog megszünését. Pont. Teljesen egyértelmű.
Hagyma: igen, van tartási jog szülői felügyelet nélkül is, de ezt a jogszabálynak ki kell mondania. Amikor például a bíróság vonja meg valakinek a szülői felügyeleti jogát a Csjt. 88 alapján, akkor a tartási kötelezettség fennmarad, és kapcsolattartási jogot is állapíthat meg a bíróság. De erre külön jogszabály hatalmazza fel.
A szünetelés és a megszüntetés esetét sorolja a Petrik féle kommentár is, és nem a megszünés esetét, ami ugyebár a másik kettővel nem azonos. A Csjt. 48. § (3) bekezdés alapján történő lemondás esetén pedig törvény erejénél szünik meg a szülői felügyelet, nem megszüntetik.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu