Eltartási szerződés megtámadása

Eperszem # 2013.11.19. 16:18

És ha a bíróság megállapítja a színleltséget, mi történik? Beszéltem az ügyvédemmel, azt mondta, semmi értelme megtámadni, mert a tartási szerződés lehet anyagiaktól mentes, csak kapcsolattartásra szorítkozó dolog is. A nagyszülők úgy rendelkeznek a tulajdonuk fölött, ahogy akarnak, mi, a két gyerek, nem tehetünk semmit.

ObudaFan # 2013.11.20. 12:42

Ha megállapítja a színleltséget, akkor jár a kötelesrész.
Általában nem értek egyet azzal, hogy anyagiak nélkül ez lehetséges, de nyilván én nem láttam a konkrét szerződést, az ügyvéded pedig igen.

alétheia # 2013.12.19. 22:06

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Meghalt az édesapám. Az utóbbi 4 évet egy nővel élte.
Elvitte minden papírját, nem mutatta meg a köztük állítólagosan létrejött eltartási vagy élettársi szerződést. Hogyan, hol tudnám mint örökös ezt a szerződést elolvasni? A nő semmit nem hajlandó beszélni és megmutatni. Az ellopott papírok között vannak banki és üdülési jogról szóló papírok. A banki papírok létezését tagadta. Ezek miatt feljelentést készülök tenni. Ez célra vezet Ön szerint? Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2013.12.21. 10:27

Ha arra gyanakszol, hogy valamelyik banknál még van olyan vagyon, ami a hagyatékhoz tartozik, a közjegyző a hagyatéki eljárásban a kérésedre meg fogja ezt a bankot keresni. Ha valamilyen szerződéssel ingatlan átruházása is történt, a földhivatalban a jogi érdeked igazolása mellett be fogsz tudni tekinteni.

Mádó # 2014.01.02. 20:15

Az Édesapám az 1/1 tulajdoni hányadú házát eltartási szerződéssel rám íratta. Ezt a házat és házhelyet ő a szüleitől örökölte, és már régen erre épültek a szüleim új házat 40 éve. Az Édesanyám nevén nem szerepelt a házból semmi. Ebből nem is volt soha gond. A testvérem a szüleimmel nem törődött, 4 éve feléjük sem nézett, én gondoztam őket. Három éve Édesanyám meghalt, a hagyatékkor sem kérte a testvérem az Édesanyám után házrészt, csak Édesapám halála után kezdte követelni, azt hogy neki jár a fél háznak a fele (1/4 rész) az Édesanyámat szerinte megillető rész (mint házassági vagyonközösség címén) fele. Én ápoltam a szüleimet, én gondoskodtam róluk halálukig. Az lenne a kérésem, hogy Így utólag követelhet-e anyai részt, mikor az én nevemen szerepel az ingatlan az eltartási szerződés miatt. Édesapám több mint 1 éve halt meg. Én az egész házról leilletékeltem, a NAV elfogadta az eltartási szerződéskori értéket. A testvérem már ettől az értéktől sokkal többet követel, irreális árat. Ugyanakkor még pénzt is követel tőlem olyan címen, hogy négy éve, amikor ott hagyta a szüleimet magukra idős és beteg létükre, az akkori pénzük fele is megilleti őt. Édesanyám halálakor a nevén szereplő betétnél mindketten megkaptuk egyenlő arányban a részünket. Édesapám halálakor a nevén nem szerepelt semmilyen értékpapír. Követelhet-e olyan pénzt Édesapám után, amelyet 3 éve kivett a takarékból és azt elköltötte? A pénzeiről utólag én köteles vagyok elszámolni? Édesapám azért kötött velem eltartási szerződést, mert én gondoskodtam róluk, ápoltam őket, a testvérem nagyon rosszul bánt velük, fenyegette őket, megtagadta őket, pedig a családjával ott lakhattak náluk, de idős koruk és betegségük ellenére magukra hagyta őket, mikor. Most bírósághoz fordult, a tartási szerződést megtámadta, és még arra is hivatkozik, hogy jó erkölcsbe ütköző a szerződés, mert Édesapám idős volt és szerinte várható volt a közeli halála. Megjegyzem a szerződés után még 1 évig élt és szellemileg semmi gond nem volt vele és nem volt súlyos betegsége. Mire számíthatok a bíróságon?
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.01.03. 11:13

Az lenne a kérésem, hogy Így utólag követelhet-e anyai részt, mikor az én nevemen szerepel az ingatlan az eltartási szerződés miatt.

Ha édesanyád részéről nem rendelkeztetek a szerződésben, akkor ezt alighanem elszúrtátok. De azért ha a telek édesapád öröksége volt, akkor édesanyád hányada aligha volt 50%.

a NAV elfogadta az eltartási szerződéskori értéket. A testvérem már ettől az értéktől sokkal többet követel, irreális árat.

Ha vita lesz, ezt majd a szakértő megmondja a perben. Mindenesetre az adó- és értékbizonyítvány, ami alapján az illetéket számolják, általában a reálisnál alacsonyabb árat tartalmaz.

Követelhet-e olyan pénzt Édesapám után, amelyet 3 éve kivett a takarékból és azt elköltötte?

Amit ő vett ki és ő költött el, olyat igen.

A pénzeiről utólag én köteles vagyok elszámolni?

Ha te kezelted, akkor előfordulhat, bár ha az öröklési szerződés szerint a teljes vagyon egyedüli örököse vagy, és a szerződés érvényes, akkor ennek a valószínűsége nem nagy.

Most bírósághoz fordult, a tartási szerződést megtámadta, és még arra is hivatkozik, hogy jó erkölcsbe ütköző a szerződés, mert Édesapám idős volt és szerinte várható volt a közeli halála. Megjegyzem a szerződés után még 1 évig élt és szellemileg semmi gond nem volt vele és nem volt súlyos betegsége. Mire számíthatok a bíróságon?

Ha várható volt a közeli halála, akkor azért előfordulhat, hogy a bíróság kimondja az érvénytelenséget. De vizsgálni kell, mit lehetett a szerződéskötéskor előre látni, milyen szolgáltatást nyújtottál neki esetleg korábban, mennyire volt más módon megoldhatatlan az ő gondozása, stb.

lámpa # 2014.01.06. 13:29

Kedves jogász!
Férjemmel magunkhoz vettük férjem keresztanyját (nagynénjét) fél hónapja. Ő kérte, mert hogy nem tud menni és nem érzi, hogy el tudná látni magát. Azt szeretné, hogy gondozzuk. Férjemmel beszélgettek róla, hogy szívesen kötne eltartási szerződést velünk. A néninek van egy lakása, amit egyébként fele arányban örökölne egy másik rokonnal. A néninek nem volt gyereke, férje meghalt. Ezért testvérei (illetve azok gyerekei) a hivatalos örökösei. Tehát férjem és még egy férfi.
A néni lakásán jelenleg jelzálog van bejegyezve. Ez egy Fundamentás lakásfelújításos hitel, melynek kezese a férjem. A kérdésem, hogy jelzáloghitellel, melynek férjem a kezese, át lehet-e írni a lakás tulajdonjogát vagy sem? Valamint azt szeretném kérdezni, hogy ebben az eltartási szerződéses átírásnak mennyi az illetéke, vagy mennyit kell fizetni utána valamilyen címszó alatt? Lámpa

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.06. 13:43

Nem biztos, hogy az eltartási szerződés a legcélszerűbb ügylet ebben az esetben. Mivel ingatlant átruházó ügyletben amúgy is kötelező az ügyvédi közreműködés, érdemes megkeresni egy kollégát.

lámpa # 2014.01.06. 14:38

Rendben. Köszönöm.

lámpa # 2014.01.07. 09:19

Kedves Kovács Béla Sándor! Megkerestem egy ügyvédet. Ő azt mondta, hogy amennyiben a jelzálogbejegyző nem járul hozzá, akkor végrendeletírást javasol. Ha viszont hozzájárul, hogy a kezes legyen a tulajdonos, a tulajdonos pedig a haszonélvező, tehát csere történjen, akkor a tartási szerződést javasolja. Ezért szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint miért nem a tartási szerződés a legcélszerűbb nekünk?

ObudaFan # 2014.01.07. 09:28

Mondjuk a végrendelet az számotokra semmilyen biztosítékot nem nyújt, bármikor visszavonható. Aztán lehet pereskedni a már nyújtott tartás ellenértékéért.

lámpa # 2014.01.07. 15:01

Igen, ez így van. Viszont azt továbbra sem értem, hogy Kovács Béla Sándor miért írta azt nekem, hogy más célszerűbb lenne nekünk, mint a tartási szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.07. 16:19

Mert ez valójában egy másfajta visszterhes ügylet lenne, tulajdonképpen adásvétel. (Tartozásátvállalással vegyesen.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.07. 16:19

Mert ez valójában egy másfajta visszterhes ügylet lenne, tulajdonképpen adásvétel. (Tartozásátvállalással vegyesen.)

Óvónéni # 2014.01.20. 20:39

Mona! Már két tárgyalás v olt.Az orvosszakértők átnézik az orvosi papírokat,és már most derülnek ki a turpisságok.Minden jel arra mutat hogy érvénytelen .
Ja és minden kórlapon az Én nevem van mint legközelebbi
hozzátartozó

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.21. 07:36

Ez a te véleményed, és te eddig is ezt mondtad. Majd ha a bíró mondja, akkor újságold.

Ilona Éva # 2014.01.22. 16:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e az a kórházi protokoll, hogy kórházban ápolt idős személy csak a kórházi személyzet jelenlétében köthet eltartási szerződést látogatójával, illetve meg kell-e előznie ezt egy szakorvosi vizsgálatnak a beszámíthatóságot illetően? Egyáltalán kórházi ápolás ideje alatt lehet-e eltartást kötni az ápoltnak leendő eltartójával? Tisztelettel várom válaszát.

ObudaFan # 2014.01.23. 15:41

Mi köze ennek a kórházi protokollhoz? Tartási szerződést kórházban sem csak a személyzet előtt lehet kötni érvényesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.23. 17:00

Sőt, éppenséggel az az aggályos, ha kórházi személyzet közreműködik ilyen ügyletben, pláne, ha az intézmény, annak alapítványa vagy dolgozója a kedvezményezett.

Ilona Éva # 2014.01.24. 14:51

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Köszönöm szépen a választ.

madam001 # 2014.01.26. 19:33

Tisztelt Jogi Fórum!
Idős rokonom (édesapám testvére), gyermektelen és férje meghalt-szeretné, ha én gondoznám.Az ingatlanát (tehermentes), földjeit ajánlaná fel a gondozásért.
Kérdéseim:

• ajándékozási szerződést kötve milyen illetékek terhelnének?
  • eltartási vagy ajándékozási szerződés lenne az előnyösebb?Olvastam valahol, hogy a földeket nagyobb illeték terheli.Ezért arra (is) gondoltam, hogy azt inkább az elhalálozás utánra kellene rögzíteni a szerződésben?

Tisztelettel várom a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 08:31

A valós ügyleti akaratnak megfelelő szerződést kell kötni. A színlelt szerződés kötése egyrészt veszélyes, másrészt - szigorúan véve - bűncselekmény is.

lajcsó # 2014.01.27. 09:03

A leírtak alapján visszterhes szerződésről van szó. Az egyik fél szolgáltatásáért(gondozás)a másik ellenszolgáltatást(ingatlan) nyújt. Szerintem a tartási szerződés felel meg leginkább a felek akaratának. Ebben az esetben az illeték is kevesebb. Az sem mellékes körülmény, hogy termőföldet csak közeli hozzátartozónak lehet ajándékozni. A nagybácsi nem számít közeli hozzátartozónak!

madam001 # 2014.01.28. 21:00

Köszönöm a válaszokat.A kérdésem feltevésekor arra gondoltam, hogy közeli hozzátartozó lehetek, mivel "vér szerinti rokon" vagyok (apám testvére az idős személy)Ptk.685.§ (b) pont.
Annál is inkább az ajándékozás jutott az eszembe, mert a rokonom egész életében (ill. amikor még élt a férje) az én családom ment bármit is segíteni, intézni stb. Minden ilyen "szinten" lévő rokon, mint én (tehát az ő másik testvérének gyerekei)vidéken laknak és ritkán látogatták őt, illetve a látogatások elmaradtak.Úgy gondolom, szinte csak az én családom segített rajta. Mint embert sem hagynám magára, akkor sem, ha semmije sem lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 10:02

Az ajándékozás az inkább neki jusson eszébe. Ha meg nem jut, akkor nem jut.