Az a szerződés valószínűleg színlelt lenne. Tulajdonképpen mit akartok elérni vele?
Eltartási szerződés megtámadása
Tisztelt jogi tanácsadó!
Szeretnék érdeklődni hogy a nagy bátyám nagyon sajnos beteg és felajánlotta nekem az eltartási szerződést de nem tudom hogy irt-e? végrendeletet. Szóval ha meg kötöm vele az eltartási szerződést a kor azzal vissza tok vág ni ha a végrendeletet irt netán?????
Mert úgy halottam hogy a eltartási szerződés felől mulya a végrendeletet. Eben kérnék segítséget.
Válaszát és segítségét előre is köszönöm szépen.
Akkor a rendelt örökös a törvényes örököstől követelheti, hogy adja ki neki az ingóságokat.
Köszönöm a segítséget. Még egy apró kérdés: mi történik akkor, ha átadom az általam ismert örökösnek az ingóságokat, és mondjuk a hagyatéki tárgyaláson kiderül, hogy volt még egy örökös vagy előkerül egy végrendelet?
Szólítsd fel megfelelő határidővel, hogy szállítsa el az ingóságait. A határidő lejárta után a felelős őrzés szabályait kell alkalmazni.
Azt pedig még egyszer megismétlem: nem a hagyatékátadó végzéssel lesz az örökös a tulajdonosa az örökölt vagyontárgyaknak, hanem az örökhagyó halálával.
Köszönöm a gyors választ.
Nem kekeckedni szeretnék, csak tisztában lenni azzal, hogy egy esetleges per esetén mire számíthatok.
Nem akarom sem megtartani az ingóságokat, sem megtagadni a kiadását. Ezt a kérdést azért tettem fel, mert ha mondjuk szeretném kiadni a lakást albérletbe, akkor nem tudom mit kell tennem az ingóságokkal. Pont azért kérdeztem ebben a fórumban, mert úgy szeretnék eljárni, hogy ne sértsem senki érdekeit, és ne tegyek olyat amit törvényileg nem lenne szabad.
Viszont mivel még nem volt hagyatéki tárgyalás ezért kérdeztem, hogy addig mi a törvényes módja az ingóságok tárolásának, ha az ingatlan nem őt illeti.
Akkor kell átmenni a folyón, ha odaértél. Az örökös egyelőre - ha jól értem, nem támadta meg a szerződést. Ha megteszi, azonnal bízz meg egy ügyvédet, különben rosszul járhatsz. (A rövid bejegyzésből is kiderült, hogy nem értesz a témához; ami nem baj, ezért vannak az ügyvédek.)
Miért akarod az ingóságokat tárolni? Azok a hagyaték megnyíltával átszálltak az örökösre, ő a tulajdonosok. Van valami nyomós okod rá, hogy megtagadd a kiadásukat?
Nem vagy köteles megmutatni a szerződést, de a földhivatal úgyis ad neki másolatot. Megint az a kérdés, mint az előbb: miért akarsz kekeckedni az örökössel? Nem ő sértette az érdekeidet, hanem te az övéit. Legalább ne tetézd.
Eladhatod az ingatlant, ha találsz vevőt, te vagy a tulajdonosa. (A tartási jogot nem árt előtte töröltetni.)
Tisztelt Válaszadó!
Az alábbi kérdésem lenne:
3 évvel ezelőtt kötöttem eltartási szerződést a nevelőapummal, aki sajnos múlt hónapban elhunyt. A tartási szerződés csak az ingatlanra vonatkozott. (ingóságra, pénzre nem) A nevelőapumat én láttam el, én gondoztam az utolsó percig. A tartási szerződésben meghatározott fizetendő havi összegről azonban átvételi elismervényt a 3 év alatt egyszer sem csináltunk. A törvényes örökös feltételezésem szerint biztos, hogy meg fogja támadni a szerződést. (habár ő nem tartotta a kapcsolatot az édesapjával)
- a szerződés nem színlelt, mert amit lehetett tényleg megtettem
- a szerződés még akkor lett kötve amikor a nevelőapum egészséges volt
- naponta látogattam a kórházban, és tisztességes módon eltemetettem
Kérdésem a következő:
- a fentiek ismeretében milyen esélye van a törvényes örökösnek pert nyerni?
- mivel az ingóság a törvényes örököst illeti, köteles vagyok-e őt az ingatlanba beengedni? vagy tárolhatom az ingóságokat pl egy bérelt helyiségben? (hagyatéki tárgyalás még nem volt)
- köteles vagyok-e a tartási szerződést megmutatni az örökösnek?
- eladhatom-e az ingatlant a hagyatéki tárgyalás előtt?
Válaszát előre is köszönöm,
a.: nincs.
b.: nem kell.
c.: semmi más.
d.: kell.
e. szabadáras. (Kb. az ingatlan értékének az 1-2%-ára számíthatsz.)
f..: nem. Ez szerződés.
g.: igen. De a tartási jog bejegyzése is elegendő garancia.
Tisztelt Ügyvédek, Fórumozók!
Az eltartási szerződésről lenne néhány alap kérdésem, ebben kérem a segítséget:
a,) van-e minimális életkor megszabva? Gondolok itt arra, hogy 45 éves
b,) kell-e hivatkozni bármilyen betegségre, vagy indokra, vagy ezt nem nézik?
c,) a szerződés megkötésekor milyen papírokra van szükség, a saját iratokon kívül pl. tulajdoni lap? Egyéb?
d,) illetéket kell fizetni?
e,) ha ebben tudna valaki segíteni, akár saját tapasztalat alapján, mennyiért vállalják az ügyvédek a szerződés megcsinálását
f,) ha időközben az eltartott meggondolja magát, visszavonhatja egyoldalúan?
g,) kaphat haszonélvezetet az eltartott?
Köszönöm
Aki a tartási szerződés hiányában örökös lenne, az örökhagyó halála után akkor tudja sikeresen megtámadni a szerződést, ha a felek eleve színlelt szerződést kötöttek. Ha ezt nem sikerül bizonyítani, pusztán annak a bizonyítása kevés lesz, hogy a felek végül nem teljesítették a szerződést, ha maga az örökhagyó nem indított ezért pert.
Tisztelt Grád Úr!
Édesanyámék 9-en vannak testvérek,azsgyik testvérének nincy családja és beteg,ezért 2 testvérével eltartási szerződést kötött,de a szerződés megkötése után kb 5 hónappal öregek szociális otthonába vitték,ahol a nyugdíját a helyi önkormányzat egészíti ki,mert az eltartására nem elég.Amíg még otthon tartózkodott,addig is ő fizette az ebédet és az ápoló szolgálatot is,két eltartó testvére csak a hétvégi ebédjéről gondoskodott.Amikor betették az otthonba,a családi házát is teljesen kifosztották,mindenét széthordták.A testvérek a szülők halála után lemondtak az említett testvér javára a szülői házról,és abban egyeztek meg.hogy ha majd az illető testvér meghal,majd a többiek öröklik a házat.Azt szeretném kérdezni,hogyan tudhatjuk meg,mit tartalmaz az eltartási szerződés,ugyanis annak létrejöttekor nem voltak ott a testvérek-a 2-t kivéve-,és hogy a fent leírtakat figyelembevéve mit tehetünk,meg lehet-e támadni a szerződést.
Köszönettel:Paki 1968
Ha ingatlan ellenében vállalják a tartást, akkor gyakorlatilag kötelező az ügyvédi közreműködés. Ugyanis az ingatlan tulajdonjogát csak ügyvéd által ellenjegyzett okirat (itt szerződés) alapján jegyzik be; ügyvéd pedig csak olyan okiratot ellenjegyez, amelyet maga szerkesztett.
(Apróbetűs lábjegyzet: a tartási szerződés érvényesen létrejön ügyvédi ellenjegyzés, sőt tanúk közreműködése nélkül is; de az eltartó úgy nem szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, hanem csak kötelmi jogi igénye keletkezik rá. Ennek az elévülés szempontjából lehet jelentősége, illetve az eltartó annak a veszélynek teszi ki magát, hogy az eltartott eset)leg elidegeníti az ingatlant.)
Köszönöm a hozzászólást! :-)
Én nem kötnék anélkül, a saját védelmemben ( pontosabban nem kötöttem). De ez személyes véleményem. Jogi vonatkozásban nem tudom.
De én biztosra mennék - olvashatod alább micsoda kacifántos ügyek vannak.
Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődöm,hogy eltartási szerződést ügyvédi közbenjárás nélkül is köthetek?Kézzel írott 2 tanú?
Köszönettel :-)
Ez más. Köszi az infot - és legyenek boldogok.
Igazából nem érdekből köti a házasságot! 18 Éve együtt vannak.
Érdekből kötött házasság, nem ritka ez manapság.
A házasságot javaslom + végrendelet !
Tartási szerződés esetén nem jár kötelesrész, végrendelet esetén jár. Persze, a színlelt, ajándékozást leplező tartási szerződés esetén megintcsak jár.
Tehát akkor ha össze is házasodnak akkor sem lehet teljesen kitagadni a testvért az öröklésből.
Ha eltartásit kötnek akkor is a fele házrész a testvért illeti meg!
Tehát magyarán szólva, ha összeházasodnak akkor is a végrendelet a legjobb.Igaz az is megtámadható de nem olyan nagy az esélye annak hogy a pert meg is nyerheti a testvér.
VÁROM A VÁLASZOKAT!!! ELŐRE IS KÖSZÖNÖM
Ez nem olyan ám, mint a fürdőruha: "melyiket vegyem fel? az egyrészest, a kétrészest vagy a tangát"
El kell dönteniük, mit akarnak, és azt kell csinálni.
A házasságot például egészen biztosan nem azért találták ki, hogy valaki örököljön. (Ráadásul, ahogy Immaculata írta, nem is működne, mert ági vagyonról van szó.)
Henzo
Ha az öregúr a betegsége/állapota miatt már nehezen mozdul ki otthonról vagy egyáltalán se, akár a házasságkötéshez az anyakönyvezető, akár a végrendelet/és vagy az eltartási szerződés okiratának elkészítéséhez a közjegyző kérésre házhoz megy.
"Mona"
laikus hozzászóló
Ha az öregúr a házrészét az édesapjától örökölte, meglehet, hogy a testvére örökli a részét.
Házasság esetén nem ártana az öregúrnak végrendelkeznie.
Az eltartási szerződést is csak a saját tulajdoni hányadára kötheti.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02