Kedves Jogászok!
Azzal a problémával fordulok felétek, hogy lenne egy ismerősöm, akinek meghalt a nagymamája, nagyapa még él. Az ő apukája meghalt, amúgy hárman lettek volna testvérek. Most ez az ismerősöm lép az apukája helyébe. Ámde most derült ki, hogy a nagymama még márciusban halt meg és ő semmi értesítést nam kapott hagyatéki eljárás megkezdéséhez.
Nem tudom, mi a teendő, bár annyit már megtaláltam, hogy megismétlés iránt kell kérelemt beterjeszteni 1 éven belül.
Problémák:
- honnan lehet tudni, melyik közjegyzőhöz kell menni egy nagyvárosban?
- mi van olyankor, ha a kedves nagybácsi és nagynéni az ismerősömet át akarta vágni és mondjuk a nagyértékű ingatlant már korábban eladták (tehát nem ajándék volt, ez kiderült a ház ingnyt-i adataiból) a nagyszülők a nagynéninek és a nagybácsinak?
- mi van, ha a vételár jelentéktelen?kérheti az objektív értékaránytalanságot?ez számít öröklésnél?
- egyáltalán mi a teendő, ha csak most derült ki a haláleset és csak véletelnül?
Nem igazán értem, miért nem hívták meg a tárgyalásra, hiszen ő 1/3 arányban örököl (azt tudom, hogy a papa özvegyi haszonélvezete megmaradt!)????
Kérlek, segítsetek, mert ez szörnyű, hogy egy családban ilyen előfordulhat.
Még egy ki adalék: az ismerős más városban lakik, de a kedves rokonoknak tudniuk kell, hol!És amúgy évek óta nem beszéltek, rosszban volt a családdal, mert az apuka halála után nem fogadták be az unokát, hiszen anyuka és a fia (ismerősöm) elköltöztek máshova a halál után.
Köszönöm