Elvált szülõ megmaradt jogai?

ObudaFan # 2007.01.10. 20:37

Felesleges is összekapcsolni, mert ha lehetne is, csak elhúzná az eljárást. Egy rövid kérelemben ismertetni kell a tényeket, és a gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon előterjeszteni.

Imola99 # 2007.01.10. 12:28

Köszönöm a válaszokat, meg fogom próbálni!

amatőr # 2007.01.09. 18:17

A "hozzákapcsolást" jogi nyelven keresetkiterjesztésnek hívják, de erre véleményem szerint nincs lehetőséged, mivel a kapcsolattartás szabályozása peres eljárásban - tárgyalás során - történik, míg az iskola megválasztásával kapcsolatos döntést nemperes eljárásban hozza meg a bíróság - nem lesz tárgyalás (bár a felek személyes meghallgatása nem kizárt.) Ettől függetlenül azonban szvsz nem lehet a kettőt összekapcsolni.

Imola99 # 2007.01.09. 10:36

Jelenleg van egy per folyamatban közöttünk kapcsolattartás szabályozására - mert a korábbi 2007. január 7-én lejárt. Ehhez a perhez "hozzákapcsoltathatom" a kérésünket? Biztos, hogy nem ez a szakszerû jogi kifejezés erre. Mit jelent a nem peres eljárás kifejezés? Ha jól értem a bíróságnak döntenie kellene a kérdésben? Köszönöm a válaszod.

ObudaFan # 2007.01.09. 09:47

Az iskola megválasztása ügyében bírósághoz lehet fordulni, amely nemperes eljárásban dönt.

Imola99 # 2007.01.09. 09:43

Derill írta egy másik topicban, az elvált, gyermeket nem nevelõ szülõ – egyébként alaposan korlátozott – megmaradt „jogairól“:

Válás után a törvény erejénél fogva szünetel az a szülõ szülői felügyeleti joga, akinél nem helyezték el a gyereket.. Azonban bizonyos kérdésekben ki kell kérni a véleményét, ez a névváltoztatás, iskolaválasztás stb., amit ott a jogszabály felsorolt.

Azt hiszem még a tartózkodási helyet is olvastam.

A kérdésem: A volt házastársam, aki gyermekünket neveli nemhogy nem kérdezett meg az iskolaválasztással kapcsolatban, de határozottan vissza is utasította a javaslataimat, mondván ne pofázzak bele. Német nyelvterületen élünk, szerettem volna, ha a kicsi németet tanul, hogy az iskolában alapozva, nálam nyelvkörnyezetben gyakorolva biztos nyelvtudásra tehessen szert.

Ezen kérésünk után mégis angolra iratta be volt házastársam.

Segítséget kérek, kihez fordulhatok, hogy gyermekem azt a nyelvet tanulhassa, amit maga is akar, hiszen mindkét testvére, nevelõapja és én is beszélek németül?
Köszönöm, ha valaki válaszolni tud.