Kölcsön készpénz jóbarátnak, szerződés eltűnt


Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.17. 12:10

Akkor ujjgyakorlat.

Péterkirály # 2022.09.17. 11:32

Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat. Az én utalásomról is megvan a banki bizonylat a bank oldaláról bármikor letölthető.

gerbera317 # 2022.09.17. 11:06

El kell ismertetni vele a követelést közjegyző előtt, és akkor nem kell más bizonyíték.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.17. 09:39

A banki utalási bizonylatok megvannak,
Az is, amikor te utaltad a másfél milliót?

osztap # 2022.09.17. 06:20

Péterkirály,

Gondolom megvannak az utalásokról a bankkivonatok meg az emailváltások. Ekkor nehéz lenne letagadnia az adósság fennállását. Az törlesztés ütemezésén lehet vita, de az emailok meg a törlesztések rendszeressége (ami az első időszakban megvolt) segíthet. Kamatot nem kötöttél ki, azt utólag nem lehet kérni - csak, ha késedelembe esik, akkor a Ptk. szerint. De tavalyig minimális lett volna (jegybanki alapkamat a Ptk. 6:48. § szerint).

Szerintem küldess egy ügyvéddel egy dörgedelmes fizetési felszólítást, hogy (mondjuk) két héten belül fizesse meg a maradék 650 eFt-ot, különben fizetési meghagyást kibocsátását kéred ellene közjegyzőnél, ráterheled a költségeket, és hajlandó vagy bíróságra menni. Ennek a jogi ereje pont annyi, mintha Te magad írnád ugyanezt, de az adósok gyakran úgy érzik, hogy "na most komolyan gondolja", ha az ügyvédtől jön a levél. Ez 10-20 ezer Ft lesz, nagyságrendileg.
Ha nem fizet, akkor marad a fizetési meghagyás, ha annak ellentmond, akkor a per.

Péterkirály # 2022.09.16. 21:37

Kedves Mindenki!

Édesanyám után több millió forintot örököltem 2017-ben, és egy nagyon jó barátnőm, aki ért a joghoz és sokminden máshoz is segített a hagyatékin, és egyéb ügyekben nekem. Nagyon sok mindenben segített. Teljesen megbíztam benne. Később 2018 elején kölcsönkért a párjának a férfi diákhitelének kifizetésére tőlem 1.5millió forintot, amit én készséggel kölcsönöztem a férfinak. A barátnőm még egy szép kis Kölcsönszerződést is írt, amiben az szerepelt, hogy a párja 8 hónap alatt visszafizeti nekem havi összegekben a 1.5 milió forintot kamat nélkül. Az én párom és a testvére voltak a két tanú, akik a szerződést aláírták. A barátnőm párja nem tudott jelen lenni a szerződés írásakor, ezért a barátnőm elvitte haza a szerződés mindkét példányát, mondván, hogy a párja otthon aláírja, és majd másnap megkapom az egyik példányt. Ezt a példányomat azóta sem láttam, de én hülye meg aznap este átutaltam a férfinak az 1.5 milliót. A férfi az első pár hónapban nem utalt semmit, aztán néha-néha utalt 150 ezret, erről mindről van banki bizonylatom. Hamar letelt a szerződésben vállalt 8 hónap, és alig érkezett utalás, még bő 1 millió volt hátra a tartozásából, amikor 2020 körül azt mondtam, hogy oké, ha sok a 150 ezer akkor fizess havi 50-et. A párja ezt örömmel fogadta, de csak néha utalt 50.-et, és az utóbbi közel másfél évben egy fillért sem utalt. Jelenleg 650ezer forinttal tartozik 2022. szeptemberében, és 2021 elején utalt utoljára 50-et. Betegségre és anyagi okokra hivatkozik. Két éve jeleztem felé, hogy szeretnék új szerződést írni, valami ésszerű határidővel, erre azt a választ kaptam a férfitól, hogy szerinte felesleges papírt írni, de ha mindenképpen papírozni akarok, akkor mutassam be a kölcsönszerződést, amit 2018-ban írtunk, és csak akkor írunk újat. De ugye nem tudom bemutatni a 2018-ban írt szerződsét, mert nem kaptam meg a példányomat, amit a barátnőm akkor hazavitt a párjával aláíratni... Így, hogy nincs meg az aláírt szerződés, nem tudom, hogy mitévő legyek. A banki utalási bizonylatok megvannak, Tárgyában van arra utalás, hogy ez egy kölcsön visszafizetésének részlete. A kölcsönszerződés wordben gépelt szövege megvan egy képernyőképen, de ennyim van csak. Nem tudom, hogy mitévő legyek így. Ha keresem a férfit ezügyben vagy nem válaszol, vagy kibúvókat keres. Ha az azóta volt barátnőmet keresem, ő is csak ígérget, hogy majd megkérdezi, mikor fog utalni, stb. Tudom, én voltam a hülye. Rendőrséghez fordultam, ahol azt mondták, hogy ez polgári ügy, ezzel ők nem foglalkoznak. Hogyan kaphatnám vissza a maradék pénzemet (aminek az értéke amúgy 2018 óta már sokat romlott, így szerintem már kamat is járna)? 650ezerrel tartozik jelenleg. Közjegyzőhöz menjek esetleg? Tanácsokat előre is köszönöm!