Praxisjog


Dr.Attika # 2006.08.31. 15:33

Az illeték alapja és mértéke: 1990.éviXCIII.tv. ( Illetéktörvény) 19.§
(3) 281 Az önálló orvosi tevékenység működtetési jogának megszerzése esetén az illeték alapja a működtetési jognak - terhekkel nem csökkentett - értéke, az illeték mértéke pedig az illetékalap 10%-a.

A praxis megszerzője fizet csak.

Ebiké # 2006.08.31. 13:09

Kedves Fórumosok és kuckuc!

Elveszve a jogszabályok útvesztőjében kérem segítségeteket. Orvosi parxis vétele esetén van-e vmi illetékfizetési kötelezettsége a vevőnek? Ill. kuckuc kérdéseire már érkezett válasz?
Hol tudnék ezeknek utánanézni (illeték kivetésének alapja, szja, esetleges trv-i változás)?

Előre is nagyon köszönöm!

kuckuc # 2006.02.22. 20:17

Kedves Fórumosok!
Háziorvosi praxis eladás/vétel esetén mi a jelenleg helyes gyakorlat illeték és szja ügyben?. mennyit fizet a vevő illetlék gyanánt és mennyit adózik az eladó? a fizetendő szja és illeték alapját az adásvételi szerződésben megállapodott összeg alkotja?
Köszi minden infot, mert már elvesztem a törvények dzsungelében.

praxis # 2005.07.29. 11:24

Kedves ildikó31

Köszönöm a választ!

ildikó31 # 2005.07.18. 08:37

Kedves praxis!

működtetési jog: a Magyar Orvosi Kamara által az a) pont szerinti orvos részére adott önálló orvosi tevékenység nyújtására jogosító engedélyben foglalt jog. Vagyis a fogorvosnak a Magyar Orvosi Kamarával tagsági viszonyt kell létesíteni.

1994. évi XXVIII. Tv szerint:
19.§ (1) A MOK tagja lehet az a magyar állampolgár, aki

  1. Magyarországon lakóhellyel rendelkezik,
  2. magyar egyetemen orvosi, fogorvosi (a továbbiakban: orvosi) diplomát szerzett, vagy akinek külföldi egyetemen szerzett orvosi diplomáját honosították,
  3. az orvosok országos nyilvántartásában szerepel,
  4. Magyarország területén orvosi diplomához kötött tevékenységet folytatott, folytat, illetőleg kíván folytatni,
  5. az Alapszabályban meghatározott módon a kamarai tagdíjat megfizeti,
  6. az Alapszabályban foglaltakat magára nézve kötelezően elismeri.

(2) Azt a személyt, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelel, a MOK tagjai közé - kérelmére - fel kell venni.
(3) A MOK - kérelmére - a tagjai sorába felveheti - ha nemzetközi szerződés előírja, felveszi - azt a nem magyar állampolgárt is, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelel, valamint - állampolgárságára tekintet nélkül - azt a kérelmezőt, aki az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feltételeknek nem felel meg.
(4) Nem vehető fel a MOK tagjai közé

  1. akinél olyan - a 22.§ (1) bekezdés b) pontjában, illetve a 23.§ (2) bekezdésében meghatározott - ok áll fenn, amely miatt kamarai tagságát fel kellene függeszteni, illetőleg őt a kamarából ki kellene zárni,
  2. aki olyan tevékenységet folytat, amit jogszabály, illetőleg a MOK orvosetikai normái az orvosi tevékenységgel összeférhetetlennek minősítenek, e tevékenység folytatásának megszüntetéséig,
  3. aki cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll.

20.§ (1) Orvosi diplomához kötött tevékenységet - jogszabályban megállapított egyéb feltételek mellett - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével csak az végezhet, aki tagja a MOK-nak.

Kedves praxis!
Tehát a feltételek egyértelműek:

  • magyarországi lakóhellyel kell rendelkeznie
  • ha a fogorvosi diplomáját nem Magyarországon szerezte, akkor honosítania kell.

Ezek a legfontosabb feltételek. A Magyar Orvosi Kamarában felvilágosítást kaphat a honosítás feltételeiről.


ildiko31

praxis # 2005.07.15. 10:19

Kedves Fórumosok!

A következő kérdéssel fordulok hozzátok.
Egy privatizált, OEP szerződésben álló fogorvosi rendelő praxisjogát kellene értékesíteni mivel a tulajdonos elhunyt és aki örökölte nem praktizálhat. Eddig sajnos nem került rá olyan fogorvos aki megvenné és minden szükséges feltételnek eleget tenne. Viszont egy román állampolgárságú de magyar fogorvos erősen érdeklődik iránta viszont tanácstalan hogy hogyan lehetne az ő helyzetében megoldást találni arra hogy ő praktizálhasson benne. Szakvizsgája megvan.
Milyen lépéseket kell ilyen helyzetben tenni?
Én már sajnos a bürokrácia útvesztőiben teljesen eltévedtem.
A válaszokat előre is köszönöm.

ildikó31 # 2005.01.27. 07:08

ez így van derill! Lehet örökölni, de ha az örökös nem jogosult praktizálni 6 hónapon belül értékesíteni kell!
Természetesen mivel ez vagyoni értékű jog, így értéket képvisel. Azt azonban nem tudom, hogy ez különvagyon tartozónak mondható-e vagy nem egy válás esetén.


ildiko31

derill # 2005.01.26. 17:42

Nem emlékszem már pontosan, hogy miként értékesitették, de az biztos, hogy a praxisjogosult elhunyt, a praxisjogot mint a kiskorut megillető vagyoni értékü jogot adták el, a pénzt a gyereknek gyámhatósági fenntartásos folyószámlára tetettük. Itt tehát betéti társaság nem jött szóba.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ildikó31 # 2005.01.26. 08:16

Kedves csuri8!

Az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (a továbbiakban: öotv.) értelmében az orvosi tevékenység folytatása céljából vásárolt működtetési jog személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely elidegeníthető, viszont bérbe, haszonbérbe nem adható, és gyakorlásának joga sem ingyenesen, sem visszterhesen más részére át nem engedhető.
Az öotv. egyértelműen kimondja a személyhez kapcsolódó jogot, így az a betéti társaság tulajdonát nem képezheti. A jogszabályok értelmében tehát a betéti társaság csak úgy működtethet háziorvosi szolgálatot, hogy működtetési joga a háziorvosnak mint magánszemélynek van, működési engedélye - ami nem jog - viszont a betéti társaságnak van.
Mivel a praxisjog a betéti társaság tulajdonát nem képezheti, a betéti társaság könyveiben nem mutatható ki, tehát értékcsökkenési leírás (amortizáció) sem számolható el utána.

szerintem betéti társaság vagyonaként nem értékelhető, így a feleség mint a bt kültagja nem kérheti ennek értékét.
Én a feleség helyében mint házassági vagyonközösség alatt szerzett jogként érvényesíteni


ildiko31

derill # 2004.11.29. 19:59

Na az, hogy értékkel nem biró, nem igaz. A praxisjogról van jogszabály, sajnos fejből nem tudom, nézz utána a cd jogtárban. Volt már ilyen ügyem, talán segit, hogy 10 millió forintért adták el a háziorvosi praxist a fővárosban, merthogy a jogszabály épp arról szól, hogy hogyan lehet eladni.

Értékbecslés? Nehéz ügy. Ez ugyanis szerintem nem felértékelhető, merthogy az értékét az szabja meg, hogy mennyiért van rá vevő.

Viszont nem is megosztható. A praxisjogról szóló szabály ugyanis arról szól, hogy valaki eladja, és más megvásárolhatja, mégpedig ennek is feltételei vannak. Jogosultnak kell lennie a praxis folytatására. Emlékszem, ott az önkormányzat képviselőtestületének a döntése is kellett, ami arról szólt, hogy azt a személyt, akinek eladják a praxist, ki fogják nevezni háziorvosnak.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

csuri8 # 2004.09.23. 11:00

Tisztelt Fórum-látogatók!

A következő esethez kérem a segítséget:
Válás esetén a praxisjog milyen módon felezhető el? Ha egyáltalán osztható ez, hiszen alanyi jogon jár a praxis jog. A betéti társaság kültagja, mint feleség szeretne hozzájutni az -egyébként értékkel nem bíró- praxisjog anyagiasított feléhez. Van-e erre precedens? Mi módon lehet felértékeltetni a praxis-jogot?