KFT munkavállaló cégjegyzési joga

ObudaFan # 2007.02.02. 19:39

Jól.

karsai # 2007.02.02. 12:35

korábban ugye szó volt arról, hogy ez a munkavállaló nem számít vezető tisztségviselőnek ill. cégvezetőnek. tehát akkor az elfogadó nyilatkozatban sem kell utalni a törvény szerinti összeférhetetlenségi okokra, gondolom én. Jól gondolom én ezt ?

ObudaFan # 2007.02.01. 19:55

A társasági szerződésben lehet, de a cégjegyzékben a konkrét személynek kell szerepelnie, ezért a konkrét személy címpéldányát és elfogadó nyilatkozatát csatolni kell.

klara25 # 2007.02.01. 07:18

sziasztok!
szeretnék segítséget kérni!
lehetséges e az, hogy aláírási jogot nem meghatározott személyeknek, hanem meghatározott munkakörnek adjanak?ez esetben nem kell, hogy névszerint jelöljék meg a munkavállalókat?a munkavállalókat nem szükséges név szerint feltüntetni a képviseleti könyvben?
egy újonnan alakuló kftről lenne szó...
előre is nagyon köszönöm

ObudaFan # 2007.01.23. 14:10

Mivel cégügyben az ügyfél felé égő bemutatni egy (igaz, elsőfokú) elutasító végzés, gyakorlatilag igen. :)

Dr.Attika # 2007.01.23. 04:02

Még a halálbüntetést is? Elgondolkoztató érvelés. Eddig nem gondoltam, hogy a cégbírónak törvényeken is túlmutató hatalma van.

ObudaFan # 2007.01.22. 17:25

Hiánypótlást elrendelő végzésben általában mindent jogszerű nevesíteni és elrendelni, amit a cégbíró jónak lát. :)

Dr.Attika # 2007.01.22. 13:33

Bocsi! Itt a "jogiforum " többszörözött.

Dr.Attika # 2007.01.22. 13:28

"Ptk. 29. § (3) bekezdéséhez:
E bekezdés az aláírási jogosultság szabályát tartalmazza. Az itt megfogalmazott általános szabályokon túl az államháztartásról szóló törvény és a pénzforgalomról szóló jogszabályok is tartalmaznak speciális rendelkezéseket az egyes jogi személyekre vonatkoztatva. A képviseletre jogosult személyek - gazdasági társaság esetében - névaláírásukat kötelesek a cégbíróságnak benyújtani vagy az aláírást a cégbíróság előtt megtenni. Ez az úgynevezett aláírási címpéldány."

Ez az idézet a Ptk. Kommentárjából való. Eszerint az "aláírási címpéldány" csak úgynevezett (un.) fogalom. Hiánypótlás elrendelő végzésben jogszerű un. fogalmat nevesíteni? Az un. fogalmakkal én még ezidáig csak jogi elméleti munkákban, jogi érvelésekben találkoztam.

Ptk. 29. § (3) bekezdéséhez:
E bekezdés az aláírási jogosultság szabályát tartalmazza. Az itt megfogalmazott általános szabályokon túl az államháztartásról szóló törvény és a pénzforgalomról szóló jogszabályok is tartalmaznak speciális rendelkezéseket az egyes jogi személyekre vonatkoztatva. A képviseletre jogosult személyek - gazdasági társaság esetében - névaláírásukat kötelesek a cégbíróságnak benyújtani vagy az aláírást a cégbíróság előtt megtenni. Ez az úgynevezett aláírási címpéldány.

Ptk. 29. § (3) bekezdéséhez:
E bekezdés az aláírási jogosultság szabályát tartalmazza. Az itt megfogalmazott általános szabályokon túl az államháztartásról szóló törvény és a pénzforgalomról szóló jogszabályok is tartalmaznak speciális rendelkezéseket az egyes jogi személyekre vonatkoztatva. A képviseletre jogosult személyek - gazdasági társaság esetében - névaláírásukat kötelesek a cégbíróságnak benyújtani vagy az aláírást a cégbíróság előtt megtenni. Ez az úgynevezett aláírási címpéldány.

ObudaFan # 2007.01.22. 10:32

A régi Gt. is így hívta, aztán mégis minden hiánypótló végzés címpéldányt emlegetett.

Munkaszerződést szerintem nem kell csatolni. Esetleg az elfogadó nyilatkozatban a munkavállaló nyilatkozhat arról, hogy van munkaszerződése.

Dr.Attika # 2007.01.22. 10:17

Nem kötözködöm csak megjegyzem, hogy az új Gt. szerint már nem aláírási címpéldány, hanem " ..a cég képviselőinek hiteles cégaláírási nyilatkozata.."

karsai # 2007.01.21. 08:55

köszi. de ha csatolni kell a munkavállaló aláírási címpéldányát is, akkor gondolom a munkaszerződését is kell, vagy nem ? szerintetek ?

ObudaFan # 2007.01.20. 11:40

Elég új a szabály ahhoz, hogy ne legyen még egységes gyakorlat, de a korábbi gyakorlatból csak arra tudok következtetni, hogy igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 21:44

Én is köszönöm. Tanul az ember...
Ha változik, akkor megint? Miközben a szerződés változatlan marad?

ObudaFan # 2007.01.19. 19:51

Természetesen csatolni kell az ő címpéldányát is.

karsai # 2007.01.19. 16:49

köszi, rendes vagy !

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 16:13

Igen, nem.

karsai # 2007.01.19. 13:49

ja, még egy kérdés: de ez a munkavállaló akkor nem számít vezető tisztviselőnek, ugye ? tehát nem vonatkoznak rá a gt-s összeférhetetlenségi szabályok például ?

karsai # 2007.01.19. 13:41

köszi szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 13:40

Igen, úgy működne. Hogy az aláírási címpéldányát el kell-e juttatni a cégbírósághoz, azt nem tudom.

karsai # 2007.01.19. 13:27

köszönöm szépen a választ. de azért még most sem világos teljesen, ha lehet, zaklatnálak még téged, vagy mást kérdéssel:

tehát akkor ez úgy működne a gyakorlatban, hogy a tsz-be bele van írva, hogy mondjuk a Kft azon munkavállalója, aki a kereskedelmi igazgatói pozíciót betölti (most csak kitaláltam egy munakört) jogosult a cégjegyzésre ?

és nem kell beküldeni a cégbíróságra az ő aláírási címpéldányát is ?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 08:48

Igen, lehetséges. A szerződésbe nem a konkrét munkavállaló nevét kell belevenni természetesen, hanem a munkakör meghatározását.
Ahhoz, hogy a munkavállaló együttes cégjegyzési jogot kapjon, nem szükséges a társasági szerződésben való engedélyezés.

karsai # 2007.01.19. 08:37

sziasztok, volna egy kérdésem. a gt szerint (29.§):
"A társasági szerződés úgy is rendelkezhet, hogy meghatározott munkakört betöltő munkavállaló cégjegyzési joga önálló"

tehát ezt úgy kell érteni, hogy lehet olyan, hogy valaki, aki nem tag a KFT-ben, nem is vezető tisztségviselő vagy cégvezető, csak mondjuk munkaszerződéssel áll a cég alkalmazásában, az írhat alá a cég nevében? és akkor ezt egy induló KFT-nél ezt eleve be is kell venni a térsasági szerződésbe ?

előre is köszönöm a segítséget