Nem eredményezi a cég megszűnését. Ha a korábbi beltag hozzájárul, hogy továbbra is benne legyen a neve a cégnévben, akkor nevet sem kell váltani.
cég megszüntetése
Sziasztok! Amennyiben egy bt ( amelynek a cégnevében szerepel a beltag neve) új beltaggal bővül és a régi kilép, az nem eredményezi ugye a cég megszűnését? Nevet kell ilyenkor változtatni?
És volt már olyan a történelemben, hogy a végelszámoló ezt nem lesegette elég hatékonyan. :)
Nem is a cégbíróságnak kell azt lesegetni, hanem a végelszámolónak.
A cégbíróság végelszámolás lezárásakor nem nézi meg hivatalból, van-e üzletrésze a megszüntetendő társaságnak egy kft-ben, tehát ez az eset nem elképzelhetetlen.
Na ja. Ha a törlést követően kerül elő vagyon. Az eléggé ritkán fordulhat elő, hogy Kft. üzletrész ekkor kerülne elő.
Nincs ilyen szabály . A legfőbb szerv határoz a felosztott vagyon kiadásának időpontjáról ( 2006. évi V. tv. 112.§ (3) bekezdés)
Én a magam részéről láttam már végelszámolt céget, aminek maradt vagyona. Ld. vagyonrendezési eljárás. :)
bt végelszámolásánál a vagyont csak azután lehet kiadni, hogy a cégbiróság törölte.
Nos, egyes tagoktól független az a vagyon, másoktól meg csak féloldalasan az. A jogi személyiség nélküli társaság, amely egyébként a saját cégneve alatt jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, tehát jogalanyisága teljes - amúgy is fából vaskarika, mint többen rámutatnak. (Nem egyedüli példa a hatályos magánjogban, ott van például a "nem vagyoni kártérítés" is.)
Na ja. Szókrateszi magasságokra nem emelkedtem, amikor a problémát olvastam. Itt egyébként megint a Bt. öszvér jellege a probléma. Sárközy professzor sem gondolta, 1988-ban, amikor betette az akkori Gt-be a német csendestársi társaságot, hogy mennyi jogi problémát okoz. A kérdezőn is látszik, hogy azt hiszi, hogy a Bt-nek az alapítoktól független vagyona van. Ez nem igaz ugye, mert az alapítóktól független vagyona csak a jogi személynek van. A Bt. meg nem az, bár egyes esetekben úgy kell tekinteni, mintha...
Én is úgy gondolom - csak a szokrateszi módszert alkalmaztam. ;)
Nem lehet, sőt a végelszámoló köteles kiadni a felosztott vagyont.
Le lehet zárni a végelszámolást úgy, hogy nem döntenek a vagyonfelosztásról?
Vagy ha jogutód nélkül megszűnik a bt. úgy, hogy nincs rendelkezés az üzletrészről, akkor a kft. bevonja ezt az üzletrészt.
A bt végelszámolása során a megmaradó vagyont a tagok között fel kell osztani. Ez a konkrét esetben történhet úgy, hogy a kft üzletrészt értékesítik, és az árát osztják el, de úgy is, hogy a kft üzletrészt egyikük vagy többük kapja meg.
Bt-nek nincs üzletrésze.
Kedves ObudaFan!
Sajnos nem teljesen kaptam meg kérdéseimre a választ.
Kérdéseim:
A bt. végelszámolása után a beltaghoz kerül a kft.-ben lévő üzletrész, azaz a magánszemély lesz a résztulajdonos?
Ha meg a Kft. megvenné a bt. tagok üzletrész értékét, kell-e jövedelem adót fizetni a magánszemélynek?
A Kft. tulajdonosok üzlezrész értéke arányosan emelkedik a bt. üzletrész bevonási értékével?
Előre is köszönöm a választ.
Hát egyfajta különös jogutódnak tekinthető, abban az értelemben, ahogy a vevő is különös jogutódja az eladónak. Általános jogutódnak nem tekinthető.
igen, ez valóban így tűnik, de ezért nem szerencsés a jogutódlás kifejezést használni, ami jogokra és kötelezettségekre is kiterjed...
Szvsz ez mégis csak egyfajta fogyatékos jogutódlás - csak a kötelezettségek tekintetében áll fenn.
én mást írtam volna? :-)
Kedves Cola!
A beltag nem jogutódja a cégnek. Viszont a gazdasági társaság működése során keletkezett tartozásokért a beltag a saját magánvagyonával is helytállni tartozik.
bár a kérdés nem nekem szólt, de szerintem nem...
Jut eszembe ObudFan! A megszűnő bt-nek a beltag nem a jogutódja?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02