Azért önmagában nem lesz per, mert vitatják, tehát nem egészen az a helyzet, mint fizetési meghagyás-ellentmondás esetén. Itt tehát nemcsak ki kell egészíteni a meghagyást keresetlevéllé, hanem keresetet kell indítani.
Tartozó cég felszámoltatása
Nem jól tudod.
Pp. 67. § 67 (1) „A perben meghatalmazottként eljárhat:[...]
- a gazdálkodó szervezet, valamint az egyéni vállalkozó alkalmazottja munkáltatójának gazdasági tevékenységével kapcsolatos perekben,[...]”
Már ajánlottam egyszer, hogy létesítsetek tartós viszonyt egy jó ügyvédi irodával. :)))
elég sok iennel foglalkozom,már többször küldtem felszolitólevelet,de most ugy néz ki több adós is kifut a 15 napból,ugyhogy egy szinttel feljebb kell lépnem,ezért kérdeztem.
ha vitatják 15 napon belül,akkor lesz belőle per igaz?
jogi előadóként nem lehet hiv,biróság előtti elj-ban képviselni a céget,jol tudom?
Annak igazolását, hogy azt a bizonyos felszólítást az adósnak kézbesítették. :) Ha meghatalmazott jár el, akkor a meghatalmazást.
Az adós cégkivonatát várják el. De ceterum censeo: ez jogszerűtlen. Ha nagy leszek, és lesz egy nem sürgős ügyem, végigviszek egy ilyet hiánypótlás nélkül.
- ezeket megküldeni az adós széekhelye szerint illetékes megyei b-hoz.Mit hagytam ki??
Biztos nincs kapcsolat a nyilvántartás és az eljáró bírók között. :)
És annál is inkább bosszantó, mert a felszámolási eljárásra illetékes megyei/fővárosi bíróság ugyanaz, mint amelyik bíróság cégbírósága nyilvántartja a céget.
Köszönöm, ettől féltem. Azt láttam ugyanis, hogy be szokták adni, viszont nem találtam olyan törvényt, ami előírná. Szóval megint egy szokás, ami erősebb az írott jognál.
Kell a cégkivonat. Megpróbálhatod spórolásként kihagyni az anyagból, de 99%-osan jön a hiánypótlás, az viszont rengeteg időt vesz el.
Szégyen a magyar jogra ez szerintem, hogy a bíróság a saját igazolását kéri valamiről, de ez van.
Ha a fizetésképtelenség megállapítását arra alapozva kérem, hogy az utolsó - a felszámolási eljárás lehetőségére is figyelmeztető - felszólítást követően az adós 15 napon belül nem vitatta a követelést, de nem is teljesített, akkor milyen okiratokat kell csatolnom a kérelemhez? Konkrétan: az adós cégkivonata, cégigazolása kell, vagy elegendő, ha közlöm az adatait?
Követelés engedményezése esetén az adós beleegyezése NEM szükséges, DE értesíteni kell az engedményezés tényéről.
SF
Kérhetitek.
Ha egy hitelezőnek az adóssal szemben azadós által nem vitatott vagy elismertkövetelése van, a hitelezőnek először azadóst írásban, 30 napos határidővel fel kellszólítani a teljesítésre. A felszólításbanegyértelműen utalni kell arra, hogy a teljesítéselmaradása esetén a hitelező felszámolásieljárást fog indítani. Az adós a felszólításkézhezvételétől számított 15 napon belüljogosult írásban a követelést érdembenvitatni. A felszámolási eljárás megindításárairányuló kérelmet csak akkor lehet benyújtania bírósághoz, ha az adós a követelést nemvitatta, vagy nem egyenlítette ki.
Köszi a választ.
Milyen formanyomtatványt? ez hol szerezhető be?A kifizetést kérhetjük engedményezési megállapodás alapján is másik cégnek is?
Felszámolásnak itt akkor van helye, ha elkülditek az erről szóló formanyomtatványt, ami azt is tartalmazza, hogy ha nem válaszol 8 napon belül, akkor fel lehet számolni. Erre szerintem válaszolni fog, és vitatni fogja a követelést. Vitatott követelést viszont csak perben lehet érvényesíteni, akármilyen lassú is. Persze megpróbálni meg lehet a felszámolást, vagy a fizetési meghagyást, de ha már most lehet tudni, hogy vitatni fogja, ellent fog mondani, akkor végülis ezek is csak az időt húzzák.
Egyik megrendelőnk, akinek kivitelezési munkákat végeztünk 2004- ben a mai napig nem fizette ki a garanciális visszatartást. A szerződés szerint erre az átadástól egy évig lett volna joga. Garanciális probléma nem merült fel. Tavaly év közepén felszólítottuk a fizetésre, amire azt válaszolta, hogy még nem történt meg a garanciális bejárás.
Kérdésem, hogy erre hivatkozhat-e? Felszámoltathatjuk-e megrendelő céget?
Kérhetjük-e a kifizetést engedményezéssel egy alvállalkozónk számlaszámára, akinek mi tartozunk?
Milyen eljárást ajánlanak, hogy mielőbb a jogos követelésünkhöz jussunk?
Előre is köszönjük a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02