Tartozó cég felszámoltatása

ObudaFan # 2007.03.27. 20:04

Azért önmagában nem lesz per, mert vitatják, tehát nem egészen az a helyzet, mint fizetési meghagyás-ellentmondás esetén. Itt tehát nemcsak ki kell egészíteni a meghagyást keresetlevéllé, hanem keresetet kell indítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.27. 10:21

Nem jól tudod.
Pp. 67. § 67 (1) „A perben meghatalmazottként eljárhat:[...]

1. a gazdálkodó szervezet, valamint az egyéni vállalkozó alkalmazottja munkáltatójának gazdasági tevékenységével kapcsolatos perekben,[...]

Már ajánlottam egyszer, hogy létesítsetek tartós viszonyt egy jó ügyvédi irodával. :)))

Türelmes # 2007.03.27. 08:09

elég sok iennel foglalkozom,már többször küldtem felszolitólevelet,de most ugy néz ki több adós is kifut a 15 napból,ugyhogy egy szinttel feljebb kell lépnem,ezért kérdeztem.
ha vitatják 15 napon belül,akkor lesz belőle per igaz?
jogi előadóként nem lehet hiv,biróság előtti elj-ban képviselni a céget,jol tudom?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.27. 07:47

Annak igazolását, hogy azt a bizonyos felszólítást az adósnak kézbesítették. :) Ha meghatalmazott jár el, akkor a meghatalmazást.

Az adós cégkivonatát várják el. De ceterum censeo: ez jogszerűtlen. Ha nagy leszek, és lesz egy nem sürgős ügyem, végigviszek egy ilyet hiánypótlás nélkül.

Türelmes # 2007.03.27. 07:34
fontos kérdés,KBS-éhez kapcs: szóval.most felsorolom (ha jol tudom) azokat a kellékeket,amik a fizetési felszólítást követően kell csatolni a bírósági kérelemhez.azt kérem (naon fonti),h irjátok le mit hagyok ki! 50ezer+25 ezer ft (50-ráragasztva ill bélyegben,25-közzéteteli díj csekken); számla,szállítólevél,bármi ami alátámasztja követelésünket, a szabályos felszólítólevél másolata, cégkivonat (saját?adósé?)-
  • ezeket megküldeni az adós széekhelye szerint illetékes megyei b-hoz.Mit hagytam ki??
Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.27. 06:36

Biztos nincs kapcsolat a nyilvántartás és az eljáró bírók között. :)

ObudaFan # 2007.03.26. 21:09

És annál is inkább bosszantó, mert a felszámolási eljárásra illetékes megyei/fővárosi bíróság ugyanaz, mint amelyik bíróság cégbírósága nyilvántartja a céget.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 21:07

Köszönöm, ettől féltem. Azt láttam ugyanis, hogy be szokták adni, viszont nem találtam olyan törvényt, ami előírná. Szóval megint egy szokás, ami erősebb az írott jognál.

ObudaFan # 2007.03.26. 21:04

Kell a cégkivonat. Megpróbálhatod spórolásként kihagyni az anyagból, de 99%-osan jön a hiánypótlás, az viszont rengeteg időt vesz el.

Szégyen a magyar jogra ez szerintem, hogy a bíróság a saját igazolását kéri valamiről, de ez van.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 19:57

Ha a fizetésképtelenség megállapítását arra alapozva kérem, hogy az utolsó - a felszámolási eljárás lehetőségére is figyelmeztető - felszólítást követően az adós 15 napon belül nem vitatta a követelést, de nem is teljesített, akkor milyen okiratokat kell csatolnom a kérelemhez? Konkrétan: az adós cégkivonata, cégigazolása kell, vagy elegendő, ha közlöm az adatait?

Sasfioka # 2007.02.22. 22:22

Követelés engedményezése esetén az adós beleegyezése NEM szükséges, DE értesíteni kell az engedményezés tényéről.

SF

ObudaFan # 2007.02.21. 16:11

Kérhetitek.

Ha egy hitelezőnek az adóssal szemben azadós által nem vitatott vagy elismertkövetelése van, a hitelezőnek először azadóst írásban, 30 napos határidővel fel kellszólítani a teljesítésre. A felszólításbanegyértelműen utalni kell arra, hogy a teljesítéselmaradása esetén a hitelező felszámolásieljárást fog indítani. Az adós a felszólításkézhezvételétől számított 15 napon belüljogosult írásban a követelést érdembenvitatni. A felszámolási eljárás megindításárairányuló kérelmet csak akkor lehet benyújtania bírósághoz, ha az adós a követelést nemvitatta, vagy nem egyenlítette ki.

Attti # 2007.02.21. 11:35

Köszi a választ.
Milyen formanyomtatványt? ez hol szerezhető be?A kifizetést kérhetjük engedményezési megállapodás alapján is másik cégnek is?

ObudaFan # 2007.02.21. 07:21

Felszámolásnak itt akkor van helye, ha elkülditek az erről szóló formanyomtatványt, ami azt is tartalmazza, hogy ha nem válaszol 8 napon belül, akkor fel lehet számolni. Erre szerintem válaszolni fog, és vitatni fogja a követelést. Vitatott követelést viszont csak perben lehet érvényesíteni, akármilyen lassú is. Persze megpróbálni meg lehet a felszámolást, vagy a fizetési meghagyást, de ha már most lehet tudni, hogy vitatni fogja, ellent fog mondani, akkor végülis ezek is csak az időt húzzák.

Attti # 2007.02.21. 03:02

Egyik megrendelőnk, akinek kivitelezési munkákat végeztünk 2004- ben a mai napig nem fizette ki a garanciális visszatartást. A szerződés szerint erre az átadástól egy évig lett volna joga. Garanciális probléma nem merült fel. Tavaly év közepén felszólítottuk a fizetésre, amire azt válaszolta, hogy még nem történt meg a garanciális bejárás.
Kérdésem, hogy erre hivatkozhat-e? Felszámoltathatjuk-e megrendelő céget?
Kérhetjük-e a kifizetést engedményezéssel egy alvállalkozónk számlaszámára, akinek mi tartozunk?
Milyen eljárást ajánlanak, hogy mielőbb a jogos követelésünkhöz jussunk?
Előre is köszönjük a válaszokat.