Meghalt a gazdasági társaság egyetlen vezető tisztségviselője. (Tulajdonos is volt.) Mi a teendő a társasági üzletvitelt és képviseletet illetően? Mi lesz a dolgozók fizetésével, ha zárolja a bank a számlát? Kizárólag ő volt az aláíró. Négy örökös közül kettő kiskorú - ez befolyásol valamit?
Egyetlen ügyvezető halála
A halál pillanatában az örökösök megszerezték az üzletrész tulajdonjogát. Nekik kell új ügyvezetőt megbízni. A kiskorú örökös nevében a törvényes képviselő jár el. Ennyi a különbség.
A bank nem zárolhatja a számlát azon az alapon, hogy meghalt az ügyvezető.
Célszerű ahhoz a közjegyzőhöz elmenni az örökösöknek, aki a hagyatéki eljárást rendezi és az új ügyvezető alájási címpéldányát nála elkészítetni.
Nem mondta a kérdező, hogy nem volt más tulajdonos. Csak azt mondta, nem volt más cégjegyzésre jogosult személy.
"Ha meghal, akkor a bank zárolja a vállalkozás számláját, és a hagyatéki tárgyalás eredményeként az illetékes hatóság/szervezet által kiállított és apostille-lal ellátott okirat alapján fizeti ki az egyenleget. " Én ezt olvastam az egyik internetes lapon.
Itt: http://216.239.59.104/search?…
A haláleset nem rég történt. Mikor lesz ebből hagyatéki tárgyalás? 6 hónap? Addig mi lesz a cég pénzével, a munkavállalók hogyan fogják megkapni a fizetésüket, az üzleti partnereknek ki utalja át a pénzt?? Közjegyzői végzés nélkül is át lehet vezetni a változásbejegyzést?
Hogy megy ez?
Nem mondtad, hogy külföldi az cégvezető.
Bocs! Elnézést kell kérnem. Nagy felfordulás és hirtelen keresgélés miatt nem vettem észre hogy ez a külföldi cégvezetőkre vonatkozik. Akkor ezek szerint a magyar cégvezetőknél nincs ilyen zárolás. De még mindig nem tudom hogy ilyenkor mi van.
Zárolás nincs. De amíg nem jelent be a cég a banknál új képviselőt, addig kifizetés sincs.
- Hogy rendelkezik a cég társasági szerződése? (egyre gyakoribb, hogy a működés miatt tartalmaz haláleseti rendelkezést)
- Van-e más cégtulajdonos(ok), vagy egyszemélyes volt a kft? Ha van milyen tulajdoni hányaddal? Mert akkor akár rendelkezhetnek is...
- a társasági szerződés egyelőre nincs előttem, de szinte kizárt hogy tartalmazzon haláleseti rendelkezést;
- ketten voltak a cégben, vagyis van még egy cégtulajdonos 50%-ban
Kérni kell az illetékes közjegyzőtől egy bizonyítványt az öröklésről. Annak birtokában meg lehet tartani a közgyűlést, és megbízni az új ügyvezetőt.
Lehetne kérni a cégbíróságtól ideiglenes ügyvivőt is, de az pénzbe van - és lehet, hogy lassúbb is.
Az új Gt. szerint ha nem marad ügyvezetője a társaságnak, bármelyik tag jogosult t taggyűlést összehívni, ekkor meg lehet választani az új ügyvezetőt. Ezzel egyidőben az új Gt-nek megfelelővé kell tenni a társasági szerződést is. Tekintettel arra, hogy a változás-bejegyzéshez és a társasági szerződés módosításához úgyis ügyvédre lesz szükség, a folyamat elejétől érdemes ügyvédet bevonni.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
ObudaFan! Addig oké, hogy összehívjuk a közgyűlést. Az is rendben van hogy eljönnek az örökösök (illetve mivel kiskorúak is vannak közöttük a törvényes képviselőjük). DE! A közjegyzőt nem lehet kihagyni, mert - ahogy KBS írta - neki kell kiadni egy "bizonyítványt", ami alapján a cégbíróság látja, hogy a közgyűlésen részt vevők jogosan szavaztak.
Ezt a "bizonyítványt" mikor és mennyi idő alatt adja ki a közjegyző? Ehhez is kell egy hagyatéki tárgyalás? A gondom most is az idővel van, mert nem maradhat cash-flow nélkül a cég. Hetek alatt szétszedik a hitelezők (felszámolás stb.). A pénzt viszont csak új ügyvezető mellett lehet mozgatni. :(
Ebben az esetben hagyatékátadó végzés lesz, nem öröklési bizonyítvány. Jelenleg szerintem csak a halotti anyakönyvi kivonat másolata szerezhető be, illetve az örökösök születési anyakönyvi kivonatának másolata. Ez addig az ügyintézéshez elég lesz, amíg nem lesz meg a hagyatékátadó végzés, de nem árt a közjegyzőtől is sürgős eljárást kérni.
A közjegyző a halotti anyakönyvi kivonat alapján ad igazolást - maga a kivonat nem biztos, hogy elég lenne.
Ugye, öröklési bizonyítványt csak 300e Ft alatti értékű ingóhagyatékra lehet kiállítani, itt meg ez nem biztos, hogy így van, az viszont azt jelenti, hogy hagyatékátadó végzés lesz.
Oppardon. Tanul az ember. :)
Nem vagyok biztos, de lehetséges, hogy a többi tag választatna (az örökösök szavazása) nélkül új ügyvezetőt, mondjuk korlázott mandátummal, ami a hagyatéki eljárás és az örökösök cégbírósági bejegyzésig szólna. Persze ha van bizalom a tagok és az örökösök között, de akkor működőképes volna cég, azaz valaki jogosult eljárni. Igaz nagy procedúra, mert mindenhol be kell jelenteni és ha később nem ő marad, akkor mindenhol kijelenteni.
Az összes szavazat 50%-a nem elég egy határozatképes közgyűléshez.
Ez addig tiszta, de azt hiszem, hogy az örökösök ugyan a halál pillanatában szerezték meg az üzletrészt, és míg a hagyatéki határozat alapján nem jegyzik be őket a cégbíróságon, addig tagsági jogaikat sajnos nem gyakarolhatják. Ezért úgy gondolom, hogy a szavazáskor őket figyelmen kívül kell hagyni. Nyilván, ha az örökösökre nézve hátrányos határozatot hoznak azt majd megtámadhatják. Ezért írtam, hogy ha van bizalom...?
Nem kell figyelmen kívül hagyni, és szavazhatnak, ugyanis a cégbírósági bejegyzés ebben az esetben deklaratív hatályú. Az öröklés pedig az örökhagyó halálával már bekövetkezett, ahhoz nem kell a cégbíróság végzése.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02