Nem kell figyelmen kívül hagyni, és szavazhatnak, ugyanis a cégbírósági bejegyzés ebben az esetben deklaratív hatályú. Az öröklés pedig az örökhagyó halálával már bekövetkezett, ahhoz nem kell a cégbíróság végzése.
Egyetlen ügyvezető halála
Ez addig tiszta, de azt hiszem, hogy az örökösök ugyan a halál pillanatában szerezték meg az üzletrészt, és míg a hagyatéki határozat alapján nem jegyzik be őket a cégbíróságon, addig tagsági jogaikat sajnos nem gyakarolhatják. Ezért úgy gondolom, hogy a szavazáskor őket figyelmen kívül kell hagyni. Nyilván, ha az örökösökre nézve hátrányos határozatot hoznak azt majd megtámadhatják. Ezért írtam, hogy ha van bizalom...?
Az összes szavazat 50%-a nem elég egy határozatképes közgyűléshez.
Nem vagyok biztos, de lehetséges, hogy a többi tag választatna (az örökösök szavazása) nélkül új ügyvezetőt, mondjuk korlázott mandátummal, ami a hagyatéki eljárás és az örökösök cégbírósági bejegyzésig szólna. Persze ha van bizalom a tagok és az örökösök között, de akkor működőképes volna cég, azaz valaki jogosult eljárni. Igaz nagy procedúra, mert mindenhol be kell jelenteni és ha később nem ő marad, akkor mindenhol kijelenteni.
Oppardon. Tanul az ember. :)
Ugye, öröklési bizonyítványt csak 300e Ft alatti értékű ingóhagyatékra lehet kiállítani, itt meg ez nem biztos, hogy így van, az viszont azt jelenti, hogy hagyatékátadó végzés lesz.
A közjegyző a halotti anyakönyvi kivonat alapján ad igazolást - maga a kivonat nem biztos, hogy elég lenne.
Ebben az esetben hagyatékátadó végzés lesz, nem öröklési bizonyítvány. Jelenleg szerintem csak a halotti anyakönyvi kivonat másolata szerezhető be, illetve az örökösök születési anyakönyvi kivonatának másolata. Ez addig az ügyintézéshez elég lesz, amíg nem lesz meg a hagyatékátadó végzés, de nem árt a közjegyzőtől is sürgős eljárást kérni.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
ObudaFan! Addig oké, hogy összehívjuk a közgyűlést. Az is rendben van hogy eljönnek az örökösök (illetve mivel kiskorúak is vannak közöttük a törvényes képviselőjük). DE! A közjegyzőt nem lehet kihagyni, mert - ahogy KBS írta - neki kell kiadni egy "bizonyítványt", ami alapján a cégbíróság látja, hogy a közgyűlésen részt vevők jogosan szavaztak.
Ezt a "bizonyítványt" mikor és mennyi idő alatt adja ki a közjegyző? Ehhez is kell egy hagyatéki tárgyalás? A gondom most is az idővel van, mert nem maradhat cash-flow nélkül a cég. Hetek alatt szétszedik a hitelezők (felszámolás stb.). A pénzt viszont csak új ügyvezető mellett lehet mozgatni. :(
Az új Gt. szerint ha nem marad ügyvezetője a társaságnak, bármelyik tag jogosult t taggyűlést összehívni, ekkor meg lehet választani az új ügyvezetőt. Ezzel egyidőben az új Gt-nek megfelelővé kell tenni a társasági szerződést is. Tekintettel arra, hogy a változás-bejegyzéshez és a társasági szerződés módosításához úgyis ügyvédre lesz szükség, a folyamat elejétől érdemes ügyvédet bevonni.
Kérni kell az illetékes közjegyzőtől egy bizonyítványt az öröklésről. Annak birtokában meg lehet tartani a közgyűlést, és megbízni az új ügyvezetőt.
Lehetne kérni a cégbíróságtól ideiglenes ügyvivőt is, de az pénzbe van - és lehet, hogy lassúbb is.
- a társasági szerződés egyelőre nincs előttem, de szinte kizárt hogy tartalmazzon haláleseti rendelkezést;
- ketten voltak a cégben, vagyis van még egy cégtulajdonos 50%-ban
- Hogy rendelkezik a cég társasági szerződése? (egyre gyakoribb, hogy a működés miatt tartalmaz haláleseti rendelkezést)
- Van-e más cégtulajdonos(ok), vagy egyszemélyes volt a kft? Ha van milyen tulajdoni hányaddal? Mert akkor akár rendelkezhetnek is...
Zárolás nincs. De amíg nem jelent be a cég a banknál új képviselőt, addig kifizetés sincs.
Bocs! Elnézést kell kérnem. Nagy felfordulás és hirtelen keresgélés miatt nem vettem észre hogy ez a külföldi cégvezetőkre vonatkozik. Akkor ezek szerint a magyar cégvezetőknél nincs ilyen zárolás. De még mindig nem tudom hogy ilyenkor mi van.
Nem mondtad, hogy külföldi az cégvezető.
"Ha meghal, akkor a bank zárolja a vállalkozás számláját, és a hagyatéki tárgyalás eredményeként az illetékes hatóság/szervezet által kiállított és apostille-lal ellátott okirat alapján fizeti ki az egyenleget. " Én ezt olvastam az egyik internetes lapon.
Itt: http://216.239.59.104/search?…
A haláleset nem rég történt. Mikor lesz ebből hagyatéki tárgyalás? 6 hónap? Addig mi lesz a cég pénzével, a munkavállalók hogyan fogják megkapni a fizetésüket, az üzleti partnereknek ki utalja át a pénzt?? Közjegyzői végzés nélkül is át lehet vezetni a változásbejegyzést?
Hogy megy ez?
Nem mondta a kérdező, hogy nem volt más tulajdonos. Csak azt mondta, nem volt más cégjegyzésre jogosult személy.
A halál pillanatában az örökösök megszerezték az üzletrész tulajdonjogát. Nekik kell új ügyvezetőt megbízni. A kiskorú örökös nevében a törvényes képviselő jár el. Ennyi a különbség.
A bank nem zárolhatja a számlát azon az alapon, hogy meghalt az ügyvezető.
Célszerű ahhoz a közjegyzőhöz elmenni az örökösöknek, aki a hagyatéki eljárást rendezi és az új ügyvezető alájási címpéldányát nála elkészítetni.
Meghalt a gazdasági társaság egyetlen vezető tisztségviselője. (Tulajdonos is volt.) Mi a teendő a társasági üzletvitelt és képviseletet illetően? Mi lesz a dolgozók fizetésével, ha zárolja a bank a számlát? Kizárólag ő volt az aláíró. Négy örökös közül kettő kiskorú - ez befolyásol valamit?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02