5% - os kisrészvényesek?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.02. 08:21

A kisebbségi jogok természetesen az összes szavazat adott százalékához kötődnek.

kismukk # 2007.04.02. 08:09

KBS:
ja, és hogy ne feledjem, mert ezt irod:
"Nincs közgyűlésen létező szavazat és közgyűlésen kivüli szavazat"

Hát, akkor hogyan értelmezendő, hogy a szavazatok 1%-ával rendelkező részvényesek összehivhatják a közgyűlést?
Mert ekkor nincsenek ott a kgy-en.

AZtán, mikor ott vannak, akkor egyes határozatok meghozhatók a szavazatok egyszerű többségéval, mások meg csak a minősitettel?
Ekkor meg nyilván csak a jelenlevő részvényesek szavazatai számitanak.

Az összes kibocsátott részvényre jutó szavazat (az elvileg létező összes), és a kgy-en a résztvevők által "megtestesitett" összes igy nem azonos.

kismukk # 2007.04.02. 08:03

KBS:
Köszönöm!
Vajon miért "meleg" ez a viz? De most már teljesen mindegy...
A szavazat mint olyan viszont nem mindegy. Mert van szavazati jog, van leadott szavazat, van részvénysorozatokhoz tartozó szavazat és még pár finomság...

Incitatus:
mi nyilvánosak vagyunk

Incitatus # 2007.04.02. 07:34

Az 1 %-os limit a nyilvános rt-re vonatkozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.02. 07:21

Nem kell ehhez emil. Arra próbáltam célozni - látom, nem ment át -, hogy rejtett értelmet keresel ott, ahol nincs is többféle értelmezési lehetőség. A szavazatok bizonyos hányada az az összes szavazat bizonyos hányada. Nincs közgyűlésen létező szavazat és közgyűlésen kívüli szazavat.

kismukk # 2007.04.02. 00:42

Ha nem nagy kérés, e-mailben elmondanád pár szóban? Hadd tanuljak...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.01. 10:41

A melegvizet nem értem, sajnos...
Igen, ettől tartottam. Akkor viszont én már mindent értek...

kismukk # 2007.04.01. 10:14

Helyesbitek:
a 300.par. szerint 1% is elég.

A melegvizet nem értem, sajnos...
Nekem a csapból folyik csak.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.01. 07:39

Szó szerint: a szavazatok 5%-a.
"Meleg víz". Ezt érted?

kismukk # 2007.04.01. 02:06

A kisebbségi jogok védelmére a Gt több helyen emliti, hogy a "szavazatok 5%-ával rendelkező részvényesek" ezt meg azt kezdeményezhetnek.

Hogyan kell számitani az 5%-ot?
Az összes részvénysorozat, a mindösszesen, névértékéhez kapcsolódó szavazatoké-e?
A névleges szavazatoké-e, vagy a közgyűlésen leadható szavazatoké-e?

Vannak ugyanis elsőbbségi részvények, amelyek az 1000 Ft-os névértékű részvények általános 1 szavazatával szemben 134-szeres szavazatszámot érnek.
Mármint, szavazáskor.
Ha azonban közgyűlésen kivül létező szavazatokat nézzük, akkor mi a helyzet pl. ha a kisrészvényesek sürgős ok miatt közgyűlés összehivását, vagy meghirdetett napirendhez előtte új kérdés felvételét akarják javasolni?
Tehát: közgyűlésen KIVÜL hogyan számoljuk ki az 5%-ot?
Beleértve az elsőbbségi szavazatszámokat is, vagy csak a névértékhez fűződőeket nézve?

A Gt csak a "szavazatok 5%"-át mondja.
HOgyan értelmezzük?