Fiktív számla kiállítása

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.11. 08:30

Félreérted. Valaminek a meg nem történtét, egy tény vagy körülmény nem létezését nem kell bizonyítani. Jelen esetben te vagy az, akinek bizonyítania kellene. Az APEH szerint nem tudtál. Ha úgy véled, hogy a bíróság ezt másképp fogja látni, akkor vágj bele. De jobb lenne megkeresni egy ügyvédet az eset irataival.

tianx # 2007.04.10. 21:21

A témához kapcsolódó kérdésem:
APEH bírságot kaptunk jogosulatlan áfa-visszaigénylés miatt, mivel a szla befogadó cég ügyvezetője, azaz én nem "igazoltattam" a kiállító cég nevében eljáró személyt és kiderült, hogy csak egy meghatalmazott volt, aki az ellenőrzési eljárás során nem jelent meg az apeh előtt és nem erősítette meg, hogy az egyébként apeh által is jegyzőkönyvezetten elvégzett munkát ő és kis csapata végezte. Szerződés és teljesítési igazolás valamint számla is volt...ennek ellenére az apeh nem látta bizonyítottnak, hogy a gazdasági esemény (egy felújítási munka) a két cég között jött létre és az ügyvezető felróhatóságát megállapította, mivel nem győződött meg róla, hogy a vállalkozó cég nevében az ügyvezető jár el. Az összeg jelentéktelen volt, a bírság a maximum...
Állítólag az apeh által hivatkozható ezen vélelem létezik, vagyis valamilyen jogszabály arra, hogy "a meg nem történés tényét" alappal vélelmezheti és nekem kell bizonyítanom a fentieken is túlmenően, hogy de, ez a cég végezte el a munkát! Az egyetlen és utolsó bizonyték a meghatalmazott szava lehetne, amely viszont az egyetlen kifogás az apehtól, hogy nincs! Megállja ez így a helyét? Biztos, hogy fellebbezni fogok, de a bíróság előtt is lehetne esélyem, ha nem adnak helyt a fellebbezésemnek?

T r a v e n # 2007.04.05. 11:37

Kedves Heritage!

Aki részére kiállításra került a készpénzfizetési számla, az bizonyára szeretné az ÁFÁ-t visszaigényelni.
Ha negyedéves bevallást teljesítő az illető, akkor pár hónap alatt kitudódhat az eset, hiszen az APEH jogosult ellenőrizni a közölt adatok valóságértékét.

szota # 2007.04.05. 10:58

Szerintem az APEH nem lát bele abba, hogy mi folyik a vállalkozásokon belül, így csak akkor derül ki a turpisság, ha ellenőríznek.
Ha viszont ellenőríznek akkor az ellenőrzött és megfogott cég sok mindenkit ránthat magával. Így járt egy volt munkahelyem is ahol az egyik partnert fogták meg ÁFA csalásért és az APEH végig ellenőrízte a teljes partnerkört!

A számlatömb szigorúszámadású nyomtatvány és a megvásárlásakor adószámot kell megadni.
(legalábbis így volt mielött számítógépes számlázásra álltunk át).

Igy hogyan akarod eltitkolni??

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

heritage # 2007.04.04. 21:29

Tud vki tanácsot adni abban, hogyha egy létező cég nevében és jogosultan készpénzes számlát állítok ki, pecséttel, adószámmal, de a számlát nem könyveltetem le, mondjuk nem vallom be az egész számlatömböt, akkor az APEH csak a Vevő cég részletes ellenőrzésekor jöhet rá a turpisságra vagy az APEH belső rendszerében ez kimutatódik?