Bt. - ből való kilépés - SOS!!!

Atimester # 2008.02.28. 22:57

Rendes felmondással szeretnék kilépni kültagságomból egy olyan Bt-ből ahol 1 be és 1 kültag van. A székhely az és (kültagi) címemen szerepel.
A beltagnak nincs posta címe, elérhetősége. Ilyenkor kinek kell átadni, megküldeni a felmondást?

Dr.Attika # 2008.01.23. 16:53

A Bt. beltagjának felelőssége az eladást megelőző 5 évre ígyis-úgyis fenn áll. Semmi értelme ezért eladni.

nandy # 2008.01.23. 14:59

Ez a felelősség fennáll akkor is, ha a BT. - kötelezettség-átvállalással - "eladásra" kerül?

Konkrét eset:
Az egyik ügyfelem a BT-jében felhalmozott párszázezres adótartozást, és most egy "jóakarója" behülyítette, hogy adja el a céget az adóssággal együtt, így megszabadulhat tőle.
(Az átvevőnek állítólag azért éri meg, mert valami hitelt akarnak felvenni, amihez 2 teljes év lezárt mérlege szükséges, és ez ugye új cég esetében még nincs).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 13:20

Mint a jereváni rádió. A hír igaz, de...

Ha kültag voltál, akkor felelősséged a tagság ideje alatt is a törzsbetétre korlátozódik. Ha beltag voltál, akkor a jogviszony megszűnését követően öt évig még valóban teljes vagyonoddal felelsz, de nem "a Bt. ügyeiért", hanem a beltagságod fennállása alatt keletkezett tartozásokért.

Napraforgó_33 # 2008.01.23. 13:16

Üdvözletem Mindenkinek!

Bt-ből szeretnék kilépni, és azt az információt kaptam, hogy kilépés után még 5 évig felelős vagyok teljes vagyonommal a Bt. ügyeiért. Igaz ez???

Üdv,
SR

ObudaFan # 2008.01.20. 09:51

Bt. esetében társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.
A rendes vagy azonnali hatályú felmondás érvénytelensége iránt a társaság az arról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül indíthat pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.20. 09:46

Nem kell ahhoz cégbíróság, pláne illetékes.
www.cegjegyzek.hu

tomas64 # 2008.01.19. 19:28

Az illetékes cégbíróságtól kérd le a Bt adatait- abból kiderül, hol a székhelye, telephelye, stb.
Aztán a jelents be a cégnek kilépési szándékod, jegyzőkönyvezzétek le, és a módosítás iránti kérelmet a Bt
vezetője nyújtsa be a cégbírósághoz.

sabbathsong # 2008.01.19. 19:09

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz! Exemmel alapítottunk egy céget (bt) még 2000-ben.Egy beltag (exem) és én mint kültag. Azóta a cég nem működik. Férjhez mentem, így a cég egyáltalán nem érdekel. Kültagságomat szeretném sürgősen megszüntetni, de a beltag címét, elérhetőségét nem ismerem. Kihez és hová kell fordulnom tagságom megszünetésével. Hová és milyen iratot kell benyujtani, hogy ez a tagság megszünjön? segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Horváth-Takács Katalin

ObudaFan # 2007.12.27. 15:45

Az adóhatóság nem polgári perben követeli az adó megfizetését, hanem határozatot hoz róla, amit aztán te támadhatsz meg bíróságon.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2007.12.25. 19:53

igen

segitség # 2007.12.25. 15:04

Üdvözlök mindenkit!

Jogi segitségre lenne szükségem. Van egy BT-m, aminek köztartozása van, végelszámolást inditottam, megszeretném szüntetni, de nem tudom, hogy a Bt. beltagja autómatikusan felel a köztartozásért vagy csak ha a Biróságon egyetemlegesen perbe vonják. Valaki segitsen, előre is köszönöm.

ObudaFan # 2007.12.19. 19:00

Nem. Kft. társasági szerződését nem lehet felmondani.

kekalma # 2007.12.19. 15:52

szia! ez Kft esetében is működik?

ObudaFan # 2007.11.29. 12:06

Nélküle módosítani nem lehet, és a tagsági jogviszony csak a felmondási idő letelte után szűnik meg.

Sulugy # 2007.11.29. 11:07

Üdvözletem !

Nekem is hasonló jellegű problémám lenne. Szeretnék kilépni egy bt-ből.
Ami a problémát jelenti a tagi gyűléssel az az, hogy (velem és még egy fővel mint beltag, illetve két kültaggal rendelkezik a cég) az egyik kültag külföldön dolgozik és várhatóan csak majd Január második felében lesz elérhető idehaza. Jól gondolom, hogy nélküle nem lehet társasági szerződést módosítani ?
A fő kérdés viszont az, hogy az ObudaFan által említett felmondásom lefedné-e a köztes időszakot, mert bejelentett munkahelyem megszűnt, vagyis a bt beltagságom felmondva mentesülök-e a kötelező járulékok megfizetése alol, illetve jár-e nekem az álláskeresői (munkanélküli) segély ?

ObudaFan # 2007.04.11. 17:16

Ez így van, ha megegyezés lehet, akkor az a legjobb. Ha nem lehet, akkor jöhet a felmondás.

Lhotse # 2007.04.10. 14:28

Ez korrekt, de mégis azt javaslom, hogy szülessen egy tagsági jogviszonyt közös megegyezéssel megszüntető szerződés, (amennyiben lehetséges a megegyezés) a későbbi (elszámolási) vitákat elkerülendő...

ObudaFan # 2007.04.05. 18:40

A határozatlan idôre alapított társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis.
Ha a felmondás lejárta alkalmatlan idôre esik, a többi tag a felmondási idôt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerzôdést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttmûködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.
A társaságtól megváló taggal a tagsági jogviszonya megszûnésének idôpontjában fennálló állapot szerint kell elszámolni.
A társaságtól megváló tag követelését - a társaság és a tag eltérô megállapodásának hiányában - a tagsági jogviszony megszûnésétôl számított három hónapon belül pénzben kell kifizetni.

Lhotse # 2007.04.05. 14:57

Mi sem egyszerűbb. Ki kell lépj. Összehívjátok a tagok gyűlését, (Éppen ideje...:)) elszámoltok egymással, módosítják a megmaradt tagok a Társasági Szerződést. Mindehhez ügyvédre van szükség, úgyhogy majd a kolléga elmond mindent részletesen.

borzsi # 2007.04.05. 14:26
Sziasztok! Ki akarok lépni egy bt.-ből,ahol beltag vagyok. Ilyenkor mi az eljárás? Elég az ügyvezetőnek odaadnom a kilépési papíromat? Vagy minden taggal tudatnom kell? Tudom,taggyűlést kéne összehívni,de nálunk ilyen még sose volt, 200
  • ben alakult a cég. Mit csináljak? 2 beltag van rajtam kívül és 1 kültag. Légyszi adjatok tanácsot!
Köszi:Borzsi