Rendes felmondással szeretnék kilépni kültagságomból egy olyan Bt-ből ahol 1 be és 1 kültag van. A székhely az és (kültagi) címemen szerepel.
A beltagnak nincs posta címe, elérhetősége. Ilyenkor kinek kell átadni, megküldeni a felmondást?
Bt. - ből való kilépés - SOS!!!
A Bt. beltagjának felelőssége az eladást megelőző 5 évre ígyis-úgyis fenn áll. Semmi értelme ezért eladni.
Ez a felelősség fennáll akkor is, ha a BT. - kötelezettség-átvállalással - "eladásra" kerül?
Konkrét eset:
Az egyik ügyfelem a BT-jében felhalmozott párszázezres adótartozást, és most egy "jóakarója" behülyítette, hogy adja el a céget az adóssággal együtt, így megszabadulhat tőle.
(Az átvevőnek állítólag azért éri meg, mert valami hitelt akarnak felvenni, amihez 2 teljes év lezárt mérlege szükséges, és ez ugye új cég esetében még nincs).
Mint a jereváni rádió. A hír igaz, de...
Ha kültag voltál, akkor felelősséged a tagság ideje alatt is a törzsbetétre korlátozódik. Ha beltag voltál, akkor a jogviszony megszűnését követően öt évig még valóban teljes vagyonoddal felelsz, de nem "a Bt. ügyeiért", hanem a beltagságod fennállása alatt keletkezett tartozásokért.
Üdvözletem Mindenkinek!
Bt-ből szeretnék kilépni, és azt az információt kaptam, hogy kilépés után még 5 évig felelős vagyok teljes vagyonommal a Bt. ügyeiért. Igaz ez???
Üdv,
SR
Bt. esetében társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.
A rendes vagy azonnali hatályú felmondás érvénytelensége iránt a társaság az arról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül indíthat pert.
Nem kell ahhoz cégbíróság, pláne illetékes.
www.cegjegyzek.hu
Az illetékes cégbíróságtól kérd le a Bt adatait- abból kiderül, hol a székhelye, telephelye, stb.
Aztán a jelents be a cégnek kilépési szándékod, jegyzőkönyvezzétek le, és a módosítás iránti kérelmet a Bt
vezetője nyújtsa be a cégbírósághoz.
A következő kérdéssel fordulok Önökhöz! Exemmel alapítottunk egy céget (bt) még 2000-ben.Egy beltag (exem) és én mint kültag. Azóta a cég nem működik. Férjhez mentem, így a cég egyáltalán nem érdekel. Kültagságomat szeretném sürgősen megszüntetni, de a beltag címét, elérhetőségét nem ismerem. Kihez és hová kell fordulnom tagságom megszünetésével. Hová és milyen iratot kell benyujtani, hogy ez a tagság megszünjön? segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Horváth-Takács Katalin
Az adóhatóság nem polgári perben követeli az adó megfizetését, hanem határozatot hoz róla, amit aztán te támadhatsz meg bíróságon.
igen
Üdvözlök mindenkit!
Jogi segitségre lenne szükségem. Van egy BT-m, aminek köztartozása van, végelszámolást inditottam, megszeretném szüntetni, de nem tudom, hogy a Bt. beltagja autómatikusan felel a köztartozásért vagy csak ha a Biróságon egyetemlegesen perbe vonják. Valaki segitsen, előre is köszönöm.
Nem. Kft. társasági szerződését nem lehet felmondani.
szia! ez Kft esetében is működik?
Nélküle módosítani nem lehet, és a tagsági jogviszony csak a felmondási idő letelte után szűnik meg.
Üdvözletem !
Nekem is hasonló jellegű problémám lenne. Szeretnék kilépni egy bt-ből.
Ami a problémát jelenti a tagi gyűléssel az az, hogy (velem és még egy fővel mint beltag, illetve két kültaggal rendelkezik a cég) az egyik kültag külföldön dolgozik és várhatóan csak majd Január második felében lesz elérhető idehaza. Jól gondolom, hogy nélküle nem lehet társasági szerződést módosítani ?
A fő kérdés viszont az, hogy az ObudaFan által említett felmondásom lefedné-e a köztes időszakot, mert bejelentett munkahelyem megszűnt, vagyis a bt beltagságom felmondva mentesülök-e a kötelező járulékok megfizetése alol, illetve jár-e nekem az álláskeresői (munkanélküli) segély ?
Ez így van, ha megegyezés lehet, akkor az a legjobb. Ha nem lehet, akkor jöhet a felmondás.
Ez korrekt, de mégis azt javaslom, hogy szülessen egy tagsági jogviszonyt közös megegyezéssel megszüntető szerződés, (amennyiben lehetséges a megegyezés) a későbbi (elszámolási) vitákat elkerülendő...
A határozatlan idôre alapított társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis.
Ha a felmondás lejárta alkalmatlan idôre esik, a többi tag a felmondási idôt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerzôdést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttmûködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.
A társaságtól megváló taggal a tagsági jogviszonya megszûnésének idôpontjában fennálló állapot szerint kell elszámolni.
A társaságtól megváló tag követelését - a társaság és a tag eltérô megállapodásának hiányában - a tagsági jogviszony megszûnésétôl számított három hónapon belül pénzben kell kifizetni.
Mi sem egyszerűbb. Ki kell lépj. Összehívjátok a tagok gyűlését, (Éppen ideje...:)) elszámoltok egymással, módosítják a megmaradt tagok a Társasági Szerződést. Mindehhez ügyvédre van szükség, úgyhogy majd a kolléga elmond mindent részletesen.
- ben alakult a cég. Mit csináljak? 2 beltag van rajtam kívül és 1 kültag. Légyszi adjatok tanácsot!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02