Köszönöm az intő figyelmeztetéseket, valamint tanácsokat!
Ügyvezető felelőssége (egy bizonyos témában)
Persze, ő erről nyilatkozhat utólag.
Az első hozzászólásomnál megjegyeztem zárójelben, hogy én értem rá a szerződéskötés időpontjában. Tehát NEM az én döntésem alapján történt ez az egész, csak megkértek hogy helyettesítsek valakit. Ilyen esetben lehetne kérni az illetőtől valami nyilatkozatot, hogy az ő ügyében jártam el akkor? Ez talán mentesítene az aláírásom felelősége alól, és áthárítaná rá az egészet? Vagy van erre valami megoldás amivel kivédhetem az előbb írtakat?
Viszont a társaság a társaságot esetlegesen ért kárt behajthatja az ügyvezetőn. Emellett ha a bank csalárd magatartást tud bizonyítani, magánvagyonoddal is felelhetsz a bankot ért kárért. Ha pedig bizonyítható, hogy előre tudtad, hogy nem lehet ezt fizetni, akkor a büntetőjogi felelősség személyesen téged terhel.
Kedves Casablanca!
Köszönöm a válaszodat!
Kérdésemet a banki fekete lista miatt tettem fel. Most megnyugtattál, tehát nem kerülök fel, mert én írtam alá. (Nem is értem miért lettem ügyvezető én is, csak feleslegesen vállaltam felelősséget plusz dolgok iránt.)
Kedves Morzseya!
A gépjármű gondolom, céges jármű, így természetesen a cég birtokát képezi, ezért személyes felelősség legfeljebb a törzstőkéd arányában terhelhet.
Nem szükséges lemondanod semmiről, a cég egésze szükséges, hogy a tartozást rendezze.
T. Forumozók!
Az a helyzet áll fent, hogy ügyvezetőként aláírtam egy autó hitelt a kft.-nk részére, és sajnos a részlet fizetésekkel gondok vannak.
(A cégben több ügyvezető is van rajtam kívül.)
Ha a bank úgy dönt, hogy felbontja a hitelszerződést, és a kocsit visszaveszi, akkor abban az esetben, Én, mint aláíró személy Bár-listára kerülök-e? Egyáltalán milyen felelősség terhel engem, mint ügyvezetőt, vagy mint sima polgárt? Megoldást jelenthet-e az, hogy ha lemondok mint ügyvezető? (Soha nem használtam az autót, csak éppen én értem rá a szerződéskötés időpontjában.)
Üdv.: M
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02